Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Ce fructe si legume putem congela toamna?

Autor: Arctic

Data publicarii: August 23, 2017

Data modificarii: June 9, 2022

Toamna este sezonul perfect pentru multe dintre fructele si legumele noastre preferate. Cum putem totusi sa beneficiem de toate acele vitamine si in restul anului? Putem alege o metoda de conservare, precum congelarea. Daca este facuta corect, inghetarea si depozitarea fructelor si legumelor aflate in plin sezon ne vor asigura un plus de nutrienti in acele zile reci de iarna. Mai jos poti citi despre ce fructe si legume sunt potrivite pentru congelare, precum si despre metodele corecte de  inghetare si depozitare.

Vom incepe cu legumele, care se pot grupa si in amestecuri, la dezghetare fiind ideale pentru supe, mancaruri sau alte preparate delicioase!

  • Porumb

Se recomanda a fi cules la maturitate, cand boabele inca au un lichid albicios, asemanator cu laptele. Curata-l bine de foi si de excesul de matase si pregateste o oala incapatoare in care pui apa la fiert. Blanseaza porumbul pentru ~5 minute, apoi scoate-l rapid si pune-l la racit intr-un bol cu multa gheata. Taie boabele in fasii folosind un cutit, pune-le intr-o punga cu sistem de sigilare  si sunt gata pentru a fi congelate. Porumbul poate fi tinut pana la 12 luni in lada frigorifica, pentru a isi mentine cel mai bun gust si textura.

  • Dovleac

Curata-l de coaja, scoate samburii si taie-l in bucati mici de 2-3 cm. Pune-l in pungi  cu sistem de sigilare si este gata de congelare. Alternativ, poti folosi un blender pentru a obtine un piure, care poate fi congelat in pahare de plastic, perfect pentru creme de placinte!

  • Cartofi dulci

Aceasta leguma, bogata in vitaminele A, C si B6 se congeleaza ideal doar dupa preparare. Fierbe cartofii in coaja pana cand sunt al dente, apoi curata coaja si lasa-i sa se raceasca. Pot fi facuti piure sau bucati, inainte de a fi congelati in recipiente cu sistem de sigilare.

Nu uita sa pastrezi fructele si legumele congelate la -18°C

  • Ciuperci

Se pot congela fie inainte de gatire, fie dupa preparare. Spala-le bine inainte, taie-le in felii mari si depoziteaza-le intr-un recipient cu sistem de sigilare. Alternativ, le poti cali in putin ulei, dupa care le pui in apa inghetata, usuci excesul de apa si pot fi congelate cu succes.

  • Broccoli

Este o planta foarte bogata in vitamina C, avand de asemenea, multi alti nutrienti esentiali. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, inainte de toate, clateste bine broccoli-ul intreg intr-o oala plina cu apa pentru a indeparta excesul de murdarie si alte impuritati. Taie apoi buchetelele si opareste-le 2-3 minute in apa fiarta, lasa-le la scurs si sunt gata de congelat.

  • Varza de Bruxelles

Pe langa faptul ca este o leguma gustoasa si mult apreciata pentru continutul de nutrienti, ea se congeleaza foarte usor. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi mugurii de varza in putina apa cu sare sau otet pentru jumatate de ora, pentru a elimina prezenta insectelor si a microorganismelor, apoi ambaleaza-le intr-o punga  cu sistem de sigilare sau alt recipient si sunt gata pentru inghetare.

  • Conopida

Fiind o planta asemanatoare cu broccoli-ul, se foloseste aceeasi metoda de blansare. Pentru congelare recomandam sa folosesti o punga cu sistem de sigilare in care asezi un singur strat de buchete de conopida, pentru a preveni lipirea acestora in timpul inghetarii.

Fructele, daca se congeleaza atunci cand sunt proaspete, isi vor pastra intreg continutul de vitamine si nutrienti.

  • Mure

Se congeleaza foarte usor. Intai spala-le usor pentru a elimina orice fel de impuritati, apoi aseaza-le pe o tava si pune-le in congelator. Odata congelate, ele pot fi transferate intr-o punga, pentru convenienta. Le poti congela si cu zahar sau sirop de zahar, intr-o punga sau cutie sigilata de dimensiuni mai mari.

  • Prune

Se spala bine, se curata samburii si se taie felii, apoi se congeleaza cu usurinta intr-un recipient sigilat.

  • Pere

Exista foarte multe soiuri din acestui fruct, fiecare dintre ele unice in felul sau. Cel mai bun mod de a le conserva prin inghetare este sa le speli bine, sa le cureti de miez si sa le tai felii, inainte de a le congela.


Descopera tehnologiile noilor lazi frigorifice Arctic!

  • Afine

Fac un desert minunat iarna, putand fi usor clatite, apoi congelate intr-o punga cu sistem de sigilare.

  • Struguri

In cazul strugurilor, se pot congela doar boabele. Strugurii se spala bine, apoi se desprind cu atentie boabele si se depoziteaza in recipiente care se pot sigila. Boabele se pot consuma direct congelate, fiind perfecte pentru salatele de fructe.

  • Gutui

Se spala bine de puf, apoi se pun in apa fiarta pana cand pielita lor incepe sa dea semne ca se desprinde usor.  Dupa fierbere se scot si se pun la congelat in recipiente care se pot sigila. O alta solutie consta in scoaterea miezului si taierea gutuii in felii sau bucati, inainte de congelare.

Incearca toate aceste sfaturi si vei putea avea parte de vitamine si fructe proaspete ca atunci cand au fost culese. Citeste mai multe detalii pe pagina noastra dedicata lazilor frigorifice, sau depoziteaza direct in sertarul de congelare al frigiderului tau. Oricare ar fi cazul in care te afli, de acum stii ca vei parte de legume si fructe delicioase, cu un minim de efort.