Cele mai delicioase retete de pasca si sfaturi utile ca sa obtii arome si texturi deosebite

Publicat la data de: 03/25/2020, 09:46

Autor: Arctic

Cele mai delicioase retete de pasca si sfaturi utile ca sa obtii arome si texturi deosebite
Cele mai delicioase retete de pasca si sfaturi utile ca sa obtii arome si texturi deosebite
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2020/03/cum-prepari-pasca-delicioasa-sfaturi-utile_415760584-2.jpg
March 27, 2020
Arctic

De pe masa de Paste nu au cum sa lipseasca ouale rosii sau incondeiate, friptura de miel, cozonacii si, bineinteles, pasca. Dincolo de faptul ca, in zilele noastre, sunt o multime de retete de pasca delicioasa, care seamana mai degraba cu cheesecake-ul sau cu o prajitura deosebita, decat cu ceea ce faceau bunicii nostri, este […]

pasca cu branza

De pe masa de Paste nu au cum sa lipseasca ouale rosii sau incondeiate, friptura de miel, cozonacii si, bineinteles, pasca. Dincolo de faptul ca, in zilele noastre, sunt o multime de retete de pasca delicioasa, care seamana mai degraba cu cheesecake-ul sau cu o prajitura deosebita, decat cu ceea ce faceau bunicii nostri, este vorba despre un preparat culinar traditional cu semnificatie profunda.

In cele ce urmeaza, ti-am pregatit un scurt ghid cu cele mai apreciate retete de pasca, pe care le poti incerca la tine acasa, fara sa ai neaparat un talent deosebit la gatit. Totodata, afli care sunt cateva dintre trucurile ce te pot ajuta sa obtii arome si texturi care sa-ti incante simturile, la fel cum o fac si celelalte preparate speciale de Paste, cum ar fi drobul sau rulada cu mac.

 

Retete delicioase de pasca pe care sa o prepari la tine acasa

 

La origine, pasca este, de fapt, o paine rotunda care simbolizeaza invierea trupurilor si viata vesnica. Dulceata reprezinta implinirea sufleteasca, iar stropirea ei cu vin, jertfa Mantuitorului. Crucea si impletitura de pe margine, in forma de spic, sunt vizualizari ale Crucifixului si ale coroanei de spini purtate de Iisus Hristos. Potrivit traditiei, pasca trebuie dusa la biserica si sfintita, inainte de a fi impartita celor nevoiasi sau pusa pe masa de Paste pentru a fi savurata impreuna cu membrii familiei.

In ceea ce priveste modul in care o poti prepara, ai la dispozitie o varietate de retete, unele traditionale, specifice anumitor regiuni din tara, altele moderne, care transforma pasca intr-o prajitura de Paste ce te duce cu gandul la un tort sau la o tarta. In functie de preferinte, poti adapta retetele, ca sa dai pastii o nota personala, insa daca nu ai suficienta experienta, este indicat sa tii cont de indicatii, ca sa nu strici ingredientele si rezultatul sa fie dezamagitor.

Reteta de pasca traditionala, ca la bunica acasa

pasca

Ca si in cazul prepararii drobului, al fripturii de miel sau al cozonacilor, si in ceea ce priveste pregatirea pastii exista retete diferite, in functie de zona din care sunt gospodinele care le recomanda. In cele ce urmeaza, iti propunem o reteta traditionala de pasca din zona Moldovei, pentru o tava cu diametrul de 30 de cm.

Ingrediente:

  • Aluat:
    • 350 faina pentru cozonac;
    • 150 g zahar;
    • 150 ml lapte cald;
    • 150 g branza dulce;
    • 2 galbenusuri;
    • 75 g unt;
    • 1 plic drojdie uscata;
    • 1 plic zahar vanilat;
    • 1 varf de cutit sare;
    • coaja de lamaie sau de portocala.
  • Umplutura:
    • 350 g branza dulce;
    • 1 ou si 2 albusuri ramase de la prepararea aluatului;
    • 3 linguri gris;
    • 75 g unt;
    • 75 g smantana grasa (30%);
    • 150 g stafide;
    • 2 plicuri zahar vanilat;
    • coaja de lamaie sau de portocala;
    • 1 varf de cutit de sare.

