O salata de vinete gustoasa poate fi servita atat ca antreu, cat si ca fel principal. O incantare este si procesul de preparare al acesteia, care da nastere unei experiente senzoriale complete, datorita mirosului inconfundabil al vinetelor coapte.
Cu diferente considerabile intre retetele urmate, in functie de regiune, salata de vinete poate include sau nu maioneza, un mix de uleiuri de floarea soarelui si masline, ceapa alba sau rosie. Indiferent care este versiunea pe care alegem sa o urmam, e important sa folosim vinete potrivite pentru copt si sa tinem cont de alti cativa pasi care ne garanteaza reusita rezultatului final.
- Alegerea vinetelor – ce anume trebuie sa stim
- Coacerea corecta a vinetelor – metode si optiuni
- Pe gratar sau grill
- Pe aragaz sau plita
- La cuptor
- Decojirea usoara a vinetelor
- Cu mana
- Cu lingura
Alegerea vinetelor – ce anume trebuie sa stim
Vinetele mari, frumoase, ferme, cu coaja lucioasa si neagra sunt acelea care merita atentia noastra in procesul de selectie. Vinetele de dimensiuni mici sunt mai nepotrivite, nu din motive care tin de gust, ci din ratiuni practice: au coaja multa si miez putin. La fel si vinetele vargate (graffiti) sau vinetele albe (mari sau baby). Exista retete care le vor pune in valoare coaja deosebita, dar nu e cazul traditionalei salate, in care folosim doar miezul.
Odata cumparate si transportate acasa, vinetele se pot clati rapid prin jet de apa rece pentru a scapa de eventualele solutii cu care au fost stropite. Apoi se sterg bine. Coditele si frunzele le vom indeparta in procesul de curatare, astfel ca in prima faza nu le taiem.
Coacerea corecta a vinetelor – metode si optiuni
Ca miezul vinetelor sa capete textura suculenta necesara salatei, acestea se coc la foc mare pana ce li se carbonizeaza coaja. Astfel vom obtine gustul si aroma atat de ravnite. Fie ca le preparam la apartament sau afara, in aer liber, avem diverse variante la dispozitie.
Pe gratar sau grill
Aroma data de flacari si jar este unica. Iar din punctul de vedere al distributiei caldurii, gratarul are avatanjul sa fie o solutie de incredere. Insa, spre deosebire de aragaz sau cuptor, intensitatea focului nu poate fi reglata decat grosier. In cazul vinetelor, acest aspect nu este un dezavantaj. Cu cat se perpelesc mai bine, cu atat vor fi mai apetisante.
Alternativa electrica a gratarului pe carbuni este grill-ul electric, insa e mai putin recomandat din cauza termostatului cu care este prevazut si care va decupla periodic caldura si va duce la racirea barelor gratarului.
Pe aragaz sau plita
Vinetele coapte pe aragaz sau plita au aroma specifica de ars, in cautarea careia este fiecare gospodina. Totodata, aceasta este si varianta cel mai des folosita, mai ales ca intr-o bucatarie dotata cu hota poate fi evitat disconfortul provocat de fumul degajat.
Setam la maxim temperatura si asezam deasupra vinetele dispuse transversal intr-o tava. Atat pe aragaz cat si pe plita, tava va fi in contacta direct cu o sursa mare de caldura si e foarte posibil sa se degradeze, mai ales la utilizari repetate. De aceea, e indicat sa folosim o tava mai veche.
Toata perioada in care coacem vinetele, avem grija sa pastram permanent temperatura la cea mai inalta treapta. Altfel, ele vor fierbe in suc propriu si se vor innegri la interior. Vinetele trebuie coapte rapid astfel incat coaja lor sa se carbonizeze iar miezul sa ramana alb dar sa fie moale, bine patruns. Pentru o coacere uniforma, le intoarcem cu o manusa groasa de bucatarie la fiecare 10 minute. Dupa jumatate de ora, coaja va deveni neagra, carbonizata, sfaramicioasa, iar interiorul moale. Daca s-a scurs timpul iar exteriorul e inca maro, le mai lasam inca 10-15 minute.
La cuptor
Aceasta metoda este recomandata mai degraba pentru zacusca, decat pentru salata, pentru ca vinetele nu vor dobandi gustul de afumat. Daca totusi optam pentru coacerea la cuptor, putem folosi la final sare cu aroma de fum, pentru un plus de savoare.
Se coc vinetele in cuptorul preincins la 210°C, ideal folosind functia grill, daca se numara printre functionalitatile aparatului. Cuptoarele cu grill au un arzator suplimentar si simuleaza conditiile necesare preparatelor tip gratar. Totusi, spre deosebire de gratar si chiar de plita sau aragaz, in cazul cuptorului coaja vinetelor va capata urme de arsura doar din loc in loc. In functie de marimea lor, coacerea poate dura intre 15 si 25 de minute.
Decojirea usoara a vinetelor
Dupa ce sunt coapte, pregatim vasul in care le vom pune la scurs. Important este sa stea usor inclinate, ca sucul pe care acestea il lasa sa se colecteze la baza. Lasam vinetele la racorit macar 1-2 h. Dupa aceea urmeaza decojirea si o putem face in 2 feluri.
Cu mana
Cu o mana vom sprijini vanata, tinand-o de codita, iar cu cealalta vom curata coaja, care se va desprinde foarte usor. Avem grija sa nu ne frigem, daca vinetele sunt in continuare calde. Cel mai indicat e sa pastram alaturi un castron cu apa in care sa ne inmuiem degetele periodic, pentru a le racori. Daca vanata nu are codita sau aceasta se rupe dupa coacere putem aplica metoda numarul 2, ca mai jos.
Cu lingura
Metoda de curatare a vinetelor cu lingura este foarte rapida si practica. Astfel, asezam vanata pe un tocator si, folosind cutitul, crestam pielea vinetei. Expunem pulpa si scobim interiorul cu lingura, pana ce ajungem la coaja.
La final, codita se taie iar vinetele pot fi tocate si amestecate cu restul de igrediente (ceapa, ulei sau maioneza, sare dupa gust), sau depozitate la congelator.
Sursa foto: Shutterstock