Descopera principalele stiluri de amenajare a baii. Afla care sunt materialele si accesoriile ideale si cum sa le folosesti eficient, in locuinta ta.
- Asortarea si montarea gresiei si faiantei
- Alegerea obiectelor sanitare
- Rolul luminilor si al oglinzii
- Mobilierul si accesoriile
- Stiluri in care merita sa iti amenajezi baia
- Amenajarea eficienta a unei bai mici
- Solutiile potrivite pentru baia copiilor
Inainte sa te apuci de daramat pereti, intelept ar fi sa iti faci un plan de amenajare. Iata cum sa procedezi ca sa te asiguri ca vei tine, in permanenta, lucrurile sub control.
Primii pasi esentiali
Vei sti ce ai de facut abia dupa ce afli toate detalii legate de conditiile in care vei lucra. Pentru inceput:
-
Evalueaza spatiul. Baile mari se amenajeaza altfel decat cele mici. Spre exemplu, stilul clasic – bazat pe mobilier masiv si corpuri de iluminat somptuoase – nu s-ar potrivit deloc pentru o mica baie de bloc
-
Analizeaza pozitionarea instalatiilor sanitare. Asigura-te ca vasul de toaleta va fi montat cat mai aproape de racordul la conducta de scurgere. In acest fel, iti va ramane mai mult spatiu pentru a muta, la nevoie, celelalte instalatii sanitare
-
Identifica modul de ventilare. Un geam mare deschis e modalitatea ideala de aerisire a baii. In lipsa acestuia, va trebui sa instalezi un sistem de ventilare mecanic. Tine cont de pozitia lui, atunci cand gandesti amenajarea.
Abia dupa ce ai adunat toate aceste informatii, planifica in detaliu amenajarea. Uite care sunt lucrurile pe care n-ar trebui sa le treci cu vederea, ca sa fii sigur ca iti iese cum doresti:
Principii generale de care sa tii cont
Baia este spatiul in care te relaxezi si iti incarci bateriile. Ca sa il poti amenaja in asa fel incat sa iti satisfaca toate exigentele, ar trebui sa cunosti in detaliu cateva principii generale. Citeste-le in continuarea acestui material.
i. Asortarea si montarea gresiei si faiantei
Finisajele au cel mai important rol in crearea ambientului. Uite tot ceea ce ar trebui sa stii despre:
- Gresie
Este prima care se monteaza, in baie. Indiferent de culoare si de textura, alege-o doar daca e aderenta, ca sa te asiguri ca nimeni nu va aluneca si nu se va rani, in baie.
Monteaza placile de gresie pe diagonala si vei crea impresia de spatiu mai mare. De asemenea, vei reusi sa camuflezi diversele imperfectiuni ale podelei baii.
- Faianta
Alege flisele in functie de dimensiunea, textura si culoarea lor.
Marimea fliselor ar trebui sa fie proportionala cu cea a peretelui placat. Evita sa folosesti unele mari pentru pereti ingusti. Nu le alege, totusi, nici pe cele mai mici. Folosirea unor placi de 10×10 cm, spre exemplu, ar inseamna prezenta multor rosturi, care vor accentua senzatia de inghesuiala. Indicate ar fi placile de dimensiuni medii, cum sunt cele de 20x30cm sau 25×40 cm.
Versatile sunt flisele cu suprafata lucioasa. Se potrivesc in aproape toate baile, indiferent de stil. Impresia de fast o vor da, insa, flisele cu insertii de lemn, piele sau sticla.
Ca sa nu creezi o atmosfera sufocanta, imbraca in faianta, pana la tavan, doar peretii pe care se sprijina cada si lavoarul.
Mai poti alege, pentru placarea peretilor din baie: ceramica, portelan, piatra naturala si chiar sticla. Sunt materiale care vor adauga o nota de distinctie baii tale. Iar o pardoseala din lemn rezistent la umezeala sau din piatra naturala n-ar face decat sa completeze acest efect.
- Variante cromatice
Ai nenumarate posibilitati de a combina culorile finisajelor din baie. Ca sa nu gresesti, ai putea, totusi, sa tii cont de urmatoarele principii simple de asortare.
