Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cozonacul se coace cu ventilatie sau fara? Trucurile gospodinelor pentru cozonaci pufosi si deliciosi

Autor: Arctic

Data publicarii: December 18, 2023

Data modificarii: February 14, 2024

Traditia romaneasca spune ca, atunci cand avem cozonac pe masa, e zi de sarbatoare. Indiferent ca este vorba de Craciun, de Paste sau de orice alt moment festiv, cozonacul este vedeta fara de care nu se poate. Este momentul sa descoperi cateva secrete care sa-ti aduca aroma si pufosenia perfecta in bucatarie, indiferent de ocazia cu care alegi sa-l prepari. Caci cine nu vrea un cozonac de poveste, cu mirosul dulce care te duce direct in vremurile copilariei? Dar cum facem aluatul perfect, cat trebuie sa stea in cuptor si care este umplutura traditionala?

In acest articol, ne lasam inspirati de traditia cozonacului perfect. E momentul sa invatam impreuna cum sa gatim acest delicios desert de poveste pentru mesele de sarbatoare.

  • Istoria cozonacului
  • Trucurile gospodinelor pentru cozonacul perfect
  • Reteta de cozonac cu nuca, rahat si cacao – reteta traditionala
  • Cat timp se coace cozonacul la cuptorul electric
  • Cozonacul se coace cu ventilatie sau fara

Istoria cozonacului

Cozonacul, desertul de suflet al romanilor, ascunde o istorie bogata. E interesant ca, desi e un produs traditional romanesc, cozonacul seamana cu kozunakul bulgaresc si cu panettone-ul italian.

Povestea cozonacului incepe cu painea, iar metodele de framantare si coacere au evoluat in timp. Drojdia, un ingredient vechi, a fost utilizata inca din vremuri stravechi, pentru a face aluatul sa creasca frumos.

In Egiptul Antic existau cuptoare de copt, iar desene vechi de 4000 de ani atesta cunostintele egiptenilor in fabricarea diferitelor tipuri de paine, unele indulcite cu miere.

In timpurile antice, grecii faceau un fel de cozonac dulce, cu miere si nuci, numit „plakous”. Chrysippus din Tyana mentioneaza chiar o reteta asemanatoare, pe care a gustat-o in Creta.

Romanii, deprinzand utilizarea drojdiei de la egipteni si greci, au adaugat oua, unt si fructe uscate, diversificand si imbogatind reteta de cozonac. Initial, existau doua tipuri oferite ca ofranda zeilor: „libum”, un cozonac mai mic, si „placenta”, un cozonac cu branza, stafide si alune.

In Evul Mediu, brutarii europeni obisnuiau sa puna in cozonaci fructe uscate, pentru ca rezistau mai mult timp.

In Marea Britanie, prima reteta de cozonac apare intr-o carte de bucate din 1718, indicand ca acesta sa fie copt in forme lungi si inguste, o traditie pastrata si astazi. In secolul al XIV-lea, Geoffrey Chaucer mentioneaza, in Povestirile din Canterbury, despre cozonaci imensi, pregatiti pentru ocazii speciale.

Franta, care a adaugat „desertul” ca al treilea fel la masa, a pus cozonacul in valoare mai mult decat oricare alta tara. 

Reteta clasica a cozonacului, asa cum o stim acum, pare sa fi fost consacrata in secolul al XIX-lea de europeni, iar specialistii in gastronomie sunt de acord ca aceasta este perioada in care s-a conturat cozonacul asa cum il cunoastem astazi.

Trucurile gospodinelor pentru cozonacul perfect

Cozonacul ca la bunica acasa trebuie sa fie pufos si gustos. Iata ce trucuri folosesc gospodinele:

  • Framanta aluatul intr-un vas caldut. Clateste vasul cu apa fierbinte in prealabil si sterge-l bine.
  • Foloseste oua de gaina, nu de rata sau de gasca.
  • Pentru o culoare galbena a aluatului, poti adauga sare in galbenusuri, poti folosi oua de gaini hranite cu porumb sau adauga in faina putin sofran dizolvat in lapte.
  • Incalzeste usor laptele, cand pregatesti maiaua din drojdie.
  • Alege ingrediente proaspete si de calitate, pentru un cozonac perfect.
  • Curata bine nucile si opareste-le cu lapte clocotit, pentru a inlatura gustul amar.
  • Cerne faina, inainte de a incepe framantatul.
  • Asigura-te ca temperatura din bucatarie este de cel putin 21 de grade, cand lucrezi la cozonaci.
  • Ouale de la tarani si untura de porc pot ajuta la obtinerea unei culori apetisante si a unei texturi fragede. Framanta pana cand aluatul este elastic si se desprinde usor de maini.
  • Unge bine blatul si mainile cu ulei, inainte de a lucra cu aluatul.
  • Lasa cozonacii sa creasca in tavi, pana ajung la marginea de sus a acestora.
  • Unge-i cu ou batut cu lapte, inainte de a-i introduce in cuptor.
  • Evita deschiderea usii cuptorului in primele 30 de minute de la introducerea cozonacilor.
  • Daca se rumenesc prea tare, poti acoperi cozonacii cu o foaie de copt.
  • In ultimele 5 minute de coacere, unge cozonacul cu galbenus si lapte.
  • Lasa cozonacii sa se raceasca in tava, pentru a evita ruperea acestora.

