De la aperitive si feluri principale, la garnituri si deserturi, clatitele se dovedesc a fi un preparat foarte versatil, care poate fi adaptat in functie de preferintele fiecarui consumator.
- Clatitele clasice: ingrediente si trucuri de preparare
- Retete si umpluturi delicioase pentru clatite
- Retete inedite de clatite
Daca primele clatite care iti vin in minte sunt cele cu dulceata, preparate de bunici sau de parinti, nu inseamna ca nu exista restaurante care sa aiba in meniu tot felul de preparate pe baza de clatite, dulci si sarate, cu diferite umpluturi sau adaugate in felurile de mancare, ca substitut pentru paste fainoase, de exemplu.
Altfel spus, clatitele iti ofera o multime de posibilitati de preparare si servire, de care inventivitatea ta gastronomica poate profita in fel si chip.
In cele ce urmeaza, iti vom prezenta retete clasice, interpretari cu specific si umpluturi ingenioase pe care le poti folosi pentru a face din acest preparat banal unul cu personalitate.
Clatitele clasice: ingrediente si trucuri de preparare
Clatitele clasice sunt un desert usor de preparat si la indemana oricui. Se pot consuma cu dulceata, cu crema de ciocolata si fructe, cu frisca si siropuri, cu miere si cu nuci, cu branza dulce si stafide sau in orice alta combinatie iti surade, iar prepararea lor este destul de rapida.
Iata de ce ai nevoie si cum vei proceda pentru a le prepara:
Ingrediente pentru clatite clasice
Pentru a obtine o portie suficienta de clatite pufoase si aromate pentru intreaga familie, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 3 oua
- 300 g faina
- 300 ml lapte
- 300 ml apa minerala
- un varf de cutit de sare
- ulei pentru prajit
Cum prepari clatitele clasice
Dupa ce ai scos ouale din frigider si le-ai lasat aproximativ 20 de minute sa ajunga la temperatura camerei, le vei sparge intr-un bol si le vei bate cu telul, dupa ce ai adaugat putina sare. Adauga faina treptat, amestecand in continuare, pentru a evita formarea cocoloaselor.
Incorporeaza apoi treptat laptele si apa minerala si amesteca energic, pana cand obtii un aluat fin si omogen, cu o consistenta lichida.
Incinge o tigaie pe aragaz si unge-o cu un strop de ulei. Toarna aluat cu un polonic si roteste tigaia astfel incat aluatul sa se intinda pe toata suprafata interioara a acesteia, in strat uniform. Cand marginile incep sa se desprinda, intoarce clatita cu ajutorul unei palete sau, daca te simti indemanatic, intoarce-o in aer, direct din tigaie. Repeta procedeul pana termini aluatul si adauga umplutura pe masura ce sunt gata clatitele sau la final.
Trucuri de preparare a clatitelor
Daca vrei sa obtii un gust mai fin, ca al celebrelor crepes frantuzesti, poti sa mai adaugi in compozitie si 50 de grame de unt topit. Pe langa acesta, poti folosi si diferite arome pentru a parfuma aluatul si pentru a-i conferi un gust deosebit – extract de vanilie, esenta de migdale sau rom, zahar vanilat sau bourbon.
Daca vrei sa pregatesti clatite foarte light, dar si mai putin costisitoare, poti inlocui laptele si apa minerala cu apa plata, insa consistenta nu va ramane la fel de pufoasa. De asemenea, poti renunta la zaharul din compozitie, mai ales daca urmeaza sa folosesti o umplutura sarata.
Retete si umpluturi delicioase pentru clatite
Daca vrei sa prepari ceva rapid si gustos, clatitele pot fi mereu o solutie. Iata cateva retete si umpluturi pe care le poti savura in timp ce vizionezi un film, dar care sunt la fel de potrivite si pentru o cina cu prietenii sau cu familia:
Clatite cu carne tocata si ciuperci
Dupa ce ai preparat clatitele fara sa adaugi zahar si arome in compozitie, poti face o umplutura satioasa pentru a le transforma intr-un fel principal impresionant. Caleste o ceapa tocata marunt, adauga 0,5 kilograme de carne tocata de vita sau amestec vita-porc si, dupa ce incepe sa scada compozitia, adauga 300 de grame de ciuperci champignon proaspete, taiate felii.
Lasa apoi amestecul sa fiarba pana scade apa, asezoneaza cu sare si piper si la final adauga o legatura de marar tocat. Umple clatitele si serveste-le alaturi de cate o lingura de smantana grasa.
Clatite cu sunca si cascaval
Taie cateva felii de sunca presata in bucati mici si rade 100 de grame de cascaval. Umple clatitele cu aceste ingrediente si pune-le apoi doua-trei minute in cuptor, pana se topeste cascavalul. Serveste-le simple sau cu ketchup.
Clatite cu branza si marar
Marunteste pe razatoare sau cu ajutorul unei furculite o cantitate suficienta de branza proaspata sau telemea, in functie de numarul clatitelor. Asezoneaza cu piper si adauga unul sau doua oua, in functie de cantitate. Adauga apoi marar proaspat tocat marunt si umple clatitele. Baga-le in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 10-15 minute. Le poti servi ca atare sau alaturi de un sos de iaurt.
