In spatele fiecarei retete nu sta doar simpla pregatire culinara a ingredientelor pe plita aragazului, ci o intreaga filozofie a respectului fata de natura si fata de propria fiinta. Mancarea devine astfel un simbol al echilibrului si al armoniei, invitandu-ne sa exploram noi modalitati de a ne hrani trupul si spiritul intr-un mod sanatos si constient.
Reteta pe care ti-o propunem in randurile care urmeaza face parte din categoria mancarurilor vegane care nu necesita tehnici de gatire sofisticate, ci doar ingrediente de calitate. Tocanita de ciuperci este una dintre mancarurile cele mai apreciate in perioadele de post, nu numai datorita beneficiilor pentru sanatate pe care le ofera, ci si aromelor perfect imbinate si gustului deosebit.
- Tocanita de ciuperci, reteta de post
- Tocanita de ciuperci cu sos alb – reteta de ciulama de ciuperci
- Ciuperci cu cascaval, la cuptor
- Tocanita de ciuperci cu carne de pui
- Beneficiile ciupercilor pentru sanatate
Tocanita de ciuperci, reteta de post
Secretul acestui preparat satios si plin de proteine sta in alegerea legumelor, care trebuie sa fie proaspete si alese cu grija.
Ingrediente pentru mancare de ciuperci:
- 1 kg de ciuperci proaspete (champignon – albe sau brune, bureti, pleurotus, galbiori etc.);
- 300 ml pulpa de rosii (pasata);
- 2 cepe rosii, de marime medie;
- 2-3 catei de usturoi;
- 2 ardei grasi mari (de preferinta rosii, pentru culoare);
- o legatura de marar;
- cateva fire de patrunjel verde;
- 60 ml ulei vegetal;
- sare, dupa gust;
- piper negru, proaspat macinat, dupa gust.
Mod de preparare:
- Se curata si se toaca ceapa, se trece prin presa usturoiul, ardeii grasi se taie in cuburi mai mari, ca sa-si pastreze textura si sa adauge culoare mancarii, iar ciupercile se spala si se lasa la scurs.
- Se incinge uleiul intr-o cratita incapatoare, la foc mediu, si se calesc ceapa si usturoiul, cu putina sare, avand grija ca legumele sa nu se rumeneasca, ci doar sa se inmoaie.
- Se adauga in vas cuburile de ardei gras si se gatesc inca 7-8 minute, avand grija sa nu se prajeasca. Intre timp, se desprind tulpinile ciupercilor, se toaca rondele, iar palariile se taie in jumatati sau sferturi, in functie de marime.
- Cand ardeii s-au inmuiat, se adauga ciupercile tocate, se da focul mai mare, ca sa se evapore mai repede apa pe care o lasa acestea si se amesteca.
- Dupa cateva minute, cand ciupercile au scazut in volum, se reduce focul la mediu, se adauga pulpa de rosii, se amesteca si se mai lasa la fiert timp de aproximativ 12-15 minute sau pana cand mancarea a scazut moderat.
- Cand este aproape gata, se potriveste de sare si piper, se adauga verdeata tocata marunt si, daca se doreste, inca un catel de usturoi zdrobit. Tocanita se serveste fie simpla, ca fel de sine statator, sau cu mamaliguta, orez simplu ori alta garnitura.
👉 Ca sa pregatesti o mancare de ciuperci ca la carte, ai nevoie de un aragaz dotat cu arzatoare cu eficienta ridicata, care te ajuta sa pregatesti mai multe feluri de mancare in acelasi timp. Intra pe site-ul Arctic si alege din gama larga de aragaze pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor tale!
Ciupercile sunt un ingredient versatil care poate fi folosit in multe combinatii, fie cu legume, fie cu diferite feluri de carne. Ca sa ai mai multa inspiratie, ti-am pregatit si alte retete, care speram ca te vor convinge sa le pregatesti in bucataria proprie pentru intreaga familie.
Tocanita de ciuperci cu sos alb – reteta de ciulama de ciuperci
Cu nume turcesc, dar pregatita cu un sos venit pe filiera italiano-franceza, ciulamaua autohtona este un fel de mancare plin de savoare, catifelat si usor de pregatit.
