Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Ce rol au antioxidantii si in ce alimente ii gasim

Autor: Arctic

Data publicarii: April 11, 2018

Data modificarii: June 9, 2022

Despre importanta antioxidantilor se vorbeste si in nutritie, si in cosmetica. Ce sunt antioxidantii, ce rol au in organism si ce alimente sunt surse excelente de antioxidanti?

 

  1. Ce sunt antioxidantii
  2. Ce rol au antioxidantii in organism
  3. Tipuri de antioxodanti
  4. Care sunt cei mai buni antioxidanti
  5. Beneficiile antioxidantilor
  6. Ce suplimente cu antioxidanti putem consuma
  7. Alimente bogate in antioxidanti
  8. Cum gatim pentru a nu distruge antioxidantii

Ce sunt antioxidantii

 

Antioxidantii sunt molecule care inhiba oxidarea altor molecule si apara organismul de efectele radicalilor liberi.

Radicalii liberi, produsi fie prin metabolismul celular normal, fie ca efect al poluarii si expunerii la alti factori externi, sunt responsabili de imbatranirea prematura a organismului si au rol in aparitia bolilor cardiovasculare sau degenerative (cataracta, boala Alzheimer, cancerul).

Principalii antioxidanti sunt vitaminele A, C si E, seleniul, zincul, coenzima Q10, beta-carotenul, licopenul, luteina, enzimele superoxid dismutaza (SOD) si glutation peroxidaza (GPx).

Ce rol au antioxidantii in organism

 

Pe scurt, antioxidantii impiedica procesul de imbatranire a celulelor din organism, previn aparitia unor boli grave si contribuie la mentinerea unei stari de sanatate cat mai bune.

Datorita actiunii lor impotriva radicalilor liberi, antioxidantii sunt si aliatii frumusetii, produsele anti-aging avand diversi antioxidanti pe lista de ingrediente: vitamina C, vitamina E, ceai verde, extract din seminte de struguri, coenzima Q10, SOD.

Tipuri de antioxidanti

 

  • Antioxidantii naturali enzimatici (superoxid dismutaza, glutation peroxidaza, catalaza si metionina reductaza) sunt produsi de organism si au rolul de a descompune si elimina radicalii liberi.
  • Antioxidantii non-ezimatici (vitamina C, vitamina E, beta-carotenul) tin sub control reactiile in lant ale radicalilor liberi.

Care sunt cei mai buni antioxidanti

 

  • Glutation este o enzima pe care organismul o produce singur si reprezinta cel mai puternic antioxidant din corp. Protejeaza celulele de stresul oxidativ, ajuta in detoxifiere si mareste performanta altor antioxidanti. Odata cu inaintarea in varsta, capacitatea organismului de a produce acest antioxidant scade.
  • Superoxid dismutaza (SOD) este un grup de enzime antioxidante produse de organism, care neutralizeaza radicalii liberi. Unele produse cosmetice anti-imbatranire contin SOD.
  • Acidul alfa-lipoic este unul dintre cei mai importanti antioxidanti. Este implicat in productia de energie la nivel celular, protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi, poate fi usor transportat catre creier, dar are si capacitatea de a stimula productia altor antioxidanti in organism (glutation, coenzima Q10).
  • Vitamina C impiedica oxidarea, stimuleaza productia de colagen, protejeaza proteinele si lipidele din organism si stabilieaza ADN-ul. O gasim in portocale, lamai, grepfruit, ananas, kiwi, papaya, fructe de padure, rosii, ardei, broccoli.
  • Vitamina E protejeaza impotriva actiunii radicalilor liberi, accelereaza regenerarea celulelor si intareste sistemul imunitar. Uleiurile vegetale, cerealele integrale, nucile, alunele, ouale, spanacul sunt surse naturale de vitamina E.
  • Carotenoidele beta-carotenul, luteina, licopenul, zeaxantina – sunt antioxidanti puternici, care ajuta mai ales vederea si pielea. Alimente bogate in carotenoide sunt morcovii, cartofii dulci, rosiile, ardeii galbeni si rosii, spanacul, broccoli, busuiocul, menta, caisele, piersicile si pepenele rosu.
  • Seleniul este unul dintre principalele minerale, cu proprietati antioxidante si rol important in functionarea creierului. Printre alimentele bogate in seleniu se numara carnea de vita, de pui si de porc, fructele de mare si painea din cereale integrale.
  • Coenzima Q10 este un antioxidant care ajuta sistemul imunitar, sistemul nervos si activitatea inimii si care reduce semnele imbatranirii. Odata cu inaintarea in varsta, organismul catalizeaza tot mai greu coenzima Q10, dar o putem lua din suplimente si alimente precum pestele gras, carnea de pui si de vita, nuci si seminte. 

Beneficiile antioxidantilor 

 

Antioxidantii lupta cu radicalii liberi, reduc stresul oxidativ si incetinesc procesul de imbatranire, dar consumul de antioxidanti aduce si multe alte beneficii pentru organism:

  • regleaza nivelul colesterolului
  • protejeaza sistemul nervos
  • protejeaza vederea
  • intareste sistemul imunitar
  • previne bolile degenerative si bolile cardiovasculare
  • ajuta in tratamentul cancerului

Ce suplimente cu antioxidanti putem consuma

 

Coenzima Q10, luteina si seleniul se numara printre antioxidantii pe care ii gasim sub forma de suplimente, insa nu toti antioxidantii pot proveni din suplimente alimentare.

Atentie, insa, la modul de administrare: diverse studii arata ca excesul de suplimente cu antioxidanti face mai mult rau decat bine. Un studiu realizat de cercetatori de la Centrul de Cercetari asupra Cancerului din Göteborg a scos in evidenta faptul ca suplimentele cu antioxidanti administrate in exces pot grabi dezvoltarea tumorilor. Un alt studiu, realizat in Japonia, a aratat ca supradozajul cu antioxidanti proveniti din suplimente poate avea diverse efecte adverse.

Alimente bogate in antioxidanti

 

Cel mai indicat este sa ne luam portia de antioxidanti din alimentatie. Iata care sunt cele mai bogate surse naturale de antioxidanti:

  • ceapa
  • usturoiul
  • morcovii
  • ardeiul rosu
  • ardeiul galben
  • rosiile
  • vinetele
  • cartofii
  • spanacul
  • broccoli
  • patrunjelul
  • avocado
  • cerealele integrale
  • uleiurile vegetale
  • fructele de mare
  • carnea rosie
  • vinul rosu
  • ceaiul verde
  • ciocolata neagra
  • nucile
  • alunele
  • semintele
  • laptele
  • portocalele
  • lamaia
  • kiwi
  • mango
  • capsunile
  • fructele de padure
  • pepenele rosu
  • strugurii
  • caisele 

Cum gatim pentru a nu distruge antioxidantii

 

Este de preferat sa consumam fructele si legumele in stare proaspata, dar unele alimente sunt o sursa de antioxidanti chiar si dupa ce au fost gatite la cuptor: cartofii dulci copti, cartofii rosii si albi fierti, varza rosie fiarta, broccoli fiert, ardeiul rosu calit.

Sursa foto: Shutterstock.com