Reteta de cozonac cu nuca, rahat si cacao – reteta traditionala

Iti prezentam mai jos o reteta traditionala de cozonac ca la bunica acasa. Iata de ce vei avea nevoie:

Ingrediente pentru aluat de cozonac:

  • 1 kg de faina
  • 500 ml de lapte
  • 4 oua
  • 250 grame de zahar
  • 50 grame de unt
  • 50 ml de ulei
  • 50 grame de drojdie proaspata
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 3 linguri de cacao
  • 1 sticluta de esenta de rom
  • 250 grame de rahat taiat cubulete
  • 250 grame de nuca macinata
  • 100 grame de stafide
  • 150 grame de zahar
  • 4 albusuri

Mod de preparare:

Cu cel putin o zi inainte de preparare, asigura-te ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei.

  • Amesteca drojdia, o lingura de faina si 100 ml de lapte caldut, pentru a forma o maia, pe care o lasi sa creasca intr-un loc calduros, pana se dubleaza in volum.
  • Separa ouale in albusuri si galbenusuri. Freaca galbenusurile cu zahar si un praf de sare. Incalzeste laptele si adauga-l treptat peste amestecul de galbenusuri si zahar. Incorporeaza esenta de rom, coaja de lamaie si de portocala.
  • Intr-un vas mare, cerne 2-3 portii de faina si formeaza o adancitura in mijloc. Toarna maiaua si laptele peste faina si framanta pana se integreaza toate ingredientele. Adauga untul si uleiul incalzite si continua framantatul, pana se incorporeaza in aluat. Acopera aluatul si lasa-l sa creasca aproximativ 45 de minute, intr-un loc calduros.
  • Bate albusurile cu zahar, pana obtii o spuma consistenta. Adauga cacaua si nuca macinata, apoi incorporeaza stafidele.
  • Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in doua parti egale si apoi, fiecare parte in doua bucati. Intinde fiecare bucata de aluat si pune amestecul de cacao si nuca pe fiecare bucata, apoi adauga rahat. Ruleaza fiecare bucata si impleteste-le intre ele.
  • Pune cozonacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si faina. Mai lasa-l sa creasca inca 30 de minute, apoi unge-l cu un ou batut si presara zahar. Coace-l in cuptor timp de aproximativ 45 de minute sau pana se rumeneste frumos deasupra. Nu deschide usa cuptorului in primele 30 de minute, pentru a nu lasa caldura sa scape.

Descopera, alaturi de Marius Tudosiei si Laura Laurentiu, cum poti crea retete delicioase cu gutui, in acest video din seria Traditii culinare sustenabile by Arctic.

Cat timp se coace cozonacul la cuptorul electric

Timpul si temperatura de coacere a cozonacului sunt esentiale pentru a obtine un rezultat perfect. Cozonacul trebuie copt la 170-175 de grade, pentru a evita arderea la suprafata si aluatul crud la interior. Daca folosesti un cuptor electric, incepe prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi lasa-l sa se stabilizeze pentru cateva minute, inainte de a introduce tava cu cozonac.

Odata ce cozonacul este in cuptor, redu temperatura la 175 de grade Celsius. Pentru cuptoarele traditionale, plaseaza o tava mai mare cu apa, sub tavile de cozonac. Este important sa nu deschizi usa cuptorului, in timpul coacerii. De obicei, cozonacul este gata in aproximativ o ora, dar verificarea starii de coacere cu scobitoarea este cea mai sigura metoda pentru a fi sigur ca este copt in mod corespunzator.

Cozonacul se coace cu ventilatie sau fara

Aceasta paine dulce care se prepara de milenii, dupa cum am vazut mai sus, se coace traditional in cuptorul de lut. Insa tehnologia actuala cu care sunt dotate cuptoarele moderne permite o abordare specifica pentru fiecare fel de mancare introdus in cuptor. In ceea ce priveste cozonacul, vom recomanda coacerea cu ventilatie.

Acest procedeu permite cozonacului sa se rumeneasca uniform, datorita circulatiei aerului fierbinte in tot interiorul cuptorului.  Pentru a mentine consistenta si calitatea cozonacului, este important sa nu deschizi usa cuptorului in timpul coacerii, permitand astfel produsului sa se coaca intr-un mediu aerisit.

Cuptoarele Arctic folosesc tehnologia AeroCooking, care  este proiectata pentru a oferi o distributie eficienta a aerului si pentru a garanta o gatire precisa. Prin intermediul unui algoritm inovator, fluctuatiile de temperatura sunt reduse semnificativ, asigurand o distributie uniforma a caldurii in interiorul cuptorului.  Rezultatul este o experienta de gatit omogena si de inalta calitate pentru preparatele tale preferate.

Pentru a verifica daca un cozonac este copt, poti folosi metoda clasica a scobitorii: introduci o scobitoare in mijlocul cozonacului si, daca aceasta iese curata, inseamna ca avem un cozonac facut.

Fiecare model de cuptor incorporabil este echipat cu diverse functii si programe de gatire, precum: Pizza, Static & Ventilatie sau Gatire 3D, dar si sisteme de curatare si timer care sa iti usureze munca in mod considerabil. Alege cea mai buna combinatie pentru a prepara feluri delicioase de mancare. Descopera oferta de cuptoare incorporabile si bucura-te de avantajele tehnologiilor Arctic!

Cozonacul este mult mai mult decat un simplu desert sau o paine indulcita. Este un simbol al traditiei, al caldurii si al momentelor speciale, petrecute alaturi de cei dragi. De la aroma sa imbietoare pana la procesul meticulos de preparare, cozonacul aduce bucurie si amintiri pline de caldura in fiecare casa. Prin savoarea sa inconfundabila si prin modul in care aduna familia in jurul sau, cozonacul ramane o piesa centrala in sarbatorile si in viata cotidiana, fiind o imbinare perfecta intre traditie, gust si emotie.

Sursa foto: Shutterstock