Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cele mai gustoase retete de ecleruri si sfaturi practice de care sa tii cont

Autor: Arctic

Data publicarii: December 18, 2020

Data modificarii: June 9, 2022

Eclerurile fac parte din categoria celor mai indragite deserturi. Desi, la prima vedere, poate parea dificil sa pregatesti o tava cu ecleruri, aceste prajituri sunt usor de preparat acasa, cu putina indemanare, dar si daca ai la dispozitie ustensilele necesare si un cuptor potrivit. Combinatia dintre crema fina, cojile usor rumenite in exterior si toppingul de ciocolata este perfecta si reuneste toate aromele unui desert perfect.

Afla, in cele ce urmeaza, cum poti pregati si tu acasa cojile de ecler, dar si ce retete de ecleruri poti incerca, de la cea clasica (umplutura cu vanilie) pana la cele cu diferite tipuri de creme.

  1. Retete de ecleruri
    1. Reteta de ecler (coaja)
    2. Reteta ecler cu vanilie
    3. Reteta ecler cu ciocolata
    4. Reteta ecler cu fistic
    5. Reteta ecler cu crema de cafea
  2. Sfaturi practice pentru prepararea eclerurilor

Retete de ecleruri

Eclerurile sunt un desert frantuzesc, care, in mod traditional, se prepara cu crema de vanilie si topping de ciocolata. Totusi, reteta clasica de ecler a fost reinventata in ultimii ani si poti folosi ce combinatii doresti, astfel ca poti pregati diferite creme cu cafea, ciocolata, mango, zmeura, fistic sau chiar caramel sarat, dupa preferinte.

Pentru a pregati eclerurile, trebuie, bineinteles, sa incepi cu reteta de ecler sau coaja. Mai departe, poti incerca orice tip de umplutura doresti.

Reteta de ecler (coaja)

Ingrediente:

  • 150 g faina
  • 5 oua medii
  • 125 ml apa
  • 125 ml lapte
  • 100 g unt
  • sare

Mod de preparare:

Intr-o cratita incapatoare, pune apa si laptele la fiert, impreuna cu un praf de sare si untul taiat cubulete. Amesteca usor, pana cand se topeste untul, iar laptele se incalzeste. Adauga, apoi, faina si amesteca bine, pana cand obtii un aluat omogen. Continua sa amesteci, in timp ce cratita este inca pe foc, pentru a scoate cat mai multa apa din aluat. Acest tip de aluat este ideal pentru ecleruri. Odata ce aluatul se dezlipeste de pe peretii vasului, opreste focul si lasa aluatul sa se raceasca putin, timp de cateva minute.

Transfera aluatul intr-un robot de bucatarie si mixeaza-l bine, timp de un minut. Apoi, adauga treptat ouale, continuand sa mixezi. Tine cont ca, de fiecare data cand adaugi un ou, trebuie sa astepti ca acesta sa se incorporeze bine in aluat, inainte de a-l adauga pe urmatorul.

Pune aluatul intr-un pos si incepe sa formezi eclerurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Ai grija sa lasi spatiu intre acestea, pentru a nu se lipi in timpul coacerii. Introdu tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius, pentru aproximativ 10 minute, pana cand aluatul se umfla. Nu deschide usa cuptorului in tot acest timp. Apoi, coboara temperatura la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ 15-20 de minute, pana cand eclerurile se rumenesc usor pe deasupra. Dupa acest interval de timp, deschide usa cuptorului si inteapa fiecare ecler cu o scobitoare. Mai lasa la copt pentru inca aproximativ 15-20 de minute, pentru ca eclerurile sa se usuce in interior.

Pentru a avea siguranta ca eclerurile tale vor iesi de fiecare data asa cum trebuie, poti utiliza un cuptor incorporabil cu functie de gatire Static&Ventilatie, care activeaza simultan cele doua elemente de incalzire (superior si inferior), impreuna cu ventilatorul, oferind o coacere uniforma si o distributie rapida a aerului cald.

Dupa ce ai trecut de aceasta etapa, poti prepara orice tip de umplutura doresti. Iata cateva idei de retete mai jos.

Reteta ecler cu vanilie

Ingrediente:

  • 500 ml lapte
  • 60 g faina
  • 100 g zahar
  • 3 oua
  • 1 pastaie de vanilie

Mod de preparare:

Pregateste cojile de ecler conform retetei prezentate mai sus. Apoi, pentru pregatirea cremei de vanilie, vei incepe prin a amesteca ouale cu zaharul. Adauga faina si continua sa amesteci. Separat, pune laptele intr-o cratita. Cresteaza pastaia de vanilie si adauga semintele din interior in lapte, impreuna cu pastaia. Pune laptele la fiert, la foc mediu. Cand laptele a fiert, scoate pastaia, opreste focul si adauga, treptat, compozitia pregatita anterior, amestecand bine cu un tel, pentru a obtine o crema de vanilie omogena, fara cocoloase. Porneste focul si amesteca in continuare, pana cand crema se ingroasa.

Inainte de a umple eclerurile, mixeaza putin crema de vanilie, dupa ce ai lasat-o sa se raceasca in prealabil. Taie eclerurile in jumatate si umple-le cu crema de vanilie. Le poti pudra cu zahar sau poti pregati un topping de ciocolata. Vei avea nevoie doar sa topesti ciocolata la bain-marie, apoi o vei turna peste fiecare ecler in parte.

