Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Care sunt semnele care indica alterarea alimentelor

Autor: Arctic

Data publicarii: August 16, 2018

Data modificarii: December 24, 2018

Consumul alimentelor expirate poate fi o amenintare serioasa pentru sanatatea ta si a intregii familii. Tocmai de aceea, nimeni nu ar trebui sa isi asume riscuri de acest fel, indiferent daca tendinta de a o face deriva din dorinta de a economisi bani sau dintr-un soi de comoditate.

Chiar daca semnele de alterare nu sunt vizibile la toate tipurile de alimente si, din perspectiva aspectului, acestea par sa fie sigure pentru consum, chiar daca le ai la indemana si nu vrei sa mai faci un drum pana la magazin, ar trebui sa le eviti pentru a-ti proteja sanatatea si pentru a evita eventualele intoxicatii alimentare si simptomele lor neplacute.

Din ce cauza se pot altera alimentele si cum poti evita sau amana acest proces

 

Procesul de degradare poate fi produs de diferiti factori in cazul alimentelor. Acestia pot fi independenti sau pot contribui impreuna la alterarea produselor din frigider. Din aceasta perspectiva, alterarea poate fi de doua tipuri:

  • Biologica, provocata de dezvoltarea unor culturi nocive de bacterii;
  • Fizica/ chimica, provocata de factori precum temperatura de depozitare a alimentelor.

Cum poti impiedica alterarea prematura a alimentelor

alterarea alimentelor 2

 

Exista mai multe tehnici de conservare a alimentelor, chimice sau fizice. Cele mai comune dintre acestea sunt:

  • Utilizarea conservantilor alimentari;
  • Congelarea;
  • Uscarea sau deshidratarea;
  • Sterilizarea;
  • Fermentarea

Alimentele comercializate in ambalaj au intotdeauna data de expirare mentionata pe eticheta, insa exista si situatii cand aceasta nu poate fi estimata cu precizie de catre consumatori; de regula, este cazul produselor provenite din propria gospodarie sau prelucrate acasa, asa cum sunt ouale, carnea, mezelurile de casa etc.

In cazul alimentelor ambalate si comercializate de catre diversi producatori, termenul de valabilitate al acestora este calculat si, in mod obligatoriu, mentionat pe ambalaj. De asemenea, pe acesta poti gasi si informatii legate de modalitatea de conservare si despre conditiile de pastrare a alimentelor, astfel incat acestea sa nu se altereze inainte de termen.

Cum recunoastem alimentele alterate

 

Culoarea, mirosul sau chiar forma alimentelor se pot schimba pe masura ce acestea se altereaza si devin toxice pentru organism. Exista si cazuri cand aceste semne nu sunt vizibile, insa in cazul celor mai multe alimente te poti ghida dupa anumiti parametri ca sa stabilesti daca sunt bune pentru consum sau alterate.

Produsele neprocesate din carne

alterarea alimentelor 3

Culoarea carnii proaspete variaza de la nuante de roz deschis (puiul) la rosu intens (porcul) sau inchis (vita). Aceasta are la suprafata un strat usor lipicios, nu foarte umed. Atunci cand este alterata, nuanta carnii capata tente verzi sau gri, iar textura peliculei superficiale fie se usuca vizibil, fie este foarte umeda.

Un alt semn al alterarii carnii este aparitia petelor de mucegai. De asemenea, tesuturile mai grase capata o nuanta mai inchisa la culoare si o textura mai moale. Schimbari apar si la nivel olfactiv, mirosul carnii stricate fiind unul puternic si greu de suportat.

Pestele crud

alterarea

Mirosul specific al pestelui se inrautateste considerabil in cazul alterarii si devine foarte intepator. Culoarea acestuia se modifica si capata tente galbui, maronii sau cenusii, iar extremitatile (coada, aripioare) se usuca. Stratul mucilaginos de la exterior devine mai alunecos, iar carnea va capata o textura sfaramicioasa.

Ouale

alterarea ali

 

Atunci cand se altereaza, ouale isi schimba consistenta. Inainte de aparitia mirosului foarte neplacut, pe care o poti constata doar dupa spargerea cojii, poti verifica daca un ou este sau nu proaspat scufundandu-l intr-un castron cu apa rece. In cazul in care pluteste, oul este alterat. La oul stricat albusul devine mai apos, iar galbenusul isi pierde din densitate.

Produsele lactate

alterarea alimentelor 6

Laptele proaspat are un miros usor uscat. Acesta va mirosi a acru daca se altereaza, dar i se va modifica intr-o oarecare masura si culoarea, care va deveni usor tulbure, cu tente galbui.

