Este important sa avem o alimentatie sanatoasa pe tot parcursul anului. Daca primavara si vara este foarte simplu sa mancam multe fructe si legume care sa ne asigure necesarul de vitamine, minerale si fibre, in sezonul rece trebuie sa apelam la alimentele conservate. Chiar daca iarna avem acces la legume proaspete in supermaketuri, acestea sunt in majoritatea cazurilor de import, motiv pentru care gustul si calitatile nutritionale nu sunt aceleasi. Produsele locale culese perfect coapte sunt intotdeauna de preferat. Si cum vara natura este foarte darnica, este o perioada foarte buna sa conservam fructele si legume pe care dorim sa le consumam si dupa ce sezonul lor a trecut.
Conservarea implica diferite tehnici si metode de pastrare a fructelor si legumelor pentru o perioada mai indelungata de timp, chiar pana la un an de zile. Dincolo de faptul ca ai acces la alimente sanatoase pe tot parcursul anului, anumite metode, cum sunt de exemplu murarea si fermentarea, aduc beneficii nutritionale suplimentare. Am facut o lista a fructelor si legumelor pe care este bine sa le conservi si sa le ai la indemana pentru a gati cu ajutorul lor alte tipuri de preparate, a le utiliza ca garnituri pentru diverse mancaruri sau a le consuma ca atare.
Rosii
unspalsh.com
Rosiile sunt vedete cand vine vorba de conservare. Bunicile noastre nici nu concepeau sa treaca vara fara sa isi umple camara cu rezerve serioase de bulion si suc de rosii. Si pe buna dreptate. Rosiile intra in componenta foarte multor preparate din bucataria romaneasca, si nu numai, si nicio gospodina care se respecta nu se poate lipsi de ele. Ciorbele, tocanitele, sarmalele, diferite tipuri de sosuri, au nevoie de acest ingredient cu o culoare vibranta, gust dulce-acrisor si usor acid. Asa ca, mergi in piata, cauta un taran care vinde rosii din propria productie si apuca-te de treaba. Rosiile pot fi conservate intr-o multitudine de moduri. Poti face suc de rosii, bulion, le poti conserva intregi, gogonelele pot fi murate, iar rosiile cherry sunt ideale pentru a fi uscate si pastrate in ulei.
Te incurajam sa consumi cat mai multe rosii conservate in extra sezon. Nu trebuie sa te temi ca sunt mai sarace in nutrienti decat cele proaspete. In rosiile conservate vei gasi vitamina C, E, potasiu, fier si antioxidanti puternici cum sunt betacarotenul si licopenul. Acesta din urma, este chiar mai usor de absorbit de catre organism dupa ce trece printr-un proces termic.
Varza
pixabay.com
Poate nu este leguma cel mai simplu de murat, deoarece procesul implica mai multe etape, insa varza este o adevarata minune din punct de vedere nutritional, si cand spunem asta nu ne referim la gustoasele sarmale de Craciun. Dupa incheierea procesului de fermentatie, varza devine un aliment foarte valoros pentru organism.
Varza murata contine o cantitate apreciabila de probiotice, foarte necesare pentru sanatatea tractului digestiv, vitaminele A, C, K si vitamine din grupul B, cum este B6. De asemenea, este o sursa foarte buna de minerale precum: fier, mangan, cupru, magneziu, potasiu si calciu. Printre beneficiile aduse de acesti nutrienti de numara: stimularea sistemului imunitar, scaderea riscului de boli cardiovasculare, prevenirea diferitelor probleme digestive cum sunt constipatia si ulcerul, reducerea riscului de osteoporoza, protejarea vederii si a pielii datorita continutului de antioxidanti.
Probabil te gandesti ca este mai simplu sa mergi sa o cumperi direct de la piata, gata acrita, insa daca dispui de suficient spatiu si determinare iti recomandam sa prepari varza murata chiar tu. Astfel, vei putea controla procesul de fermentatie, ii poti da gustul pe care il doresti si, de asemenea, o vei avea la indemana ori de cate ori iti doresti sa o mananci. Nu uita nici de faptul ca zeama de varza este foarte buna pentru a acri ciorba sau pentru a o bea ca atare. Credem ca ai toate motivele sa te apuci de treaba.
