Daca ar fi sa ne gandim la un preparat care, de sarbatori si nu numai, este nelipsit de pe mesele noastre, salata de boeuf e cu siguranta prima varianta care ne vine in minte.
O poti prepara destul de usor, este absolut delicioasa si se numara printre cele mai apreciate mancaruri traditionale de la noi. Iar in cele ce urmeaza ti-am pregatit o multime de retete gustoase, numai bune de incercat data viitoare cand ti-e pofta de salata de boeuf.
- Cum a aparut salata de boeuf
- Retete de salata de boeuf
- Alternative la salata de boeuf
- Cum prepari cea mai buna maioneza
- Alternative la maioneza clasica
Cum a aparut salata de boeuf
Chiar daca denumirea provine din limba franceza („boeuf“ inseamna „carne de vita”), aceasta specialitate este inspirata, de fapt, de salata ruseasca Olivier.
Totul a inceput in 1860, in Moscova, la restaurantul de lux Hermitage, de care se ocupa Cheful Lucien Olivier, un iscusit bucatar cu origini franceze si belgiene. Acesta a inventat o salata din legume fierte, carne (de regula, folosea carne de vita sau vanat) si maioneza, care a devenit, in scurt timp, preparatul-semnatura al restaurantului.
Olivier tinea foarte mult la specialitatea lui si nu voia ca nimeni sa afle cum o pregateste. Cu toate acestea, intr-o seara, cand Cheful a fost chemat de urgenta intr-un alt loc, Ivan Ivanov, ajutorul lui, a intrat in bucatarie, observand ingredientele folosite de Olivier si felul in care erau gatite. Ulterior, Ivanov a plecat la un alt restaurant si a inceput sa faca si el salata Olivier, care a castigat astfel tot mai multa popularitate.
Astazi, in Rusia si in fostele tari sovietice, salata de boeuf se numara printre principalele feluri de mancare pregatite la mesele festive.
Retete de salata de boeuf
Partea interesanta la salata de boeuf este ca poti incerca mai multe variante, in functie de preferintele tale. Mai jos, iti recomandam cateva retete delicioase, din care sa alegi oricand ti-e pofta de acest preparat.
Salata de boeuf cu carne de vita
Usor de facut si foarte gustoasa, salata de boeuf traditionala contine carne de vita, legume si maioneza.
Ingrediente:
- 500 de grame de carne de vita;
- 1-2 kilograme de cartofi;
- 1 kilogram de morcovi;
- 200-300 de grame de mazare;
- 3-4 castraveti murati;
- 2 gogosari murati;
- maioneza, dupa gust (foloseste mixerul pentru a amesteca 3 galbenusuri, 3 lingurite de mustar si 300 de mililitri de ulei);
- sare si piper, dupa gust.
Mod de preparare
Se fierb bine toate ingredientele, de preferat in recipiente separate. Pentru a-i da o aroma bogata, fierbe carnea de vita intr-un vas cu zarzavaturi (patrunjel, telina, pastarnac), ca sa obtii un fel de supa. Dupa ce toate ingredientele sunt fierte, urmeaza sa le tai cubulete si sa le amesteci cu maioneza intr-un vas. La final, dupa ce compozitia e gata, decoreaz-o cu maioneza si felii de gogosar, castravete murat sau chiar cateva frunze de patrunjel.
Salata de boeuf cu carne de pui/curcan
Daca nu ai carne de vita pentru a face reteta clasica, poti la fel de bine sa folosesti si carne de pui sau de curcan. Rezultatul este la fel de gustos.
Ingrediente:
- 500 de grame de carne de pui/curcan;
- 1-2 kilograme de cartofi;
- 1 kilogram de morcovi;
- 200-300 de grame de mazare;
- 3-4 castraveti murati;
- 2 gogosari murati;
- maioneza, dupa gust (foloseste mixerul pentru a amesteca 3 galbenusuri, 3 lingurite de mustar si 300 de mililitri de ulei);
- sare si piper, dupa gust.
Mod de preparare
Fierbe toate ingredientele si pregateste un fel de supa de pui, pentru a impregna aroma condimentelor in carne. Bineinteles, poti scoate din schema legumele care nu iti plac (de exemplu, multa lume elimina mazarea), adaugand altele in locul lor (sfecla, masline, ciuperci, pastarnac etc.). Dupa ce s-au fiert si s-au racit, le amesteci cu maioneza si ornezi salata.
Salata de boeuf cu somon afumat
Se prepara mai rapid decat celelalte si asta pentru ca nu mai trebuie sa fierbi carnea. E o varianta mult mai light a salatei de boeuf traditionale.
