Cinci deserturi rapide

Publicat la data de: 10/26/2017, 08:16

Autor: Arctic

Cinci deserturi rapide
Cinci deserturi rapide
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2017/10/cinci-deserturi.jpg
February 14, 2019
Arctic

Cine are pofta de un dulce facut in casa, dar nu vrea sa stea toata ziua in bucatarie? Cine ar savura o prajitura ca-n copilarie, fara sa isi faca griji c-ar gresi reteta?  Cred ca oricare dintre noi isi doreste o bagheta magica, pe care sa o foloseasca de fiecare data cand trebuie sa prepare […]

Cine are pofta de un dulce facut in casa, dar nu vrea sa stea toata ziua in bucatarie? Cine ar savura o prajitura ca-n copilarie, fara sa isi faca griji c-ar gresi reteta?  Cred ca oricare dintre noi isi doreste o bagheta magica, pe care sa o foloseasca de fiecare data cand trebuie sa prepare feluri delicioase si rapide. Pana la urma, timpul nostru liber este un capital pretios si, sa recunoastem, nu prea ne ajunge sa facem tot ce ne-am dori. Tocmai de aceea am cautat cinci retete rapide de deserturi savuroase. Ia sa vedem…

Cea mai rapida prajitura cu ciocolata

Pentru aceasta reteta nu ai nevoie decat de putin unt pentru uns tava, 4 oua si de 240 g crema de ciocolata tartinabila (sau aceeasi cantitate de ciocolata de menaj, pe care sa o topesti la bain-marie ori la microunde).

Incalzeste cuptorul la 180C, trebuie sa fie gata de primit prajitura. Unge o tava de copt cu putin unt. Bate ouale bine-bine-bine, pana isi dubleaza volumul.

Incalzeste ciocolata tartinabila 1 minut la microunde sau topeste la bain-marie ciocolata de menaj. Las-o putin la racit, nu trebuie sa fie prea fierbinte cand incorporezi usor ouale batute, folosind o spatula. E bine sa te abtii sa amesteci prea viguros, prajitura isi va pierde din volum.

Toarna amestecul in tava pregatita si coace timp de 25-30 minute. E gata cand incepe sa se desprinda usor de peretii tavii sau a trecut testul scobitorii. Las-o sa se raceasca bine inainte sa o scoti din tava, apoi portioneaz-o si tine-o intr-o cutie etansa la rece, rezista pana la o saptamana. O poti servi simpla sau cu inghetata, cu fructe ori cu nuci.

 

Tarta usoara cu orice fel de fructe si fulgi de migdale si cocos

Se face mai usor decat placinta cu mere si este mai usoara si mai prietenoasa cu silueta. In plus, e gata in mai putin de o ora.

Ai nevoie de 2 lingurite de zahar pudra, 1 albus, 2 mere (sau 150 g fructe de padure / cirese/capsune/visine, 3 pere/ nectarine/kiwi sau orice alte fructe preferate), 4 linguri gem de caise, 2 linguri de unt topit, 200 g foi de placinta, 1 ceasca de fulgi de migdale, 1 ceasca de fulgi de cocos.

Mai intai incalzeste cuptorul la  200C si tapeteaza o tava cu hartie de copt. Pune foile de placinta (mai putin una) pe rand in tava si unge-le cu untul topit, apoi cu gemul de caise.

Curata fructele si feliaza-le cat de subtire poti.  Asaza feliile de fructe peste stratul de gem de caise. Da la cuptor pentru 5-7 minute pana ce fructele se inmoie un pic.

Bate albusul cu zaharul pudra spuma, apoi incorporeaza in acest amestec fulgii de migdale si de cocos. Pune un strat uniform peste fructe, asaza si ultima foaie de placinta, unge-o cu putin unt si mai lasa la cuptor vreo 10 minute, pana capata o crusta aurie.

Taie tarta fierbinte, altfel se va rupe inestetic. Serveste-o cu inghetata sau alaturi de un ceai bun.

 

Friganelele copilariei 

Cine n-a mancat friganele de la bunica in copilarie? Sunt delicioase mai ales in diminetile de toamna, cand aroma lor umple toata casa si parca nu-ti vine sa le imparti cu nimeni.

La origine, friganelele au fost, timp de secole, desertul francezilor din provincie si se pot servi cu orice garnitura: inghetata, sos caramel sau de ciocolata, dulceata, frisca sau fructe din compot ori proaspete.

Ai nevoie de patru felii de paine, 1 ou, 3-4 linguri de smantana lichida, zahar cu vanilie Bourbon si 100 g de unt.

Mixeaza oul cu smantana lichida si zaharul, apoi ineaca feliile de paine in acest amestec. Pune untul la topit intr-o tigaie antiaderenta. Scoate usor feliile de paine de la inmuiat cu o spatula, astfel incat sa nu se rupa. Pune-le la prajit si ai grija sa se rumeneasca uniform. Scoate-le si adauga garnitura preferata. Voila, un desert care-ti rascoleste amintirile, gata in cel mult 30 de minute!

 

Mere caramelizate

Daca tot e toamna si e sezonul merelor romanesti, ionatanele acelea zemoase si aromate, iata o reteta care e buna oricand si se face atat de usor incat daca se anunta musafirii pe nepoftite, vei avea cu ce sa ii intampini.

Ai nevoie de 6-8 mere (sau cate vrei tu), tot atatea betisoare de frigarui, zahar, nuci/alune macinate sau fulgi de migdale ori cocos.

Se spala merele, se sterg  si se infig in cate un betisor de frigaruie. Apoi se caramelizeaza zaharul si se tavalesc gratios merele prin caramel, astfel incat sa fie acoperite in intregime de el. Dupa aceea se tavalesc partial sau total prin nuca macinata. Pofta buna!

 

Desert la pahar cu ce ai la indemana

Sa zicem ca ti-e tare pofta de un desert, dar nu te poti decide care sa fie acela. Cu siguranta nu vrei doar o ciocolata sau orice alt dulce in ambalaj fosnitor. N-ai chef sa iesi la o cofetarie, prietena care face prajituri bune nu e disponibila si tu ai doua maini stangi cand vine vorba de gatit. Ce-i de facut?

E cazul sa verifici ce ingrediente ai putea folosi. Daca ai niste muesli, niste fructe uscate sau confiate, fructe proaspete, putina ciocolata, niste zahar si un iaurt sau un paharel de smantana desertul e ca si rezolvat.

Amesteca iaurtul sau smantana cu zahar pana ce acesta se dizolva, apoi lasa crema aceasta la frigider cateva minute. Cauta un pahar generos, in care pui, dupa inspiratie, un strat de muesli, unul de fructe cum vrei tu, unul de crema de la frigider … pana se umple. Fie il ataci pe loc, fie il mai lasi putin la rece, ca sa ai senzatia ca mananci un desert de la o cofetarie sofisticata.