Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Calcarul: ce este, cum se formeaza si cum influenteaza modul de functionare al electrocasnicelor din casa ta

Autor: Arctic

Data publicarii: January 29, 2021

Data modificarii: June 9, 2022

Calcarul este un mineral prezent in apa dura de la robinet. Desi particulele de calciu si magneziu prezente in apa pot aduce beneficii organismului, acestea afecteaza electrocasnicele prin care trec. Astfel, apa cu duritate crescuta poate duce la aparitia depunerilor pe espressor sau pe filtrul masinii de spalat rufe. Citind in continuare, poti afla cum iti dai seama ca apa contine cantitati mari de calcar, cum se formeaza acesta, ce aparate electrocasnice sunt mai predispuse, precum si ce poti face pentru a combate si a preveni (re)aparitia calcarului.

 

  • Cum recunosti apa care contine cantitati mari de calcar
  • Cum se formeaza calcarul 
  • Care sunt electrocasnicele predispuse la depuneri de calcar
  • Efectele negative ale depunerilor de calcar pentru electrocasnice
  • Solutii pentru combaterea depunerilor de calcar
  • Prevenirea depunerilor de calcar

 

Cum recunosti apa care contine cantitati mari de calcar

Exista mai multe modalitati prin care poti vedea daca apa contine cantitati mari de calcar. Mai jos sunt cele mai folosite metode de acest fel.

Testul paharului

Cea mai simpla metoda de a vedea daca apa de la robinet este dura este „testul paharului”. Spala cu atentie un pahar curat cu apa de la robinet si lasa-l sa se usuce in mod natural, fara a-l sterge. Daca dupa uscare poti observa pete mici de culoare alba, inseamna ca apa este dura. 

Testul sapunului

Un alt test usor de pus in practica este „testul sapunului”. Alege o sticla de plastic de jumatate de litru. Pune in sticla cel putin 350 ml de apa de la robinet. Adauga 10 picaturi de solutie de curatat vase. Pune dopul si agita usor sticla pentru cateva secunde. Fii atent la bule. Daca apar multe bule de sapun, inseamna ca apa contine cantitati mici de minerale. Daca apar doar cateva bule, treci la pasul urmator pentru a vedea cat de dura este apa. Daca este nevoie de 20 de picaturi de detergent pentru a face mai multe bule, apa este usor dura. 30 de picaturi inseamna moderat de dura, iar mai mult de 50 de picaturi de detergent indica o apa de o duritate foarte ridicata. Lichidul tulbure si prezenta mai multor bule de sapun reprezinta alte indicii ale prezentei mineralelor.

Efectul calcarului asupra hainelor/veselei/pielii

Daca observi urmatoarele semne, este posibil ca apa de la robinet sa fie dura:

  • Depuneri albe pe boluri sau farfurii din sticla;
  • Depuneri albe, rosiatice sau maro pe cada;
  • Depuneri de piatra pe instalatii, pe espressor sau pe masina de spalat vase;
  • Para de dus sau tevile sunt infundate;
  • Dupa ce te speli, pielea sau parul sunt foarte uscate.

Daca nu intervii, apa dura poate duce la infundarea tevilor, reducerea presiunii la apa si micsorarea duratei de viata a instalatiei.

Analiza apei intr-un laborator de specialitate

Trimiterea unei probe din apa la un laborator poate fi rentabila daca ai o sursa privata de apa (de exemplu, o fantana). Analiza apei poate oferi detalii cu privire la continutul sau de minerale. Daca iti iei apa de la o fantana, este chiar indicata testarea apei cel putin o data pe an. 

Cum se formeaza calcarul

In mod natural, apa este pura, insa, pe masura ce avanseaza de la sursa la varsare, trece prin panza freatica si se mineralizeaza cu depozite de calciu si magneziu. 

Astfel, apare apa dura. Aceste minerale au potential benefic pentru sanatate, insa, odata incalzite, se intaresc si formeaza calcarul, care se depune pe instalatia sanitara sau pe aparatura electrocasnica. Fierbatoarele, masinile de spalat, aparatele de cafea si fierul de calcat pot avea de suferit. 

Instalarea unor dedurizatoare sau a unui filtru de apa poate ajuta la reducerea duritatii, insa doar intr-o anumita masura. Cum nu se poate elimina duritatea apei cu totul, ceea ce poti face este sa iei masuri pentru a diminua din efectele sale asupra instalatiei, hainelor sau pielii si sa cureti suprafetele imediat ce observi prezenta calcarului.

