Odata cu modernizarea spatiului de locuit, in materie de mobila, accentul a trecut de la folosirea obiectelor masive la cele practice, care indeplinesc diverse roluri functionale. Mobilierul modular a aparut odata cu nevoia de eficientizare a spatiului si de racordare a acestuia la tendintele moderne. Design-ul modular presupune impartirea unui ansamblu in parti autonome, care pot fi apoi combinate pentru a obtine un obiect cu alta functie.
Aparut si dezvoltat la inceputul secolului trecut, mobilierul modular a trecut printr-o serie de influente, precum curentul german Bauhaus, care imbina utilitarismul cu un design minimalist, orientat spre functionalitate sau design-ul japonez, unde rationalizarea spatiului locuibil a dat nastere obiectelor cu roluri multiple.
Putem face distinctie intre cinci beneficii ale mobilierului modular, care sunt definitorii pentru acest tip de design.
Valorificarea spatiului – In functie de spatiul disponibil, poti alege piesele de mobilier care evita un aspect incarcat si fac posibila valorificarea propice a zonei de locuit. Pastreaza spatiul central al camerei pentru alte activitati, in timp ce rafturile si modulele adiacente sunt aliniate cu peretele. Scapa de toate sursele de aglomeratie precum: cartile, dvd-urile sau alte asemenea obiecte prin depozitarea lor in spatii conveniente, usor de accesat. Creeaza-ti schema care functioneaza cel mai bine pentru nevoile tale si aplic-o pentru toate camerele, precum: living-ul, bucataria sau dormitorul tau.
Functionalitate – Nimic nu caracterizeaza mai bine mobilierul modular decat aceasta proprietate. De exemplu, in bucatarie, poti apela la un design unitar si elegant, folosind electrocasnice incorporabile, care sa creeze impresia unui spatiu mai mare, fluent, dar practic in acelasi timp. In restul camerelor, poti combina unul sau mai multe elemente, fixe sau mobile, pentru obtinerea unui design care te caracterizeaza cel mai bine. Corpurile detasabile, care alcatuiesc un intreg functional, sunt potrivite unui spatiu de dimensiuni reduse, insa nu trebuie sa abuzam de numarul modulelor, deoarece ar putea produce o senzatie de aglomerare.
Aspect – Alege culoarea si formele tale preferate, dar ai grija ca acestea sa se potriveasca in spatiul apartamentului. Mobilierul modular vine intr-o varietate de culori, dar va trebui sa alegi nuantele care te avantajeaza. Ia in calcul atat culoarea peretilor sau a tapetului, precum si faptul ca poti oricand muta piesele de mobilier in alta camera, unde ar trebui sa se asorteze cu restul mobilei. Alege mobila in culori deschise daca dispui de un spatiu restrans, deoarece creeaza iluzia de aerisire. Foloseste oglinzile in avantajul tau, precum si culoarea covorului sau a perdelelor.
Flexibilitate – Reconfigurarea aspectului camerei ar trebui sa fie una usoara, dandu-ti toate avantajele unui mobilier modular. Unitatile acestuia trebuie sa fie usor de mutat si de reasamblat, fara a mai fi necesara achizitionarea unor noi piese. Ne putem referi in acest caz la dulapurile si bibliotecile formate din corpuri interschimbabile, precum si la canapelele modulare, formate din mai multe elemente.
Varietate – Poti combina mai multe tipuri de mobilier modular sau chiar module asemenatoare intre ele. Optiunile sunt practic nelimitate in ceea ce priveste aranjamentul si dispunerea mobilierului, astfel incat poti recurge la imaginatie pentru a obtine o locuinta de vis. Poti, de exemplu, sa ai doua module cu acelasi aspect, dar cu functionalitati diferite.
Mobilierul modular te va ajuta sa-ti aerisesti spatiul, fara a scapa din vedere aspectul functional al obiectelor. Poti spune la revedere sistemelor de organizare care ocupa mult spatiu, dar acopera doar o nevoie. De acum, si tu poti avea o casa ca din reviste!