Alege gresie si faianta intr-o singura nuanta, pentru ca spatiul sa para aerisit. Daca totusi nu esti un fan al amenajarilor monocrom, combina doua culori complementare. Spre exemplu: crem-maro, alb-caramiziu, sau albastru-galben.
ii. Alegerea obiectelor sanitare
Trebuie sa fie functionale, dar totodata potrivite stilului in care este amenajata baia. Tine cont de urmatoarele recomandari si alege destept:
Cada potrivita
Cauta una cat mai spatioasa si mai confortabila, dar care sa nu ocupe, totusi, jumatate din spatiul baii. In functie de materialul din care este confectionata, poti alege o cada:
- Acrilica. Este usoara, aspectuoasa si are pret accesibil. Din pacate, se zgarie si se pateaza usor si se poate deforma, in contact cu apa fierbinte
- Din fier. Eleganta, aceasta va fi, cu siguranta, cea mai durabila cada pe care ai avut-o vreodata. Ai putea chiar sa o lasi mostenire. In schimb, e grea si scumpa, iar modelele de pe piata seamana foarte mult intre ele.
- Din lemn. Are un design care ar putea innobila orice spatiu. Este durabila si ecologica. In acelasi timp, insa, retine mirosurile neplacute, se curata greu si e scumpa
- Din marmura. Este eleganta si rezistenta, perfecta pentru o baie in stil clasic. Problema este ca se curata greu si, in timp, capata o patina galbuie
Un jacuzzi ar fi, de fapt, alegerea cea mai confortabila. Daca, insa, ai prefera sa economisesti apa si spatiu, opteaza pentru o cabina de dus.
Lavoarul si accesoriile sale
Marimea este criteriul principal in functie de care sa iti alegi lavoarul. Degeaba e frumos, daca nu incape in baie.
Alte caracteristici de care sa tii cont, cand il cumperi, sunt:
- Forma si tipul. Exista lavoare rotunde, dreptunghiulare, patrate, dar si unele cu forma neregulata. Mai raspandite sunt cele cu picior (sub care nu poti depozita nimic), dar exista pe piata si lavoarele de asezat pe blat, potrivite in bai spatioase. Sub acestea ai putea monta, spre exemplu, o masina de spalat.
- Materialul din care este confectionat. Datorita pretului scazut, lavoarele din fonta emailata si ceramica sunt cele mai cumparate. Ai posibilitate sa cumperi, insa, si lavoare din sticla sau chiar din piatra naturala (din marmura si granit, in special).
Asigura-te ca iti alegi un lavoar suficient de mare incat sa poti depozita, pe marginea lui, macar o savoniera si un pahar pentru periute de dinti.
Vasul de toaleta si rezervorul de apa
Vasele de toaleta pot fi montate in pardoseala sau pot fi suspendate. Cele din prima categorie sunt mai ieftine si pot fi racordate la aproape toate tipurile de rezervoare de apa. Au, insa, dezavantajul inaltimii fixe, care le face greu de utilizat pentru persoanele care sufera de dureri de spate sau au probleme locomotorii.
In schimb, lavoarele suspendate pot fi montate la inaltimi diferite si sunt mai usor de intretinut. Dezavantajul acestora este ca functioneaza doar cu rezervoare incastrate in perete. Iar asta inseamna ca necesita mai mult spatiu si ca vei avea nevoie de un specialist care sa le monteze.
iii. Rolul luminilor si al oglinzii
Ideal ar fi sa ai corpuri de iluminat de ambele parti ale oglinzii, pozitionate la nivelul fetei. Pentru o baie de 4-5 metri patrati, doua becuri cu LED de 25-30 watti ar asigura necesarul de lumina. Indicata ar fi lumina cu temperatura de 5000 Kelvini, care nu este nici mai rece, nici mai calda decat cea naturala.
Daca ai nise decorative in baie, le poti pune in evidenta prin folosirea unor lumini de accent. Acestea pot fi lampi directionale sau spoturi, orientate spre zona de evidentiat.
Cele mai practice sunt oglinzile dreptunghiulare, antistatice, cu etajera. Pe de o parte, spatiul de depozitare va fi binevenit, iar curatarea de praf va fi usoara. Daca insa ai vrea sa faci din oglinda piesa centrala a baii, poti cauta una cu forma atipica sau rama bogat ornamentata, in ton cu stilul amenajarii.
iv. Mobilierul si accesoriile
Mobilierul de baie trebuie sa fie rezistent la umezeala si la schimbari de temperatura. In cele mai multe cazuri, este confectionat din MDF. Gasesti insa si blaturi, dulapuri si rafturi plutitoare din lemn masiv, anume tratat pentru a rezista vreme indelungata in mediu umed.
Configurarea spatiilor de depozitare o poti face in functie de nevoile tale. Spre exemplu, daca ai copii, va trebui pregatesti un spatiu in care sa le pastrezi jucariile pentru baie. In acelasi timp, vei avea nevoie sa tii fardurile si celelalte cosmetice pe o etajera de oglida, pe un raft suspendat sau intr-un dulap inaccesibil celor mici.
