Blatul nu este o problema, crema pentru tort este cea care conteaza si da valoare. Poti alege varianta foarte simpla si banala de frisca si fructe, poate cu unele variatii: putina ciocolata rasa, alune macinate, dar farmecul unui tort adevarat sta in crema fina, aromata, care te face fericit. Partea cea mai frumoasa din poveste este ca, daca ai cateva retete bune, daca respecti cantitatile, poti face in casa creme de torturi absolut delicioase, cu care sa te lauzi in fata oricarui cofetar cu experienta.
Crema pentru tort. Un dulce delicios
A prepara una din aceste retete de creme pentru torturi este o experienta mai mult decat placuta. Este aproape magic sa vezi cum, din ingrediente banale, rezulta acel ceva care te unge pe suflet si-ti ridica moralul.
Deserturile iti pot oferi, in orice moment, cateva clipe de bucurie si rasfat, dar nu doar modul de preparare si coacere conteaza in pregatirea lor. Daca iubesti torturile si prajiturile cu crema, poti incerca urmatoarele retete, astfel incat sa obtii un dulce delicios pentru tine si familia ta.
Crema de vanilie clasica
Este una dintre cele mai simple creme de tort. Reusita este garantata chiar si in cazul incepatorilor. In plus, este extrem de versatila si se potriveste perfect si pentru torturi, si pentru prajituri.
Ingrediente:
- 1 litru de lapte;
- 6 galbenusuri;
- 6 linguri rase de zahar;
- 1 lingura cu varf de amidon alimentar;
- 1 varf de cutit de sare;
- 1 pastaie de vanilie;
- 150 g unt gras, nesarat.
Mod de preparare:
Pune laptele intr-un vas pe foc. Taie pastaia de vanilie, scoate bobitele si pune-le in lapte. Pune si pastaia si lasa laptele la foc mic sa se incalzeasca usor. Da deoparte, acopera si lasa laptele sa infuzeze cu vanilia, circa 30 de minute. Pune zaharul, amesteca si pune totul pe foc mic. Separat, freaca bine galbenusurile cu amidonul si sarea si amesteca energic pana rezulta o pasta. Pune lapte cald cu lingura in crema de oua si amesteca bine dupa fiecare. Continua sa pui lapte incet, putin cate putin, pana ce este incorporat jumatate, apoi il poti adauga pe cel ramas dintr-odata. Pune vasul cu crema pe foc foarte mic si amesteca incontinuu pana ce aceasta se ingroasa. Da deoparte si continua sa amesteci pana ce se racoreste putin. Freaca untul spuma, separat, si adauga treptat din crema de oua in unt, amestecand energic de fiecare data. Lasa crema la rece circa 30 de minute, apoi o poti aseza pe un blat de tort.
Crema fiarta de ciocolata cu lapte
Crema pentru tort cu ciocolata, gatita dupa aceasta reteta, este mereu un succes garantat. Nu exista riscul sa se taie, este extrem de placuta la gust si lejera, desi contine unt.
Ingrediente:
- 2 linguri de amidon alimentar;
- 100 ml lapte;
- 5 linguri zahar;
- 200 g ciocolata de menaj (cu minimum 50% cacao);
- 200 g unt gras, nesarat;
- esenta de rom.
Mod de preparare:
Pune intr-o cratita, pe foc, amidonul, laptele si zaharul. Amesteca pana se ingroasa putin, iar zaharul este complet dizolvat. Da deoparte sa se raceasca. Topeste ciocolata si adaug-o peste amestecul anterior. Omogenizeaza bine si lasa totul sa ajunga la temperatura camerei. Freaca untul moale pana se inspumeaza si adauga treptat compozitia cu ciocolata. Se poate folosi mixerul la viteza mica. La final, pune esenta de rom. Crema de ciocolata se poate intinde, indata ce este gata, pe blatul de tort.
Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre pentru APARATE FRIGORIFICE
Crema de mascarpone cu ciocolata neagra sau alba
Este o crema usoara, simplu de facut si se prepara din trei ingrediente, fara a mai pune la socoteala aromele, pe care le poti alege dupa bunul plac. Se potriveste cu orice fel de blat, dar ideal este ca varianta de crema cu ciocolata alba sa o combini cu un blat cu cacao, iar cea cu ciocolata neagra cu un blat alb, dar nu-i obligatoriu. Le poti face pe amandoua, alternand un blat simplu cu unul cu cacao pentru un tort spectaculos, foarte gustos si simplu de facut.
Ingrediente:
- 300 g mascarpone;
- 4-5 linguri zahar pudra;
- 200 g ciocolata de menaj neagra sau alba.
Mod de preparare:
Pune branza mascarpone intr-un vas si adauga zaharul treptat, in timp ce bati bine cu mixerul. Topeste ciocolata, las-o sa se raceasca bine si adaug-o in crema de branza. Pune aromele, omogenizeaza totul foarte bine si lasa crema la rece pentru 60 de minute, inainte sa asamblezi tortul.
Vezi toate ofertele noastre pentru LAZI FRIGORIFICE
Crema fiarta de caramel cu lapte
Fiind o crema speciala care impresioneaza, este deosebit de gustoasa si merge la fel de bine ca umplutura pentru un tort, dar si ca atare, cu frisca si fructe proaspete. Nu se face foarte greu, dar trebuie sa respecti cu atentie pasii prepararii si ingredientele.
Ingrediente:
- 300 g zahar;
- 500 ml lapte rece;
- 50 g amidon;
- 1 varf de cutit de sare;
- 350 g unt moale cu min. 80% grasime.
