Clatite americane – sfaturi practice ca sa faci cele mai bune pancakes acasa si 5 retete rapide

Publicat la data de: 03/27/2019, 06:55

Autor: Arctic

Clatite americane – sfaturi practice ca sa faci cele mai bune pancakes acasa si 5 retete rapide
Clatite americane – sfaturi practice ca sa faci cele mai bune pancakes acasa si 5 retete rapide
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2019/03/pancakes_1030670599-1.jpg
March 28, 2019
Arctic

Clatitele americane sau pancakes sunt nelipsite la mic dejunul traditional american, insa sunt la fel de iubite in intreaga lume si sunt numai bune daca vrei sa savurezi un desert gustos. Clatite americane sau pancakes – origine si scurt istoric Sfaturi practice pentru clatite pufoase si gustoase 5 retete de clatite americane pe care sa […]

clatite americane

Clatitele americane sau pancakes sunt nelipsite la mic dejunul traditional american, insa sunt la fel de iubite in intreaga lume si sunt numai bune daca vrei sa savurezi un desert gustos.

Clatite americane sau pancakes - origine si scurt istoric

 

Clatitele americane sau pancakes, alaturi de siropul de artar, se afla pe lista deserturilor populare in multe tari inca din vremurile vechi.

In Grecia Antica, acest desert era descris chiar si in operele poetului Cratinos. Principalele ingrediente folosite de grecii antici pentru prepararea clatitelor erau faina de grau, uleiul de masline, mierea si laptea. In timpul renascentismului englez, pentru a le da aroma clatitelor, se foloseau, de regula, apa de trandafiri, merele sau sherry-ul.

Denumirea de pancakes a devenit populara incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea si pana in prezent aceste clatite pufoase au ramas unul dintre cele mai populare deserturi. Iar din acest motiv exista chiar si o zi dedicata clatitelor, cunoscuta ca Shrove Tuesday, care se sarbatoreste in februarie sau martie, inainte de Ash Wednesday (prima zi din Postul Pastelui). In traducere, pancakes inseamna „prajitura la tigaie”, iar de-a lungul timpului acestea s-au mai numit „flapjack” si „griddle cake”.

Clatitele americane sunt usor de preparat si pot fi servite nu doar la micul dejun, ci si la pranz sau chiar la cina. In cele ce urmeaza vei afla cateva trucuri de care trebuie sa tii cont ca sa prepari o portie de pancakes ca la carte, dar si cateva retete pentru inspiratie.

Sfaturi practice pentru clatite pufoase si gustoase

 

Spre deosebire de cele romanesti, pe care le preparam in mod traditional, clatitele americane sunt mai groase si au o consistenta pufoasa. Desi modul de preparare nu este complicat, exista totusi cate trucuri de care ar trebui sa tii cont daca vrei sa pregatesti o portie de pancakes ca la carte:

  • Foloseste intotdeauna unt daca vrei sa obtii un desert cu o aroma deosebita si un gust fin. Bineinteles, mai poti adauga si alte arome, dupa preferinte, de la esenta de vanilie, la esenta de rom sau migdale.
  • Foloseste unt in loc de ulei ca sa coci clatitele. Adauga un cub de unt in tigaie, lasa-l sa se topeasca, scurge apoi excesul si sterge usor cu un servetel. Astfel, clatitele vor ramane aurii la suprafata. Tine cont ca e necesar sa ungi tigaia cu unt doar la inceput.
  • Adauga neaparat praf de copt sau bicarbonat de sodiu in compozitia clatitelor, deoarece le ajuta sa creasca.
  • Clatitele americane nu ar trebui sa aiba mai mult de 7-8 centimetri in diametru, asa ca poti face mai multe clatite in acelasi timp in tigaie, daca este destul de incapatoare.
  • Foloseste o tigaie de teflon in care sa coci clatitele, deoarece compozitia nu se va lipi.
  • Coace clatitele la foc mediu, pentru a nu risca sa se arda sau sa nu coaca uniform.
  • Compozitia pentru clatitele americane poate fi preparata prin separarea albusurilor de galbenusuri sau poti bate ouale fara sa le separi. Orice varianta vei alege, cu siguranta vei obtine o portie de clatite pufoase.

5 retete de clatite americane pe care sa le incerci

 

Poti servi clatitele americane in numeroase feluri, insa, daca vrei sa incerci o reteta cat mai apropiata de cea traditionala, nu ar trebui sa iti lipseasca siropul de artar si afinele proaspete. Bineinteles, poti incerca multe alte toppinguri, de la cele cu nutella, frisca, miere, dulceata sau alte siropuri si, de ce nu, chiar bacon. Nu uita sa adaugi si cateva fructe proaspete.

