Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Ce deserturi pregatesti pentru sarbatorile de iarna: retete de biscuiti de Craciun

Autor: Arctic

Data publicarii: November 11, 2019

Data modificarii: November 12, 2019

Probabil ca ai inceput deja sa faci lista de cumparaturi pentru Craciun, astfel incat, cu putin noroc, sa eviti aglomeratia formata in fiecare an in magazine cu ocazia acestei sarbatori. In afara de ideile de cadouri pentru cei dragi, trebuie sa te gandesti si la ce deserturi vei pregati, astfel incat acestea sa nu necesite mult timp si efort din partea ta, dar, in acelasi timp, sa fie gustoase.

Indiferent daca urmeaza sa ai musafiri cu ocazia Craciunului sau din preparatele tale va veti infrupta doar tu si membrii familiei tale, o varianta foarte buna pe care o ai la dispozitie este sa prepari biscuiti de Craciun – simpli, gustosi si, poate, cu un design personalizat, acestia iti vor asigura portia dulce de care ai nevoie dupa masa imbelsugata de sarbatoare.

Reteta biscuiti de Craciun cu unt si ciocolata

 

Biscuitii de Craciun cu unt vor fi cu siguranta pe placul copiilor, cu atat mai mult daca ii imbraci in ciocolata si daca le dai o forma specifica sarbatorii Craciunului.

Ingrediente

  • 450 g unt
  • 120 g zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite de arome de vanilie
  • 520 g faina alba
  • 1 lingurita de sare
  • 300 g ciocolata alba (pentru decor)

reteta biscuiti de craicun cu unt si ciocolata

Mod de preparare

Incepe prepararea biscuitilor prin a bate untul, cu un mixer, pana cand devine pufos. Apoi, adauga zaharul pudra si pe cel vanilat si bate pana cand ingredientele se amesteca bine intre ele.

Intr-un alt vas, amesteca faina cu sarea, apoi pune-o peste compozitia cu unt. Imparte coca astfel obtinuta in doua discuri, inveleste-le in folie de plastic si lasa-le la racit, in frigider, pentru cel putin 1 ora.

Dupa ce aluatul s-a racit, intinde-l intr-o foaie groasa de aproximativ 5 milimetri si taie-l cu ajutorul unor forme, preferabil care sa aminteasca de Craciun: bradut, luna, bastonase.

Pune biscuitii in cuptorul preincalzit, pe o tava in care ai asezat hartie de copt si scoate-i cand observi ca s-au rumenit usor pe margini – lucru care se va intampla dupa aproximativ 10 minute.

Glazurarea cu ciocolata

Biscuitii vor fi gustosi si fara glazura de ciocolata, dar, mai ales daca ai copii, cu siguranta acestia vor prefera varianta mai dulce a desertului.

Topeste jumatate din cantitatea de ciocolata pe care o ai, dupa ce ai taiat-o in bucatele marunte, apoi adauga peste aceasta jumatatea ramasa si amesteca pana cand toata ciocolata s-a topit.

Dupa ce biscuitii s-au racit, scufunda-i in ciocolata topita, apoi asaza-i pe o hartie de copt pana cand ciocolata se intareste. Optional, poti presara pe biscuiti si fulgi de cocos sau nuca macinata pentru decor.

Reteta biscuiti de Craciun cu anason

 

Daca vrei ca biscuitii tai de Craciun sa aiba o aroma aparte, alege sa adaugi in preparare si anason.

Ingrediente

  • 4 oua
  • 2 cani de zahar
  • 4 cani de faina
  • ½ cana ulei
  • 2 lingurite de praf de copt
  • 1 lingurita de sare
  • 8 lingurite de coaja de portocala
  • esenta de vanilie; esenta de portocale
  • 2 lingurite anason pisat

reteta biscuiti cu anason

Mod de preparare

Mai intai, amesteca bine ouale cu zaharul, pana cand se omogenizeaza. Apoi, adauga, treptat, uleiul, esenta de portocala, esenta de vanilie, faina, sarea si praful de copt. Finalizeaza compozitia adaugand anasonul si coaja de portocala. 

Coca obtinuta va fi lipicioasa, asa ca, pentru a o manevra, te vei ajuta de faina. Intinde-o intr-o foaie si, folosindu-te de forme, pregateste biscuitii, pe care ii vei lasa, ulterior, aproximativ 20 de minute la cuptor, pana cand capata o culoare aurie. 

Ii poti servi simpli, dar si mai bine se potrivesc alaturi de o ciocolata calda sau de un ceai fierbinte si aromat.

Reteta biscuiti de Craciun cu cirese confiate

 

Daca iti plac fructele si vrei ca desertul de Craciun sa le contina, alege aceasta reteta, care, desi se potriveste de minune cu sarbatoarea Craciunului, te va duce cu gandul si la vara, prin aroma cireselor.

Ingrediente

  • 800 g faina alba
  • 500 g unt
  • 300 g zahar pudra
  • 2 oua intregi si 2 galbenusuri
  • 2 esente de vanilie
  • un praf de sare
  • 200 g cirese confiate

reteta biscuiti de craciun cu cirese confiate

Mod de preparare

Amesteca untul moale cu zaharul pudra, sarea si vanilia pana cand obtii o compozitie omogena. Apoi, adauga oul intreg si galbenusul, mixeaza compozitia si, la final, incorporeaza faina folosindu-te de o lingura sau amestecand cu mana.

Pentru a obtine biscuiti fragezi, nu framanta prea mult aluatul. Pune-l intr-un vas si lasa-l la frigider pentru aproximativ o ora. Dupa ce a trecut acest timp, scoate aluatul si formeaza din el bilute de dimensiunea unei nuci. Asaza bilutele obtinute intr-o tava pe care se afla hartie de copt, dar nu uita sa lasi intre ele o distanta de 2-3 centimetri.

Acum urmeaza momentul in care adaugi ciresele. Pune in mijlocul fiecarei bilute de aluat cate o jumate de cireasa si apasa usor pe ea astfel incat sa patrunda in aluat.

In final, pune tava cu biscuiti in cuptorul preincalzit si asteapta aproximativ 25 de minute pana cand se rumenesc. Scoate-i din cuptor, asteapta sa se raceasca si savureaza-i impreuna cu cei dragi.

Biscuitii sunt simplu de preparat si, in acelasi timp, un desert perfect pentru aceasta sarbatoare, mai ales pentru ca le poti da orice forma doresti, astfel incat sa reprezinte spiritul Craciunului.

Sursa foto: shutterstock.com