Cele mai gustoase si rapide retete de mamaliga

Publicat la data de: 09/05/2019, 10:47

Autor: Arctic

Cele mai gustoase si rapide retete de mamaliga
Cele mai gustoase si rapide retete de mamaliga
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2019/09/retete-rapide-mamaliga_733719028.jpg
September 9, 2019
Arctic

Inca de pe vremea romanilor, cand nu era preparata din porumb pentru ca acesta nu ajunsese inca in Europa, mamaliga a reprezentat unul dintre cele mai simple si rapide feluri de mancare. De-a lungul secolelor, a ajuns sa fie savurata nu numai sub forma de garnitura pentru diverse alte preparate culinare, ci si ca prajitura […]

retete-rapide-mamaliga

Inca de pe vremea romanilor, cand nu era preparata din porumb pentru ca acesta nu ajunsese inca in Europa, mamaliga a reprezentat unul dintre cele mai simple si rapide feluri de mancare. De-a lungul secolelor, a ajuns sa fie savurata nu numai sub forma de garnitura pentru diverse alte preparate culinare, ci si ca prajitura sau aperitiv. 

Iata, mai jos, cateva dintre cele mai gustoase si rapide retete de mamaliga pe care le poti incerca la tine acasa, fara sa fii neaparat un expert in bucatarie.

Reteta rapida de mamaliga prajita

retete-rapide-mamaliga_2

Din categoria aperitivelor delicioase face parte si mamaliga prajita, care te duce cu gandul la porumbul copt pe plita. Cu o textura deosebita, crocanta la suprafata si moale pe interior, mamaliga prajita poate fi preparata in variate feluri, cu verdeturi si branza sau simpla. Si daca te gandesti la modul de prezentare, o poti taia sub forma de baghete, patratele ori sa o folosesti ca pe un blat deasupra caruia sa pui ciuperci sotate sau legume, dupa gust.

Ingrediente:

  • mamaliga facuta cu o zi in urma;
  • parmezan ras, sare, piper sau alte condimente, dupa gust;
  • frunzele de la o legatura de patrunjel/rozmarin proaspat;
  • branza de capra sau de oaie;
  • malai pentru prajit;
  • ulei pentru prajit.

Mod de preparare: Pentru inceput, fa o mamaliga clasica, dar ai grija sa aiba o consistenta medie. Cand e aproape gata, pune in ea patrunjelul taiat marunt si branza de capra sau de oaie data prin razatoare. Amesteca pana se omogenizeaza, dupa care toarna compozitia intr-o tava pe care ai uns-o in prealabil cu ulei. Este bine ca stratul sa aiba in jur de 2-3 cm grosime. Lasa mamaliga sa se raceasca si sa se intareasca, dupa care tai-o sub forma de baghete sau de patratele. Da toate bucatile prin malai si pune-le intr-o sita pe care sa o poti scufunda in uleiul incins dintr-o tigaie adanca. Dupa patru minute, vei vedea ca mamaliga capata o crusta aurie si crocanta. Scoate bucatile de mamaliga si pune-le pe un servet care sa absoarba uleiul in exces.

Reteta simpla de prajitura din mamaliga cu portocale

retete-rapide-mamaliga_3

Daca vrei sa incerci un desert delicios si altfel decat cele cu care esti obisnuit, poti face o mamaliga cu portocale. Reteta este simpla si obtii una dintre cele mai gustoase prajituri de casa de care te poti bucura impreuna cu cei dragi. Pentru decor poti folosi si glazura de ciocolata. Iata de ce ai nevoie si cum o prepari:

Ingrediente:

  • 400 g de malai;
  • 250 g zahar;
  • 2 plicuri zahar vanilat sau cu caramel;
  • esente de vanilie si de rom;
  • 200 ml de iaurt;
  • 400 ml lapte;
  • 150 g unt;
  • 250 g faina de grau;
  • 5 oua;
  • 1 plic praf de copt;
  • portocale sau mandarine.

