Daca pentru tine cartofii nu au sens decat daca sunt prajiti, atunci articolul asta e pentru tine. In primul rand, afla ca nu esti singur. Cartofii prajiti, friganelele, ouale ochiuri cu crusta crocanta, gogosile si practic preparatele prajite in ulei iti ofera o consolare si un sentiment de bunastare chiar si in zilele care refuza sa mearga asa cum trebuie. Dar ce se intampla cu uleiul ramas dupa ce festinul e demult sfarsit?
Ce lasi in urma conteaza, mai ales pe termen lung. Iar uleiul folosit din tigaie, care poate parea ultima ta preocupare, contribuie mult la ce lasi in urma. Cand il folosesti iresponsabil, fara sa te preocupi de reciclarea lui, uleiul vegetal devine toxic pentru mediu. Se infiltreaza in sol si in apa, pe care le polueaza si ajunge sa fie distructiv fata de planeta.
👇 Bucura-te din plin de mancarurile tale favorite si fa-o responsabil! Bifeaza pasii de mai jos in colectarea corecta a uleiului alimentar rezidual si recicleaza-l corespunzator. 👇
Separa uleiul de resturile de mancare
Ca sa poata castiga o noua intrebuintare, uleiul trebuie separat de micile bucatele de alimente care provin din felurile de mancare preparate. Strecoara-l printr-o sita fina de ceai sau printr-un filtru de cafea. Asta desigur dupa ce l-ai lasat sa se raceasca de tot, ca sa eviti orice accident. Siguranta ta e prioritara si ramane pe primul loc.
👉 Tot din grija fata de siguranta ta, am creat functia Safety Plus. Aceasta garanteaza ca plita incorporabila pe gaz ARGW64125SX de la Arctic se va opri automat, in caz ca flacara se stinge dintr-o data. La tine in bucatarie, te simti mereu confortabil si eviti accidentele!
Toarna uleiul intr-un recipient uscat
Daca sticla in care aduni uleiul folosit este umeda, efortul tau va deveni zadarnic. Amestecarea stropilor de apa de pe peretii vasului cu uleiul il vor face pe acesta din urma imposibil de reciclat. Inainte sa faci transferul in vasul colector, fie ca e un borcan, un bidon sau indiferent ce folosesti, spala-l bine, dupa care tine-l la scurs in picuratorul de vase si apoi lasa-l la aer, sa se zvante complet.
👉 Cand simti ca ai prea mult de munca, lasa o parte din sarcini in seama electrocasnicelor! Masina de spalat vase DFN363 de la Arctic are programata deschiderea automata a usii la final de program, ca sa faciliteze uscarea vaselor. Fara sa intervii cu ceva, usa se va deschide cu 10 centimetri si va lasa sa patrunda inauntru aerul natural.
Nu amesteca uleiuri vegetale de origini diferite
O regula simplu de inteles este evitarea amestecarii uleiurilor de origini diferite. Daca folosesti de exemplu si ulei de cocos si de floarea soarelui, pastreaza-le separat. Odata mixate, s-a risipit optiunea sa fie reintroduse in circuitul de consum, caci pot fi salvate numai individual.
👉 Nu ai suficiente recipiente curate? Masina de spalat vase DFN1532 de la Arctic are o capacitate de incarcare de 13 seturi, ceea ce inseamna ca pe langa vasele folosite la o masa normala in familie, sigur intra si una-doua sticle in plus, in care sa strangi uleiul folosit.
Nu e deloc greu sa reciclezi – trebuie doar sa stii ce ai de facut. Iti pregatesti sticlele sau vasele in care vei turna uleiul, ai grija sa nu combini surse vegetale diferite si, cand il transferi in recipient, o faci abia dupa ce ai separat lichidul de resturile alimentare. Altfel te bucuri de cartofii prajiti cand stii ca vin si cu un mare bonus pentru viitorul planetei!
Sursa foto: Shutterstock