Reteta ecler cu ciocolata

Ingrediente:

  • 150 g ciocolata
  • 600 ml smantana pentru frisca
  • 60 g zahar pudra vanilat
  • 20 ml rom

Mod de preparare:

Bineinteles, vei incepe prin a pregati cojile de ecler. Apoi, pentru crema, mai intai vei marunti ciocolata. Separat, pune 300 ml de smantana la incalzit. Cand e fierbinte (fara a o lasa neaparat sa fiarba), ia cratita de pe foc si adauga ciocolata maruntita, pe care o lasi sa se topeasca incet, fara a amesteca. Odata ce ciocolata s-a topit, amesteca folosind telul, pentru a omogeniza crema. Cand s-a racit compozitia, adauga romul si pune vasul la frigider pentru cel putin patru ore.

Intre timp, mixeaza restul de smantana cu zaharul pudra, pana cand obtii o frisca ferma. La final, vei omogeniza compozitia de ciocolata cu frisca. Cu aceasta crema de ciocolata, vei umple eclerurile. De asemenea, le poti orna cu un topping de ciocolata.

Reteta ecler cu fistic

Ingrediente:

  • 350 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 150 g unt
  • 30 g amidon de porumb
  • 75 g zahar
  • 2 linguri pasta de fistic

Mod de preparare:

Pregateste cojile de ecler. Pentru crema de fistic, vei incepe prin a pune laptele la fiert. Separat, amesteca galbenusurile cu zaharul, pana cand compozitia devine cremoasa si se albeste. Adauga, apoi, amidonul de porumb si amesteca bine. Peste aceasta compozitie, vei turna laptele cald, putin cate putin. Apoi, transfera continutul in craticioara, pe care o pui pe aragaz, la foc mediu. Continua sa amesteci pana cand crema se ingroasa.

Ia cratita de pe foc si adauga 50 g de unt. Acopera crema cu o folie de plastic si las-o sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Restul de unt il vei lasa sa se inmoaie, pentru a-l folosi mai tarziu.

Cand crema a ajuns la temperatura camerei, adauga pasta de fistic si mixeaza bine. Incorporeaza, treptat, si restul de unt, continuand sa mixezi bine, pana cand obtii o crema groasa. Umple eclerurile cu crema obtinuta, cu care le si poti orna, impreuna cu bucati mici de fistic.

Reteta ecler cu crema de cafea

Ingrediente:

  • 500 ml lapte
  • 200 g frisca
  • 2-3 linguri cafea solubila
  • 120 g zahar
  • 4 galbenusuri
  • 40 g amidon de porumb
  • sare

Mod de preparare:

Pregateste cojile de ecler dupa reteta prezentata mai sus. Apoi, pentru crema, dizolva cafeaua solubila in lapte si lasa compozitia la foc mic, intr-o craticioara, pana cand se incalzeste. Laptele nu ar trebui sa fiarba.

Mixeaza galbenusurile cu zaharul, pana cand compozitia devine cremoasa si se albeste. Pune amidonul de porumb si mixeaza bine, pana cand obtii o compozitie omogena. Adauga, treptat, laptele cald si continua sa amesteci. Pune crema inapoi pe foc, amestecand continuu, pana cand se ingroasa.

Pune o folie alimentara peste crema si las-o sa se raceasca. La final, omogenizeaza crema de cafea cu frisca. Umple, apoi, eclerurile si orneaza-le cu topping de ciocolata cu cafea.

Citeste si Minitarte cu fructe – cele mai apreciate retete, la indemana ta

Sfaturi practice pentru prepararea eclerurilor

Pregatirea eclerurilor nu trebuie sa fie o munca dificila in bucatarie. Pentru a obtine rezultate bune de fiecare data, e important sa tii cont de cateva sfaturi practice:

  • Scoate untul din frigider si lasa-l sa ajunga la temperatura camerei pentru a se topi repede si pentru a-l putea folosi cu usurinta;
  • Dupa ce ai pregatit aluatul cald pentru ecleruri, lasa-l sa se raceasca inainte de a adauga ouale;
  • Adauga intotdeauna ouale pe rand si amesteca bine, folosind un mixer sau un robot de bucatarie;
  • Nu deschide usa cuptorului in primele 10 minute, deoarece eclerurile nu se vor mai umfla si nu vor mai avea acel interior gol, unde sa poti adauga umplutura;
  • Taie eclerurile abia dupa ce s-au racit, apoi adauga crema preferata;
  • Nu servi eclerurile imediat, ci lasa-le cateva minute sa se raceasca si sa se imbine cat mai bine aromele;
  • Poti orna eclerurile cu toppingul preferat, cu ciocolata, frisca, zahar pudra sau orice alt tip de topping preferi.

Asadar, poti incerca diferite retete de ecleruri, de la cele clasice si pana la cele cu crema de cafea sau fistic. Daca doresti, le poti umple cu frisca si fructe. Important este sa tii cont de sfaturile de mai sus, pentru a obtine de fiecare data ecleruri delicioase.

Sursa foto: Shutterstock