Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cele mai bune retete de ciorba traditionala romaneasca

Autor: Arctic

Data publicarii: June 25, 2019

Data modificarii: June 9, 2022

Nelipsite din meniul traditional al romanilor, ciorbele aduc numeroase beneficii pentru organism. Sau cel putin asta stim chiar de la bunicii nostri care sustineau ca  popularul bors, cum se spune in unele zone ale tarii, este remediul ideal impotriva racelii, toxiinfectiei alimentare si a deshidratarii. O ciorba buna „te pune pe picioare”, fiind o sursa bogata de vitamine. 

Mirosul ei specific te invita oricand la masa, asa ca merita sa isi faca loc cat mai des in meniul tau. Chiar daca viata cotidiana te grabeste si te indeamna tot mai mult sa treci pragul restaurantelor fast-food, nu trebuie sa uitam de „mostenirea” pe care bunicii nostri ne-au lasat-o. 

Vei vedea in acest articol ca nu este atat de complicat sa gatesti o ciorba buna. Cand ai lista cu ingrediente deja pregatita, totul decurge usor si placut. Vorbim astazi despre cele mai bune zece retete de ciorba: 

Ciorba de perisoare

 

ciorba de periosoare

Ingrediente pentru ciorba:

  • 3 litri apa
  • 2 cepe taiate cubulete
  • 1 telina
  • 1 pastarnac
  • 2 morcovi
  • 1 cartof mediu
  • 1 ardei gras
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 1 legatura leustean
  • ½ litru de bors sau de zeama de varza/otet/zeama de lamaie
  • 500 ml suc de rosii sau 3 rosii proaspete, fara coaja
  • sare, piper

Ingrediente pentru perisoare:

  • 600 g carne tocata de vita
  • 1 ceapa de marime medie
  • 1 ou
  • 1 lingurita cimbru uscat, tocat
  • sare, boia, piper proaspat macinat
  • faina

Mod de preparare:

  • Pentru inceput, pune apa la fiert (3 litri) intr-o oala suficient de mare (aproximativ 5 litri).
  • Cat timp fierbe apa, spala bine legumele pentru ciorba si taie cubulete cartoful, telina, pastarnacul, morcovii si ceapa.
  • Cand apa a inceput sa clocoteasca, adauga legumele si lasa-le sa fiarba timp de 20-30 de minute. In timpul acesta poti pregati perisoarele.
  • Intr-un castron mediu pune carnea tocata, oul, ceapa taiata foarte marunt, cimbrul, boiaua, sarea si piperul. Amesteca ingredientele pana cand devin omogene.
  • Pentru a da forma perisoarelor inmoaie mana in apa rece si, cu varful unei linguri, masoara compozitia pentru o perisoara medie (3 cm). Modeleaza aceasta compozitie in palma pana prinde o forma rotunda. In final, da perisoarele prin faina pentru a ramane legate si atunci cand le vei pune in ciorba.
  • Dupa cele 20-30 de minute in care legumele au fiert, taie ardeiul gras si adauga-l in ciorba impreuna cu bulionul, sarea, piperul si borsul. Indicat este sa fierbi borsul inainte de a-l adauga in ciorba.
  • Cu o lingura de lemn amesteca zeama si las-o la foc mic inca 10-15 minute.
  • Dupa aceea adauga cu grija perisoarele fara sa se sfarame. Cand incep sa se ridice la suprafata inseamna ca au fiert si ciorba este aproape gata.
  • Tot ce ramane de facut este sa tai marunt patrunjelul si leusteanul si sa adaugi verdeturile in ciorba, imediat dupa ce stingi focul.
  • Ciorba este acum gata si o poti servi alaturi de smantana si ardei iute.