Clatite americane clasice

clatite americane

Ingrediente:

  • 400 de grame de faina
  • 500 de mililitri de lapte
  • un ou
  • o lingura de bicarbonat de sodiu
  • o lingurita de esenta de vanilie
  • 3 lingurite de praf de copt
  • 3 linguri de unt
  • sare
  • afine
  • frisca
  • sirop de artar

Mod de preparare:

  • Adauga faina, zaharul, sarea, bicarbonatul de sodiu si praful de copt intr-un bol incapator.
  • Fa o gaura in mijlocul amestecului cu faina si adauga oul, esenta de vanilie si laptele. Poti amesteca rapid si usor compozitia cu un mixer.
  • Odata ce aluatul este omogen, adauga untul si amesteca din nou.
  • Lasa tigaia sa se incinga la foc mic si topeste putin unt.
  • Adauga compozitia pentru clatite in tigaie. Atunci cand apar bule la suprafata, e timpul sa intorci clatitele.
  • Pune pe farfurie patru clatite una peste cealalta, toarna putin sirop de artar, adauga putina frisca si o mana de afine si serveste.

Clatite americane cu nutella

clatite americane nutella

Ingrediente:

  • 400 de grame de faina
  • 500 de mililitri de lapte
  • 2 oua
  • un plic de zahar vanilat
  • 3 linguri de unt topit
  • 2 linguri de zahar
  • 2 lingurite de praf de copt
  • o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
  • sare
  • nutella

Mod de preparare

  • Amesteca faina cu zaharul, zaharul vanilat, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
  • Separa albusurile de galbenusuri. Adauga un varf de sare peste albusuri si mixeaza bine pana devin spuma.
  • Amesteca laptele cu untul topit, toarna peste galbenusuri si amesteca bine.
  • Adauga apoi galbenusurile peste faina si amesteca bine compozitia cu ajutorul unui mixer.
  • Incorporeaza apoi si albusurile, folosind telul pana cand compozitia devine omogena.
  • Incalzeste tigaia la foc mic si topeste putin unt.
  • Adauga compozitia pentru clatite in tigaie. Atunci cand apar bule la suprafata, e timpul sa intorci clatitele.
  • Adauga nutella si serveste.

Clatite americane cu banane si nuci

clatite americane banane

Ingrediente:

  • 400 de grame de faina
  • 500 de mililitri de lapte
  • 4 oua
  • 3 lingurite de praf de copt
  • o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 5 linguri de zahar
  • 6 linguri de unt topit
  • 2 linguri de zahar vanilat
  • sare
  • o banana taiata felii
  • o mana de nuci
  • sos de caramel

Mod de preparare:

  • Amesteca faina cu zaharul, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
  • Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza albusurile pana devin spuma. Adauga un praf peste galbenusuri si mixeaza-le separat.
  • Adauga peste galbenusuri laptele si untul topit si amesteca bine. Adauga compozitia peste faina si amesteca pana cand se omogenizeaza.
  • Adauga apoi albusurile si amesteca de jos in sus. Consistenta ar trebui sa fie asemanatoare cu cea pentru pandispan.
  • Incinge tigaia, unge-o cu unt si adauga compozitia pentru clatite. Atunci cand apar bule la suprafata, e timpul sa intorci clatitele.
  • Pune clatitele in farfurie, toarna putin sos de caramel, adauga cateva felii de banane si nucile tocate grosier si serveste.

Clatite americane cu gem

clatite americane dulceata

Ingrediente:

  • 400 de grame de faina
  • 500 de mililitri de lapte
  • 4 oua
  • 3 lingurite praf de copt
  • o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 5 linguri de zahar
  • 6 linguri de unt topit
  • 2 linguri de zahar vanilat
  • sare
  • gem de fructe de padure

Mod de preparare:

  • Amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Adauga treptat laptele si la final adauga untul topit.
  • Adauga un varf de sare si zaharul peste oua si mixeaza-le bine pana devin spuma.
  • Incorporeaza ouale in compozitia cu lapte si faina folosind o spatula.
  • Incinge tigaia, unge-o cu unt si adauga compozitia pentru clatite. Atunci cand apar bule la suprafata, e timpul sa intorci clatitele.
  • Pune cateva clatite intr-o farfurie, adauga cateva linguri cu gem de fructe de padure si serveste.

Citeste si 5 retete inedite de gemuri

Clatite americane cu bacon

clatite americane bacon

Ingrediente:

  • 400 de grame de faina
  • 500 de mililitri de lapte
  • 4 oua
  • 50 de grame de unt topit
  • cateva felii de bacon
  • un plic de zahar vanilat
  • 3 lingurite de praf de copt
  • o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
  • sare

Mod de preparare:

  • Bate ouale impreuna cu un varf de sare si cu zaharul cu ajutorul unui mixer. Compozitia trebuie sa fie spumoasa si deschisa la culoare.
  • Intr-un bol separat, amesteca faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Adauga treptat laptele si la final adauga si untul topit.
  • Incorporeaza in acest amestec si ouale spuma folosind o spatula.
  • Incinge tigaia, unge-o cu unt si adauga compozitia pentru clatite. Atunci cand apar bule la suprafata, e timpul sa intorci clatitele.
  • Prajeste feliile de bacon intr-o alta tigaie, pana devin usor crocante.
  • Pune clatitele intr-o farfurie, adauga feliile de bacon, toarna putin sirop de artar si serveste.

Clatitele sunt nu doar delicioase, ci si un fel de mancare versatil pe care il poti prepara in numeroase feluri, de la retete cu clatite dulci, pana la cele cu clatite sarate. Iar daca te-au inspirat retetele cu clatite americane de mai sus, poti incerca si alteretete pe care le-am adunat in acest articol. Pofta buna!

Sursa foto: Shutterstock