Dupa curatenia de primavara garderoba noastra s-a schimbat, poate am mai adaugat si piese noi, colorate si vaporoase de care abia asteptam sa ne bucuram in sezonul cald. Este insa inevitabil ca mici accidente se vor produce, iar hainele noastre se vor pata, mai ales ca petrecem mai mult timp afara, in articole vestimentare deschise la culoare. In plus, dupa o iarna de hibernare, copiii au un chef de joaca extraordinar si abia asteapta sa zburde in natura. Pentru ca nu exista o reteta universala pentru indepartarea tuturor tipurilor de pete, am ales sa ne concentram pe cateva exemple comune in acest sezon pentru a te ajuta sa te bucuri de primavara pastrandu-ti in acelasi timp hainele impecabile. Am alcatuit o lista cu solutii la indemana oricui, fie ca ai la dispozitie produse speciale pentru indepartarea petelor sau te folosesti de ce gasesti prin camara.
Petele galbene de pe hainele albe
Petele galbene de pe hainele albe
Sursa foto: https://pixabay.com
Primavara cand totul e inflorit parca revenim si noi la viata si suntem gata sa abordam ziua cu mai multa energie. Sezonul cald insa aduce cu el si problema comuna a petelor de transpiratie. Mai ales dupa o iarna lunga, caldura ne poate parea insuportabila. Incep sa apara usor-usor acele pete galbene in special pe bluzele si tricourile albe. Pentru a nu le lasa sa ne strice buna dispozitie, exista metode pentru a le indeparta folosind ce avem in bucatarie.
Sucul de lamaie este un inalbitor natural, de aceea daca lasi la inmuiat petele galbene in sucul de la o lamaie amestecat cu putina apa inainte de a le spala si usca, poti obtine rezultate excelente. O alta metoda ar fi sa faci o pasta din 4 linguri de bicarbonat de sodiu si 100 ml apa calduta si sa o aplici direct pe pata cu o periuta lasand-o sa actioneze jumatate de ora. In functie de ce ai la indemana, aspirina sau sarea dizolvate in apa pot avea si ele un efect similar. Dupa ce ai lasat ingredientele sa isi faca treaba poti spala si usca hainele normal. Acum nu va mai trebui sa arunci hainele tale preferate doar pentru ca s-au decolorat!
Petele de iarba
Sursa foto: https://pexels.com
In weekendurile insorite, vremea frumoasa parca te imbie sa iesi in parc cu familia sau prietenii, sa te joci cu cei mici sau sa te relaxezi pe iarba la soare. De cele mai multe ori insa dupa o astfel de iesire observam pete verzui nu doar pe hainele copiilor, dar si pe pantofii sau pantalonii nostri, mai ales pe cei deschisi la culoare. Din fericire, exista modalitati de a elimina petele de iarba, secretul fiind sa le lasam la inmuiat in apa rece aproximativ 15 minute inainte de a le trata.
O solutie ingenioasa pe care o poti folosi este sa aplici putina pasta de dinti de culoare alba si sa freci cu o periuta moale pana cand pata incepe sa dispara. Poti de asemenea, sa inmoi pata intr-o solutie formata din doua parti apa si o parte otet de mere, tapetand apoi zona afectata cu o carpa curata. Asigura-te ca pata a disparut inainte sa bagi rufele la spalat. Pantofii pot fi curatati cu o periuta de dinti inmuiata in apa cu detergent, apeland din nou la otet in cazul petelor incapatanate si finisand cu ajutorul unei carpe uscate.
Petele de guma de mestecat
Sursa foto: https://www.pexels.com/
Guma de mestecat e practica, ne ajuta sa ne improspatam respiratia si sa ne destresam in momente mai tensionate, dar atunci cand ajunge pe haine ne pune intr-o adevarata incurcatura. Fiind extrem de lipicioasa e adesea inutil sa incercam sa o indepartam, facand pata si mai greu de curatat. Vestea buna in schimb este ca guma de mestecat nu rezista la temperaturi extreme. De exemplu, haina afectata poate fi calcata pe o foaie de carton, iar caldura fierului de calcat va face ca guma sa se desprinda mai usor.
O alta metoda propune sa punem materialul in congelator pentru cateva minute, iar guma astfel se va intari si va fi simplu de indepartat cu ajutorul unui cutit. O varianta mai simpla si la fel de eficienta a aceleiasi tehnici ar fi sa treci un cub de gheata pe deasupra petei. Este important ca dupa ce toate impuritatile au fost eliminate sa tratam si pata ramasa cu alcool, otet sau inalbitor (in cazul rufelor albe) inainte sa o punem la spalat.
Petele de noroi
Sursa foto: https://www.pexels.com
Dupa o zi intreaga de gradinarit sau dupa o sesiune intensa de joaca a celor mici probabil te vei minuna de cate pete de noroi vei gasi pe haine. Intr-adevar sunt neplacute si pot ajunge daca nu ai grija cu usurinta de pe haine sau pantofi in toata casa – pe scaune, covoare si canapele. Este foarte important inainte de orice sa lasi noroiul sa se usuce si sa nu incerci sa il elimini cat inca este proaspat deoarece pata va intra si mai adanc in tesatura. Odata uscat, stratul de noroi va fi mai usor de indepartat. Incearca sa o faci insa cat mai delicat posibil, scuturand materialul sau, in cazul in care nu functioneaza, cu ajutorul unui cutit bont avand grija sa nu distrugi tesatura. Pentru covoare poti folosi un aspirator pentru a elimina crusta de noroi desprinsa.
Dupa ce stratul de suprafata a fost curatat, aplica detergent lichid pe pata, frecand usor si lasa-l 15 minute sa actioneze. Detergentul de vase lichid poate fi si el eficient in aceasta situatie. Dupa ce pata dispare, poti pune hainele murdare in masina de spalat, avand grija sa nu amesteci hainele patate cu alte haine pentru a evita ca si acestea sa se murdareasca.
Petele de ciocolata
Sursa foto: https://pixabay.com
Ciocolata este intotdeauna un rasfat pe care ni-l oferim in prajituri, budinci, creme, iar in sezonul cald mai ales in milkshakeuri si inghetata. De multe ori insa ciocolata ajunge si pe haine, mai ales pe cele ale copiilor care o mananca cu multa pofta si fara prea multa grija pentru curatenie. Petele de ciocolata nu trebuie subestimate, deoarece au o componenta uleioasa datorita continutului de unt de cacao. De aceea trebuie sa actionezi rapid, sa razuiesti excesul de ciocolata de pe material cu o lingura si sa tii suprafata patata sub un jet de apa rece.
Este foarte important sa folosesti apa rece, deoarece apa calda va inrautati situatia, impregnand pata si mai tare in material. Ar fi util sa tii nu doar exteriorul, dar si interiorul hainei sub jetul de apa pentru ca particulele sa se desprinda mai usor. Pentru petele dificile poti aplica detergent lichid si tine haina la inmuiat 30 de minute, frecand periodic si clatind in apa rece inainte de a o spala la masina.
Ar fi bine sa verifici hainele inainte de a incarca masina de spalat deoarece petele netratate inainte, pot deveni imposibil de indepartat in momentul in care hainele sunt puse la uscator si apoi calcate, caldura ajutand petele sa se prinda mai bine in tesaturi. Ca sfaturi generale, este important sa folosim detergent de calitate, sa citim cu atentie instructiunile de spalare de pe eticheta hainelor si sa alegem corect programul masinii de spalat in functie de nevoile tale si de tipul materialelor. In felul acesta nu vom mai avea batai de cap si ne vom putea bucura de toate activitatile de primavara in liniste.