Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Bicarbonatul de sodiu, o solutie universala

Autor: Arctic

Data publicarii: July 13, 2018

Data modificarii: February 13, 2019

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre ingredientele multifunctionale care trebuie sa existe in orice gospodarie. Proprietatile lui benefice sunt numeroase si tocmai de aceea este folosit atat in procese ce tin de ingrijirea personala, dar si in activitati pentru igienizarea locuintei si combaterea unor daunatori. Afla cum poti sa folosesti bicarbonatul de sodiu in gospodarie si in cosmetica si cum il poti utiliza pentru eficienta maxima:

Meniu:

Ce este bicarbonatul de sodiu

bicarbonat de sodiu_2

Bicarbonatul de sodiu este un compus chimic anorganic, a carui formula NaHCO3 este cunoscuta atat in industria alimentara, cat si in cea cosmetica sau in cea a solutiilor destinate curateniei.

Bicarbonatul de sodiu alimentar se gaseste in orice magazin de profil, are forma unei pudre albe, iar gustul sau este sarat si usor acid. Praful este usor solubil in apa, mai ales daca aceasta este incalzita in prealabil.

Pentru ca este un produs nontoxic, poate fi utilizat chiar si de catre alergici, deoarece nu provoaca reactii cutanate. Cu toate astea, este indicat sa nu intre in contact cu ochii, pe care ii poate irita din cauza continutului de sodiu, provocand usturimi si roseata la nivelul corneei.

Cele mai frecvente utilizari ale bicarbonatului de sodiu

Pentru ca este un produs foarte versatil, bicarbonatul are multiple intrebuintari. Iata care sunt cele mai cunoscute si ce efecte miraculoase poate avea acest compus:

Igiena orala

Bicarbonatul de sodiu alimentar poate inlocui pasta de dinti, deoarece neutralizeaza mirosurile bucale neplacute si curata dantura. Dupa spalarea dintilor cu bicarbonat, dintii devin vizibil mai albi si mai stralucitori. Pe termen lung, acesta poate reduce tartrul si preveni aparitia lui, dar si a cariilor dentare.

Poti folosi bicarbonatul si impreuna cu pasta de dinti pe care o utilizezi de obicei, dar il poti utiliza si ca atare. Pentru ca este un produs abraziv, medicii stomatologi recomanda utilizarea alternativa a celor doua produse si folosirea ocazionala a bicarbonatului, la intervale de o saptamana, astfel incat acesta sa nu zgarie smaltul dintilor.

Ingrijire personala si cosmetica

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit in mai multe feluri pentru ingrijirea personala. De exemplu, datorita pH-ului sau bazic, bicarbonatul poate neutraliza mirosurile neplacute de transpiratie. De asemenea, este folosit pentru ingrijirea tenului, avand proprietati vindecatoare pentru probleme precum acneea.

Este folosit si pentru ingrijirea parului; amestecat cu samponul, te poate scapa de matreata si poate reduce semnele vizibile ale dermatitei, imbunatatind astfel sanatatea scalpului.

Bicarbonatul are si proprietati emoliente, de aceea este folosit adesea pentru inmuierea tesuturilor inasprite, asa cum este pielea din zona coatelor si a genunchilor. De asemenea, poate fi folosit si in manichiura; presarat in apa, inmoaie cuticulele eficient, astfel incat sa le poti impinge cu un betisor de bambus ulterior.

Mai poate fi folosit si ca masca sau exfoliant pentru ingrijirea tenului si a pielii de pe corp. Textura sa indeparteaza eficient celulele moarte ale dermei, fara sa o lezeze si iti lasa pielea curata, fina si stralucitoare.

Detergent universal

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit pentru desfundarea tevilor. Dupa ce ai turnat un plic de bicarbonat in scurgerea afectata, lasi sa actioneze timp de 15 minute si apoi torni apa fierbinte; conductele se vor decongestiona eficient, fara solutii daunatoare mediului.

Pentru ca este abraziv, poate fi folosit si pentru curatarea obiectelor din argint sau alte metale. Amestecat cu otet intr-o pasta omogena, poate inlatura petele de mucegai din jurul cazii sau de pe perdeaua de dus.

Pentru ca otetul are si proprietati antibacteriene, aceasta pasta poate fi folosita si pentru dezinfectarea vasului de toaleta. Pentru curatarea suprafetelor precum gresia, faianta sau blatul din bucatarie, poti amesteca bicarbonatul si cu zeama proaspata de lamaie.

Bicarbonatul poate fi folosit si pentru spalarea vaselor si eliminarea petelor de grasime arsa de pe acestea. De altfel, presarat pe o pata proaspata de ulei sau grasime pe un material textil, o va absorbi mai usor si va usura astfel curatarea petei.

Insa utilizarile bicarbonatului in curatarea si ingrijirea diferitelor obiecte nu se opreste aici; acesta poate fi folosit si la spalarea hainelor, ale caror culori vor deveni mai stralucitoare si a caror textura va deveni mai fina si mai catifelata. Bicarbonatul actioneaza asemenea unui balsam de rufe atunci cand este adaugat in masina de spalat.

Eliminarea mirosurilor neplacute

Bicarbonatul poate fi folosit si pentru igienizarea frigiderului.  Amesteca-l cu apa pana obtii o pasta omogena, spala frigiderul cu ea, sterge-l apoi cu o laveta umeda si va disparea orice urma de miros neplacut.

Poate fi pus si in saculeti de panza, in dulapuri si sertare, pentru a neutraliza mirosurile neplacute si pentru a improspata mirosul hainelor. De asemenea, putin praf de bicarbonat pus pe fundul sacului de gunoi poate neutraliza si mirosul cosului de gunoi.

Combaterea daunatorilor

Daca gandacii de bucatarie si-au facut aparitia in locuinta ta, poti scapa cu usurinta de ei daca amesteci in parti egale bicarbonat de sodiu si cristale de zahar si imprastii amestecul in colturile camerelor.

Ameliorarea anumitor simptome

Infectiile urinare pot fi, de asemenea, ameliorate cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Acesta poate fi folosit si in apa de spalat, pentru a reduce simptomele asociate lor, precum usturimile sau mancarimile.

De asemenea, il poti folosi cutanat si pentru a reduce semnele unor afectiuni precum psoriazisul.

Prepararea alimentelor

Bicarbonatul de sodiu alimentar poate fi folosit si pentru prepararea alimentelor. Acesta ajuta digestia, fiind o solutie eficienta si pentru persoanele care vor sa piarda in greutate.

Poate fi folosit pentru fragezirea carnii, dar si pentru pastrarea culorilor unor legume in timpul prepararii termice, asa cum este conopida. Adaugat in piureuri, le confera acestora o textura pufoasa si fina. Poate, de asemenea, sa neutralizeze aciditatea sucurilor de citrice si a limonadei, iar, adaugat in lapte, previne inchegarea acestuia.

Proprietati si utilizari surprinzatoare ale bicarbonatului

bicarbonat de sodiu_4

Bicarbonatul de sodiu are proprietati ignifuge, asadar poate fi folosit, la nevoie, pentru stingerea incendiilor, in cazul in care nu ai un extinctor la indemana.

Pentru ca are proprietati antifungice, dar totodata poate combate insectele, este adesea folosit in gradini ca fungicid si insecticid natural.

Datorita proprietatilor sale antibacteriene, poate fi utilizat cu succes pentru sterilizarea biberoanelor si a vaselor. 

Aplicat peste intepaturile de insecte sau peste zonele pielii care au suferit arsuri solare, bicarbonatul de sodiu grabeste vindecarea acestora.

Sursa foto: Shutterstock