Mod de preparare: Pune un vas pe aragaz, la foc mic si omogenizeaza zaharul, untul, laptele, sarea, esentele si zaharul vanilat. Cand compozitia a dat in fiert, toarna usor malaiul si faina, amestecand continuu. Dupa ce s-a omogenizat, lasa totul la racit 20-25 de minute. Intre timp, separa galbenusurile de albusuri. Bate spuma albusurile. Dupa ce s-a racit compozitia, adauga ouale (galbenusurile si spuma din albusuri), praful de copt, iaurtul si amesteca bine. Pune compozitia intr-o tava si las-o la cuptor in jur de 45 de minute. Ca sa te asiguri ca prajitura este coapta bine, fa testul scobitorii. Inteap-o la mijloc si daca interiorul e pufos si nu se lipeste de aceasta, atunci e gata. Scoate prajitura din cuptor si las-o sa se raceasca bine inainte de a o taia. Feliaza portocala si orneaza prajitura.

Reteta rapida de mamaliga cu branza in coaja de brad

retete-rapide-mamaliga_4

Mamaliga, branza de burduf sau in coaja de brad, sunca si oua. Combinatia de arome si texturi te duce cu gandul la un varf de munte si la stanele ciobanilor. Este preparatul perfect pentru perioadele reci de iarna si te poti delecta cu gustul sau inconfundabil la oricare dintre mesele principale ale zilei. Iata una dintre retetele rapide pentru a gati mamaliga cu branza in coaja de brad la tine in bucatarie:

Ingrediente:

  • 0,5 kg malai;
  • 150 g sunca, slanina, kaizer, carnati;
  • 200 g branza in coaja de brad;
  • 4 oua;
  • 50 g unt;
  • ulei, smantana, sare, piper, ardei iute.

Mod de preparare: Mai intai de toate, scoate ouale din frigider cu cel putin 15-20 de minute inainte de a le gati pentru ca altfel risti sa se sparga coaja. Fierbe ouale moi si fa un amestec din: ouale pisate cu furculita, sunca, slanina, kaizerul si carnatii taiati marunt si branza in coaja de brad. Apoi, fa o mamaliga moale si las-o sa se raceasca dupa ce ai pus-o pe o farfurie intinsa. Cand inca este calda, imparte mamaliga in doua si formeaza doua bile. Fa o gaura in ele si umple spatiul cu amestecul pe care l-ai facut mai inainte. Pastreaza o parte din mamaliga ca sa poti sa-i faci un fel de capac fiecarei bile. Unge o tava cu unt si pune mamaliga la cuptorul preincalzit la 180 de grade. Cand e gata, savureaza-i gustul alaturi de un ardei iute si de o lingura cu smantana.

Reteta rapida de mamaliga in straturi, cu carne

O reteta simpla care nu iti ia mai mult de 45 de minute ca sa o prepari este cea de mamaliga in straturi cu carne, la cuptor. In functie de designul pe care vrei sa-l aiba, poti folosi o tava mai intinsa sau un vas mai inalt. Iata ce trebuie sa faci pentru a te bucura de textura si gustul delicios al acestui preparat:

Ingrediente:

  • 100 g unt;
  • 2 carnati;
  • 300 g branza;
  • 250 g sunca sau kaizer;
  • smantana;
  • 5 oua.

Mod de preparare: In primul rand, fa o mamaliga cu o consistenta medie. Intre timp, prajeste carnatii si sunca, asezoneaza-i cu mirodenii si sare si taie-i in bucati mici. Unge cu unt o tava sau un vas mai inalt si asaza mamaliga, carnurile, apoi branza data prin razatoare, in straturi alternative. La suprafata adauga branza si pune totul la cuptor, pentru jumatate de ora. Ca decor, cand pui pe masa mamaliga, poti sa o completezi cu niste oua ochiuri sau verdeturi.

Chiar daca iti spui ca mamaliga este un preparat banal care capata valoare doar langa o mancare consistenta si savuroasa ca varza calita sau tocanitele, nu uita ca ai la indemana o varietate larga de retete rapide ca sa pui pe masa o mamaliga altfel, de la prajituri si tarte, pana la budinci in straturi. Toate fara sa fii neaparat un expert in bucatarie.

Sursa foto: Shutterstock