Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Clasele energetice ale electrocasnicelor: care sunt si ce inseamna fiecare

Autor: Arctic

Data publicarii: March 16, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Dezvoltarea tehnologica din ultimii ani a permis imbunatatirea semnificativa a clasei energetice a produselor electrocasnice, iar in prezent ne putem bucura de frigidere, masini de spalat sau lazi frigorifice cu un randament energetic excelent. 

Cu toate acestea, in conditiile in care majoritatea produselor aparute in ultimii ani s-au incadrat in clasa A, A+ sau mai buna, acest mod de departajare a eficientei devenise irelevant si inutil in pentru consumator in luarea unei decizii obiective.

De aceea, Comisia Europeana a decis implementarea unui nou sistem de evaluare a claselor energetice, care sa departajeze mai eficient clasele energetice, prin existenta unor valori de la A la G. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre beneficiile noului sistem de clasificare pentru fiecare aparat electrocasnic si vom prezenta toate schimbarile aferente. 

Cum arata noua eticheta energetica si de cand e valabila

Cu toate ca, la prima vedere, modificarile noii etichete energetice pentru produsele electrocasnice nu sunt unele mari, schimbarile sunt destul de importante. 

In primul rand, noua eticheta presupune un sistem simplificat de evaluare a claselor energetice, care elimina clasele A+, A++ si A+++ si le inlocuieste cu clase notate exclusiv de la A la G. 

De asemenea, fiecare eticheta va fi prevazuta cu un cod QR, care poate fi scanat cu ajutorul telefonului si prin care pot fi obtinute informatii detaliate despre clasa energetica respectiva si despre produs.

Nu in ultimul rand, pe eticheta vor fi incluse si informatii despre consumul de energie al produsului aferent, prezentate intr-un mod practic si usor de inteles pentru cumparator. 

Potrivit Comisiei Europene, data la care va avea loc tranzitia de la vechiul sistem de etichetare la cel nou a fost 1 martie, insa sunt sanse ca vechea eticheta sa isi mai gaseasca locul un timp in magazinele fizice si online.

Noile clase de eficienta energetica pentru fiecare produs electrocasnic

Comisia Europeana a decis ca este necesara aducerea de modificari specifice la nivelul fiecarui produs, pentru a permite consumatorilor sa poata estima cat mai bine atat consumul respectivului produs, cat si economiile de energie electrica de care se vor bucura prin alegerea unui aparat electrocasnic cu o eficienta energetica mare. Iata cum sunt clasificate noile etichete energetice, in functie de fiecare aparat electrocasnic:

Frigidere si congelatoare

In conditiile in care peste 50% dintre frigiderele si congelatoarele lansate pe piata din anul 2014 si pana in prezent aveau o clasa energetica incadrata intre valorile A+ si A+++, este evident faptul ca sistemul de clasificare a eficientei energetice avea nevoie sa fie modificat, pentru a oferi valori mai relevante. Astfel, noile etichete energetice contin doar valori cuprinse intre A si G, unde A desemneaza valoarea cu cea mai mare eficienta energetica.

Mai mult decat atat, simplificarea modului in care sunt prezentate informatiile de pe eticheta energetica aferenta frigiderelor si congelatoarelor va sustine o mai buna informare a consumatorilor si va contribui la economii de energie electrica de pana la 10 TWh pe an, pana in anul 2030. Mai mult, fiecare gospodarie din Europa va putea economisi aproximativ 100 de euro, din cheltuielile cu energia electrica, pe durata de functionare a unui frigider sau congelator, de la cumparare si pana la scoaterea aparatului din uz.

Gasesti AICI categoria noastra de ➤ FRIGIDERE CU DOUA USI 

Masini de spalat rufe

Atunci cand vine vorba despre eticheta energetica a masinilor de spalat rufe, o schimbare importanta este legata de modificarea programului de testare care determina eficienta energetica. Astfel, consumul de energie va fi determinat in urma a 100 de cicluri de spalare.

Noua diferentiere de clase energetice ale masinilor de spalat rufe are o utilitate majora pentru consumatori, in conditiile in care peste 55% dintre masinile de spalat disponibile pe piata faceau parte din clasa energetica A+++, acest mod de clasificare fiind unul confuz pentru utilizatori. 

Prin noul sistem de clasificare, se estimeaza o economisire a energiei electrice de 2,5 TWh pe an, pana in anul 2030, si o economie de 130 de euro, inregistrata in fiecare gospodarie, pe parcursul duratei de functionare a masinii de spalat rufe sau a masinii de spalat rufe cu uscator. De asemenea, buna informare cu privire la eficienta acestor aparate electrocasnice va contribui si la o economie de 711 m3 de apa, pana in anul 2030. 

Gasesti AICI oferta noastra de ➤ MASINI DE SPALAT RUFE 

Masini de spalat vase

Metoda de stabilire a clasei energetice a masinilor de spalat vase se bazeaza pe consumul de energie inregistrat de aparat atunci cand functioneaza in programul „Eco”, adica un ciclu de spalare folosit pentru vase cu un grad moderat de murdarie. Acest program va contribui la reducerea semnificativa a consumului de energie electrica, dar si a apei, fiind cel mai economic mod disponibil la masinile de spalat vase. La fel ca in cazul masinilor de spalat rufe, consumul mediu si, implicit, clasa energetica in care se incadreaza vor fi stabilite in urma a 100 de cicluri de spalare. 

60% dintre modelele de masini de spalat vase disponibile pe piata erau incadrate in clasa energetica A+++ sau A++, ceea ce face tot mai grea diferentierea produselor. De aceea, prin noul mod de clasificare, se urmareste o mai buna informare a consumatorilor, tradusa prin economii substantiale de apa si de energie electrica.

In primul rand, se estimeaza ca noile etichete energetice ale masinilor de spalat vase vor contribui la o economie de 16 milioane de m3 de apa pe an, pana in anul 2030, 2,1 TWh de energie electrica pe an, tot pana in 2030, si o economie de 60 de euro pe gospodarie, reprezentata de cheltuieli cu energia electrica pe intreaga durata de functionare a masinii de spalat vase, de la cumparare si pana la scoaterea din functiune.

Gasesti AICI oferta noastra de ➤ MASINI DE SPALAT VASE

Noua modalitate de clasificare a claselor energetice ale produselor electrocasnice ne poate ajuta sa alegem mai usor aparatele cu cea mai buna eficienta energetica si sa putem estima, mult mai facil, consumul mediu pe care produsul il va genera pe parcurs.