Care sunt electrocasnicele predispuse la depuneri de calcar

Cantitatea mare de minerale prezenta in apa dura ajunge sa se depuna pe tevi si partile componente ale electrocasnicelor care necesita apa pentru a functiona: masina de spalat rufe, masina de spalat vase, fierul de calcat cu aburi, masina de facut cafea. Calcarul se depune in interiorul acestora, iar in timp, poate afecta functionarea si reduce durata de viata. Pe fondul problemelor care pot aparea, poate fi nevoie de piese componente si de reparatii costisitoare. 

Un alt aspect important asociat depunerilor de calcar din electrocasnice este mediul favorabil inmultirii bacteriilor. Daca folosesti o masina de spalat vase, de exemplu, vesela nu va fi complet uscata, ca urmare a prezentei calcarului. Mai jos poti citi mai mult despre electrocasnicele predispuse la depunerile de calcar.

Masina de spalat rufe

Potrivit unui raport publicat in 2009 privind efectele apei dure asupra gospodariei, durata de viata a unei masini de spalat rufe este redusa cu pana la 3,3 ani. Acelasi raport a aratat ca folosirea unei ape mai putin dure duce inclusiv la folosirea unei cantitati mai mici de detergent, care poate fi folosit la temperaturi mai reduse, astfel reducand si factura la energia electrica. Conform datelor, masinile de spalat rufe care folosesc apa dedurizata necesita cu 50-70% mai putin detergent. 

Mai mult, testele au aratat ca folosirea unei ape mai putin dure a permis spalarea rufelor la 60 de grade Celsius fata de 100 de grade Celsius, indepartand petele la fel de eficient. 

De ce ar afecta calcarul cantitatea de detergent folosita? Daca folosesti apa dura, detergentul se va dizolva mult mai greu (vezi experimentul cu sticla de mai sus), astfel ca va trebui sa folosesti o cantitate mai mare de produs, pentru a asigura curatarea hainelor. Un alt semn al prezentei calcarului in masina de spalat rufe este reprezentat de depunerile albe, care pot fi observate in compartimentul pentru detergent. 

In cazul masinii de spalat rufe, calcarul se depune pe cuva de spalare, pe elementul care incalzeste apa, dar si pe alte suprafete care vin in contact cu apa dura. Pe masura ce calcarul se acumuleaza, piesele masinii de spalat rufe vor avea de suferit. 

Calcarul poate afecta si tesaturile. Depozitele se pot acumula pe fibrele hainelor, iar acestea pot deveni mai aspre la atingere si pot cauza aparitia unor iritatii ale pielii. 

👉 Alege masina de spalat rufe APL81023XLW0 de la Arctic, dotata cu tehnologia Eco Heater, care duce la scaderea depunerilor de calcar cu pana la 40%.

Masina de spalat vase

Similar masinii de spalat rufe, si masina de spalat vase are de suferit din cauza depunerilor de calcar. Din cauza apei dure, masina nu mai functioneaza la fel de eficient, costurile aferente intretinerii vor creste, iar durata sa de viata va fi mai scurta. 

Mai mult, vei incepe sa observi tot mai des depuneri de sapun pe vasele care abia au fost spalate. Pe langa timpul pierdut pe care il vei petrece spaland din nou vasele la mana, expunerea veselei la calcar poate favoriza dezvoltarea si inmultirea bacteriilor. 

In plus, depozitele de calcar pot duce la deteriorarea unor suprafete de portelan sau sticla; astfel, vei constata ca paharele mostenite si-au pierdut stralucirea.

La fel ca in cazul masinii de spalat rufe, si aici va fi nevoie de mai multa energie electrica pentru a incalzi apa, dar si de o cantitate superioara de detergent. 

👉 Opteaza pentru masina de spalat vase DBI542 de la Arctic, prevazuta cu un sistem de dedurizare a apei, pentru ca vasele tale sa fie curate si stralucitoare dupa fiecare spalare.

Espressorul

Apa dura si depunerile de calcar pot afecta si espressorul. In timp, aparatul de cafea nu va mai functiona eficient, iar durata sa de viata va scadea. Depunerile albe de pe peretii vasului sunt primele indicii ale prezentei calcarului. De asemenea, in lipsa curatarii, se dezvolta bacteriile care pot ajunge in cafeaua ta. Gustul bauturii va fi afectat si, in acelasi timp, pot aparea probleme de sanatate.

Fierbatorul

La fel ca alte electrocasnice mici care folosesc apa dura, si fierbatorul poate fi afectat. Depunerile de calcar se fixeaza pe suprafele si pot reduce din eficacitatea aparatului. 

Drept urmare, pentru a fierbe apa, vei consuma mai mult curent electric, iar depunerile vor afecta si gustul lichidului, deci al cafelei sau ceaiului preparat. La acestea se adauga efectul estetic neplacut.