Vinete
pixabay.com
Vara e musai sa miroasa a vinete coapte. Au o aroma imbietoare care ii face sa pofteasca pe toti gurmanzii. Deoarece este o leguma la care avem acces mai greu in afara sezonului, vara este momentul perfect pentru a ne face rezerve serioase pentru iarna.
In mod obisnuit, bunicile noastre integrau vinetele in diferite preparate, zacusca, ghiveci de legume, pe care le puneau in borcane si le sterilizau. Din fericire, acum putem profita din plin de beneficiile congelarii alimentelor. Asa ca, este suficient sa coci vinetele, sa le cureti, sa le impachetezi in pungi si sa le ingheti. Congelate corect, acestea isi vor pastra gustul si textura. Astfel, in miez de iarna vei putea pregati o salata de vinete sau o zacusca de legume absolut delicioase.
Fructe de padure
pexels.com
Fructele de padure nu trebuie ratate. Vara este sezonul lor, asa ca este momentul sa iti faci stocuri. In acest caz, oricat de multe ai cumpara nu va fi o problema. Pastrate la congelator, fructele de padure isi vor mentine calitatile nutritionale intacte si iti vor aroma smoothie-urile si prajiturile pe tot parcursul anului.
Fa-ti provizii de afine, zmeura, mure, catina si include-le in cat mai multe preparate. Acestea sunt recunoscute pentru continutul lor bogat in antioxidanti necesari pentru a combate stresul oxidativ la nivel celular, generator de inflamatie in corp. Odata congelate, aceastea nu mai necesita dezghetare inainte de preparare. Le poti pune in blender direct din congelator pentru a face smoothie-uri hranitoare, inghetata sau creme pentru prajituri.
Bineinteles, exista si varianta de a face gemuri din fructele de padure, insa, desi delicioase, acestea au un continut foarte mare de zahar. Daca vrei sa te bucuri de beneficiile pentru sanatate ale acestora, cel mai bine este sa le tii in congelator.
Prune
pixabay.com
Prunele sunt bogate in antioxidanti si fibre. Acestea au efecte benefice asupra digestiei, in special asupra tranzitului intestinal, fiind recomandate persoanelor care sufera de constipatie. Prunele au si un continut mare de potasiu, un electrolit care influenteaza tensiunea arteriala, ritmul cardiac, contractia muschilor si impulsurile nervoase.
Prunele pot fi conservate sub forma de magiun sau ca suc. Daca optezi pentru cea de-a doua varianta, trebuie sa te asiguri ca il sterilizezi pentru a evita fermentarea. De asemenea, daca nu vrei sa treci prin acest proces, o varianta ar fi sa il congelezi.
In ceea ce priveste magiunul, este una dintre cele mai sanatoase metode in care poti consuma prunele. Transformarea prunelor in gem implica utilizarea unei cantitati destul de mari de zahar si nu este cazul sa aduci calorii goale in alimentatie. In schimb, prepararea magiunului implica utilizarea prunelor ca unic ingredient. Acestea trebuie fierte un timp mai indelungat, 4-6 ore, la foc foarte mic, pana ce magiunul este gata. Obtii un dulce sanatos, pe care il poti consuma pe paine prajita la micul dejun sau in clatite.
Umple-ti camara si congelatorul cu fructe si legume de sezon. Alege metodele de conservare care pastreaza cele mai multe din calitatile nutritionale ale acestora sau chiar le potenteaza. Mizeaza pe acele fructe si legume pe care nu le gasesti la piata sau la supermarket pe tot parcursul anului, sau pe cele pe care stii ca le folosesti in cantitati mai mari. Pe langa criteriul gustului, ia in calcul si beneficiile pentru sanatate pe care le aduc aceste alimente. Spor la treaba!