Capsunile sunt preferatele tuturor. Si pe buna dreptate. Gustul si aroma lor sunt pur si simplu irezistibile. In plus, sunt fructe de sezon. Chiar daca le gasim in hipermarketuri si pe parcursul anului, primavara este perioada cand ne putem bucura de ele din abundenta. Din aprilie pana in iunie, le intalnim in piete, in aprozare, in magazine, iar, in cazul celor mai norocosi, in propria gradina.
Cand este sezonul capsunilor si preturile sunt mai accesibile. Asa ca profita si cumpara-le in cantitati cat mai mari. Nu ai de ce sa iti faci griji. Nu se vor strica. Capsunile sunt niste fructe foarte versatile, care pot fi consumate crude sau incluse in diverse tipuri de preparate si deserturi absolut delicioase. De asemenea, acestea pot fi conservate in diverse forme: congelate, transformate in gemuri si dulceturi.
Atunci cand alegi sa le consumi proaspete, ai posibilitatea sa le mananci simple, in combinatie cu alte fructe in salate, in smoothieuri sau adaugate in iaurt impreuna cu o lingurita de miere.
Capsunilor le sta foarte bine si in deserturi sau integrate in salate proaspete alaturi de frunze verzi si branzeturi. Noi iti propunem 5 retete cu capsuni care sa te inspire pentru zilele de weekend, cand vrei sa pregatesti ceva bun pentru familia ta.
Salata cu capsuni, avocado si nuci
Chec cu capsuni si crema de branza
Salata cu capsuni, avocado si nuci
Sursa foto: unsplash.com
Salatele se transforma primavara in fel de mancare principal. Este si firesc. Legumele proaspete sunt pline de nutrienti, sunt gustoase si usor de digerat. Adauga o nota fructata salatelor tale de sezon cu ajutorul capsunilor.
Ingrediente pentru salata: 100 g de baby spanac, 100 g de mix de salate cu frunze verzi, 75 g de nuci, 1 avocado, 150 g de capsuni, ¼ ceapa rosie.
Ingrediente pentru dressing: 50 ml otet, 1 lingurita de miere, 1 lingura de mustar, 1 catel de usturoi, 50 ml ulei de masline, sare, piper.
Incepe prin a praji nucile intr-o tigaie incinsa, apoi marunteste-le cu ajutorul unui cutit. Taie avocado in cuburi, iar ceapa rosie fideluta. Spala bine capsunile si taie-le si pe ele in jumatati sau sferturi in functie de cat de mari sunt. Pregateste dressing-ul amestecand foarte bine toate ingredientele. In acest sens, poti utiliza un blender pentru ca acesta sa capete o textura foarte omogena.
Tot ce mai ai de facut este ca intr-un bol mare sa pui frunzele de spanac si de salata, urmate de celelalte ingrediente. Adauga dressing-ul inainte de servire.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Inghetata de iaurt cu capsuni
Sursa foto: pixabay.com
Acest tip de desert este unul vedeta pentru zilele calde. Textura fina si cremoasa a inghetatei se combina perfect cu aroma intensa a capsunilor. In plus, culoarea este o adevarata incantare pentru ochi. Simturile sunt in sarbatoare. Vestea buna este ca poti pregati acest desert simplu si usor la tine acasa. Iata cum trebuie sa procedezi.
Ingrediente: 1 banana foarte coapta, 400 g de capsuni, 500 g de iaurt simplu, miere dupa gust.
Spala capsunile, usuca-le foarte bine si taie-le in bucati. Taie si banana si pune-o impreuna cu capsunile la congelator timp de 2 ore pana ce ingheata. Amesteca iaurtul cu mierea si fructele congelate intr-un blender puternic sau in robotul de bucatarie pana ce devine omogena. Inghetata ta super gustoasa si sanatoasa este gata.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Chec cu capsuni si crema de branza
Pentru cafeaua de dimineata sau alaturi de un pahar de lapte rece, o felie de chec este compania perfecta, mai ales cand are si capsuni in compozitie.
Ingrediente: 115 g de unt, 250 g de zahar, 90 g de crema de branza, 2 oua, 1 lingurita de extract de vanilie, 260 g de faina, 2 lingurite de praf de copt, ½ lingurita de bicarbonat de sodiu, ½ lingurita de sare, 125 ml de lapte, 250 g de capsuni taiate.
- Omogenizeaza untul cu crema de branza si zanarul folosind un mixer. Adauga si ouale, pe rand.
- Intr-un bol separat, amesteca ingredientele uscate: faina, sarea, praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
- Mixeaza ingredientele umede cu cele uscate. Adauga si laptele si esenta de vanilie. Vei obtine un aluat cu o textura consistenta.
- La final pune si capsunile, dupa ce le-ai scurs foarte bine. Foloseste o spatula pentru a amesteca intreaga compozitie.
- Coace checul timp de 50 – 60 de minute la o temperatura de 180°C.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Smoothie cu capsuni
Sursa foto: pixabay.com
Ai nevoie de numai 5 minute pentru a face un smoothie ce poate concura cu orice desert, cu deosebirea ca acesta este foarte, foarte sanatos.
Ingrediente: 250 g de capsuni, 1 banana, 50 ml de lapte vegetal neindulcit, 2 linguri de miere (optional).
Este simplu ce ai de facut. Pui toate ingredientele in blender, mixezi si ai terminat. Smoothie-ul poate fi savurat. Poti adauga si cateva cuburi de gheata, daca iti plac bauturile reci.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Tiramisu cu capsuni
Sursa foto: pixabay.com
Reteta clasica de tiramisu poate capata note proaspete cu ajutorul capsunilor. Gustul lor dulce-acrisor se completeaza perfect cu textura fina si spumoasa a cremei si delicatetea piscoturilor. Este un desert racoros, perfect pentru zilele calde.
Ingrediente: 48 de piscoturi, 250 ml de suc de portocale, 125 ml apa, 900 g de capsuni, 250 g de zahar tos, 500 ml de smantana pentru frisca, 500 g de branza mascarpone.
- Pregateste un sos din 300 g de capsuni si apa pe aragaz, la foc mediu. Cand acestea incep sa fiarba, adauga 125 de grame de zahar si lasa sa fiarba timp de 5 minute. Paseaza cu ajutorul unui blender acest amestec pana obtii un sos.
- Bate smantana pentru frisca cu zaharul ramas. Apoi frisca cu branza mascarpone. Amesteca cu grija pentru a obtine o crema cu textura aerata.
- Amesteca sosul de capsuni cu sucul de portocale.
- Inmoaie piscoturile in sosul de capsuni si portocale si formeaza baza prajiturii. Adauga un strat de crema si capsuni taiate in felii. Procedeaza astfel pana la final.
- Lasa prajitura intre 2 si 4 ore la frigider.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Din aprilie pana in iunie, transforma capsunile in vedetele preparatelor tale. Nu ezita sa le consumi si sa le pregatesti in cat mai multe moduri. Nu uita ca aceasta perioada este si o oportunitate foarte buna pentru a-ti face provizii la care sa apelezi in restul anului, chiar si in zilele friguroase cand vrei sa iti aduci aminte de primavara sau sa te rasfeti cu ceva bun.