Un desert delicios pregatit intotdeauna pentru mesele traditionale ale romanilor, de Craciun si de Pasti, cozonacul poate fi consumat si in alte ocazii, de exemplu, la un pranz de duminica ori la micul dejun. Iar aroma imbietoare care se simte in timp ce un cozonac cu nutella se coace in cuptor este una unica. Reteta traditionala de cozonac include o umplutura de nuca si cacao, aromatizata neaparat cu rom, eventual combinata cu rahat. Dar si cozonacul cu nutella are fanii lui. Una dintre cele mai simple retete este cea de cozonac cu nutella, pentru ca ai deja crema preparata. Mai jos ai cateva retete de cozonac cu nutella, care se prepara rapid si sunt delicioase.
Cozonac cu nutella foarte pufos
Acest cozonac cu nutella are o consistenta extrem de pufoasa, in timp ce crema de ciocolata se va topi in gura. Reteta, din care ies doi cozonaci de dimensiuni medii, poate fi preparata si cu dulceata preferata in loc de nutella.
Ingrediente:
- 400 g de nutella
- 250 ml lapte gras
- 2 plicuri de drojdie uscata
- 5 galbenusuri de ou
- 600 g de faina
- 100 g zahar
- un praf de sare
- 100 g unt topit racit
Mod de preparare: Daca ai un robot de bucatarie, foloseste-l pentru a framanta aluatul de cozonac cu nutella. Daca nu, framanta-l manual, dar ia in considerare ca ai nevoie de aproximativ 10 minute sa faci asta. Intr-un bol, pune laptele caldut, drojdia si putin zahar si lasa la crescut, sa-si dubleze volumul. Adauga peste drojdie faina, 4 galbenusuri, zaharul si untul. Framanta aluatul de cozonac cu nutella pana ce nu mai este lipicios, apoi lasa-l la crescut acoperit cu un prosop timp de o ora si jumatate. Intinde jumatate din aluat in forma de dreptunghi pe un blat de lucru uns cu ulei. Unge aluatul cu jumatate din nutella, apoi ruleaza-l si pune-l in tava de cozonac unsa cu ulei. Fa acelasi lucru cu cealalta jumatate. Lasa cozonacii la crescut un sfert de ora acoperiti cu un prosop. Preincalzeste cuptorul la 165° C. Unge cozonacii cu galbenus de ou si da-i la cuptor. Coace cozonacii timp de o jumatate de ora, scoate-i din forma si lasa-i la racit.
Cozonac cu ciocolata (sau crema nutella)
Ziua buna incepe de dimineata, cu un mic dejun sanatos. Dar, in weekend, poti servi la micul dejun acest cozonac cu ciocolata. Este delicios si are arome de migdale si ciocolata. Reteta poate fi preparata si cu o crema de ciocolata din comert, de exemplu, cozonac cu nutella, sau cu mere rase si calite cu putin zahar si scortisoara.
Ingrediente:
- Aluat
- 500 g faina
- 1 praf de sare
- 75 g zahar
- 200 ml lapte
- 3 galbenusuri plus unul pentru uns cozonacul
- 10 g drojdie uscata
- 100 g unt moale
- Crema
- 50 g migdale macinate
- 50 g unt moale
- 1 ou
- 1 lingura de rom
- 100 g ciocolata taiata bucati mici
sau inlocuieste totul cu
- 150 g crema nutella
- 50 g migdale macinate
Mod de preparare: Intr-un bol, pune faina, drojdia, sarea, jumatate din zahar, 3 galbenusuri si laptele caldut. Framanta aluatul timp de 10 minute (poti folosi si un robot de bucatarie, daca ai, iar timpul de framantare se va reduce la jumatate). Adauga jumatate din untul moale, topit, caldut si mai framanta 5 minute. Acopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l sa-si dubleze volumul intr-un loc cald. Pregateste crema de migdale cu ciocolata: intr-un bol, amesteca untul moale cu zaharul, adauga oul intreg si omogenizeaza, apoi incorporeaza migdalele macinate si romul. Da crema la frigider, pana ce aluatul a crescut. Pe o suprafata de lucru pudrata cu faina, intinde aluatul intr-un dreptunghi mare, unge-l cu crema de migdale si presara ciocolata taiata bucati mici. Alternativ, prepara cozonac cu nutella in loc de crema de migdale. Ruleaza aluatul in forma de cozonac. Pune-l in tava unsa cu ulei sau unt si lasa-l din nou la crescut, intr-un loc cald, timp de cel putin 45 de minute, acoperit cu un prosop. Preincalzeste cuptorul la 180° C. Unge cozonacul cu galbenus si coace-l 25-30 de minute. Scoate cozonacul din forma cat e fierbinte si lasa-l la racit, inainte de a-l felia.
Daca vrei sa te bucuri de performantele tehnologiilor air Flow Dual tech si Full No Frost, descopera combinele frigorifice Arctic, in care iti poti pastra proaspete toate preparatele, inclusiv cremele pentru deserturi.
Cozonac cu nutella si nuca
Un adevarat deliciu, acest cozonac cu nutella si nuca este perfect ca desert, pentru a incheia un pranz de duminica, ca gustare ori la micul dejun.
