Daca ar fi sa ne gandim la un preparat pe care copiii il adora, briosele sunt cu siguranta in topul listei. Sunt delicioase, usor de pregatit, o optiune excelenta chiar si in perioada de diversificare, cand este o adevarata provocare sa introduci diferite alimente in regimul bebelusului.
Briosele pot fi un desert foarte bun, dar si un fel principal gustos si satios, mai ales ca pot fi preparate intr-o multime de combinatii (cu fructe, legume, fara zahar sau fara gluten).
Tocmai din acest motiv, astazi ti-am pregatit cele mai bune retete de briose pentru copilul tau, pe care le poti face rapid la cuptor. Bonus? Distractia pe care o implica decorarea brioselor, la care poate participa si cel mic.
- Reteta de baza pentru briose
- Retete de briose cu fructe
- Reteta de briose cu ciocolata
- Retete de briose cu legume
- Reteta de briose fara gluten
- Reteta de briose vegane
Reteta de baza pentru briose
Pentru cele mai simple briose sau muffins, dupa cum sunt cunoscute in Statele Unite ale Americii, ai nevoie de cateva ingrediente de baza: faina, zahar, zahar vanilat/esenta de vanilie, lapte sau iaurt, oua, praf de copt, unt, sare si ulei. Cantitatea variaza in functie de cate briose vrei sa obtii la final si de dimensiunile formelor de muffins (acestea pot fi din hartie sau pot fi incorporate intr-o tava de copt).
Pentru aproximativ 12 briose, ai nevoie de:
- 250-300 de grame de faina
- 80-100 de grame de zahar
- 250 de mililitri de lapte/iaurt
- 2 oua
- 5-10 grame de praf de copt
- 150 de mililitri de ulei
- un varf de lingurita de sare
Mod de preparare:
- Foloseste un mixer pentru a amesteca intr-un bol ouale, zaharul si sarea, pana obtii o compozitie omogena.
- Adauga laptele si celelalte ingrediente, mixand incontinuu la o treapta mica, pentru ca toate sa se incorporeze cum trebuie.
- Pune amestecul obtinut in formele de briose unse cu unt si ai grija sa asezi compozitia in doar trei sferturi din forma, pentru ca oricum aluatul va creste la cuptor.
- Asaza tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa-le la copt pentru 20-25 de minute.
- Pentru a te asigura ca briosele s-au facut, controleaza-le cu o scobitoare. Daca aceasta iese curata din amestec, inseamna ca briosele tale sunt gata.
- La final, lasa-le la racit si apoi decoreaza-le cu fulgi de cocos, fructe sau orice topping doresti.
De la aceasta reteta de baza poti porni pentru a face briose cu fructe, ciocolata si chiar legume, alternand cantitatile in functie de cat de dulci ti-ai dori sa iasa briosele. La nevoie, poti elimina de tot zaharul din compozitia lor.
Retete de briose cu fructe
Vrei sa pregatesti un desert pe care copilul tau il va adora? Pregateste-i briose umplute cu fructele sale preferate.
Briose cu banane
- Foloseste ingredientele din reteta de baza a brioselor, amestecand ingredientele lichide intr-un bol, iar pe cele uscate/solide intr-un alt bol.
- Pune-le apoi unele peste altele si mixeaza usor, pana obtii un amestec omogen.
- Paseaza trei banane coapte bine de tot si incorporeaza-le in compozitia pentru briose.
- Asaza amestecul in forme si lasa-l la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 20-25 de minute.
- La final, adauga un topping de miere si nuci maruntite: sunt doua arome care se potrivesc de minune cu cea de banane.
Briose cu afine
- Pe langa ingredientele de baza pentru briose, pregateste si o cana de afine proaspete, dar si o lingurita de scortisoara macinata.
- Amesteca toate ingredientele si adauga scortisoara, care va parfuma briosele exact atat cat trebuie, iar la final incorporeaza afinele in compozitie.
- Daca ti-au mai ramas afine, le poti distribui in fiecare forma sau le poti pastra pentru decor.
- In locul afinelor, poti folosi si alte fructe de padure, pentru a diversifica desertul preferat al copilului tau.
Briose cu nuci si mere
- Alege trei-patru mere proaspete, curata-le de coaja si apoi da-le prin razatoare.
- Pregateste o cana de nuci bine maruntite.
- In aluatul clasic de briose, adauga merele date prin razatoare si nucile maruntite.
- Da amestecul la cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa-l la copt pentru o jumatate de ora.
Reteta de briose cu ciocolata
Nu este copil care sa reziste unui astfel de desert, asa ca, daca are pofta de ceva dulce, briosele cu ciocolata s-ar putea sa fie cea mai buna idee.
