Aroma intensa de cafea si gustul delicios al unui desert racoritor intr-o dupa-amiaza torida. Toate, intr-un singur pahar sau pe o farfurie. Cu frisca sau cu spuma de lapte, cu fructe sau cu scortisoara, retetele pe baza de cafea rece sunt simple si rapide si nu trebuie sa fii expert ca sa-ti prepari propria varianta.
La fel ca limonada delicioasa, cafeaua rece te revigoreaza, fie ca o savurezi ca atare, fie ca o folosesti pentru a prepara alte deserturi delicioase. Inainte de a vedea cateva retete in acest sens este bine sa stii ca exista unele diferente intre iced coffee si cafeaua rece (Cold Brew).
Pentru iced coffee ai nevoie de cafea fierbinte racita sau de cafea instant pregatita cu apa rece si de cuburi de gheata. Cafeaua rece nu este cafea racita, ci preparata exclusiv cu apa rece, are o textura mai fina si gustul este mai putin amar decat al cafelei clasice. Iata, mai jos, cum prepari ambele tipuri de cafea:
Cum obtii cafeaua rece (Cold Brew) chiar la tine acasa
Ingrediente:
- ¾ cana boabe de cafea
- 4 cani apa rece
Mod de preparare:
- macina boabele de cafea si adauga apa rece peste ele;
- amesteca bine, ca sa te asiguri ca boabele macinate sunt bine inmuiate;
- pune continutul intr-un borcan, leaga-l la gura cu tifon si lasa-l la temperatura camerei pentru 12 ore;
- strecoara cafeaua si pune-o la frigider (isi pastreaza aceeasi intensitate pentru aproximativ o saptamana).
Cum prepari clasica Iced Latte Coffee
Ingrediente:
- 1 l apa
- 1 l lapte
- 250 g zahar
- 100 g cafea macinata
Mod de preparare:
- pune apa la fiert, adauga zaharul si cafeaua;
- strecoara cafeaua;
- pune laptele peste cafea;
- pune cuburi de gheata intr-un pahar inalt;
- toarna laptele cu cafeaua peste gheata.
Retete pe baza de cafea rece
Cafea rece, racita sau cafea fierbinte turnata peste cuburi de gheata? Indiferent ce alegi ai o varietate de retete pentru deserturi si bauturi racoritoare si aromate. Iata, mai jos, cateva dintre ele:
Cafea rece cu banane, curmale si scortisoara
Ingrediente:
- 400 ml lapte
- 4 cesti cafea rece
- 4 banane coapte
- 8 curmale
- 100 g zahar brun
- 1 lingurita scortisoara
Mod de preparare:
- pune bananele, zaharul, curmalele si laptele intr-un blender;
- omogenizeaza compozitia si toarna cafeaua;
- pune amestecul in pahare inalte;
- presara scortisoara.
Panna Cotta de cafea
Ingrediente:
- 100 ml cafea tare
- 80 g zahar
- 400 ml smantana grasa
- 1 plic gelatina
- 1 plic glazura de ciocolata
- cateva frunze de menta
Mod de preparare:
- lasa gelatina in cafeaua rece pentru 30 de minute;
- pune cafeaua cu gelatina la bain-marie pana se dizolva;
- lasa gelatina sa se raceasca;
- bate smantana cu zaharul (ai grija sa nu faci frisca);
- adauga apoi cafeaua cu gelatina si omogenizeaza;
- prepara glazura de ciocolata cu apa rece;
- toarna glazura peste Panna Cotta;
- pune Panna Cotta la frigider cel putin trei ore si, inainte de a o pune pe masa, orneaz-o cu frunze de menta.
Mousse de ciocolata si cafea
Ingrediente:
- 180 ml cafea tare/espresso (sa fie rece)
- 250 g ciocolata
- 340 g mascarpone
- 400 g smantana grasa
- 4 linguri zahar pudra
Mod de preparare:
- marunteste ciocolata si topeste-o (bain-marie);
- bate zaharul cu mascarpone pana obtii o spuma, pe care o amesteci cu ciocolata topita rece si cafeaua;
- bate smantana pana se transforma in frisca;
- incorporeaza frisca in amestecul de ciocolata si cafea;
- toarna compozitia in 8 cesti adanci, pahare inalte sau borcane;
- pentru decor poti folosi: frunze de menta, zmeura, afine, ciocolata rasa;
- pui mousse-ul la frigider si il consumi ca atare sau poti sa-l folosesti la prajituri si torturi.
Cafea cu lapte de migdale preparat in casa
Ingrediente:
Lapte de migdale:
- 750 ml apa
- 200 g migdale crude
- zahar, miere sau sirop de artar
Cafeaua cu lapte de migdale:
- 50 ml cafea tare/espresso
- 300 ml lapte de migdale
Mod de preparare:
Lapte de migdale:
- lasa migdalele la inmuiat in apa rece pentru cel putin 48 de ore;
- spala migdalele dupa inmuiere si mixeaza-le cu 750 ml de apa, pana se omogenizeaza;
- pune compozitia intr-un tifon deasupra unei craticioare si strange-l bine, pana iese tot laptele;
- adauga zahar/miere sau sirop de artar, dupa gust;
- pune laptele intr-o sticla si lasa-l la frigider doua zile.
Cafeaua cu lapte de migdale:
- Poti opta pentru doua variante. Fie pui, intr-un pahar de 350 ml, 50 de ml de cafea si torni peste ea laptele rece de migdale, fie faci cateva cubulete de lapte (ii trebuie 3 ore ca sa inghete) si torni peste ele cafea calda.
Gustul unic al cafelei si racoarea unui desert perfect pentru zilele calduroase de vara. Iata o combinatie irezistibila cand vine vorba de arome si texturi revigorante si delicioase in acelasi timp. Fara prea mult efort si cu ingrediente simple poti sa prepari retetele pe baza de cafea rece chiar la tine acasa si dupa preferinte.
Sursa foto: Shutterstock