Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Cartofii copti: sfaturi si retete

Autor: Arctic

Data publicarii: December 20, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Cartofii copti sunt, fara indoiala, in topul preparatelor reconfortante. Cu un interior pufos, care se topeste in gura si o coaja crocanta si sarata, un cartof copt perfect este ceva minunat. Dar pentru multi, ceea ce ar trebui sa para usor – coacerea unui cartof intr-un cuptor incins – poate, si deseori are rezultate mixte: un centru gumos, o coaja usor carbonizata sau una umeda si deloc apetisanta. Poate ca sunt comestibili, dar oare n-ar putea fi perfecti? Ba da. Si daca pasii pentru a avea un preparat perfect sunt remarcabil de simpli, nu mai exista niciun motiv sa accepti niste cartofi copti tristi si zbarciti. Descopera mai jos 7 greseli pe care ar trebui sa le eviti, precum si 7 trucuri simple pentru ca urmatorul lot de cartofi copti la cuptor sa fie cei mai buni.

  • 7 trucuri pentru cartofi copti perfect
  • 7 lucruri de evitat cand coci cartofi
  • Cartofi copti acordeon

  • Cartofi dulci mediteraneeni

  • Cartofi copti cu somon si mazare

7 trucuri pentru cartofi copti perfect

1. Alege soiul potrivit

Cartofii rosii (sau russet) sunt, fara indoiala, cei mai buni cartofi pentru copt. Exista numeroase soiuri de cartofi rosii, dar toate au un raport ridicat de amidon, dar si umiditate pentru a produce un interior mai uscat si mai pufos. De asemenea, asigura-te ca tuberculul nu are prea multi muguri (numiti si ochi) si ca nu are o nuanta verzuie. Aceste doua lucruri sunt un indiciu al unei concentratii de glicoalcaloizi, care sunt toxici in cantitati mai mari. Asadar, este mai bine sa alegi tuberculii cat mai curati.

2. Alege temperatura si timpul de gatire potrivite

Exista multe dezbateri cu privire la cea mai buna temperatura pentru coacerea unui cartof. Unii recomanda o temperatura de 230°C timp de 45 de minute, altii pledeaza pentru o ora la 180°C. Desigur, cu cat temperatura este mai mare, cu atat timpul de coacere este mai scurt. Dar pentru a obtine pielea crocanta perfecta si interiorul moale, poate fi cel mai bine sa alegi o temperatura intre cele doua, dar mai ales, asigura-te ca ai preincalzit cuptorul.

👉 Pune cuptorul AROIE21300RXC de la Arctic la treaba. Functia Timer iti va fi foarte folositoare, te va ajuta sa urmaresti durata de pregatire a alimentelor si sa controlezi procesul de gatire.

3. Pregateste corect cartofii

Curata bine cartofii inainte, cu o perie, in apa rece. Usuca-i bine, apoi inteapa-i cu o furculita sau varful unui cutit ascutit sau un bat de frigaruie. Ca veni vorba de frigarui, Martha Stewart ne ofera un truc simplu: daca infigi o frigaruie de metal prin cartof pe lungime, aceasta se va incalzi in cuptor pe masura ce cartofii se coc si astfel mijlocul cartofilor se gateste mai repede.

4. Ai grija de hainele lui

Britanicii si australienii au un nume pentru cartofii copti, jacket potatoes, practic niste cartofi cu jacheta. Daca vrei ca haina sau coaja cartofului tau sa fie foarte crocanta si delicioasa, unge-l cu ulei de masline sau unt topit si presara sare. Sau unge-l cu o bucata de slaninuta. Decadenta!

5. Nu te lasa pacalit de folie

Poate ca arata deliciosi si frumos gatiti in ea, dar folia de aluminiu si cartofii copti nu sunt prieteni. Facand acest lucru, vei avea niste cartofi aburiti, coaja nu va mai fi crocanta. Cea mai buna metoda este sa ii asezi direct pe gratarul cuptorului pentru a permite aerului sa circule in jurul lor si, prin urmare, sa se gateasca uniform. Tot ce mai ramane este sa setezi cronometrul, in functie de temperatura aleasa, si sa astepti.

