Te straduiesti sa gatesti cat mai sanatos pentru familia ta? Cand ne gandim la mancare buna pentru corpul nostru, ne focusam in special pe ingredientele pe care le folosim la prepararea acesteia. Cautam sa utilizam legume proaspete, cat mai putin sau deloc tratate si stropite, carne si oua din surse sigure, provenind de la animale crescute liber si hranite cu iarba. Alegerea ingredientelor reprezinta insa numai unul dintre aspectele gatitului sanatos. Tehnica pe care o utilizam pentru pepararea termica a alimentelor este si ea foarte importanta, precum si vasele in care alegem sa pregatim mancarea. De ce?
Modelele de cuptoare incastrabile Arctic sunt echipate cu diverse functii si programe de gatire, precum Pizza, Static & Ventilatie sau Gatire 3D, dar si sisteme de curatare si timer care sa iti usureze munca in mod considerabil. Cuptoarele noastre dispun de o garantie de 5 ani si sunt produse conform standardelor europene.
In momentul expunerii la temperaturi inalte, anumite materiale, cum sunt cele din care sunt realizate vasele non-aderente sau aluminiul, degaja substante toxice care ajung in mancare. Astfel, efortul de a gati cat mai sanatos este anulat de prezenta acestor substante chimice generate chiar de vasele in care o prepari. Care sunt materialele cele mai sigure pentru un gatit sanatos? Afla din lista de mai jos.
Fonta
pexels.com
Fonta se numara printre cele mai sigure materiale pentru prepararea alimentelor. Desi sunt foarte grele, vasele din fonta sunt o alegere foarte buna in bucatarie. Acest material retine caldura si o distribuie uniform. Fonta este un aliaj de fier, care contine intre 2 si 4% carbon si cantitati variabile de siliciu si mangan. Aceasta are o istorie lunga in bucatarie, trecand testul timpului in ceea ce priveste utilitatea si durabilitatea.
Vasele din fonta, de la tigai pana la oale si tavi, sunt ideale pentru pregatirea mancarurilor care necesita un timp mai lung de gatire la o temperatura constanta. Tocanitele, fripturile la cuptor si omletele pot fi pregatite cu succes in vase realizate din acest material.
Ce trebuie sa stii insa despre oalele din fonta este ca, atunci cand gatesti cu ingrediente acide, rosii sau zeama de lamaie, este posibil ca fierul anorganic sa ajunga in mancare. Acest lucru nu este neaparat rau, in special pentru persoanele care sufera de un deficit de fier in organism. Un potential pericol l-ar putea reprezenta pentru aceia care au exces de fier in corp.
Vasele din fonta sunt foarte versatile, putand fi utilizate atat pe arzatorul aragazului sau plitei, precum si la cuptor. Atentie insa cum le manevrezi! Greutatea vasului impreuna cu greutatea mancarii te pot pune in dificultate.
Investitia in vase de fonta poate fi pe viata, daca imediat dupa achizitie le pregatesti pentru utilizare printr-un proces ce presupune tratare termica si ungerea cu o grasime solida. Pe parcursul folosirii, acestea nu se spala cu apa si detergent. Daca faci acest lucru, va fi necesara reluarea procesului de ungere cu grasime si tratare termica. Este important si modul in care le depozitezi, astfel incat sa nu dezvolte anumite mirosuri, care mai tarziu vor ajunge in mancare, sau sa rugineasca.
Exista si varianta vaselor realizate din fonta emailata, a caror suprafata este considerata a nu fi reactiva, motiv pentru care nu exista riscul ca substantele chimice periculoase sa ajunga in mancare.
Inox
pixabay.com
Inoxul este si el in topul materialelor sigure si sanatoase pentru pregatirea termica a alimentelor. Nu reactioneaza in contact cu ingredientele din mancare si este rezistent la transferul substantelor chimice care intra in compozitia sa. Are o durata de viata lunga, pana la 25 de ani, asa ca este o investitie care merita din toate punctele de vedere, inclusiv estetic. Vasele din inox arata foarte bine si, chiar daca de-a lungul timpului isi pierd din stralucire, aceasta poate fi redata foarte simplu.
