Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cum alegi cea mai buna hota

Autor: Arctic

Data publicarii: October 26, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Alegerea unei hote poate fi mai complicata decat te-ai astepta. Hota poate depinde atat de specificatiile necesare unei utilizari eficiente, cat si de modul in care ti-ai amenajat bucataria. O hota buna, alaturi de cuptorul incorporabil sau combina frigorifica, este un electrocasnic esential, care iti permite sa gatesti cand vrei si cum vrei, fara a-ti face griji ca umpli bucataria de mirosuri de mancare, de aburi sau de vapori de grasime. Citind in continuare, poti afla de ce sa tii cont in alegerea unei hote de bucatarie, la ce inaltime ar trebui sa se afle de aragaz, dar si cum se intretine o hota.

 

  • Cum alegi hota in functie de stilul bucatariei
  • Cum alegi hota in functie de tipul de evacuare
  • La ce inaltime fata de plita se instaleaza hota
  • De ce sa tii cont in alegerea hotei
  • Cum se intretine o hota
  • Recomandari de hote de bucatarie

Cum alegi hota in functie de stilul bucatariei

Similar altor electrocasnice, precum aragazul sau masina de spalat vase, si hota ar trebui sa se armonizeze cu modul in care ti-ai amenajat bucataria. 

De exemplu, intr-o bucatarie in stil modern-minimalist se potriveste de minune o hota decorativa. Poti opta pentru hote incorporabile in blat sau pentru hote decorative. Astfel de hote se potrivesc mai ales in bucatariile de mici dimensiuni, unde fiecare centimetru conteaza. Insa, daca ai adoptat stilul minimalist intr-o bucatarie generoasa, poti opta fara probleme pentru o hota suficient de mare, cat sa acopere suprafata aragazului. 

De asemenea, daca incaperea este mare, poti opta pentru montarea hotei deasupra unei insule de bucatarie, mai ales daca folosesti o plita incorporabila

In cazul bucatariilor traditionale, se potriveste o hota alba sau din inox, iar pentru bucatariile cu accente rustice, poti opta pentru o hota cu finisaj negru. 

Dupa tip si locul de montare, exista:

  • Hota montata sub dulap – este, de fapt, o hota traditionala, fiind potrivita pentru bucatariile care au aragazul sub dulap. Este potrivit un sistem de ventilare intern, prin care aerul este filtrat fara a fi evacuat la exterior;
  • Hota retractabila – este perfecta pentru bucatariile de mici dimensiuni. Poate fi integrata cu usurinta in mobilier, daca iti doresti acest lucru, si are un aspect estetic delicat. In momentul functionarii, hota se extinde, pentru a creste eficienta;
  • Hota de perete – poate fi hota cu burlan sau hota decorativa. Ofera un aspect elegant bucatariei. Se potriveste in incaperile in care nu exista mobilier deasupra plitei si ai la dispozitie suficient spatiu. Include un sistem de ventilatie la exterior, deci va fi nevoie sa instalezi un burlan de evacuare;
  • Hota incorporabila – este potrivita daca iti doresti sa ascunzi electrocasnicele din bucatarie. Se poate incorpora in mobilierul situat deasupra plitei. Se integreaza foarte bine in mobilier si are un aspect modern;
  • Hota incorporabila in blat – este cel mai recent model de hota. Se monteaza pe partea laterala a plitei sau in spatele acesteia. Costurile sunt mai ridicate;
  • Hota insula – este potrivita mai ales pentru bucatariile de mari dimensiuni, care includ zone separate de gatit (in general, o insula situata in mijlocul incaperii);
  • Hota semineu – se monteaza tot pe perete. Vine intr-o gama diversa de modele: hota semineu tip arcada, hota semineu pe colt, hota semineu dreapta, rotunda sau conica.

Cum alegi hota in functie de tipul de evacuare

De alegerea hotei perfecte depinde si accesul cu usurinta la gura de ventilatie. Hota de bucatarie cu evacuare ar trebui sa fie montata cat mai aproape de un perete exterior sau de o fereastra, pentru o eficienta sporita. O hota de acest fel elimina aerul cu reziduuri la exterior, iar filtrul incorporat retine mirosurile si grasimea. 

