Astazi, vom explora trei retete care pun in valoare gustul unic al gutuilor: mancare de gutui, jeleuri de gutui, si dulceata de gutui. Fiecare reteta este o oda adusa acestor fructe minunate, transformandu-le in preparate delicioase si reconfortante.
Mancare de gutui – O garnitura rafinata
Portii: 4
Ingrediente:
Gutui: 800 g – 1 kg
Ulei de floarea soarelui: 100 ml
Faina de grau: 100 g
Zahar: 2-3 linguri
Zeama de lamaie: 3 linguri
Unt: 30-50 g
Piper si sare
Frunze de cimbru uscat
Preparare:
Curata gutuile si rumeneste-le in ulei. Scurge excesul de ulei.
Caramelizeaza zaharul in aceeasi tigaie, adauga apa sau supa de legume, si ajusteaza consistența.
Adauga gutuile in caramel, finiseaza cu unt, sare, piper, si cimbru. Serveste ca garnitura la carne sau simplu, cu orez alb.
Jeleuri de gutui / Cas de gutui – Kitnikez
Numar jeleuri: 15-20
Ingrediente:
Gutui: 1 kg
Zahar: 300 g
Zeama de lamaie: 30 ml
Nuca maruntita: 80 g
Zahar tos: 1 lingura
Preparare:
Fierbe gutuile maruntite impreuna cu cojile si cotoarele in apa cu zahar. Strecoara amestecul.
Pune jeleul in forme sau intr-o tava. Lasa sa se raceasca si sa se intareasca.
Adauga nuci in jeleu sau presara deasupra. Tavaleste jeleurile prin zahar.
Dulceata de gutui
Borcane: 4
Ingrediente:
Gutui: 1 kg
Zahar alb: 400 g
Vanilie: 2 pastai
Zeama de lamaie: 50 ml
Preparare:
Taie gutuile in cubulete si fierbe-le in sirop de zahar cu vanilie si zeama de lamaie.
Fierbe la maximum 105°C. Indeparteaza cotoarele si lasa dulceata sa se odihneasca.
Pune dulceata in borcane inca calduta.
Aceste retete cu gutui sunt perfecte pentru a aduce caldura si savoarea toamnei in casa ta. Fie ca alegi sa prepari o mancare de gutui ca garnitura, sa te rasfeti cu niste jeleuri de gutui aromate, sau sa conservi dulceata de gutui pentru iarna, aceste fructe vor transforma fiecare preparat intr-o experienta culinara memorabila.
Pofta buna!
Descopera alaturi de Marius Tudosiei si invitata sa, Laura Laurentiu, cum poti transforma gutuia in ingredientul vedeta din farfuria ta.