Ciorba de burta

 

ciorba de burta

Ingrediente pentru ciorba:

  • 4 litri apa
  • 1 kg burta congelata sau proaspata
  • 3 bucati de rasol de vita
  • 3 cepe mari
  • 1 telina
  • 1 pastarnac
  • 3 morcovi
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingura mare de boabe de piper negru
  • 4 lingurite de sare

Ingrediente pentru a drege ciorba:

  • 5 galbenusuri
  • 350 ml smantana (30% grasime)
  • 1 capatana mare de usturoi
  • 1 morcov ras si calit
  • otet

Ingrediente pentru servit:

  • Otet, ardei iuti, paine si smantana

Mod de preparare:

  • In primul rand, daca burta nu este prefiarta este nevoie sa o pui mai intai la fiert intr-o oala destul de mare (aproximativ 5 litri). In 4 litri de apa pune bucatile de burta impreuna cu cele 3 bucati de rasol.
  • Dupa ce apa a fiert, scoate bucatile de burta si carnea si pune-le intr-un recipient separat. Opreste focul, arunca apa, curata oala si pregateste-o pentru urmatoarea etapa.
  • Acum pune in cratita apa curata si rece (3-4 litri), adauga bucatile de carne si burta si lasa-le sa fiarba la foc mediu-mic, timp de o ora si jumatate sau pana cand observi ca bucatile de burta au devenit moi si pot fi strapunse usor cu dintii unei furculite.
  • Dupa ce ai spalat si ai curatat bine legumele (telina, cepele, pastarnacul si morcovii), adauga-le intregi in apa, alaturi de piper si foile de dafin. Lasa-le sa fiarba timp de 30 de minute.
  • Dupa cele 30 de minute, opreste focul si scoate din ciorba legumele si carnea. Apoi strecoara zeama de foile de dafin si piper.
  • Pune zeama, bucatile de carne si de burta sa se raceasca in recipiente diferite. In timpul acesta te poti ocupa de ingredientele pentru dres ciorba. Legumele le poti folosi pentru alte feluri de mancare sau le poti pasa cu un blender si sa le adaugi in zeama pentru ciorba.
  • Pentru a drege ciorba foloseste un tel si amesteca intr-un bol cat mai incapator galbenusurile cu cele 350 ml smantana. Cand ingredientele s-au omogenizat adauga cu ajutorul unui polonic toata zeama pe care tocmai ai strecurat-o. Astfel ai obtinut o ciorba alba gustoasa si mai departe poti pregati bucatile de burta si carne.
  • Dupa ce bucatile s-au racit taie-le fasii inguste, asemanatoare taiteilor si pune-le in ciorba tocmai pregatita.
  • In final iti ramane doar sa pisezi usturoiul si sa il adaugi in zeama, alaturi de sare, 1 morcov ras si calit si otet (dupa gust).

Ciorba de vacuta

 

ciorba_de_vacuta

Ingrediente pentru ciorba:

  • 3 litri apa
  • 650 g carne de vita
  • 1 pastarnac
  • 1 telina
  • 2 morcovi
  • 2 ardei grasi
  • 2 cartofi
  • 1 ceapa mare
  • 200 g mazare boabe
  • 200 g pastai de fasole verde
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de leustean
  • cimbru uscat
  • 250 ml bulion
  • ulei
  • sare, piper

Mod de preparare:

  • In primul rand, pune apa la fiert (3 litri) la foc mic, intr-o oala suficient de mare (aproximativ 5 litri). Taie carnea de vita in bucati mici si pune-le sa fiarba in apa pana cand se formeaza spuma. In timp ce spuma se formeaza curata zeama cu ajutorul unei spumiere, pana cand apa ramane curata.
  • Cat timp apa si carnea fierb (aproximativ 40 de minute) poti pregati legumele. Spala, curata cu atentie si taie cat mai marunt ceapa, telina, morcovul, pastarnacul si adauga-le in apa peste carne. Lasa-le sa fiarba timp de 30 de minute.
  • In acest timp taie cubulete ardeii si cartofii si pune legumele in ciorba alaturi de boabele de mazare si pastaile de fasole verde.
  • La 20 de minute dupa ce ai adaugat cartofii poti pune bulionul, putin ulei, cimbru, sare si piper dupa gust.
  • Ciorba ta este aproape gata. Tot ce iti ramane de facut este sa tai marunt patrunjelul si leusteanul si sa adaugi aceste verdeturi in ciorba, imediat dupa ce stingi focul. 
  • Poti servi ciorba alaturi de smantana si ardei iute.