De cealalta parte, hotele fara evacuare recircula aerul, atrag mirosurile si fumul in sistemul de filtrare, iar dupa curatare, il elibereaza tot in bucatarie. 

In ciuda acestui sistem modern, hota de acest tip este mai putin eficienta decat cea cu burlan. De asemenea, filtrul trebuie inlocuit regulat. 

👉 Descopera AICI intreaga gama de hote de bucatarie Arctic

La ce inaltime fata de plita se instaleaza hota

Pentru o eficienta ridicata, este important sa fii atent si la ce inaltime montezi hota. Ea nu ar trebui sa fie nici prea jos, pentru a nu impiedica accesul la aragaz sau plita, si nici prea sus, unde nu va putea absorbi mirosurile. 

Este recomandat sa instalezi hota la o inaltime de 60-70 cm deasupra plitei sau aragazului. Aceasta inaltime depinde si de capacitatea hotei si de recomandarile producatorului. 

Ca regula generala, in cazul plitelor electrice, hota se monteaza mai jos, deci la aproximativ 60 cm, iar pentru aragaz, ceva mai sus, la 65-70 cm.

De ce sa tii cont in alegerea hotei

Acum stii cum sa alegi hota in functie de stilul bucatariei si de tipul de evacuare. Mai jos, sunt alte criterii care te vor ajuta sa alegi hota potrivita nevoilor tale.

Capacitatea de absorbtie

O hota de calitate trebuie sa poata elimina aburul si vaporii de apa sau grasime, fumul si mirosul neplacut din bucatarie. In caz contrar, acestea afecteaza calitatea mobilei, a celorlalte electrocasnice si chiar a hainelor. In mod ideal, este recomandat sa alegi o hota cu eliminare la exterior. Unul dintre cele mai importante indicatoare ale calitatii hotei este capacitatea de absorbtie. 

Acest termen defineste capacitatea hotei de a evacua aerul si se masoara in metri cubi de aer pe ora (mc/h). Capacitatea hotei ar trebui sa fie adaptata la dimensiunile bucatariei. 

Formula de calcul este una simpla: se inmultesc lungimea, latimea si inaltimea bucatariei cu 10 (L*l*h*10), iar rezultatul se exprima in mc/h. 

De asemenea, poti alege capacitatea de absorbtie a hotei si in functie de cat de des gatesti. In cazul in care gatesti frecvent sau pregatesti doua preparate in acelasi timp, vei avea nevoie de o hota cu o capacitate mare de absorbtie. Daca gatesti mai rar, poti alege o hota cu o capacitate medie.

Dimensiunile hotei

Inclusiv dimensiunile hotei au un impact asupra eficientei. O hota buna are minimum dimensiunile plitei, insa expertii recomanda sa fie putin mai lata decat plita, cu 8-10 cm pe partile laterale. Cel mai bine este sa alegi hota dupa ce ai ales aragazul sau plita.

Treptele de viteza

Majoritatea hotelor iti ofera posibilitatea de a regla intensitatea puterii de absorbtie a fumului/mirosurilor. 

Hotele bune au cel putin trei trepte de viteza, pe care le poti folosi in functie de cantitatea mirosurilor degajate si de intensitatea aburului.

Iluminatul

Iluminatul hotei este un alt aspect important. Cum accesul la plita sau aragaz este obturat de persoana care gateste, prezenta unuia sau a mai multor becuri, eventual, de tip LED, iti permite sa poti vedea preparatele fara probleme. 

Nivelul de zgomot

La hote, nivelul de zgomot variaza intre 45 si 75 dB, in functie de model, numarul de motoare, producator etc. Pentru o experienta de gatit cat mai placuta, alege o hota de bucatarie cu un nivel de zgomot cuprins intre 45 si 60 dB. 

Uneori, prezenta a doua motoare cu o putere mai mica poate ajuta la reducerea zgomotului din timpul gatitului.