Clatite cu crema de ciocolata si banane
Crema de ciocolata se potriveste de minune cu mai multe fructe proaspete, dar bananele sunt, fara indoiala, cea mai buna „pereche” pentru aceasta. Intinde crema preferata de ciocolata pe clatite si presara apoi felii subtiri de banane. E un desert delicios!
Clatite cu inghetata de vanilie si sirop de capsune
Clatitele nu trebuie neaparat umplute in forma clasica. Pentru acest preparat, vei impaturi clatitele in patru, vei aseza deasupra fiecareia cate o cupa de inghetata si apoi vei scurge deasupra putin sirop aromat de capsune.
Clatite cu miere si nuci
Mierea se potriveste de minune cu aluatul pufos si aromat. In plus, are si o multime de beneficii pentru sanatate. Combinata cu nuci crocante, maruntite si usor prajite, este o umplutura perfecta pentru clatitele de la desert.
Clatite de post sau vegane
Daca vrei sa pregatesti clatite fara oua si fara lapte, poti inlocui aceste ingrediente cu ulei, respectiv apa minerala sau bere. Cantitatea de apa minerala va ramane egala cu cea de lapte, iar in locul fiecarui ou vei pune cate o lingura de ulei de floarea-soarelui. Poti umple aceste clatite in mod clasic, cu gem sau cu dulceata, dar poti opta si pentru sirop de artar, miere sau alte umpluturi similare.
Retete inedite de clatite
Probabil ai auzit sau chiar ai gustat celebrele clatite americane sau japoneze ori torturile din clatite. Acum vei invata si sa le prepari, sa le servesti si sa le faci un plating pe masura.
Clatite americane
Pentru a face celebrele american pancakes, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 400 g faina de grau
- 500 ml lapte
- 4 oua
- 5 linguri de zahar
- 6 linguri de ulei
- 1 pliculet de zahar vanilat
- un praf de sare
- ½ lingurita de bicarbonat
- 3 lingurite de praf de copt
- unt, pentru prajit
Amesteca faina cu zaharul, bicarbonatul alimentar si praful de copt. Separa albusurile si bate-le cu telul sau cu mixerul. Mixeaza intr-un alt bol si galbenusurile cu praful de sare si adauga laptele si uleiul. Dupa ce ai omogenizat acest amestec, toarna-l peste faina si amesteca din nou. La final incorporeaza albusurile batute.
Incinge o tigaie si topeste putin unt in ea; intinde-l cu un servetel, pentru a indeparta excesul. Toarna aluat cu polonicul, in centrul tigaii, fara sa il intinzi. Dupa ce acesta incepe sa se inchege si la suprafata, poti intoarce clatita. Repeta procedeul pana se termina aluatul. Serveste clatitele cu sirop de artar si coacaze proaspete sau adapteaza umplutura in functie de preferintele tale.
Clatite japoneze
Acestea sunt, probabil, cele mai pufoase si mai putin pretentioase clatite. Iata de ce ai nevoie pentru a le prepara:
- 1 ou intreg
- 1 galbenus
- 2 linguri de zahar
- 2 linguri de lapte
- 2 linguri de faina
- 1 lingurita de ulei
- ⅓ lingurita de praf de copt
- un praf de sare
- esenta sau extract de vanilie, dupa gust
- pentru servire: unt si miere sau zahar pudra
Galbenusul se amesteca cu o lingura de zahar, dupa care se incorporeaza, pe rand, uleiul, laptele, faina, vanilia si sarea. Bate albusurile cu zaharul ramas intr-un alt bol pana cand se intaresc si apoi amesteca cele doua compozitii. Prajeste clatitele intr-o tigaie in care ai pus un strop de ulei, la foc mic, pe o parte si pe cealalta. Acestea nu trebuie sa fie mari, asadar poti lua compozitia cu o lingura. La final, topeste putin unt pe ele cat sunt calde inca si adauga miere sau zahar pudra.
Tort de clatite
Daca vrei un desert usor de preparat, dar impresionant, nu poti da gres cu un tort de clatite. Pentru acesta, vei prepara un numar suficient de clatite clasice, in functie de dimensiunile dorite, si le vei aseza unele peste altele, cu diferite creme si umpluturi intre ele, astfel incat rezultatul final sa aiba forma unui tort.
Poti folosi alune, ciocolata si fructe, miere si nuci, siropuri si dulceata; practic, orice combinatie este permisa, trebuie doar sa ai imaginatie. Iar partea buna este ca, datorita formei acestui desert, ai si libertatea de a-l decora ca pe oricare alt tort.
Asa cum spuneam, versatilitatea este cel mai mare atu al clatitelor. Acestea pot fi folosite in combinatii dulci sau sarate, pot beneficia de un plating de preparat pretentios, dar totodata se si prepara rapid si cu usurinta. Asadar, nu trebuie decat sa-ti folosesti imaginatia pentru a obtine cele mai delicioase antreuri, feluri de mancare principale sau deserturi.
Sursa foto: Shutterstock