6. Testeaza cartofii

Cand timpul de gatire este pe sfarsit, scoate cartoful din cuptor cu o manusa de bucatarie si strange-l intre degete. Ar trebui sa fie moale. Daca nici asta nu te convinge, foloseste un termometru de bucatarie, ar trebui sa arate 100°C la interior. Acum, inainte de a taia acel cartof, maseaza usor exteriorul. Conform unor bucatari, acest tratament va face interiorul cartofului mai pufos.

7. Ultimele retusuri

In sfarsit, a sosit momentul sa te bucuri de fructele (sau legumele) muncii tale. Taie cartoful deasupra, impinge usor partea de sus si adauga umplutura, sosul sau condimentele preferate. Evident, cel mai delicios ramane cartoful copt cu unt si sare, dar poti alege un sos de iaurt sau umpluturi diverse: sunca si branza, fasole neagra si ceapa, verdeturi si usturoi, peste si smantana. Optiunile sunt la fel de nelimitate ca si imaginatia ta. Bucura-te de fiecare bucatica pufoasa a miezului, dar si de coaja crocanta, plina de fibre si vitamine, ceea ce face din cartoful copt un deliciu hranitor.

7 lucruri de evitat cand coci cartofi

1. Nu usuci bine cartofii

Cu siguranta, cartofii se curata bine inainte de a fi gatiti. Dar trebuie sa fie bine uscati dupa spalare. Excesul de umiditate de pe coaja se poate infiltra in cartof in timpul coacerii si aceasta va fi una umeda si deloc apetisanta.

2. Invelesti cartoful in folie

Desi multi bucatari cred ca este cheia cartofului copt perfect, folia de aluminiu nu face altceva decat sa distruga coaja legumei. Asadar, spune nu foliei alimentare.

3. Nu folosesti gratarul

Cartofii trebuie fie gatiti complet, asadar trebuie sa te asiguri ca aerul fierbinte poate ajunge la cartof din toate partile. Daca e gatit intr-o tava sau un vas, o parte a cartofului va fi gatita neuniform. Sprijina un gratar pe o tava de copt, aliniaza cartofii fara sa se atinga intre ei. Sau coace-i direct pe gratarul aragazului.

4. Cuptorul este prea fierbinte

Daca ai timp, gateste cartofii la 140°C, timp de 90 de minute. Daca te grabesti, atunci seteaza cuptorul la 200°C si coace-i timp de 50 de minute. Timpul de coacere variaza in functie de dimensiunea cartofului si de cuptorul tau.

5. Nu iei temperatura cartofilor

La fel ca si in cazul carnii, masurarea temperaturii interne este valabila si pentru cartofii copti. Utilizeaza un termometru cu sonda. O temperatura sub 100°C va avea ca rezultat un miez cu textura densa si gumoasa.

6. Ii ungi la inceput, nu la final

Unge cartofii cu ulei si sare spre finalul coacerii lor. Asadar, scoate-i cand sunt aproape gatiti, unge-i cu ulei, unt, grasime, presara sare si baga-i din nou la cuptor pentru 10 minute. Coaja lor va deveni mai crocanta si vor avea o aroma delicioasa.

7. Lasi cartofii sa se raceasca inainte de servire

Spre deosebire de carne, cartofii nu au nevoie sa stea dupa gatire. Trebuie taiati imediat, altfel vor retine umezeala in miez si vor deveni densi si gumosi. Cresteaza-i imediat, strange-i usor pentru ca interiorul sa se aeriseasca.

Acum ca ai aflat toate aceste trucuri pentru a crea cartoful perfect copt la cuptor, iata cateva retete cu care iti poti rasfata prietenii si familia.

Cartofi copti acordeon

Cartoful acordeon este cea mai aratoasa garnitura si implineste toate visele: marginile crocante au textura cartofului prajit, dar mijlocul este la fel cremos si pufos ca cel mai delicios piure de cartofi. Bonus: in esenta este un preparat sanatos, deghizat inteligent.