👉 Alege hota AHT60B de la Arctic, ce are un nivel minim al zgomotului, 51-59 dB, si un design elegant, din sticla neagra.

Filtrele

De calitatea filtrelor hotei depinde cantitatea de abur filtrat si de grasimi retinute. Alegand o hota cu filtru, te vei asigura ca grasimea ajunsa in aer se depune pe filtru si nu pe peretii din bucatarie sau pe mobilier. 

Cele mai utilizate filtre pentru hota sunt cele de unica folosinta si cele lavabile. Filtrele de unica folosinta sunt realizate din hartie sau materiale sintetice si trebuie inlocuite la cateva luni, in functie de cat de des gatesti.

Prin comparatie, filtrele lavabile sunt, de regula, metalice si pot fi curatate usor, la mana sau la masina de spalat vase. Acestea trebuie curatate tot la 2-3 luni.

Cum se intretine o hota

Pentru a te asigura ca hota functioneaza in parametri optimi, este recomandat sa-i verifici ocazional componentele. Pe langa curatarea periodica a hotei, este necesar sa acorzi atentie filtrului. In general, daca hota face mai mult zgomot decat de obicei, probabil ca filtrele s-au infundat. 

Daca ai filtru din hartie sau material sintetic, trebuie sa il inlocuiesti la 2-3 luni sau chiar mai des, daca gatesti frecvent. In cazul in care filtrul este metalic, acesta trebuie scos si spalat manual sau la masina de spalat vase, la o temperatura de 60-70 grade Celsius. Mai jos sunt alte sfaturi utile pentru intretinerea hotei de bucatarie:

  • Curata interiorul hotei, dupa ce ai scos filtrul – cat timp filtrul este la spalat, ai ocazia de a curata interiorul hotei. Foloseste un burete si o solutie non-abraziva, pentru a curata suprafetele. Asigura-te ca totul este uscat, inainte de a monta la loc filtrul;
  • Inlocuieste periodic filtrul de carbon – daca hota curata aerul si apoi il intoarce in bucatarie, probabil ca foloseste un filtru de carbon, pentru a elimina mirosurile. Acesta trebuie inlocuit o data la 3-6 luni, in functie de cat de des gatesti. Daca prepari prajeli regulat, este posibil sa fie nevoie sa il inlocuiesti mai des;
  • Curata burlanul pentru eliminarea fumului, a vaporilor si a resturilor de grasime – daca ai o hota de acest fel, exista riscul ca praful si grasimea sa se acumuleze, motiv pentru care ar trebui sa fie curatat cel putin o data la sase luni. Daca ti se pare prea dificil, poti solicita ajutor profesionist;
  • Curata suprafetele externe ale hotei – grasimea, aburii si fumul pot veni in contact cu suprafetele externe ale hotei si se pot acumula. Aceste depuneri se curata destul de greu, motiv pentru care ar trebui sa te ocupi de acest lucru cel putin o data la 1-2 luni sau mai des, daca gatesti frecvent;
  • Foloseste viteza corecta, in functie de ceea ce gatesti – de exemplu, daca fierbi paste pe aragaz, treapta cea mai mica este suficienta pentru a elimina aburii. Pe de alta parte, daca prajesti cartofi sau carne, va fi nevoie sa alegi treapta a treia. 

Recomandari de hote de bucatarie

Mai jos poti vedea care sunt cele mai bune hote de bucatarie care au un raport excelent calitate-pret.

Hota decorativa Arctic AHI6332B

Hota AHI6332B de la Arctic ofera un aspect elegant si rafinat oricarei bucatarii. Avand trei trepte de putere si fiind prevazut cu un filtru antidegresare lavabil, acest model este usor de folosit, indiferent daca gatesti zilnic sau de doua ori pe saptamana. Capacitatea ridicata de absorbtie face ca aburii si mirosurile neplacute sa fie eliminate instant. 