Inoxul este un aliaj ce include pe langa otel, crom si nichel, care face acest material rezistent la coroziune. Exista mai multe tipuri de inox, printre care si cel utilizat in industria alimentara. Acesta este marcat cu specificatia 18/8 sau 18/10, primul numar indicand procentul de crom, iar cel de-al doilea procentul de nichel. Inoxul pentru uz alimentar mai este marcat si cu cifrele 304, 316 si 430.
Vasele din inox trebuie curatate cu atentie, nu intr-o maniera agresiva sau cu detergenti si materiale abrazive care sa le zgarie. Acestea pot fi curatate in siguranta si la masina de spalat vase.
Tavile si cratitele din inox sunt ideale pentru gatirea oricarui tip de mancare, inclusiv pentru preparate ce presupun tehnici precum: fierberea, sotarea sau coacerea in cuptor.
Sticla termorezistenta
pexels.com
Sticla termorezistenta nu este doar sigura din punct de vedere al substantelor toxice, ci si prietenoasa cu mediul inconjurator. Aceasta are o durata de viata lunga, bineinteles in cazul in care manevrezi vasele cu atentie si ai grija sa nu le spargi.
Vasele realizate din sticla termorezistenta iti asigura reusita in bucatarie si din punct de vedere culinar. Acestea sunt destinate in principal preparatelor la cuptor. Deoarece inmagazineaza multa caldura pe care o degaja treptat, mancarurile se patrund foarte bine. De asemenea, daca faci preparate gratinate sau care au nevoie de o rumenire frumoasa, o tava din sticla este foarte potrivita.
Nu trebuie sa iti faci griji in privinta schimbarii proprietatilor pe parcursul utilizarii. Sticla nu este poroasa si, de aceea, mirosurile si aromele nu sunt absorbite de material, ceea ce inseamna ca gustul preparatelor tale nu va fi influentat.
Vasele din sticla termorezistenta sunt accesibile la pret, asa ca iti poti achizitiona o gama larga de modele si forme, astfel incat sa pregatesti cat mai multe din retetele tale preferate cu ajutorul acestora.
Ceramica
pexels.com
Ceramica este unul dintre cele mai vechi materiale utilizate pentru realizarea vaselor destinate gatitului. Majoritatea modelelor comercializate sunt finisate si imbracate intr-un strat lucios, care le face mai usor de utilizat. Eventuale probleme pot veni din aceasta zona, deoarece vopseaua utilizata pentru colorare poate contine substante toxice care este posibil sa ajunga in mancare. Citeste cu atentie eticheta produsului atunci cand faci o achizitie, pentru a-l alege pe cel mai sigur.
In ceea ce priveste gatirea alimentelor in vase de ceramica, numai vesti bune. Acestea se incalzesc mai greu, dar degaja caldura treptat, permitand gatirea perfecta a mancarii. Fripturile, sarmalele sau ardeii umpluti se vor prepara lent, avand timp sa se patrunda foarte bine si sa se imbibe cu arome. Tavile din ceramica sunt foarte bune si pentru coacerea prajiturilor sau a tartelor sarate.
Curatarea este si ea foarte simpla. Vasele de ceramica pot fi spalate de mana sau la masina de spalat vase.
Gateste sanatos si gustos pentru familia ta. Indreapta-ti atentia si catre vasele in care pregatesti mancarea pentru a acoperi toate cerintele unei alimentatii sigure pentru organism. Alege ingrediente de calitate, foloseste tehnici sanatoase de gatit si opteaza pentru vase realizate din materiale care nu prezinta pericol de toxicitate. Alege fonta, inoxul, sticla termorezistenta si ceramica. Beneficiile acestora vizeaza atat siguranta in ceea ce priveste sanatatea, cat si rezultate excelente la gatit. Indiferent de bugetul de care dispui, ai la dispozitie o optiune sigura.