Ingrediente mancarica de ciuperci cu sos alb:
- 1 kg ciuperci proaspete;
- 4-5 linguri de ulei vegetal;
- 30 g unt;
- 2 cepe medii,
- o legatura de marar proaspat, tocat marunt;
- cateva fire de patrunjel verde, tocat;
- sare, dupa gust;
- piper negru, proaspat macinat, dupa gust.
Pentru sosul alb:
- 600 ml lapte;
- 2 lingurite de faina.
Mod de preparare:
- Ciupercile se spala, se separa piciorusele, se pun intr-o strecuratoare si se lasa la scurs. Intre timp, se toaca marunt ceapa. Intr-un vas incapator se incinge untul si uleiul, se adauga ceapa tocata, se presara deasupra ei putina sare si se caleste timp de cateva minute, fara sa se prajeasca.
- Se adauga in vas tulpinile ciupercilor, taiate rondele, apoi, dupa circa 5-6 minute se pun si palariile, taiate in jumatati sau sferturi, in functie de marime. Se asezoneaza cu sare si piper negru, apoi se gatesc aproximativ 10 minute la foc mediu, cu capacul pus. Dupa trecerea timpului vasul se descopera si se mai lasa ciupercile la fiert, pana cand se evapora apa.
- Separat, intr-un bol, se desface faina, turnand putin cate putin laptele rece si amestecand bine, ca sa se elimine cocoloasele. Compozitia obtinuta se toarna peste ciuperci, se amesteca sa se omogenizeze, apoi se lasa cateva minute la fiert.
- Cand sosul s-a legat si a scazut, se ia vasul de pe foc, se mai adauga piper negru macinat, se presara mararul si patrunjelul si se serveste fierbinte, cu putin cascaval ras deasupra. Mancarica de ciuperci se poate servi si rece, cu mamaliguta fierbinte.
Ciuperci cu cascaval, la cuptor
Asocierea dintre ciuperci si branzeturi este una savuroasa si rafinata, mai ales daca sunt pregatite la cuptor, iar rezultatul imbinarii acestor doua ingrediente poate fi servit ca aperitiv, gustare sau fel principal.
👉 Poti pregati rapid si usor cele mai bune ciuperci cu cascaval, folosind unul dintre numeroasele cuptoare incorporabile, pe care Arctic ti le pune la dispozitie si care beneficiaza de tehnologii si functii inovatoare, cum ar fi AeroCooking, care distribuie uniform caldura in interiorul cuptorului sau Booster, care scurteaza timpul necesar pentru atingerea temperaturii dorite.
Ingrediente:
- 12-13 ciuperci champignon albe sau brune;
- 2-3 catei de usturoi zdrobiti;
- zeama de lamaie, dupa gust;
- 7-8 fire de patrunjel, tocat marunt;
- fulgi de ardei iute (optional);
- putin unt pentru uns tava;
- 200 g cascaval afumat ras;
- 2 linguri de ulei vegetal;
- sare, dupa gust;
- piper negru, proaspat macinat, dupa gust.
Mod de preparare:
- Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Curata ciupercile de impuritati, spala-le scurt sub jet de apa, desfa-le tulpinile – le poti folosi la alte preparate –, iar palariile pune-le la scurs pe un prosop sau intr-o strecuratoare.
- Amesteca intr-un bol uleiul si zeama de lamaie cu usturoiul trecut prin presa, sarea, piperul, trei sferturi din cantitatea de patrunjel tocat si, optional, fulgii de ardei iute.
- Trece palariile ciupercilor prin compozitia din bol si freaca-le usor, pentru a se impregna cu arome.
- Unge o tava cu unt, iar in ea asaza ciupercile, umple-le cu cascavalul ras, presara deasupra lor restul de patrunjel si da-le la cuptor pentru 15-20 de minute. Scoate-le, lasa-le putin sa se racoreasca si serveste-le.
Tocanita de ciuperci cu carne de pui
Este o mancare de o delicatete rafinata, in care smantana cremoasa leaga ingredientele si le confera cremozitate, iar carnea de pasare, rumenita in unt si ulei, imprumuta ciupercilor aroma sa inconfundabila.