Specificatii:

  • 3 trepte de viteza;
  • Filtre antigrasime lavabile;
  • Capacitate de absorbtie (m3/h) – 140-320;
  • Numar motoare: 1;
  • Nivel zgomot (dB): 48-61;
  • Culoare: neagra;
  • Putere: 115 W;
  • Lampa iluminare LED;
  • Dimensiuni: 63×59,6×36 cm.

Hota incorporabila Arctic AHT6121X

Hota incorporabila Arctic AHT6121X este prevazuta cu trei trepte de putere, care indeparteaza fara efort fumul si aburul care apar atunci cand gatesti. Curatarea sa va fi floare la ureche, deoarece este prevazuta cu filtre antidegresare lavabile, care iti vor proteja motorul pentru un timp indelungat. 

Specificatii:

  • 3 trepte de viteza;
  • Filtre antigrasime lavabile;
  • Functie de recirculare;
  • Capacitate absorbtie (m3/h): 182-291;
  • Numar motoare: 1;
  • Nivel zgomot (dB): 53-63;
  • Culoare: inox;
  • Putere motor: 125 W;
  • Lampa iluminare LED;
  • 17,4x60x30,5 cm.

Hota Arctic AHT60B

Hota Arctic AHT60B are un design modern, din sticla neagra, care va pune in valoare orice bucatarie. Beneficiaza de trei trepte cu viteza mare de absorbtie, pentru a pregati oricand preparatele preferate, fara a-ti face griji in legatura cu mirosul. Curatarea este simpla, datorita filtrelor lavabile. 

Specificatii:

  • 3 trepte de viteza;
  • Filtre antigrasime lavabile;
  • Capacitate absorbtie (m3/h): 189-253;
  • Numar motoare: 1;
  • Nivel zgomot (dB): 51-59;
  • Culoare: neagra;
  • Putere motor: 125 W;
  • Lampa iluminare LED;
  • Dimensiuni: 17,6x60x30,5 cm.

Hota Arctic AH51

Hota Arctic AH51 este un model compact, perfect pentru bucatariile de mici dimensiuni. Dispune de filtru antigrasime din metal rezistent, recomandat mai ales pentru bucatariile in care se gateste mult. 

Specificatii:

  • 3 trepte de viteza;
  • Filtru antigrasime;
  • Lampa iluminare;
  • Capacitate absorbtie (m3/h): 240;
  • Numar motoare: 1;
  • Nivel zgomot (dB): 69;
  • Culoare: alba;
  • Putere motor: 100 W;
  • Dimensiuni: 15 x 59.8 x 49 cm.

👉 Afla AICI totul despre hota Arctic AH51

Hota Arctic AH61

Hota Arctic AH61 este un model usor de folosit. Are o capacitate medie de absorbtie, iar filtrul antigrasime este din materiale sintetice. Se potriveste mai ales persoanelor care gatesc mai rar.

Specificatii:

  • 3 trepte de viteza;
  • Filtru antigrasime;
  • Lampa iluminare cu LED;
  • Capacitate absorbtie (m3/h): 365;
  • Numar motoare: 2;
  • Nivel zgomot (dB): 70;
  • Culoare: alba;
  • Putere motor: 2×125 W;
  • Dimensiuni: 15x60x49 cm.

Hota Arctic AH62

Hota Arctic AH62 este un model care se potriveste intr-o bucatarie clasica. Dispune de doua motoare care ofera suficienta putere pentru a elimina mirosurile si aburii din bucatariile pasionatilor de gatit. 

Specificatii:

  • 3 trepte de viteza;
  • Filtru antigrasime;
  • Lampa iluminare;
  • Capacitate absorbtie (m3/h): 200;
  • Numar motoare: 1;
  • Nivel zgomot (dB): 69;
  • Culoare: alba;
  • Putere motor: 85 W;
  • Dimensiuni: 15x60x49 cm.

Alegerea unei hote depinde de mai multi factori, printre care dimensiunile bucatariei si ale aragazului, distanta pana la evacuare (fereastra sau perete), tipul de hota, precum si capacitatea de absorbtie. Avand in vedere ca o hota de calitate are o durata de viata destul de lunga, este bine sa nu iei decizia din pripa.