Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Aromele Toamnei: Trei retete delicioase cu gutui

Autor: Arctic

Data publicarii: December 14, 2023

Data modificarii: December 14, 2023

 

Astazi, vom explora trei retete care pun in valoare gustul unic al gutuilor: mancare de gutui, jeleuri de gutui, si dulceata de gutui. Fiecare reteta este o oda adusa acestor fructe minunate, transformandu-le in preparate delicioase si reconfortante.

Mancare de gutui – O garnitura rafinata

Portii: 4

Ingrediente:

  • Gutui: 800 g – 1 kg
  • Ulei de floarea soarelui: 100 ml
  • Faina de grau: 100 g
  • Zahar: 2-3 linguri
  • Zeama de lamaie: 3 linguri
  • Unt: 30-50 g
  • Piper si sare
  • Frunze de cimbru uscat

Preparare:

Curata gutuile si rumeneste-le in ulei. Scurge excesul de ulei.

Caramelizeaza zaharul in aceeasi tigaie, adauga apa sau supa de legume, si ajusteaza consistența.

Adauga gutuile in caramel, finiseaza cu unt, sare, piper, si cimbru. Serveste ca garnitura la carne sau simplu, cu orez alb.

Jeleuri de gutui / Cas de gutui – Kitnikez

Numar jeleuri: 15-20

Ingrediente:

  • Gutui: 1 kg
  • Zahar: 300 g
  • Zeama de lamaie: 30 ml
  • Nuca maruntita: 80 g
  • Zahar tos: 1 lingura

Preparare:

Fierbe gutuile maruntite impreuna cu cojile si cotoarele in apa cu zahar. Strecoara amestecul.

Pune jeleul in forme sau intr-o tava. Lasa sa se raceasca si sa se intareasca.

Adauga nuci in jeleu sau presara deasupra. Tavaleste jeleurile prin zahar.

Dulceata de gutui

Borcane: 4

Ingrediente:

  • Gutui: 1 kg
  • Zahar alb: 400 g
  • Vanilie: 2 pastai
  • Zeama de lamaie: 50 ml

Preparare:

Taie gutuile in cubulete si fierbe-le in sirop de zahar cu vanilie si zeama de lamaie.

Fierbe la maximum 105°C. Indeparteaza cotoarele si lasa dulceata sa se odihneasca.

Pune dulceata in borcane inca calduta.

Aceste retete cu gutui sunt perfecte pentru a aduce caldura si savoarea toamnei in casa ta. Fie ca alegi sa prepari o mancare de gutui ca garnitura, sa te rasfeti cu niste jeleuri de gutui aromate, sau sa conservi dulceata de gutui pentru iarna, aceste fructe vor transforma fiecare preparat intr-o experienta culinara memorabila.

Pofta buna!

Descopera alaturi de Marius Tudosiei si invitata sa, Laura Laurentiu, cum poti transforma gutuia in ingredientul vedeta din farfuria ta.

Urmareste video-ul mai jos sau pe canalul nostru de YouTube.