- Amesteca ingredientele ca in reteta clasica a brioselor (mai intai sunt incorporate ingredientele lichide, apoi acestea sunt amestecate cu cele solide).
- In acest timp, topeste o tableta de 200 de grame de ciocolata neagra la bain-marie. Ciocolata trebuie doar sa fie topita, nu foarte fierbinte.
- Dupa ce s-a topit ciocolata, incorporeaz-o in amestecul de briose.
- Daca nu vrei sa o topesti, poti taia ciocolata in bucatele mici, pe care sa le integrezi in aluat.
- Lasa briosele la copt pana trec testul cu scobitoarea.
Retete de briose cu legume
Sunt un preparat gustos si satios, dar si o metoda buna de a-l convinge pe cel mic sa manance legume sub o alta forma. Ingredientele difera fata de briosele dulci, insa rezultatul este unul delicios. Iata cateva variante numai bune de incercat:
Briose cu spanac si branza
Pentru aproximativ 10-12 briose, ai nevoie de:
- 250 de grame de faina
- 250 de grame de spanac tocat si fiert
- 100 de grame de branza (poti alege tu tipul de branza)
- 5-8 grame de praf de copt
- 2-3 oua
- 2-3 linguri de ulei
- 100 de grame de iaurt
- unt
- sare si piper
Mod de preparare:
- Bate ouale intr-un bol, adauga sare si piper, apoi celelalte ingrediente, amestecand incontinuu.
- Da branza prin razatoare si incorporeaz-o in vasul in care sunt spanacul si compozitia de briose.
- Pune compozitia in forme si introdu-le in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Lasa-le la copt pentru 25-30 de minute.
- Briosele cu spanac si branza sunt o idee excelenta pentru micul dejun, dar si o gustare delicioasa de savurat intre mese.
Daca nu vrei sa folosesti spanac, poti incerca si varianta brioselor cu broccoli sau ardei rosu. Pentru un plus de gust, adauga si putin marar tocat.
Briose cu dovlecei
Pentru aproximativ 10-12 briose, ai nevoie de:
- 3-4 dovlecei
- 3-4 morcovi
- 200 de grame de cascaval
- 2 oua
- 2 linguri de faina
- 2-3 linguri de ulei
- marar
- patrunjel
- sare, dupa gust
Mod de preparare:
- Da prin razatoare morcovii, dovleceii si cascavalul, apoi bate ouale si amesteca toate celelalte ingrediente in acelasi bol.
- Dupa ce ai obtinut o compozitie omogena, toarn-o in formele pentru briose. Introdu briosele in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa-le la copt pentru 25-30 de minute sau pana se rumenesc frumos.
Reteta de briose fara gluten
Copilul tau sufera de intoleranta la gluten? Aceasta afectiune, cunoscuta drept boala celiaca, nu ar trebui sa il priveze pe cel mic de mici rasfaturi culinare. Glutenul este o substanta care se gaseste preponderent in grau (si alte cereale), iar intoleranta la acesta presupune, in primul rand, renuntarea la produsele care se obtin din faina clasica. Iata o reteta grozava de briose fara gluten:
Briose cu dovleac
Pentru 10-12 briose, ai nevoie de:
- 250 de grame de faina fara gluten
- 5-10 grame de praf de copt
- 200-250 de grame de piure de dovleac
- 2 oua
- 3-4 linguri de ulei de cocos
- miere
- esenta de vanilie
- scortisoara
Mod de preparare:
- La fel ca in cazul brioselor traditionale, mixeaza toate ingredientele pana obtii un amestec omogen.
- Umple trei sferturi din formele de briose cu aluat si lasa-le la copt (tot 180 de grade, in cuptorul preincalzit) pentru 30 de minute.
- La final, vei obtine briose delicioase si foarte sanatoase.
Reteta de briose vegane
Vrei sa incerci si o reteta de briose vegane, in compozitia carora nu intra produse de origine animala de niciun fel? Surprinzator sau nu, si aceste preparate pot avea un gust delicios, pe care cel mic il va adora, mai ales daca alegi ingredientele potrivite.
Pentru aproximativ 12 briose, ai nevoie de:
- 2 linguri de esenta de vanilie
- 250 de grame de faina
- 200 de mililitri de lapte de migdale
- 2-3 linguri de ulei de cocos
- o lingurita de bicarbonat de sodiu
- 5-10 grame de praf de copt
- o lingura de zahar brun
- un varf de lingurita de sare
La aceste ingrediente, pe care le amesteci intr-un bol pana se incorporeaza bine, poti adauga si fructe, legume, nuci, migdale sau fulgi de ciocolata.
Cand vine vorba de briose, optiunile sunt nenumarate. Partea buna este ca, indiferent de combinatia de ingrediente, briosele se prepara simplu si rapid!
Sursa foto: Shutterstock.com