Ingrediente:

  • 4 cartofi mari (yukon, russet)
  • 4 linguri unt topit, ulei de masline, grasime de rata, grasime de bacon
  • Sare 
  • Piper 
  • Ierburi aromatice tocate
  • Branza rasa
  • Bacon crocant

Mod de preparare: pregateste cartofii acordeon, taindu-i felii subtiri, dar lasandu-i uniti in partea de jos. Incalzeste cuptorul la 210°C. Aranjeaza cartofii intr-o tava de copt. Unge cartofii peste tot cu jumatate din cantitatea de unt sau alta grasime, inclusiv fundul acestora. Asezoneaza generos cu sare si piper. Coace 30 de minute, apoi unge-i din nou. In acest moment, feliile vor incepe sa se separe. Scoate tava din cuptor si unge din nou cartofii cu grasimea ramasa, inclusiv intre felii. Coace inca 30 pana la 40 de minute, pana cand cartofii sunt crocanti pe margini si se strapung usor la mijloc cu un cutit. Acum poti adauga baconul crocant, verdeturile si branza rasa. Da iarasi la cuptor pentru inca 10 minute. Serveste-i imediat. 

👉 Alege cuptorul incorporabil AROIE21300RXP de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie, care iti va da siguranta ca preparatul tau va fi pufos la interior si va avea o crusta crocanta, delicioasa.

Cartofi dulci mediteraneeni

Acesti cartofi dulci copti umpluti cu feta, masline si rosii uscate la soare iti aduc in farfurie gustul Mediteranei. 

Ingrediente:

  • 2 cartofi dulci
  • Branza feta din lapte de oaie
  • Masline negre fara samburi
  • Rosii uscate in ulei, tocate
  • 1 pumn baby spanac (rucola) 
  • ½ lingurita oregano uscat
  • 1 lingura ulei de masline extravirgin
  • Nuci
  • Sare de mare
  • Piper proaspat macinat

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 200°C. Inteapa fiecare cartof dulce de cateva ori cu dintii unei furculite. Asaza-i direct pe gratarul cuptorului pe pozitia din mijloc. Coace aproximativ 50 de minute, pana cand cartofii dulci sunt usor de strapuns cu o furculita. Scoate-i din cuptor si lasa-i sa stea putin. In timp ce se coc cartofii, pregateste umplutura. Amesteca maslinele, rosiile uscate, spanacul, nucile tocate grosier. Umple cartofii cu aceasta salata, presara feta zdrobita si stropeste cu ulei de masline.

Cartofi copti cu somon si mazare

Acest cartof copt cu somon si mazare constituie o mica masa grozava, care combina toate cele 4 grupuri de alimente intr-un pachet satisfacator, care va face placere chiar si copiilor.

Ingrediente:

  • 4 cartofi
  • 60 g mazare congelata
  • 120 g smantana
  • 100 g somon afumat, tocat grosier
  • Branza rasa (mozzarella sau edamer)

Mod de preparare: preincalzeste cuptorul la 180°C. Curata bine cartofii si inteapa-i cu o furculita. Coace-i pe gratarul cuptorului timp de 1 ora sau pana cand se inmoaie. Intre timp, gateste la abur mazarea pana se inmoaie. Scoate cartofii din cuptor si taie-i pe jumatate. Mareste temperatura cuptorului la 240°C. Scobeste usor fiecare jumatate de cartof, amesteca pulpa scoasa cu smantana pentru a realiza un piure omogen. Adauga somonul si mazarea si asezoneaza dupa gust. Umple cartofii, presata branza rasa si coace-i aproximativ 10 minute pana se rumenesc usor. Serveste-i alaturi de o salata verde.

Acesti cartofi copti sunt atat de buni incat vei dori sa-i muti din lista garniturilor in cea a felurilor principale. Fa o calatorie imaginara in Mexic, alegand o umplutura din fasole neagra, porumb si branza, sau in Franta, folosind sunca si Gruyére. Indiferent de modul in care ii servesti, acesti cartofi copti vor fi cu siguranta vedeta spectacolului tau culinar.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa video: Youtube Arctic Romania