Aspectul final al baii va depinde si de culoarea mobilierului. Astfel, daca gresia si faianta au culori pastelate, ai putea opta pentru mobilier intr-o culoare puternica: rosu, galben, albastru, verde sau negru. In cazul in care ai ales deja finisajele in culori tari, mobilierul va trebui sa aiba un ton neutru.
Accesoriile din baie – incepand cu savoniera sau suportul de hartie igienica si terminand cu etajerele pentru cada – ar trebui, inainte de toate, sa fie practice. Au si rol decorativ, dar acesta e secundar. In functie de stiul amenajarii, vei putea alege intre accesorii cu finisaj de lemn, de cupru patinat, de inox etc..
In ultimii ani, au aparut pe piata si accesoriile de baie hi-tech. Printre acestea se numara: telecomenzile pentru scaune de toaleta, sistemele de sonorizare sau cazile de dus cu sistem si robineti care ilumineaza si coloreaza jetul de apa. Le poti alege ca elemente care sa capteze atentia.
Stilurile in care merita sa amenajezi baia
Cele mai multe dintre baile pe care le admiri in paginile revistelor sunt amenajate in unul dintre aceste 4 stiluri:
- Clasic. Alege-l pentru o baie spatioasa, pe care o poti amenaja cu piatra naturala, eventual serigrafiata. Caracteristice stilului sunt: cazile luxuoase, asezate in mijlocul incaperii, mobilierul din lemn masiv, lustrele si oglinzile mari, cu rame bogat ornamentate, argintate sau aurite
- Vintage. Mergi pe culori pastelate: galben deschis, roz pal sau bleu. Imbogateste atmosfera cu accesorii in ton, cum ar fi robinetele, savonierele si suporturile de prosoape cu finisaj de cupru si patina. O perdea inflorata de dus s-ar potrivit de minune. Daca spatiul ti-o permite, monteaza o vana decorativa, adu un fotoliu cu aspect clasic si tapeteaza peretii pe care nu ii stropesti cu apa
- Modern. Alege gresie si faianta cu aspect metalic sau cu finisaj care imita sticla. Combina materiale si culori sobre astfel incat, la o simpla privire, sa poti distinge linii clare si forme geometrice diverse. O chiuveta de sticla si accesorii din otel inoxidabil ar intregi senzatia de baie a viitorului
- Minimalist. Ar trebui sa creezi senzatia de spatiu, folosind la amenajare doar instalatiile, piesele de mobilier si accesoriile indispensabile. Alege-le pe fiecare cu mai multa grija, dat fiind ca le vei folosi intens pe toate
Tinand cont de principiile generale de amenajare a baii, ti-ai putea, de asemenea, crea un stil propriu.
Amenajarea eficienta a unei bai mici
Cele mai indicate culori pentru o baie mica sunt: alb, crem, galben şi diversele nuanţe deschise de bleu, portocaliu sau verde. Indicat ar fi mobilierul minimalist.
Iata si cele 5 trucuri verificate, care te vor ajuta sa o amenajezi mai bine decat te astepti:
- monteaza chiuveta pe colt, daca ti-o permite configuratia spatiului
- inlocuieste dulapurile cu polite fixate pe pereti (inclusiv pe cel din spatele toaletei)
- daca, totusi, vrei sa ai dulap in baie, pastreaza-l doar pe cel de sub chiuveta
- aplica pe usa agatatori metalice si transforma-o in suport de prosoape sau halate
- fixeaza o oglinda mare deasupra chiuvetei si pune oglinzi mai mici pe cateva flise de faianta de pe peretele opus. Efectul vizual astfel creat va da impresia ca spatiu baii este mai generos
Cum amenajezi baia copiilor
Scopul principal al unei astfel de bai este sa le ofere celor mici un spatiu in care sa deprinda regulile de igiena. In consecinta, toata amenajarea va trebui sa le fie accesibila. Ar trebui sa le montezi o toaleta de dimensiuni reduse si un lavoar subdimensionat, cu picior scurt. Daca va exista o cada, asigura-te ca e una in care copii sa poate urca fara ajutorul tau.
Temele destul de raspandite pentru baile de copii sunt: jungle (in tonuri de verde, galben sau maro), ocean (in alb si albastru, uneori cu note de verde sau maro) sau fairy-unicorn (in tonuri de roz si mov).
Baia ta va arata mai bine decat crezi, daca inveti sa o amenajezi. Afla tot ce trebuie sa stii despre stilurile de amenajare, despre materialele si accesoriile ideale, dar si despre tehnicile eficiente de lucru din ghidul complet de mai sus.