Ingrediente:
- 600 g faina
- 200 g unt topit
- 200 g crema nutella
- 6 oua
- 5 linguri mari de zahar
- 2 plicuri de drojdie uscata
- 5 linguri de lapte
- 150 g nuci coapte in prealabil si taiate bucati mari
- un praf de sare
Mod de preparare: Preincalzeste cuptorul la 180°C. Intr-un castron mare, amesteca drojdia, faina, ouale, zaharul, sarea si laptele caldut. Framanta aluatul de cozonac cu nutella timp de 15 minute, pana ce devine moale si elastic. Adauga untul topit si mai framanta pana se incorporeaza. Lasa aluatul la crescut intr-un loc cald, acoperit cu un prosop, timp de una sau doua ore. Imparte aluatul in doua si intinde bucatile in forma de dreptunghi pe un blat de lucru uns cu ulei. Unge cu nutella, presara nucile si apoi ruleaza. Pune cozonacii in tavi unse cu ulei, acopera-i cu un prosop si lasa-i la crescut o jumatate de ora. Unge cozonacii cu galbenus de ou sau lapte si coace-i timp de 30 de minute. Scoate-i din forma cat sunt fierbinti si lasa-i la racit pe un gratar.
Dupa ce ai terminat de preparat cozonacul cu nutella, nu-ti mai ramane decat sa pui vasele in masina de spalat, iar curatenia va fi gata in doi timpi si trei miscari. 👉 Invata, din tutorialul video dedicat, cum folosesti masina de spalat vase Arctic:
Cozonac cu nutella, miere si fulgi de migdale
Aceasta reteta de cozonac cu nutella se prepara rapid, dar ia in considerare ca aluatul are nevoie de un timp mai mare pentru a creste. Serveste cozonac cu nutella la micul dejun, alaturi de cafea sau o cana de lapte.
Ingrediente:
- 225 g faina
- 1 praf de sare
- 25 g zahar tos
- 1 pachet de drojdie uscata
- 1 ou
- 50 g unt topit rece
- 50 ml lapte
- 200 g nutella
- 2 linguri miere
- 2 linguri fulgi de migdale
Mod de preparare: Intr-un bol mare, amesteca faina cu sarea si zaharul. Adauga drojdia, oul batut si untul topit. Amesteca totul cu o spatula, incorporand treptat laptele caldut. Framanta aluatul de cozonac cu nutella pana devine omogen si nu mai este lipicios. Daca este necesar, adauga putina faina (daca este prea lipicios) sau lapte (daca este prea uscat). Acopera bolul cu un prosop curat si lasa sa creasca aluatul intr-un loc cald, cel putin doua ore sau peste noapte. Intinde aluatul pe o suprafata de lucru pudrata cu faina, pentru a-i da forma de dreptunghi, cu laturi de aproximativ 40 cm lungime si 20 cm latime. Unge aluatul cu nutella, lasand un centimetru liber pe margini. Ruleaza aluatul si pune-l intr-o forma unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt. Acopera tava cu un prosop si mai lasa la crescut o ora. Preincalzeste cuptorul la 200° C. Unge cozonacul cu miere si presara fulgii de migdale felii. Coace cozonacul cu nutella timp de 25 de minute, apoi scoate-l din forma si lasa-l la racit.
Cozonac cu nutella – trucuri de preparare
Pregatirea unui cozonac cu nutella nu este o operatiune complicata. Totusi, ia in considerare ca aluatul de cozonac cu nutella are nevoie de mai mult timp pentru a creste si acest lucru trebuie sa se intample de doua ori: o data dupa framantarea propriu-zisa, apoi dupa ce acest cozonac cu nutella este pus in tava. Iata mai jos alte cateva trucuri care te vor ajuta sa pregatesti cel mai delicios cozonac cu nutella:
- Locul in care prepari cozonacii trebuie sa fie unul cald, atat in timpul framantarii, cat si in timp ce aluatul creste.
- Ingredientele folosite pentru prepararea unui cozonac cu nutella trebuie sa fie la temperatura camerei, deci scoate-le din frigider din timp. De asemenea, laptele folosit la prepararea aluatului de cozonac cu nutella trebuie sa fie caldut, pentru a activa drojdia.
- Textura frageda este data de grasimi, deci foloseste unt foarte gras (minimum 80%) si lapte integral.
- Atunci cand intinzi crema de nutella peste aluat, nu acoperi marginile aluatului pe o suprafata de un centimetru. In caz contrar, in timpul coacerii, crema se va scurge in tava.
- Pentru un luciu frumos, un cozonac cu nutella poate fi uns cu ou batut, galbenus de ou, lapte sau miere. De asemenea, poate fi presarat, inainte de coacere, cu zahar tos sau fulgi de migdale.
- Cozonacii se coc in primele 5 minute la temperatura mai ridicata, circa 180°C, pentru a creste frumos in cuptor. Ulterior, temperatura se reduce la 160°C. Daca se rumeneste prea repede, se acopera cu hartie de copt.
- Cozonacii se scot din tava fierbinti si se lasa la racit pe un gratar.
Cozonacul cu nutella poate fi un desert destul de consistent, dar, din cand in cand, merita sa-ti faci o placere. Cu retetele de mai sus, vei prepara cozonac cu nutella rapid si fara prea mari batai de cap.
Sursa foto: Shutterstock