Mod de preparare:
Intr-un vas incapator, pune amidonul si sarea. Adauga treptat laptele si amesteca folosind un tel ca sa nu apara cocoloase. Separat, intr-un vas cu fundul mai gros, la foc mic, pune zaharul si caramelizeaza-l. Nu-l lasa sa se arda, dar trebuie sa devina brun-roscat pentru a avea gustul specific de caramel in crema. Cand zaharul este gata, da vasul deoparte si, dintr-odata, toarna peste el amestecul de amidon si lapte. O sa faca un fel de mica „explozie”, care se calmeaza rapid. Pune totul din nou pe foc si amesteca pana ce zaharul ars se dizolva complet, iar amestecul devine dens si cremos. Rastoarna crema intr-un vas rece si acoper-o cu o folie alimentara ca sa nu faca pojghita. Trebuie lasata sa se raceasca incet, pana ajunge la temperatura camerei. In timpul acesta, freaca untul pana devine spuma, apoi adauga crema de caramel treptat, in trei, patru reprize si amesteca bine dupa fiecare. Cand este gata, se poate intinde direct pe blatul de tort. Cel mai bine se potriveste cu un blat simplu, care sa nu altereze gustul de caramel, dar care sa fie pufos si oarecum umed, fara sa fie insiropat. In crema de caramel nu se adauga arome. Poti dubla cantitatea de sare, pentru ca va face mai intens gustul de caramel, sau poti sa folosesti un unt putin sarat.
Vezi categoria noastra de ▶️ COMBINE FRIGORIFICE
Crema de portocale
Pur si simplu trebuie sa o faci, pentru ca, dupa ce o vei gusta, o sa te indragostesti de gustul si aroma acestei creme. Este cu totul si cu totul speciala si inedita. Nu se face foarte greu, dar are nevoie de putina atentie. Pentru o culoare intensa, ideal este sa folosesti portocale rosii, dar iese la fel de buna si cu mandarine sau portocale obisnuite.
Ingrediente:
- 4 galbenusuri;
- 300 ml suc de portocale rosii proaspat stors;
- 100 g zahar pudra;
- 40 g amidon de porumb;
- 250 g unt (min. 80% grasime) moale.
Mod de preparare:
Pune sucul de la portocale – fara pulpa, intr-un vas, pe foc, si lasa-l sa se incalzeasca foarte bine, dar fara sa fiarba. Separat, amesteca galbenusurile cu zahar, pana devin spuma. Adauga amidonul si omogenizeaza. In compozitia de oua, toarna sucul fierbinte si amesteca energic pana ce totul se uniformizeaza. Pune vasul la bain-marie pe foc si amesteca timp de 15 minute. Crema se va ingrosa si va avea o consistenta asemanatoare cremei de vanilie. Da deoparte si las-o sa se raceasca. Poate face o pojghita deasupra, asa ca, din cand in cand, amesteca pentru a se uniformiza. Separat, mixeaza bine untul moale, pana devine spumos. Cand crema de portocale este perfect racita (trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu untul), mixeaz-o ca sa se uniformizeze si adaug-o treptat in crema de unt, in trei, patru etape. O poti pune direct pe blatul de tort (ideal unul cu multa ciocolata) sau o poti pastra la frigider pana o folosesti. Inainte de utilizare, trebuie lasata la temperatura camerei circa 30 de minute.
Vezi categoria noastra de ▶️ VITRINE FRIGORIFICE
Sfaturi pentru torturi reusite
Nu te grabi niciodata cand prepari blatul sau crema pentru un tort. Este foarte important sa-ti pregatesti toate ingredientele, sa le cantaresti si sa le ai la indemana. Unul din secrete este sa combini in armonie crema, blatul si aromele. Nu folosi niciodata mai mult de doua arome diferite pentru un tort. Tine cont ca blaturile cu cacao sau ciocolata merg bine cu creme de ciocolata alba sau neagra, cu crema de vanilie, iar cele albe, simple, cu creme intens aromate, dar si cu crema de vanilie. Aroma de vanilie merge la blaturile albe, iar cea de rom la cele cu ciocolata. Ciocolata merge foarte bine cu lamaie, portocala sau menta. O crema de lamaie sau portocale nu are nevoie de alte arome, pentru blat. Poti insiropa blaturile dense (cele facute doar cu oua, zahar si faina), dar nu trebuie sa le transformi in savarine. Pentru crema de vanilie si cea de caramel, alege blaturile care sunt umede fara sa fie nevoie sa fie insiropate (de regula, acestea sunt cele preparate cu unt sau ulei si lapte sau iaurt).
Nu ezita sa folosesti blaturi atipice, de genul celor facute cu morcovi, blaturi rosii, cu sfecla, sau coloranti alimentari. Tortul de morcovi se potriveste perfect cu crema de mascarpone cu ciocolata alba, de exemplu.
Ornarea torturilor
Torturile facute in casa nu trebuie sa semene cu cele din cofetarii. Au un aer mai rustic si tocmai asta este farmecul lor. Acopera torturile cu crema sau cu frisca, decoreaza-le cu pudra de cacao, fructe (exact inainte sa le servesti), fulgi de cocos sau migdale sau lasa-le simple cu urmele paletei care a pus crema. Nu incerca sa faci un decor simetric si foloseste frunze de menta, bomboane sau bucati de ciocolata rupte la intamplare.
Dupa ce l-ai montat, tortul trebuie sa stea la rece cel putin 4-5 ore. Scoate-l din frigider cu jumatate de ora inainte sa-l tai si sa-l servesti. Atunci va fi perfect, iar cei dragi se vor bucura de tot gustul si aroma lui.
Sursa foto: shutterstock.com