Mod de preparare: ocupa-te, mai intai, de aluat; cerne faina si amestec-o bine cu drojdia uscata; combina branza cu restul ingredientelor; fa o adancitura in faina si toarna in ea continutul de branza; framanta pana ce obtii o coca elastica si densa; pune la dospit aluatul, 45 de minute, apoi, fa umplutura; amesteca branza cu celelalte ingrediente, cu exceptia albusurilor; dupa ce aluatul a dospit (si-a dublat volumul), bate albusurile spuma si incorporeaza-le in crema de branza; imparte coca in trei parti egale; intinde o parte din aluat si pune foaia pe fundul tavii; imparte celelalte doua bucati de aluat in alte doua parti egale, pentru a impleti marginile pastii si crucea de pe mijloc; pune umplutura de branza in pasca, aranjeaza marginile si crucea si lasa totul la dospit inca un sfert de ora; baga pasca in cuptor, mai intai la 170 de grade (20 de minute), si apoi la 180 de grade (inca 10 minute).

Reteta de pasca aromata cu ciocolata

pasca cu ciocolata

Retetele traditionale de pasca au fost adaptate de-a lungul timpului, astfel incat, la ingredientele initiale au fost adaugate altele noi, cum ar fi ciocolata sau cacaua. Daca vrei sa faci o pasca gustoasa, cu textura umeda, nu uscata, ca de cozonac, iata ce pasi ar trebui sa urmezi:  

Ingrediente:

  • 300 g biscuiti;
  • 200 g unt;
  • 1 kg smantana grasa (30%);
  • 300 g branza de vaci;
  • 8 oua;
  • 200 g zahar;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • 2 linguri amidon;
  • coaja de lamaie si de portocala;
  • 150 g ciocolata;
  • 80 g cacao neagra;
  • esenta de rom.

Mod de preparare: amesteca biscuitii pisati cu 100 g unt topit; intr-o tava rotunda, pune compozitia; preseaza bine cu fundul unui pahar, pana ce totul devine compact si uniform; amesteca branza de vaci cu smantana, pana obtii o pasta; separa galbenusurile de albus; freaca galbenusurile cu zaharul, coaja de lamaie, de portocala, romul, zaharul vanilat; apoi, bate albusurile spuma si adauga amidonul si 2-3 linguri de faina; topeste ciocolata si 100 g unt si pune cacaua peste ele; fa o compozitie din toate cele de mai sus si adauga stafidele; pune umplutura peste blatul de biscuiti si baga pasca la cuptor; in primele 20 de minute, lasi focul mare, dupa care micsorezi temperatura; ies doua tavi (una mai mare si una mai mica).

Reteta de pasca poloneza

pasca poloneza

Traditia prepararii pastii se pastreaza nu numai pe teritoriul tarii noastre, ci si in Polonia, de exemplu, de unde vine si reteta de mai jos. Este mai mult o prajitura, cu textura cremoasa si cu un gust irezistibil de ciocolata.

Ingrediente:

  • Aluat:
    • 1 ou;
    • 200 g unt;
    • 1 praf de copt;
    • 3 linguri de cacao;
    • 150 ml lapte;
    • esente de vanile si rom;
    • 200 g faina;
    • 1 pahar zahar.
  • Crema:
    • 250 g branza de vaci;
    • 200 g stafide;
    • 2 oua;
    • 1 pahar zahar;
    • esenta lamaie sau coaja de la o lamaie;
    • 100 g unt;
    • 2 linguri faina. 
  • Glazura:
    • 3 linguri apa;
    • 3 linguri cacao;
    • 4 linguri zahar;
    • 1 lingura unt.