Ciorba de potroace

 

ciorba de potroace

 

Ingrediente:

  • 3 litri apa
  • 1 kg carne pui (spate, gat si aripi)
  • 250 g ficat si pipote
  • 1 telina
  • 2 radacini pastarnac
  • 2 morcovi
  • 2 ardei grasi
  • 1 ceapa mare
  • 50 g orez
  • 1 litru zeama de varza

Mod de preparare:

  • La fel ca la ciorba de vacuta, pune mai intai carnea sa fiarba (timp de 40-50 de minute) intr-o oala cu 3-4 litri de apa si aduna spuma pe masura ce se formeaza.
  • Cat timp fierbe carnea, curata si taie marunt legumele radacinoase (morcovul, pastarnacul, telina), ceapa si ardeiul. Adauga-le peste carne dupa cele 40 de minute, apoi lasa-le sa fiarba inca 15 minute.
  • Spala orezul in 3-4 ape si pune-l in ciorba alaturi de carnea si legumele fierte.
  • Dupa 20 de minute poti adauga zeama de varza, iar ciorba ta este aproape gata.
  • Daca doresti, o mai poti drege amestecand intr-un bol 180 g de smantana cu un ou. Cand ingredientele s-au omogenizat, adauga-le usor in supa.
  • In final, taie marunt verdeturile si pune-le in ciorba pentru a da un gust savuros.

Ciorba radauteana

 

ciorba radauteana

Ingrediente pentru ciorba:

  • 4 litri apa
  • 1 kg carne pui (pulpe si piept)
  • 1 telina
  • 2 radacini pastarnac
  • 3 morcovi
  • 2 cepe mari
  • 2 ardei grasi
  • 1 legatura patrunjel

Ingrediente pentru dres ciorba:

  • 200 ml smantana
  • 2 galbenusuri
  • 4 catei de usturoi
  • otet
  • sare

Mod de preparare:

  • Intr-o oala mare pune apa si bucatile de carne sa fiarba la foc mic pana cand se formeaza spuma.
  • In acest timp ocupa-te de legume. Spala si curata morcovul, telina, pastarnacul, ardeii si cepele, apoi taie-le in bucati mari.
  • La fel ca in cazul ciorbei de burta, cand apa incepe sa clocoteasca si sa se formeze spuma, opreste focul, scoate bucatile de pulpe si piept de pui din oala si inlocuieste apa fierbinte cu apa rece, curata.
  • Pune din nou carnea in apa rece, adauga legumele pe care tocmai le-ai taiat si lasa-le sa fiarba foarte bine (40-50 de minute).
  • Dupa ce au fiert, scoate ingredientele din ciorba, astfel incat sa ramana doar zeama. Taie carnea in bucati mici, iar legumele le poti folosi pentru a face o salata a la Russe delicioasa.
  • Intr-un vas separat amesteca smantana impreuna cu galbenusurile si cu sarea. Cand compozitia s-a omogenizat, pune-o cu grija in supa, astfel incat zeama sa nu se separe de amestecul de smantana cu ou.
  • Pune supa inapoi pe aragaz, la foc mic si in final adauga bucatile de carne, morcovul taiat, usturoiul pisat bine, otet dupa gust, sare si patrunjelul tocat marunt.

