1. Cat de des trebuie spalate textilele de uz personal?
2. Textilele din casa – la ce interval pot fi spalate?
3. Cum curatam obiectele de uz casnic?
5. Masina de spalat traieste mai mult, daca o curatam periodic
Cand vine vorba despre curatenie, ne trezim in fata dilemei de a urma fie calea traditionala, cea pe care am vazut-o la mama si bunica, fie de a adera la noile teorii care pun accent mai degraba pe folosirea inteligenta a resurselor. Ce sa alegem? Ne ajuta, ca de obicei, specialistii – stiu ca pare amuzant ca exista specialisti care ne invata cum sa administram o gospodarie moderna, dar au niste argumente serioase.
Sunt lucruri care nu trebuie spalate atat de des pe cat am crede, ci mai degraba folosite destept, aerisite, lasate sa se odihneasca. Noile teorii ale imunitatii ne arata ca multe bacterii ne ajuta sa ne intarim organismul, asa ca teama de germeni, bacterii si alte microorganisme care ne umplu hainele dupa o singura purtare ar trebuie sa devina istorie.
Cat de des trebuie spalate textilele de uz personal?
Cearsafurile de pat ar trebui spalate la doua saptamani, cel putin. Mai des daca transpirati mult in cursul noptii, fie din cauza unui somn agitat, fie din cauza caldurii excesive din camera.
Pijamalele pot fi schimbate o data pe saptamana, daca faceti dus inainte de culcare.
Prosoapele de baie, daca sunt bine uscate dupa fiecare folosire, pot fi schimbate tot la o saptamana.
In privinta lenjeriei de corp si a sosetelor, toti specialistii sunt de acord ca trebuie schimbate si spalate dupa o purtare.
Tricourile, maiourile pot fi spalate dupa trei folosiri, la un program delicat al masinii de spalat.
Rochiile, fustele, pantalonii, camasile, puloverele pot ajunge sa fie spalate o data la doua-trei saptamani, daca sunt purtate alternativ. Intotdeauna la programul recomandat de eticheta si alaturi de piese vestimentare in aceeasi cromatica.
Pentru jeansi exista teoria ca pot fi lasati la aerisit intre purtari si spalati dupa ce i-ati imbracat de 5-6 ori. Asigurati-va ca ii spalati la 30 de grade, alaturi de haine in culori asemanatoare.
Accesoriile – palarii, caciuli, manusi, esarfe, saluri – se spala de trei ori pe sezon, la programul adecvat.
Textilele din casa – la ce interval pot fi spalate?
Daca este vorba despre draperii, perdele, jaluzele, traditia ne spune ca ele trebuie curatate cel putin de Paste si de Craciun. Aici specialistii in modern living au o alta opinie, recomandand mai multe spalari pe an, pentru ca vara geamurile sunt larg deschise si intra mai mult praf in locuinta. Asadar, la fiecare trei luni ar trebuie sa va ganditi la curatarea lor.
Pernele, cuverturile si pilotele trebuie spalate la sase luni, daca sunt aerisite si scuturate frecvent.
Covoarele se spala cel mult o data pe an, daca sunt bine aspirate si intretinute conform materialului.
Cum curatam obiectele de uz casnic?
Primul raspuns ar fi : cu detergentul potrivit, de cate ori se murdaresc.
Aragazul poate fi curatat dupa fiecare sesiune de gatit, daca a suferit din cauza entuziasmului culinar al stapanilor.
Daca nu aveti un cuptor cu functie de autocuratare, atunci este bine sa verificati starea lui la fiecare trei-patru luni si sa il curatati cu substantele potrivite. Atentie, trebuie sa purtati manusi de protectie.
Cuptorul cu microunde trebuie curatat o data pe luna, la fel si prajitorul de paine.
Mixerul, blenderul, robotul de bucatarie, cafetiera se spala dupa fiecare folosire.
Si unele frigidere au functie de autocuratare, dar e bine sa fie sterse o data la doua luni cu o solutie de otet si apa in proportie 1 :3 sau cu o solutie speciala. Atentie la zonele mai greu accesibile. Din cand in cand e bine sa ii oferim congelatorului o mica vacanta de curatare, sertarele sale au nevoie sa fie bine spalate si aerisite.
Vasele si accesoriile de bucatarie: cat de des le curatam?
Nu vorbim despre farfurii, pahare, tacamuri, castroane si alta vesela pe care o folositi in mod curent si o spalati frecvent.
Tavile, tigaile, oalele, cratitele, ceaunele si alte vase folosite la gatit au nevoie de o curatare speciala de cel putin doua ori pe an. Trebuie sa recunoastem, de fiecare data cand le folosim, parca detergentul de vase nu reuseste sa le redea stralucirea de la inceput. Asadar, trebuie sa folositi substante de curatare mai puternice si ideal ar fi sa lasati aceste vase la inmuiat intr-un amestec de apa si detergent special, pentru ca murdaria persistenta sa fie apoi usor indepartata.
Masina de spalat traieste mai mult, daca o curatam periodic
….adica o data pe luna, programata la un ciclu complet de spalare cu un produs special anticalcar si de improspatare, ori cu o solutie clorinata. Daca furtunul are un miros, traditionala solutie cu otet si apa isi va dovedi din nou eficienta.
Masina de spalat vase se poate bucura de acelasi tratament, pentru ca munceste la fel de greu.
Mobila si computerul
Stergem praful de pe obiectele de mobilier la cateva zile, dar e nevoie ca anumite piese sa fie tratate cu ceara sau cu o solutie speciala care sa le protejeze, cel putin o data pe an.
Computerul, se stie, gazduieste cu generozitate cei mai multi germeni. Aici toata lumea e de acord : stergem tastatura si ecranul cu o solutie alcoolizata de cate ori este nevoie.
Geamurile, usile…
…se curata de cate ori ni se pare ca vederea ni se incetoseaza cand privim afara ori de cate ori tocul usii incepe sa spuna propriile povesti, mai ales intr-o casa cu prichindei. Traiul citadin impune lupta continua cu praful si poluarea, asa ca trebuie sa verificati curatenia geamurilor la fiecare doua luni, daca nu ploua.
E greu de spus daca metodele traditionale sau sfaturile moderne sunt mai eficiente in privinta curateniei in casa. Un lucru e sigur: fiecare dintre noi simte in ritmul propriu cand e vremea primenirii si a curateniei. Asadar, urmati-va ritmul.