H3 Ingrediente tocana de ciuperci cu pui:
- 400 g ciuperci champignon, albe sau brune;
- 500 ml smantana pentru gatit;
- 1-2 linguri de ulei vegetal;
- 30 g unt;
- 800 g pulpe de pui dezosate;
- 1 ceapa;
- 1 foaie de dafin;
- o mana de patrunjel verde, tocat marunt;
- 3 catei de usturoi;
- sare, dupa gust;
- piper negru, proaspat macinat, dupa gust.
👉 Chiar daca nu gasesti ciuperci mari, cu un aspect desavarsit, ar trebui sa iei in considerare faptul ca exemplarele mici sunt, uneori, mai usor de preparat, iar gustul nu depinde neaparat de marimea legumei. Poti afla mai multe despre cum transformi ingredientele mai putin atragatoare in mese gustoase in articolul nostru Foloseste-te la maximum de legume.
Mod de preparare:
- Portioneaza pulpele de pui in cuburi sau fasii subtiri, toaca marunt ceapa si doi dintre cateii de usturoi, spala rapid ciupercile, sterge-le cu prosoape de hartie si taie-le in bucati mai mari, in functie de marimea lor.
- Incinge intr-un vas incapator uleiul vegetal si untul si rumeneste bucatile de carne de pui pana cand prind o culoare aurie si apetisanta. Pentru a obtine o crusta frumoasa, uleiul trebuie sa fie bine incins, iar bucatile de pui trebuie uscate inainte cu prosoape de hartie. Daca vasul nu este suficient de mare, este indicat sa prajesti carnea in doua serii – daca sunt prea inghesuite in tigaie, bucatile de pui se vor fierbe in loc sa se rumeneasca.
- Scoate carnea intr-un alt vas, iar in grasimea ramasa caleste cei doi catei tocati de usturoi si ceapa, cu un praf de sare, avand grija sa nu se arda.
- Cand ceapa s-a inmuiat, adauga ciupercile si foaia de dafin, amesteca usor si lasa-le sa fiarba aproximativ 10 minute sau pana cand lichidul s-a evaporat in mare parte.
- Cand ciupercile au fiert, adauga bucatile de pulpa de pui si smantana, amesteca sa se omogenizeze si fierbe totul inca 10 minute, pana cand carnea este facuta. Inainte de a stinge focul adauga si cel de-al treilea catel zdrobit de usturoi, care va imbogati gustul mancarii. Serveste alaturi de o mamaliguta pripita sau garnitura preferata.
Beneficiile ciupercilor pentru sanatate
- Cu continutul lor ridicat de fibre, ciupercile sunt aliatele perfecte ale sistemului digestiv. Fibrele dietetice ajuta la mentinerea sanatatii intestinale, stimuland tranzitul si promovand o digestie sanatoasa. Consumul regulat de ciuperci poate contribui la prevenirea problemelor digestive, precum constipatia si sindromul de colon iritabil.
- Ciupercile sunt o sursa naturala de vitamina D, un nutrient esential pentru sanatatea oaselor. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului si la mentinerea densitatii osoase, prevenind astfel riscul de osteoporoza si fracturi osoase. Prin consumul regulat de ciuperci, putem asigura aportul necesar de vitamina D pentru sanatatea si rezistenta oaselor.
- Ciupercile contin o gama variata de antioxidanti, inclusiv vitamina C si seleniu, care ajuta la combaterea stresului oxidativ din organism. Aceste substante nutritive contribuie la intarirea sistemului imunitar, protejand celulele impotriva deteriorarii cauzate de radicalii liberi si reducand riscul de boli cronice, precum cancerul si bolile de inima.
Pe cat de variate sunt ciupercile, pe atat de bogate si diverse sunt posibilitatile lor in bucatarie. Ele sunt o sursa inepuizabila de inspiratie culinara, iar prin incurajarea consumului acestor comori gastronomice, ne imbunatatim nu doar experienta gustativa, ci si sanatatea, beneficiind de valorile nutritive si de avantajele pe care le ofera.
Surse foto: Shutterstock