Bors de peste

 

ciorba de peste

Ingrediente pentru ciorba:

  • 3 litri apa
  • 1,5 kg peste de mai multe feluri (caras, crap, cap de somon)
  • 1 telina
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 500 gr bulion
  • 1 litru bors
  • 1 legatura de leustean
  • 1 lingura de sarea grunjoasa

Mod de preparare:

  • Curata bucatile de peste cu atentie si spala-le sub jet de apa rece.
  • Intr-o oala mare pune apa pe foc si las-o sa fiarba. Cand apa incepe sa clocoteasca adauga o lingura de sare grunjoasa, amesteca pana se dizolva, apoi pune in apa bucatile de caras si somon si lasa-le la fiert timp de 20 de minute. Pe masura ce spuma se formeaza, curata zeama folosind o spumiera.
  • Dupa cele 20 de minute, scoate bucatile de carne din oala, pune-le intr-un bol separat si strecoara supa de eventualele oase ramase de la peste.
  • Intre timp, taie marunt ceapa, morcovul, telina, ardeiul.
  • Pune zeama strecurata pe foc, adauga legumele tocmai taiate si lasa-le sa fiarba zece minute.
  • Dupa ce legumele au fiert zece minute adauga bulionul si bucatile de crap si lasa-le pe foc inca 10-15 minute.
  • Separat, intr-o cratita de marime medie, fierbe borsul si cand este gata, pune-l peste ciorba de peste. Lasa ciorba sa fiarba inca zece minute.
  • In final, dupa ce stingi focul, adauga leusteanul taiat marunt.

Ciorba de fasole boabe cu coaste afumate

 

ciorba de fasole

 

Ingrediente pentru ciorba:

  • 500 g fasole boabe
  • 650 g costita afumata
  • 1 telina
  • 1 pastarnac
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 2 ardei
  • 1 crenguta de cimbru
  • 200 ml suc de rosii

Mod de preparare:

  • Inainte de a pregati ciorba alege boabele de fasole, curata-le de impuritati, spala-le in cateva ape, si lasa-le la inmuiat peste noapte.
  • A doua zi poti pune fasolea la fiert. Este indicat ca pana la zeama finala (cea in care vei pune si celelalte legume) sa schimbi apa de doua ori. Astfel, pune boabele de fasole la fiert si atunci cand apa clocoteste, scurge-o din oala si inlocuieste-o cu apa rece, curata. Fa etapa aceasta de doua ori.
  • In cea de-a treia apa poti adauga bucatile de costita si sa lasi totul la fiert, la foc mic.
  • Cat timp oala de ciorba este pe foc, curata legumele si taie-le cubulete.
  • Dupa 30 de minute adauga legumele in ciorba impreuna cu crenguta de cimbru.
  • Spre final, dupa ce legumele au fiert, pune bulionul si mai lasa ciorba sa fiarba aproximativ 15 minute.
  • In final, imediat dupa ce ai stins focul adauga sare dupa gust si verdeturile dorite. 

Bors de iarna cu carne de pui

 

Bors de iarna cu carne de pui

Ingrediente pentru ciorba:

  • 2 litri apa
  • 1,5 kg aripi de pui
  • 70 gr fidea
  • 4 linguri de zarzavat de iarna
  • 2 cepe
  • 1 legatura de patrunjel proaspat
  • 700 ml bors

Mod de preparare:

  • Intr-o oala mare pune apa si bucatile de carne sa fiarba la foc mic 40 de minute, pana cand se formeaza spuma.
  • Pe masura ce spuma s-a format, curata zeama folosind o spumiera.
  • Cat timp fierbe apa, caleste intr-o tigaie ceapa taiata marunt. Peste ea adauga cele patru linguri de zarzavat si amesteca 4-5 minute.
  • Dupa ce ai calit zarzavatul adauga-l in zeama de ciorba si lasa totul sa fiarba zece minute.
  • In acest timp, intr-o alta cratita poti fierbe fideaua, urmarind instructiunile de pe ambalajul produsului.
  • Cand fideaua este gata o poti pune in ciorba alaturi de carne si legume.
  • Tot ce iti ramane de facut este sa fierbi borsul, sa il adaugi in ciorba si sa lasi totul la fiert inca 15 minute.
  • Imediat dupa ce stingi focul, nu uita sa pui patrunjelul taiat marunt.

