Obiceiurile alimentare sanatoase nu sunt atat de restrictive pe cat par. Ele nu se refera la un regim impus, ci mai mult la cateva reguli de buna conduita in alimentatie. In esenta, se refera la consumul de mancaruri sanatoase, precum fructele si legumele, in acelasi timp limitand alimentele foarte procesate. Tine cont de aceste sfaturi si dieta ta zilnica va deveni in scurt timp una sanatoasa, care iti va aduce un plus de energie, fara eforturi considerabile din partea ta.
- Faina integrala – Evita pe cat poti faina alba din alimente; in schimb, opteaza pentru preparatele ce au in componenta lor faini integrale, care iti asigura un continut ridicat de fibre, care pastreaza mai mult timp senzatia de satietate.
- Sodiul si potasiul – Incearca sa limitezi consumul de sodiu, intalnit indeosebi in sarea alimentara. Sodiul, in exces, poate creste tensiunea arteriala si nu este recomandat consumul de peste 1500 mg persoanelor de peste 50 de ani, diabeticilor si hipertensivilor. In acelasi timp, potasiul scade tensiunea si poate fi gasit in alimente precum bananele, cartofii, citricele, fasolea sau iaurtul.
- Calciul si vitamina D – Sunt foarte importante pentru sanatatea organismului tau si in special pentru oase. Poti obtine doza zilnica recomandata de calciu din alimente precum: lactatele slabe in grasimi, portocalele si laptele de soia. Vitamina D este generata automat de organism cu ajutorul soarelui, insa expunerea indelungata nu este recomandata, in special in perioada verii. De aceea, poti incerca un supliment de calciu cu vitamina D, in perioadele din an mai putin insorite.
- Alcoolul – Limiteaza consumul de alcool pe cat posibil. Desi este benefic organismului in cantitati mici, alcoolul poate duce la o serie de afectiuni grave. Consumul moderat presupune un pahar de vin pe zi pentru persoanele de sex feminin si doua pentru cele de sex masculin. Incearca sa incluzi in dieta ta zilnica multa apa, care aduce beneficii multiple organismului. Apa are rol digestiv, de absorbtie si de transport al nutrientilor, de eliminare a reziduurilor si de reglare a temperaturii corpului.
- Caloriile lichide – Desi nu sunt luate in seama de cele mai multe ori, bauturile carbogazoase, sucurile indulcite si bauturile alcoolice contin multe calorii si foarte putini nutrienti. Incearca sa consumi cat mai multa apa, si sa iti prepari singur sucuri si smoothie-uri naturale, folosind mixerul sau blender-ul.
Descopera retetele usoare de sezon, ca sa te simti mai bine!
- Fructele si legumele – Incearca sa consumi cat mai multe fructe si legume. Acestea, fiind bogate in fibre, nutrienti si vitamine, contin antioxidanti care contribuie la sanatatea organismului. Pe cat posibil, consuma fructe intregi, in favoarea sucurilor naturale. Poti de asemenea, opta pentru fructe sau legume congelate, care si-au pastrat intreaga lor valoare nutritiva. Nu uita nici de nuci sau peste, care, desi bogate in calorii, contin omega 3 care ajuta la combaterea afectiunilor cardiace.
- Invata sa gatesti – Este una dintre cele mai bune metode pentru a te hrani sanatos. Achizitioneaza un cuptor sau o plita care te ajuta in procesul de gatire al alimentelor tale preferate! Astfel, poti afla singur ce alimente au efect benefic asupra organisumului tau, sau cum poti combina diverse preparate pentru a obtine dieta perfecta!
O alimentatie sanatoasa nu vine insotita doar de retete sau sfaturi pentru diete, ci functioneaza optim daca ai parte de un stil de viata echilibrat. Mesele regulate, exercitiile si sporturile practicate, programul de lucru sunt factori care contribuie la sanatatea ta fizica, dar si mentala.