In cazul iaurtului, care este de regula acru, este putin mai dificil sa iti dai seama daca este alterat sau nu. Mirosul si gustul sau vor deveni insa mai intepatoare, daca nu a fost pastrat in conditii optime sau daca termenul de valabilitate a fost depasit. In plus, vei observa ca va avea la suprafata o cantitate mai mare de apa decat de obicei.

Branzeturile

alterarea alimentelor 7

Branzeturile care rezista cel mai mult timp fara a se altera sunt cele uscate, maturate. Branza proaspata se strica mult mai repede decat aceste sortimente si va capata un miros intepator, insotit de gust acru si uneori chiar si amar. Pe suprafata unei bucati de branza moale alterata pot sa apara si pete de mucegai. De asemenea, exteriorul se ingalbeneste si se usuca pe alocuri.

Alterarea nu este exclusa nici in cazul branzeturilor tari sau maturate. Acestea isi vor schimba mirosul, iar nuanta lor va deveni vizibil mai inchisa.

Conservele

alterarea alimentelor 8

Indiferent daca vorbim despre conserve din carne procesata, asa cum este pateul, sau despre cele din legume, precum zacusca, sunt cateva indicii care te vor ajuta sa iti dai seama destul de usor daca acestea sunt alterate.

Primul semn vizibil este ambalajul; poate fi cutie metalica sau borcan, partea superioara a acesteia, respectiv capacul vor capata o forma bombata. La deschidere, pot exista scurgeri lichide sau sub forma unei spume, dar exista posibilitatea si ca acestea sa prezinte urme de mucegai.

Culoarea este si ea modificata, de regula mai inchisa decat in mod normal. Daca este vorba despre alimente conservate in apa sau saramura, lichidul poate deveni tulbure. De asemenea, mirosul este unul acru si intepator, ca in cazul celor mai multe alimente alterate.

Produsele de panificatie sau de patiserie si cerealele

alterarea alimentelor 9

Painea, saleurile, foietajele se pot usca intr-un timp foarte scurt daca sunt expuse la aer, insa acesta nu este in mod necesar un semn al alterarii. De cele mai multe ori, acestea prezinta urme de mucegai atunci cand devin necomestibile, asadar este destul de dificil sa nu observi aceste semne.

Acelasi lucru se intampla si cu cerealele, iar in cazul acestora, trebuie sa stii ca termenul de valabilitate este mult mai mic pentru cele care nu contin conservanti chimici.

 

Fructele si legumele

alterarea ali

Recomandari pentru consumatori

 

Pentru a evita toxiinfectiile alimentare si complicatiile acestora, e foarte important sa ai cateva reguli in ce priveste achizitionarea alimentelor:

  • Cumpara doar din surse sigure, eventual din piete, magazine sau supermarketuri despre care stii ca au un flux mare de clienti si, implicit, nevoia de a inlocui constant marfurile din rafturi.
  • Verifica intotdeauna termenul de valabilitate de pe ambalaj si nu cumpara alimente a caror data de expirare se apropie, mai ales daca nu urmeaza sa le consumi imediat.

De asemenea, exista si reguli de pastrare a alimentelor, astfel incat acestea sa nu se strice chiar mai devreme de expirarea termenului de valabilitate:

  • Carnea de porc, miel sau de vita refrigerata rezista pana la 5 zile in frigider, la o temperatura de 4 grade Celsius.
  • Carnea tocata se altereaza mai repede, in aproximativ 1-2 zile, la fel si carnea de pasare.
  • Daca vrei sa pastrezi carnea nepreparata termic pentru mai mult timp, o poti congela.
  • In ce priveste pastrarea preparatelor culinare pe baza de carne, acestea nu ar trebui consumate dupa mai mult de 4 zile, chiar daca au fost pastrate in frigider.
  • Fructele si legumele trebuie pastrate in compartimentul special conceput al frigiderului.

 In ce priveste conservarea corespunzatoare, cu siguranta vei gasi informatii complete pe ambalajul fiecarui produs cumparat de la producatori si furnizori autorizati.

In cazul in care ai dubii in privinta termenului de valabilitate al unui produs, daca ambalajul a fost deteriorat sau a suferit decolorari, e mai indicat sa eviti produsul respectiv si sa il arunci, deoarece poate reprezenta un risc pentru sanatatea ta. De altfel, in cazul conservelor suspecte de botulism, despre care producatorii sau comerciantii isi informeaza cumparatorii prin intermediul tuturor canalelor media, asigura-te ca ambalajul a fost pastrat intact inainte de aruncarea intr-un loc sigur.

Alimentele alterate pot provoca o multime de neplaceri si probleme de sanatate. De aceea, este obligatoriu sa te asiguri intotdeauna ca ce consumi este proaspat si nu prezinta astfel de riscuri.

Sursa foto: Shutterstock