Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

Arctic

5 trucuri pentru haine perfect calcate

Calcatul rufelor poate parea la prima vedere o treaba dificila, insa nu iti face griji, deoarece sfaturile noastre te vor ajuta sa treci cu succes peste aceasta activitate. Desigur, unele tipuri de tesaturi vor necesita un tratament special, dar folosind trucurile de mai jos vei avea parte de haine perfect calcate!

Inainte de toate, sa stabilim lucrurile necesare pentru calcarea corecta a hainelor:

  • Un fier sau statie de calcat, cu optiuni pentru schimbarea temperaturii.
  • O masa de calcat.
  • Putina apa, preferabil intr-o sticla cu spray, daca fierul tau de calcat nu are functie de abur. 

Desi orice suprafata plana poate fi folosita pentru a calca haine, o masa de calcat speciala aduce o serie de avantaje, fiind conceputa special pentru aceasta activitate. Prevazuta la suprafata cu un material ignifug, permite aburului sa patrunda prin materialul mesei.

  1. Sorteaza hainele in functie de temperatura la care pot fi calcate, incepand cu temperaturile joase pentru matase si sintetice, medii pentru lana si ridicate pentru panza si bumbac. Din cauza ca temperatura fierului de calcat nu se schimba instant, asteapta cateva minute atunci cand treci de la o temperatura la alta.
  2. Nu folosi niciodata miscari circulare pentru a intinde cutele, deoarece materialul se poate largi. Incearca sa mentii miscarile drepte, inainte si inapoi, pentru a prelungi viata hainelor tale.
  3. Pune o folie de aluminiu dedesubtul materialului mesei de calcat. Folia va reflecta caldura produsa de fierul de calcat, astfel incat poti netezi in acelasi timp si materialul de dedesubt al hainei. Astfel, poti reduce la jumatate timpul de calcare pentru articolele tale de imbracaminte!
  4. Incepe sa calci camasile incepand cu manecile si gulerul, pe care le poti lasasa atarne pe marginile mesei de calcat odata ce te ocupi de restul materialului. In cazul pantalonilor si a fustelor, incepe de la baza articolelor, continuand  cu partea de sus.
  5. Intoarce pe dos atat hainele delicate, cat si cele intunecate la culoare. Foloseste o bucata de panza subtire sau o batista pentru a proteja materialele si pentru a le impiedica sa capete luciu sau urme de pete de apa.

Chiar daca dispui de haine gata de purtat imediat dupa spalare, imbracamintea calcata corect aduce un statut si ii da incredere celui care le poarta. Folosind tehnicile descrise mai sus vei face o buna impresie de fiecare data. In plus, hainele tale vor rezista pentru o perioada mai lunga de timp. Inainte sa incepi totusi, asigura-te ca ai citit bine eticheta cu privire la tipul de calcare sau materialul din care sunt confectionate articolele de imbracaminte.