Mod de preparare: in prima etapa a prepararii pastii poloneze, trebuie sa faci aluatul; freaca untul, oul si zaharul; adauga laptele, cacaua, esentele, faina si praful de copt; intr-o tava rotunda pune jumatate de aluat; in a doua etapa, pregateste umplutura: amesteca branza cu stafidele uscate, adauga ouale, zaharul, esentele, untul si la sfarsit, usor, incorporeaza cele doua linguri de faina; toarna compozitia peste aluatul din tava; pune cealalta parte din aluat deasupra si apoi baga pasca la cuptor; se coace 50 de minute, la foc mediu spre mic; la sfarsit, fa glazura topind untul si zaharul, peste care pui apa si cacaua; toarna glazura cat pasca este inca suficient de calda. 

Reteta rapida de pasca, fara aluat

pasca fara aluat

Nu toate retetele de pasca presupun doua-trei etape pana sa ajungi sa termini prajitura festiva. De pilda, poti alege varianta fara aluat, care este gata in aproximativ o ora, si pe care, chiar daca esti incepator, o poti incerca fara griji, pentru ca este foarte usoara. Iata ce ar trebui sa faci in acest sens:

Ingrediente:

  • 800 g branza de vaci;
  • 500 g smantana;
  • 1 pahar de zahar;
  • 6 oua;
  • 250 g stafide;
  • 1 pachet de unt;
  • 4 linguri faina;
  • 4 linguri gris;
  • esenta de rom si de vanilie.

Mod de preparare: amesteca bine ouale, zaharul si esenta de vanilie; incorporeaza branza si adauga untul taiat cubulete (scoate untul din frigider cu cel putin 30 de minute inainte sa te apuci de pregatit pasca); amesteca foarte bine, pana se omogenizeaza, dupa care toarna, treptat, faina; procedeaza la fel cu grisul, pana obtii o pasta; pune smantana si stafidele si incorporeaza-le foarte bine; tapeteaza o tava rotunda (cu inel detasabil) cu unt si faina si toarna compozitia in ea; pune pasca la copt, la 170 de grade pentru 50 de minute sau pana cand vezi ca se aureste.

Reteta de pasca delicioasa cu crema de cafea

pasca cu cafea

Daca iti place sa iesi un pic din rand si sa incerci o reteta de pasca mai putin intalnita, poti opta pentru cea care are umplutura de crema de cafea.

Ingrediente:

  • Aluat:
    • 600 g faina;
    • 300 ml lapte;
    • 75 g unt;
    • 150 g zahar;
    • 1 zahar vanilat;
    • 25 g drojdie;
    • 3 oua mari;
    • 45 ml ulei;
    • esenta de vanilie si de rom.
  • Umplutura:
    • 150 g cafea instant;
    • 50 g ciocolata;
    • 2 linguri faina;
    • 4 oua;
    • 60 ml lapte;
    • 150 g unt;
    • 60 ml smantana grasa;
    • esenta de vanilie.

Mod de preparare: prepara intai aluatul; amesteca trei-patru linguri de faina cu lapte fiert si adauga drojdia dizolvata in lapte cald si zahar; lasa aluatul la dospit; freaca galbenusurile, sarea, zaharul; peste drojdia dospita (face spuma) toarna restul de faina; amesteca totul cu galbenusurile, putin lapte cald si albusurile batute spuma; framanta aluatul, adaugand, treptat, uleiul, untul topit si esentele; lasa aluatul la dospit, pana isi dubleaza volumul; unge tava de copt cu unt si intinde foaia de aluat pe fundul ei; in timp ce aluatul dospeste (cam o ora), ocupa-te de umplutura; amesteca laptele, ouale si zaharul si pune-le pe aragaz, la foc mic; adauga faina, cafeaua, ciocolata topita, vanilia; amesteca pana se omogenizeaza si vezi ca incepe sa se ingroase compozitia; lasa continutul la racit, dupa care adauga smantana si untul; se toarna umplutura peste aluat si se lasa la copt in jur de 45 de minute; daca vrei, poti sa faci glazura, dar nu este obligatoriu.