Bors de sfecla rosie

 

ciorba_de_sfecla_rosie

Ingrediente pentru ciorba:

  • 2 litri apa
  • 3 sfecle rosii
  • 1 telina
  • 1 pastarnac
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 legatura de leustean
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingura bulion
  • 500 ml bors
  • sare

Mod de preparare:

  • Inainte de toate pregateste legumele pentru ciorba. Curata, spala si taie marunt ceapa, telina, pastarnacul, morcovul, patrunjelul, leusteanul. Apoi da sfecla pe razatoare, pe ochiul mare sau tai-o cubulete.
  • Intr-o cratita potrivita (4 litri) pune cele patru linguri de ulei si caleste ceapa impreuna cu telina, pastarnacul, morcovul, patrunjelul si leusteanul.
  • Dupa ce ai calit legumele adauga o lingura de bulion, amesteca bine, apoi pune doi litri de apa si lasa legumele pe foc.
  • Intr-un recipient separat pune borsul la fiert si adauga in el sfecla rasa. Lasa borsul sa fiarba timp de 10-15 minute, apoi adauga-l peste ciorba de legume.
  • In final, potriveste gustul adaugand sare si o mana de leustean taiat marunt.

Ciorba de dovlecei umpluti ca in Oltenia

 

ciorba_dovlecel

Ingrediente pentru ciorba:

  • 2 litri apa
  • 1,5 kg oase
  • 1,5 kg dovlecei
  • 1 telina
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 50 g sare
  • 50 ml ulei
  • 7 g sare de lamaie

Ingrediente pentru umplutura:

  • 400 g carne tocata de vaca
  • 2 albusuri
  • 50 g orez
  • 1 ceapa calita
  • sare

Ingrediente pentru dres ciorba:

  • 2 galbenusuri
  • 250 g smantana
  • 50 g faina

Mod de preparare:

  • Inainte de toate e bine sa stii ca dovleceii, umplutura pentru acestia si zeama pentru ciorba se vor pregati separat.
  • Compozitia pentru dovlecei este asemanatoare compozitiei pentru perisoare. Amesteca albusurile de ou cu cele 400 g carne tocata, adauga orezul pe care l-ai spalat si l-ai fiert inainte, o ceapa calita, sare si patrunjel. Amesteca bine toate aceste ingrediente pana cand devin omogene.
  • Pregateste apoi dovleceii: spala-i, curata-i de coaja si scobeste-i, astfel incat interiorul lor sa ramana gol.
  • Umple dovleceii folosind compozitia pregatita deja si asaza-i impreuna cu uleiul intr-o cratita de marime medie.
  • Intr-un recipient separat pregateste zeama pentru ciorba. Fierbe oasele in 2-3 litri de apa. Cand incepe sa se formeze spuma, curata zeama cu o spumiera si adauga morcovul, telina, ceapa taiate marunt. Asteapta ca legumele sa fiarba, apoi toarna aceasta supa peste dovleceii pregatiti anterior, astfel incat sa ii acoperi. Lasa zeama si dovleceii sa fiarba la foc mic.
  • Separat, pregateste compozitia pentru a drege ciorba. Folosind un tel amesteca bine galbenusul de ou, smantana si faina apoi toarna amestecul usor peste ciorba in care se afla dovleceii umpluti.
  • In final, acreste ciorba cu zeama de lamaie si adauga verdeturile taiate marunt.

Asadar, merita sa ne mandrim cu faptul ca in meniul traditional romanesc exista astfel de retete care imbina sanatatea cu savoarea. Cu o istorie indelungata, ciorbele continua sa ne rasfete gusturile. Pofta buna si idei inspirate in bucatarie!