5 trucuri pentru a obtine friptura perfecta

Publicat la data de: 09/19/2017, 12:23

Autor: Arctic

5 trucuri pentru a obtine friptura perfecta
5 trucuri pentru a obtine friptura perfecta
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2017/09/Untitled-design-20.jpg
February 14, 2019
Arctic

O friptura perfecta poate fi obtinuta cu usurinta daca urmam cativa pasi simpli. Desi, in cele mai multe cazuri, nu vom putea atinge performantele dobandite intr-un restaurant de mare clasa, care dispune de metode profesioniste, folosind cuptorul sau plita putem avea rezultate excelente si in bucataria noastra. In primul rand, calitatea carnii trebuie sa fie […]

O friptura perfecta poate fi obtinuta cu usurinta daca urmam cativa pasi simpli. Desi, in cele mai multe cazuri, nu vom putea atinge performantele dobandite intr-un restaurant de mare clasa, care dispune de metode profesioniste, folosind cuptorul sau plita putem avea rezultate excelente si in bucataria noastra.

In primul rand, calitatea carnii trebuie sa fie una superioara. Pentru aceasta apeleaza cu incredere, mai degraba la o macelarie, decat la supermarket-ul de unde esti obisnuit sa-ti faci cumparaturile. Cauta bucatile de carne de calitate, care nu sunt prea subtiri si contin grasime suficienta pentru a se transforma intr-o friptura suculenta. Iata  5 sfaturi care te vor ajuta sa obtii o friptura delicioasa, intr-un timp record!

  • Las-o sa se “odihneasca” - In cazul in care carnea ta a stat la frigider inainte, las-o putin la temperatura camerei inainte sa o gatesti. Astfel te asiguri ca atat exteriorul, cat si interiorul fripturii va avea aceeasi temperatura. La fel de important este sa lasi friptura sa se “odihneasca” 5-10 minute dupa ce a fost gatita. Chiar daca ai oprit focul, procesul de coacere continua in interiorul fripturii, in plus, fibrele se vor relaxa, iar carnea va deveni mai suculenta.
  • Asezoneaza corect - Probabil printre cei mai importanti pasi de care trebuie sa tii cont in prepararea fripturii sunt asezonarea si fragezirea carnii. Acolo unde este cazul, va conferi valoare preparatului tau. Dintre toate condimentele, cel mai important este sarea. Aceasta forteaza afara sucurile naturale ale carnii, care sunt insa in scurt timp reabsorbite si ajuta la fragezirea fibrelor musculare. Freaca generos cu sare pe ambele parti ale carnii, inainte de a o lasa sa stea la temperatura camerei.

  • Foloseste metoda “Restaurant” - Pentru a obtine rezultate excelente, poti folosi aceasta metoda, care consta in doi pasi simpli:
  1. Prajeste suprafata carnii in tigaie, la aragaz sau pe plita
  2. Coace interiorul in cuptor

Iata care este cea mai usoara metoda pentru a obtine asta:

Preincalzeste cuptorul la 180°C. Intre timp, la aragaz sau plita, incalzeste la foc puternic o tigaie, in care apoi topesti o lingura de unt. Adauga friptura, pe care o poti lasa intre 2 si 5 minute pe fiecare parte, in functie de tipul de carne si de cat de bine doresti ca friptura sa fie facuta. In cazul in care iti place “in sange”, te poti opri aici. Daca o preferi mediu sau bine facuta, aseaz-o in cuptor pe unul din gratare, deasupra unei folii de aluminiu pentru inca 5-15 minute. Este foarte important sa incepi procesul termic la o temperatura cat mai mare. Aceasta face ca suprafata carnii sa se caramelizeze, prinzand in interior toate acele sucuri delicioase.

  • Termometru pentru carne - Daca doresti ca friptura sa-ti iasa la fel de fiecare data, poti folosi un termometru special pentru a determina temperatura fripturii tale perfecte. Termometrul pentru carne va masura cat de bine este facuta friptura in interior, in timp ce este gatita. Astfel, in functie de temperatura, vei putea alege intre:
  1. In sange -  50°C
  2. Mediu - 60°C
  3. Bine facuta - 70°C

Nu uita ca friptura inca se va mai coace chiar si dupa ce ai inchis focul, asa ca scade cate 3-4 grade de fiecare data, pentru a obtine o masa perfecta!

  • Foloseste un topping - Dupa ce ai scos friptura pe farfurie, ii poti imbogati gustul, in functie de preferinte, cu mai multe tipuri de topping. Printre cele mai importante este untul. Pune o bucatica de unt pe friptura imediat dupa ce ai oprit focul, pentru a obtine un sos natural care, impreuna cu sucurile naturale ale fripturii dau un gust minunat. Poti folosi si: Ciuperci sotate, pesto proaspat, tabbouleh, alte ierburi aromate tocate, sau gramolata (este un amestec de patrunjel, coaja de lamaie, usturoi si ansoa). Desigur, poti folosi si unul din sosurile tale preferate. Experimenteaza cu acestea si alege varianta preferata!

Oricare ar fi trucul pe care il alegi, vei fi cu un pas mai aproape de o friptura delicioasa! Nu uita ca totul porneste de la bucata de carne, insa ii poti imbogati gustul si crea combinatii deoasebite, care vor pune in valoare friptura si vor crea un pranz sau o cina de vis!