Reteta de pasca inedita cu crema de nuci

pasca cu nuci

Te uiti la ea si zici ca este o pasca obisnuita cu branza si stafide. Perfect. Cand o vei pune pe masa, iti vei surprinde toti musafirii, pentru ca inauntru este o delicioasa crema de nuci. Iata ce ingrediente iti trebuie si cum prepari o astfel de pasca deosebita, cu aluat de cozonac:

Ingrediente:

  • 500 g aluat de cozonac;
  • 300 g miez de nuca;
  • 6 oua;
  • 250 g zahar;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • coaja de la o lamaie si de la o portocala;
  • ulei sau unt pentru uns tava;
  • 100 g stafide;
  • 1 galbenus.

Mod de preparare: taie ¾ din aluat si fa o foaie; unge o tava rotunda cu unt sau ulei, dupa care pune foaia de aluat astfel incat sa acoperi si marginile tavii; din restul aluatului, fa un colac, care va fi marginea pastii; lasa aluatul asa, intr-un loc caldut, pana ce faci umplutura; freaca galbenusurile cu zaharul, nuca macinata, coaja de lamaie si de portocala si trei albusuri batute spuma; amesteca bine compozitia si toarn-o peste aluatul din tava; pune deasupra colacul, presara stafidele si unge totul cu galbenus, ca sa capete luciu; baga pasca la cuptorul preincalzit si coace-o 45 de minute sau pana cand vezi ca s-a rumenit.

Reteta de pasca gustoasa cu aluat de cozonac

pasca cu aluat de cozonac

O reteta ceva mai laborioasa pentru care iti vor trebui vreo trei ore este cea de pasca delicioasa cu aluat de cozonac. Este, practic, o combinatie de cozonac si pasca, fiind una dintre variantele clasice de a prepara acest desert savuros. Cu rabdare si atentie, iti va iesi, daca tii cont de urmatorii pasi:

Ingrediente:

  • Aluat:
    • 600 g faina;
    • 150 g zahar;
    • 300 ml lapte;
    • 50 g unt;
    • 50 ml ulei;
    • 25 g drojdie;
    • coaja de la o lamaie;
    • 2 galbenusuri;
    • 1 varf de cutit de sare.
  • Umplutura:
    • 500 g branza de vaci;
    • 3 oua;
    • 3 linguri zahar;
    • 150 g stafide;
    • 4 linguri gris;
    • 1 pliculet zahar vanilat;
    • coaja de la o lamaie.

Mod de preparare: dizolva drojdia in lapte caldut si zahar, adauga 1-2 linguri de faina, amesteca si las-o pana ce isi dubleaza volumul; cerne faina si pune peste ea maiaua, apoi galbenusurile, sarea, coaja de lamaie; dizolva zaharul in lapte cald si toarna-l, treptat, peste compozitie; adauga untul topit si racit si amesteca; pune, incet-incet, si uleiul, pentru ca aluatul sa se omogenizeze; framanta aluatul pana ce iese o coca elastica si usor lipicioasa; lasa aluatul la dospit o ora; cat timp coca creste, ocupa-te de umplutura; bate ouale, amesteca-le, in etape succesive, cu branza de vaci, apoi cu zaharul, zaharul vanilat, esentele, coaja de lamaie, grisul si stafidele; dupa ce aluatul si-a dublat volumul, taie-l in doua; dintr-o jumatate faci foaia pentru pasca, in care vei pune umplutura; imparte in trei cealalta bucata de aluat si fa trei snururi pe care le impletesti; pune foaia de aluat intr-o tava cu diametrul de 30 de cm, toarna umplutura si pune deasupra impletitura; pune pasca la copt, la 180 de grade, timp de 50 de minute, pana se rumeneste.