Ingrediente:
- 300 de grame de file de somon afumat;
- 1-2 kilograme de cartofi;
- 1 kilogram de morcovi;
- 200-300 de grame de mazare;
- 3-4 castraveti murati;
- 2 gogosari murati;
- maioneza, dupa gust (foloseste mixerul pentru a amesteca 3 galbenusuri, 3 lingurite de mustar si 300 de mililitri de ulei);
- sare si piper, dupa gust.
Mod de preparare
Cat se fierb legumele, taie fileul de somon cubulete. Amesteca apoi toate ingredientele cu maioneza si pune compozitia intr-un bol sau pe un platou. In plus, datorita amidonului continut de cartofi, care incheaga foarte bine ingredientele, poti da salatei orice forma doresti.
Alternative la salata de boeuf
De salata de boeuf te poti bucura si daca esti vegetarian sau daca pur si simplu vrei sa incerci un preparat mai usor. Sunt cateva alternative la reteta clasica pe care merita sa le incerci.
Salata de boeuf à la russe (vegetariana)
Varianta fara carne a salatei de boeuf este o optiune excelenta pentru vegetarieni si poate fi preparata rapid.
Ingrediente:
- 1-2 kilograme de cartofi;
- 1 kilogram de morcovi;
- 200-300 de grame de mazare;
- 200 de grame de ciuperci;
- 3-4 castraveti murati;
- 2 gogosari murati;
- maioneza vegetala, dupa gust;
- sare si piper, dupa gust.
Mod de preparare
La fel ca in cazul salatelor traditionale, legumele se fierb, se toaca marunt si se amesteca apoi cu maioneza.
Salata de boeuf cu maioneza din pufuleti
Da, poti face maioneza din pufuleti. Si iese chiar foarte buna!
Ingrediente:
- 1-2 kilograme de cartofi;
- 1 kilogram de morcovi;
- 200-300 de grame de mazare;
- 200 de grame de ciuperci;
- 3-4 castraveti murati;
- 2 gogosari murati;
- maioneza din pufuleti;
- o punga de pufuleti;
- 200 de mililitri de ulei;
- 3 lingurite de mustar;
- sare si piper, dupa gust.
Mod de preparare
Cat se fierb legumele, pregateste maioneza din pufuleti. Stropeste-i cu apa fierbinte pana se inmoaie putin, apoi toarna uleiul putin cate putin, pana se ingroasa compozitia. Adauga mustarul si amesteca bine. La sfarsit, adauga legumele si orneaza salata cu legume.
Cum prepari cea mai buna maioneza
Desi e un preparat din numai cateva ingrediente, este destul de greu sa faci o maioneza ca la carte.
Ingrediente:
- 3 galbenusuri;
- 3 lingurite de mustar;
- 300 de mililitri de ulei;
- optional, adauga un varf de cutit de sare si o lingura de zeama de lamaie.
Mod de preparare
Daca nu dozezi cum trebuie ingredientele si nu amesteci constant, astfel incat sa obtii o compozitie omogena, s-ar putea ca maioneza sa ti se taie (nu se mai leaga uleiul si galbenusurile). De asemenea, este importanta tehnica prin care incorporezi uleiul in galbenusurile batute: nu turna o cantitate mare din prima; uleiul se adauga prin picurare constanta. La final, completeaza amestecul cu sare si zeama de lamaie.
Alternative la maioneza clasica
Daca vrei sa experimentezi si alte retete de maioneza, poti incerca una cu avocado sau cu lapte de soia.
Maioneza cu avocado
Ingrediente:
- un avocado;
- zeama de la o jumatate de lamaie;
- 300 de mililitri de ulei;
- 3 lingurite de mustar.
Mod de preparare
In locul galbenusurilor, paseaza un avocado cu ajutorul unui zdrobitor de legume (sau cu furculita) si adauga cateva picaturi de zeama de lamaie, ca sa nu oxideze. Apoi, amesteca-l cu mustar si ulei (picurat) pana se leaga compozitia si maioneza ta e gata. Daca vrei sa castigi timp, mixeaza toate ingredientele in blender.
Maioneza cu lapte de soia
Ingrediente:
- 150 de mililitri de lapte de soia;
- zeama de la o jumatate de lamaie;
- 300 de mililitri de ulei;
- un varf de lingura de sare;
- 3 lingurite de mustar.
Mod de preparare
Amesteca laptele de soia, sarea si uleiul cu un mixer si, dupa ce compozitia s-a legat, adauga mustarul si zeama de lamaie.
Gata, ti-am facut pofta de salata de boeuf? Incearca una dintre retetele de mai sus si da-ne de veste cum ti-a iesit.
Sursa foto: Shutterstock