Nelipsiti din bucatarie si cu o multime de utilitati, buretii de vase au rolul de a indeparta murdaria si de a produce spuma necesara pentru topirea grasimii acumulate pe vasele de gatit si pe farfurii înainte de a le pune în masina de spalat vase. Desi avem impresia ca toti buretii de vase sunt la fel si ca fac aceleasi lucruri indiferent de model sau tip, exista bureti potriviti pentru diverse activitati din bucatarie.
Daca ai de spalat oale sau tigai cu arsuri sau cu pete rezistente, un burete de bucatarie mai rigid este indispensabil pentru a indeparta murdaria acumulata, inainte de a pune vasele in masina de spalat. Insa, pentru suprafetele delicate si vasele din portelan sau alt material pretios, ai nevoie de un burete moale, care nu zgarie.
Care este cea mai buna metoda de a spala vasele
O bucatarie in care toate lucrurile sunt perfect curate si dezinfectate te ajuta sa gatesti cu drag si sa eviti riscul aparitiei microbilor si bacteriilor. Pentru a curata eficient vesela si tacamurile, de un real folos iti va fi mașina de spălat vase, un aparat electrocasnic indispensabil, mai ales daca gatesti mult sau ai o familie numeroasa.
Masinile de spalat vasele te ajuta sa obtii rezultate mult mai bune decat daca ai spala farfuriile, oalele sau tavile de copt de mana, pentru ca acestea vor fi igienizate si perfect curate. In plus, consumul de apa, detergent si energie electrica este mult redus, asa ca ai o multime de avantaje, daca alegi masina de spalat vase potrivita nevoilor tale.
Daca alegi sa speli vasele de mana, este important sa optezi pentru un detergent de vase cat mai eficient, care nu deterioreaza suprafetele si este bland cu pielea. De asemenea, buretele de vase este un accesoriu important, care te va ajuta sa indepartezi chiar si petele mai vechi sau persistente de grasime, inainte de a le curata in masina de spalat vase.
Ce tipuri de bureti de bucatarie exista
Exista pe piata o multime de variante de bureti de vase, cu texturi si moduri de utilizare diferite, din care sa alegi tot ce ai nevoie pentru a pastra vasele mereu curate. Ai putea constata chiar ca nu este suficient un singur tip de burete pentru toate vasele pe care le ai, ci ca sunt necesare mai multe feluri, pentru a spala cat mai eficient:
Buretii din plastic sunt cei mai populari, in special datorita pretului accesibil. Acestia sunt prevazuti cu o parte moale, care te ajuta sa indepartezi murdaria usoara, si cu o parte abraziva, pentru a elimina petele mai dure;
Buretii din inox sunt rezistenti, insa nu pot fi folositi pe suprafete mai sensibile, pentru ca le pot deteriora. Acesti bureti sunt realizati din filamente de otel inoxidabil, care curata eficient grasimea acumulata de pe orice tip de suprafata;
Buretii naturali sunt o optiune din ce in ce mai folosita de cei care doresc sa protejeze natura. Acestia sunt realizati din materiale vegetale, crescute organic, materiale reciclabile si fibre de plante. Nu contin ingrediente petrochimice sau plastic si sunt superabsorbanti. Pot fi folositi pentru vasele sensibile sau chiar pentru a spala vesela;
Buretii din comprimat de celuloza nu sunt tratati cu substante chimice si sunt foarte eficienti. Sunt ideali pentru a curata suprafetele delicate, din teflon sau sticla, fara a le deteriora.
Este important sa stii ca spalarea vaselor cu buretele nu este suficienta; daca doresti o igienizare corespunzatoare, este necesar sa alegi o masina de spalat vase potrivita nevoilor tale, cu care vei termina treaba mult mai rapid si cu cele mai bune rezultate.
De asemenea, anumite tipuri de vase, de exemplu, tigaile si oalele din fonta nu pot fi spalate la masina de spalat vase si este nevoie sa folosesti un burete mai dur, pentru a indeparta eficient toate resturile de mancare si grasime.
Cum folosesti buretii de vase
Chiar daca pare un lucru simplu, la prima vedere, exista cateva detalii de care trebuie sa tii cont, atunci cand folosesti buretii de vase. Acestia sunt un mediu propice pentru formarea bacteriilor, de aceea, este important sa ii cureti si igienizezi cat mai des.
Este recomandat sa nu folosesti un burete de vase, indiferent de tipul acestuia, mai mult de o saptamana. Nu astepta ca buretele de vase sa se deterioreze vizibil si sa emane un miros neplacut.
De asemenea, este recomandat sa clatesti foarte bine buretele de vase dupa fiecare folosire si sa il lasi la uscat intr-un loc cu o buna circulatie a aerului. Stoarce-l bine, pentru a se usca mai repede si pentru a elimina excesul de apa, un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Poti prepara acasa o solutie de curatare, pe care sa o folosesti nu doar la igienizarea suprafetelor, ci si a buretilor de vase.
In cazul buretilor din inox, acestia pot fi daunatori pentru piele, mai ales in combinatie cu un detergent mai dur. Daca stii ca ai anumite alergii sau ai pielea mainilor sensibila, poti alege o varianta de burete din inox cu maner din plastic, care te va ajuta sa eviti contactul direct cu buretele.
Detalii de care sa tii cont atunci cand alegi buretii de vase
Cel mai important aspect pe care trebuie sa il iei in considerare, atunci cand cumperi bureti de vase, este frecventa cu care ii vei folosi si cate vase ai de spalat, in general. Astfel, vei putea opta pentru o varianta cat mai rezistenta, care sa nu se deterioreze foarte repede.
De asemenea, gandeste-te la felurile de mancare pe care le pregatesti in mod obisnuit, intrucat ai nevoie de diverse tipuri de bureti de vase pentru reziduurile pe care trebuie sa le elimini. Petele mai rezistente de grasime pot fi curatate doar cu bureti mai duri, din inox, sau cu partea mai aspra a buretelui din plastic.
In plus, pentru vasele din materiale mai delicate, este nevoie sa alegi un burete si un detergent care sa nu deterioreze sau zgarie suprafetele. In general, acest tip de vesela nu se spala la masina de spalat vase, asa ca este important sa alegi un burete cat mai moale.
Atunci cand alegi buretii potriviti de bucatarie, este important sa iei in considerare mai multe detalii, pentru ca alegerea facuta sa fie cea mai buna pentru nevoile tale. Aspri sau mai moi, din diverse materiale, buretii de vase sunt esentiali in orice bucatarie, pentru a mentine curatenia si pentru a igieniza cat mai bine vasele.
Sursa foto: Shutterstock