Cum prepari o pasca perfecta - sfaturi utile

 

reteta pasca

Chiar daca o pasca perfecta nu e usor de preparat, daca tii cont de cateva sfaturi utile, cum sunt si cele de mai jos, te inarmezi cu rabdare si nu pornesti la drum cu gandul ca nu vei reusi, la finalul intregului proces vei obtine ceea ce iti doresti. Iata care sunt principalele aspecte de luat in seama atunci cand te-ai hotarat sa incerci orice reteta delicioasa de pasca:

  • ingredientele nu sunt intotdeauna la fel - este foarte important sa iei in calcul ca ingredientele, chiar daca provin de la acelasi producator, nu sunt intotdeauna la fel; prin urmare, nu te astepta ca pasca ta de anul acesta sa fie la fel ca aceea de anul trecut; poate iesi mai buna sau mai putin reusita, nu pentru ca nu ai respectat tu reteta, ci pentru ca faina sau drojdia au fost altfel, de pilda;
  • asigura-te ca drojdia este de calitate - testeaza intotdeauna drojdia, pentru ca este un ingredient cheie in unele retete; este esential ca ea sa fie proaspata, activa; intr-un vas cu apa calda, pune jumatate de lingurita de zahar si o lingurita de miere; peste ele, adauga drojdia si asteapta in jur de 15 minute; daca observi bule de aer si ca amestecul devine spongios, cu o spuma densa deasupra, atunci drojdia este tocmai buna de folosit; daca nu se intampla asa, arunc-o, pentru ca nu este buna si vei strica toate celelalte ingrediente;
  • obtine o culoare mai frumoasa a aluatului - pentru ca pasca pe care o prepari sa aiba o culoare mai intensa a aluatului, amesteca galbenusurile cu un varf de cutit de sare, inainte de a le pune in coca;
  • cerne faina - unul dintre cele mai importante trucuri pentru a obtine un aluat pufos este sa cerni faina; scopul acestei operatiuni nu este doar acela de a te asigura ca nu exista impuritati, ci si de a aera faina;
  • pregatirea stafidelor - daca vrei sa faci o pasca delicioasa cu branza si stafide, secretul pentru ca fructele sa nu se lipeasca de aluat este sa le pudrezi un pic cu faina sau cu pesmet, inainte de a le pune in bolul cu branza;
  • da luciu pastii - pentru ca pasca sa fie reusita si din punct de vedere estetic, da-i un luciu; practic, inainte de a o introduce in cuptor, la fel cum procedezi si in cazul prepararii cozonacilor, unge-o cu un strat subtire de galbenusuri batute;
  • acorda atentie framantarii aluatului - daca alegi sa faci o pasca delicioasa cu aluat, atunci este bine sa tii cont de modul in care il framanti; nu folosi mixerul sau alte instrumente de amestecat, ci mainile; pentru ca aluatul sa creasca asa cum trebuie, e bine sa respecti instructiunile din retete pentru framantare, timpul si temperatura de dospire si de coacere;
  • obtine un aluat aromat - ca sa te bucuri de savoarea unui aluat aromat, nu este musai sa folosesti esente; poti rade coaja de la o lamaie sau de la o portocala si sa o adaugi in aluat;
  • retuseaza eventualele greseli - daca ti pare ca umplutura pentru pasca este prea apoasa, poti sa adaugi un pic de gris, pana vezi ca are mai multa consistenta; in cazul in care observi ca aluatul ti-a iesit prea tare (atentie ce faina folosesti si cum il framanti), amesteca-l cu putin lapte incalzit;
  • atentie la temperatura din camera - mai ales dupa ce ai scos pasca din cuptor, este important ca in bucatarie sa fie suficient de cald; aceasta, pentru ca aluatul odata copt e bine sa nu sufere un soc termic, ca sa isi pastreze textura.

Dincolo de semnificatia ei religioasa, pasca este, cu siguranta, unul dintre cele mai gustoase preparate care nu pot lipsi de pe o masa traditionala de Paste. Pregatirea ei nu este chiar floare la ureche, dar daca respecti cateva reguli simple, cum sunt si cele de mai sus si tii cont de cantitatile ingredientelor indicate in retete, poti obtine texturi si arome deosebite, fara sa dai gres.

Sursa foto: Shutterstock