Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Care este diferenta dintre gem, dulceata si marmelada si ce retete simple poti incerca acasa

Autor: Arctic

Data publicarii: November 11, 2019

Data modificarii: March 17, 2020

Iarna se apropie cu pasi repezi, iar acest lucru nu inseamna doar temperaturi scazute si zapada din belsug, ci si inaugurarea targurilor de Craciun, goana dupa cadouri si deschiderea borcanelor cu bunatati din camara. Daca, insa, programul incarcat nu ti-a permis sa iti pregatesti proviziile pentru sezonul rece, trebuie sa stii ca timpul inca nu este pierdut.

Gemul, dulceata si marmelada se numara printre cele mai apreciate preparate de iarna, fiind indragite atat de cei mici, dar si de adultii care iubesc ce e dulce. Chiar daca le gasesti si pe rafturile magazinelor, este bine cunoscut faptul ca ce este facut in casa, de propriile tale maini, are gust mai bun, pentru ca nu folosesti in preparare doar ingredientele din retete, ci pui si mult suflet. Poti pregati fara mari eforturi aceste trei bunatati de iarna chiar in bucataria ta, dar, inainte de toate, trebuie sa stii care este diferenta dintre ele, pentru a putea alege varianta care se potriveste cel mai bine gusturilor tale.

Care este diferenta dintre gem, dulceata si marmelada

 

Chiar daca atat gemul, cat si dulceata si marmelada au ca ingrediente principale fructele si zaharul, modul in care se prepara fiecare este diferit, astfel ca nici textura, nici gustul nu vor fi aceleasi.

Cum se prepara gemul

Daca te gandesti sa prepari gem, trebuie sa stii ca zaharul trebuie pus la fiert odata cu fructele. In momentul in care vei observa ca fructele s-au dizolvat in zahar si ca s-au legat, vei sti ca gemul este gata si ca poti opri focul. Gemul trebuie turnat in borcane cat e cald, asa ca nu va trebui sa astepti ca acesta sa se raceasca.

Cum se prepara dulceata

In cazul dulcetii, primul pas este prepararea unui sirop din apa si zahar si punerea acestuia la fiert. Abia cand compozitia incepe sa se inchege, se adauga fructele si se lasa la fiert in continuare, pana cand dulceata este perfect legata. Iti vei da seama dupa consistenta ei cand este gata. Spre deosebire de gem, aceasta trebuie pusa in borcane dupa ce s-a racit.

Cum se prepara marmelada

Marmelada este cea mai buna varianta daca ai fructe foarte coapte. Mai intai, va trebui sa le fierbi si, ulterior, sa le treci prin sita, astfel incat sa obtii un piure. Acesta va contine o cantitate mare de apa, asa ca il vei pune din nou pe foc pentru a scadea. Reteta originala de marmelada nu include zahar.

Retete de gem, dulceata si marmelada de incercat acasa

 

Chiar daca este nevoie sa investesti timp in prepararea acestora, gemul, dulceata si marmelada merita acest efort din partea ta. Ca sa ai garantia ca vei obtine rezultatele dorite, alege una dintre urmatoarele retete simple, pe care le poti face acasa.

Reteta gem de caise

Unul dintre cele mai delicioase sortimente de gem este cel de caise, datorita aromei inconfundabile a acestora.

reteta gem de caise

Ingrediente

  • 3 kilograme de caise coapte
  • 0,5 – 1 kilogram de zahar
  • zeama de la o lamaie

Mod de preparare

Mai intai, trebuie sa speli bine caisele si sa le scoti samburii. Dupa aceea, pune fructele si zaharul intr-un vas cu gura larga, pe care il vei pune pe foc, pentru ca amestecul sa fiarba. In timpul fierberii, amesteca in permanenta, astfel incat compozitia sa nu se prinda de fundul oalei. Dupa 20 de minute, adauga zeama de lamaie.

Dupa aproximativ 45 – 60 de minute din momentul in care ai pornit focul, in functie de consistenta, opreste flacara. In timpul fierberii, deasupra gemului se va forma o spuma, pe care va trebui sa o indepartezi de fiecare data, folosind o lingura.

Toarna gemul fierbinte in borcane curate si apoi sterilizeaza-le, lasandu-le 20-30 de minute la cuptor. Astfel, gemul va fi bun de consum pentru o perioada lunga de timp, care poate ajunge chiar si la cativa ani.

Dupa sterilizare, borcanele sunt gata de a fi depozitate in camara, alaturi de celelalte provizii pentru iarna.

Reteta dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni este mai simplu de preparat, comparativ cu alte fructe, deoarece acestea nu au samburi, asa ca procesul va fi mai scurt, chiar daca va trebui sa ai grija la indepartarea frunzelor.

Ingrediente 

  • 3 kilograme de capsuni
  • 3 kilograme de zahar
  • 600 ml apa rece
  • zeama de la o lamaie

Mod de preparare

Capsunile trebuie spalate si curatate de orice urma de pamant sau frunze. Preferabil ar fi ca acestea sa fie tari, dar bine coapte, si mici.

Pune apa si zaharul la fiert intr-o oala cu gura larga. Cand amestecul devine omogen, adauga fructele spalate si lasa vasul in continuare pe foc pana cand apa scade, compozitia se incheaga, iar capsunile incep sa aiba o culoare inchisa. Amesteca din cand in cand in oala, dar nu la fel de des precum in cazul gemului, pentru a nu strivi fructele. 

Dupa ce ai oprit focul, asteapta pana cand dulceata se raceste pentru a o pune in borcane, dupa care sterilizeaza-le la cuptor.

Reteta marmelada de prune

Marmelada de prune este delicioasa si o poti folosi si la prepararea unui desert, dar si simpla.

Ingrediente

  • 3 kilograme de prune
  • zeama de la o lamaie

Mod de preparare

Spala prunele si scoate-le samburii, apoi pune-le, impreuna cu zeama de lamaie, intr-un vas si lasa-le la macerat pentru 2 ore, dupa care pune amestecul la fiert.

Dupa primul clocot, strecoara compozitia, mixeaz-o si apoi pune-o din nou la foc pe aragaz, unde se mai lasa pentru 10-15 minute, pana cand se evapora orice urma de suc si se obtine consistenta dorita.

Marmelada se pune calduta in borcanele pe care le vei steriliza, ulterior, la cuptor.

Poti sa folosesti si zahar in prepararea marmeladei – 800 de grame pentru fiecare kilogram de fruct – daca vrei ca aceasta sa fie mai dulce.

Indiferent ce alegi sa prepari – gem, dulceata sau marmelada – sau ce fruct vei folosi, asigura-te ca procesul de fierbere sa nu fie grabit, astfel incat sa obtii calitatea si gustul dorite. Acum, nu mai ramane decat sa te bucuri de savoarea acestor bunatati care fac pofta oricui, indiferent de varsta.

Sursa foto: shutterstock.com