5 retete inedite pentru Postul Pastelui

Publicat la data de: 03/18/2019, 14:02

Autor: Arctic

5 retete inedite pentru Postul Pastelui
5 retete inedite pentru Postul Pastelui
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2019/03/adult-barbecue-barbeque-1670561.png
March 27, 2019
Arctic

Odata cu zilele insorite si prospetimea naturii care revine la viata, se apropie si Pastele, una din cele mai imprtante sarbatori pentru noi, romanii. Cei care tin post stiu ca aceasta perioada este un prilej de a ne curata corpul prin eliminarea tuturor alimentelor de origine animala. Desi poate parea restrictiv la prima vedere, o […]

Odata cu zilele insorite si prospetimea naturii care revine la viata, se apropie si Pastele, una din cele mai imprtante sarbatori pentru noi, romanii. Cei care tin post stiu ca aceasta perioada este un prilej de a ne curata corpul prin eliminarea tuturor alimentelor de origine animala.

Desi poate parea restrictiv la prima vedere, o dieta bazata pe plante este foarte versatila și gustoasa, atata timp cat esti dispus sa experimentezi cu ingrediente noi si exotice. Pentru cei curiosi și curajosi in bucatarie, aceste retete vor revolutiona felul in care experimentam postul si mancarea bazata exclusiv pe plante.

Ciorba de burta de post

Sursa foto: www.unsplash.com

Ingrediente:

  • 500 g de ciuperci pleurotus, tocate fasii
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa
  • 5 catei de usturoi
  • sucul de la o lamaie
  • 4-5 linguri de ulei de masline
  • 3 litri de apa
  • 150 g de caju crud care a fost lasat la hidratat minim 8 ore sau smantana vegetala
  • Patrunjel otet si sare dupa gust

Cu o seara inainte punem nucile caju intr-un bol cu apa, avand grija ca apa sa depaseasca nucile cu minimum 2 degete. Apoi facem un sos din usturoi, lamaie si sare si lasam ciupercile la marinat. Bagam ambele castroane peste noapte in frigider.

A doua zi preparam ciorba. Punem nucile de caju in blender impreuna cu 400 de mililitri de apa, la viteza mare. Laptele de caju trebuie sa iasa cremos si fara bucati solide de nuca. Daca acestea nu se pot evita, strecuram laptele.

Maruntim ceapa si morcovii la robotul de bucatarie. Peste compozitia rezultata adaugam ciupercile lasate la marinat, impreuna cu sosul lor si calim in uleiul incins bine timp de 4-5 minute. Ciupercile ar trebui sa inceapa sa aiba o consistenta asemanatoare carnii.

Urmatorul pas este sa adaugam apa si sa lasam la fiert aproximativ 10 minute sau pana cand legumele sunt fierte in totalitate. Apoi adaugam laptele de caju sau smantana vegetala si lasam la foc mic inca 3-4 minute. Amestecam des si testam de sare si otet. La sfarsit luam oala de pe foc si adaugam patrunjelul proaspat tocat.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Wrap cu tofu, hummus și legume

Sursa foto: www.unsplash.com

Ingrediente:

  • 1 lipie sau tortilla
  • 50 grame de tofu afumat
  • 1/3 cup hummus
  • 2 felii de castravete, feliat pe lung
  • 1 rosie feliata
  • O mana de frunze de baby spanac
  • Un sfert de avocado feliat subtire
  • Sare, piper și busuioc dupa gust.

Intindem hummusul doar pe o treime din dimensiunea lipiei, lasand putin spatiu catre margini. Adaugam tofu, feliile de catravete, rosie, avocado și spanacul.

Rulam lipia avand grija sa o strangem suficient incat ingredientele sa ramana in interior. Taiem pe jumatate si servim simplu sau cu un sos simplu de mustar cu miere.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Buddha bol

Sursa foto: www.pexels.com

Ingrediente:

  • 1 bol de orez Jasmine gatit (se poate inlocui cu quinoa)
  • jumatate de avocado feliat sau taiat cubulete, dupa preferinta
  • 1 morcov ras pe cea mai mare razatoare
  • 50 grame de naut
  • 50 grame de porumb
  • 50 grame de boabe de edamame
  • Tofu (optional)
  • Sos de soia
  • 1 lingura ulei de susan
  • Sucul de la jumatate de lime
  • Sare, și piper dupa gust

Presaram putina sare și uleiul de susan peste bolul de orez si amestecam. Adaugam toate legumele peste orez si presaram cu sare, piper si sucul de lamaie. Adaugam sosul de soia sau il pastram langa si il folosim atunci cand simtim nevoia.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Falafel cu sfecla

Ingrediente:

  • 800g naut fiert
  • 2 cepe, tocate
  • 500g sfecla cruda, curatata si rasa
  • 4 linguri de seminte de in macinate
  • 1 lingura de pasta de susan
  • 4 linguri de faina de naut
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 lingurite de chimion macinat
  • Sare dupa gust

Punem nautul, faina de naut, semintele de in, pasta de susan si 2 treimi din sfecla rasa in blender.

Incalzim uleiul apoi calim ceapa 1 minut. Inainte sa se rumeneasca adaugam chimionul si mai lasam un minut pe foc.

Adaugam compozitia peste ingredientele din blender si pasam pana obtinem o pasta groasa.

Incingem cuptorul la 200 de grade. Intre timp, transferam compozitia din blender intr-un castron si adaugam restul de sfacla rasa. Apoi facem chiftele din pasta rezultata si le aranjam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Coacem chiftele 20-25 de minute, pana au o consistenta crocanta la exterior, dar cremoasa la interior. Se pot servi cu pasta de susan si salata verde.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Banana bread

Sursa foto: www.unsplash.com

Ingrediente:

  • 4 banane medii si bine coapte
  • 30 grame de nuci
  • 180 grame de faina
  • 30g de cacao
  • 80 grame de ulei de cocos topit
  • jumătate de cana de zahar brun
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1 lingurita de nucsoara
  • un plic de praf de copt
  • 1 lingurita de vanilie

Incalzim cuptorul la 180 de grade și tapetam o forma de chec cu hartie de copt.

Bananele se paseaza la blender, avand grija sa nu fie foarte bine omogenizate. Daca sunt foarte bine coapte, se pot pasa si cu furculita. Adaugam peste ele uleiul de cocos, vanilia, zaharul si amestecam bine cu un tel sau cu mixerul.

Intr-un bol separat amestecam toate ingredientele uscate, peste care turnam pasta cu banane aromate. Amestecam apoi adaugam nucile. Punem aluatul obtinut in forma si coacem timp de 30-35 de minute.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Doar pentru ca avem o dieta mai restrictiva, nu inseamna ca nu ne putem bucura de mese gustoase in famile. Cu putina inventivitate, reusim sa ne transformam Postul Pastelui intr-o oportunitate de a experimenta in bucatarie.