Fierul de calcat

Mineralele continute in apa dura pot distruge rezervorul de apa al fierului de calcat, blocand, totodata, orificiile pentru aburi. Astfel, pot aparea particule de rugina, iar calitatea tesaturilor este afectata. 

Amanarea curatarii fierului de calcat poate creste riscul de murdarire a hainelor sau chiar de rupere. Pentru a te asigura ca procesul de curatare nu afecteaza buna functionare a fierului de calcat, este recomandat sa citesti cu atentie manualul de utilizare al produsului. Fierul de calcat trebuie curatat in momentul in care, in loc de aburi, incepe sa elimine impuritati.

Efectele negative ale depunerilor de calcar pentru electrocasnice

Daca folosesti regulat apa dura, este important sa stii ca are efecte insemnate:

  • Afecteaza instalatiile sanitare – apar pete albe pe cada si pe para de dus, iar conductele se pot infunda pe fondul depunerilor de calcar;
  • Cresc cheltuielile aferente energiei termice – unele piese componente ale centralei termice pot fi afectate de calcarul din apa si pot duce la un consum mai mare de gaz si energie electrica. In acelasi timp, scade durata de viata a unor componente;
  • Apar probleme de sanatate – cel mai adesea, au de suferit rinichii, deoarece la acest nivel se depun cantitati importante de minerale. Acest lucru afecteaza functionarea acestora. De asemenea, apa dura poate afecta smaltul dintilor si poate creste probabilitatea de aparitie a tartrului;
  • Deterioreaza pielea si parul – spalarea parului cu apa dura duce la pierderea stralucirii naturale, iar pielea devine aspra pe masura ce nivelul de duritate al apei creste;
  • Afecteaza hainele – tesaturile spalate cu apa dura isi vor pierde din intensitatea culorilor, iar calitatea materialelor are si ea de suferit;
  • Se deterioreaza electrocasnicele pe fondul depunerilor de calcar – cel mai des, apar probleme ale masinii de spalat rufe, deoarece aceasta intra cel mai mult in contact cu apa. De asemenea, sunt afectate masina de spalat vase si electrocasnicele mici.

Solutii pentru combaterea depunerilor de calcar

Depunerile de calcar pot fi eliminate eficient prin doua metode: in primul rand, prin folosirea unor programe speciale de decalcifiere. 

Exista, pe de o parte, produse care reduc din efectul apei dure asupra electrocasnicelor, asa cum este cazul unor masini de spalat rufe si, de cealalta parte, unele electrocasnice mici, care includ programe de decalcifiere periodica. In acest caz, este indicat sa efectuezi aceasta procedura periodic, respectand intru totul instructiunile din manualul de utilizare. Cat de des trebuie realizata decalcifierea? Frecventa proceselor de curatare depinde de gradul de duritate al apei, de temperatura sa si de cantitatea de apa folosita in fiecare zi. In general, temperaturile ridicate cresc probabilitatea ca mineralele sa se depuna pe piesele masinii. 

De asemenea, poti folosi produse speciale pentru decalcifiere. Sub forma lichida sau de tablete, acestea se introduc in aparatul electrocasnic si ajuta la eliminarea depunerilor de calciu.

Prevenirea depunerilor de calcar

Folosirea unei statii de dedurizare a apei reprezinta, momentan, cea mai eficienta solutie pentru a preveni depunerile de calcar. Aceasta va filtra apa inainte de a ajunge la robinet si in aparatele electrocasnice din casa. Prin folosirea unei statii de dedurizare:

  • Electrocasnicele au o durata de viata mai mare;
  • Se reduce riscul de pete albe pe instalatiile sanitare;
  • Culoarea si textura hainelor nu vor mai avea de suferit din cauza apei dure;
  • Pielea si parul nu vor mai fi afectate. 

In lipsa unei statii de dedurizare, instalarea unui filtru poate ajuta la reducerea nivelului de duritate al apei. 

Totodata, achizitionarea de aparate electrocasnice prevazute cu programe speciale de decalcifiere s-a dovedit eficienta in reducerea efectelor apei dure. 

Depunerile de calcar pot fi reduse prin folosirea unei statii de dedurizare a apei sau prin optarea pentru aparate electrocasnice prevazute cu programe speciale de decalcifiere. Totusi, aparitia calcarului nu poate fi prevenita cu totul. Pe langa reducerea probabilitatii de aparitie (vezi mai sus), tot ce poti face este sa observi timpuriu depunerile si sa le cureti urmand instructiunile din manualul de utilizare.  

Sursa foto: Shutterstock