Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

5 retete de vara cu fructe si legume

Autor: Arctic

Data publicarii: June 21, 2019

Data modificarii: June 9, 2022

Fructele si legumele de vara sunt in mod natural colorate si racoritoare, perfecte pentru a ne asigura apa, sarurile si nutrientii necesari intr-un sezon atat de cald. Desi stilul de viata modern ne permite sa ne bucuram de majoritatea alimentelor tot timpul anului, beneficiile pentru a manca fructe si legume in sezon sunt numeroase. Nu doar ca vei economisi la cumparaturi, acestea fiind mult mai ieftine decat in celelalte anotimpuri, dar vei putea sa le savurezi la apogeul gustului si calitatilor lor nutritive.

Capsunile, ciresele, piersicile si caisele sunt delicioase in tot felul de deserturi, placinte, sau sorbeturi. Legumele din gradina, rosiile, castravetii si ardeii vor fi nelipsite din salate, iar morcovii si dovleceii vor avea cel mai bun gust vara, fiind ideali pentru supe creme reci si racoroase. Am pregatit pentru tine cateva retete in care legumele si fructele de vara sunt vedetele preparatelor, pentru a-ti oferi putina inspiratie in sezonul care urmeaza.

Tortilla spaniola cu cartofi noi

Crumble cu cirese

Supa rece Gazpacho

Pavlova cu capsuni

Paste Primavera

Tortilla spaniola cu cartofi noi

Cartofii noi sunt deliciosi simpli, copti in cuptor cu rozmarin, dar pot straluci cu adevarat in aceasta reteta spaniola de omleta, satioasa si potrivita pentru un mic dejun sau un pranz copios.

Ingrediente: 350 g cartofi noi, 2 cepe tocate, 2 catei de usturoi, 4 oua, ulei de masline, paprika, sare si piper

Mod de preparare:

  • Spalati si taiati cartofii noi in jumatati. Puneti cartofii la fiert intr-o oala si incercati-i cu furculita pentru a verifica daca sunt gata. Este recomandat ca acestia sa nu fie fierti prea tare deoarece se vor sfarama ulterior la prajire.
  • Scurgeti excesul de apa si taiati cartofii in cubulete apoi prajiti-i in ulei de masline 10 minute la foc mediu pana cand se rumenesc frumos. Asezonati cu sare si paprika si puneti-i deoparte.
  • Intr-o alta tigaie sotati ceapa in ulei de masline 15-20 de minute, apoi adaugati usturoiul si mai lasati pe foc inca 2 minute. Turnati ceapa si usturoiul peste cartofi si lasati sa se raceasca.
  • Bateti ouale si adaugati-le peste cartofi, amestecand. Asezonati cu sare si piper.
  • Turnati compozitia rezultata intr-o tigaie bine incinsa si lasati pe foc 4-5 minute. Intoarceti tortilla si coaceti-o si pe cealalta parte pret de inca 5 minute. Pentru a nu se rupe, puteti sa o transferati pe o farfurie si apoi sa o puneti inapoi in tigaie.
  • O puteti servi calda sau la temperatura camerei.

Crumble cu cirese

Prajitura crumble propune o combinatie de fructe acoperite cu un aluat sfaramicios, cu o textura crocanta. Este atat de simplu de facut si este delicioasa in orice combinatie de fructe. Pentru vara, poti opta pentru fructe rosii, cum ar fi ciresele sau fructele de padure, adaugand putin suc de lamaie in umplutura pentru un gust usor acrisor ce va complimenta perfect dulceata fructelor.

Ingrediente pentru aluat: o cana faina alba, ¼ cana zahar tos, ⅓ cana zahar brun Muscovado, un praf de sare, 8 linguri de unt, ½ cana fulgi de ovaz, o cana fulgi de migdale

Ingrediente pentru umplutura: ¼ cana faina alba, ¼ cana zahar tos, 1 kg cirese (fara samburi), ½ lamaie, ½ lingurita extract de vanilie

Mod de preparare:

  • Amestecati un sfert de cana de faina si un sfert de cana de zahar intr-un bol.
  • Intr-un alt recipient puneti ciresele, zeama de la jumatate de lamaie si esenta de vanilie. Acoperiti ciresele uniform cu mixtura de faina si zahar si asezati-le intr-o tava adanca de copt.
  • Cu ajutorul unui robot de bucatarie echipat cu lame metalice amestecati ingredientele pudra pentru aluat: faina, zaharul tos, zaharul brun si sarea.
  • Dupa ce s-au combinat uniform, adaugati untul taiat bucatele si omogenizati din nou cu ajutorul robotului, pana cand bucatelele de unt sunt de marimea unor boabe de mazare.
  • Transferati mixtura intr-un bol si adaugati fulgii de ovaz si jumatate din fulgii de migdale. Amestecati cu mainile pana cand se omogenizeaza. Este normal ca aluatul sa aiba un aspect sfaramicios, acesta fiind caracteristic prajiturilor de tip crumble.
  • Asezati toppingul in tava peste cirese si ornati cu restul fulgilor de migdale.
  • Coaceti in cuptor timp de 45 de minute la 180°C pana cand are un aspect auriu. Lasati crumble-ul sa se raceasca 15 minute inainte de servire.

Puteti servi alaturi de frisca sau inghetata de vanilie.

Supa rece Gazpacho

Supa Gazpacho are origini spaniole si este o supa clasica, racoritoare pentru vara. Poate fi gata in doar cateva minute avand in vedere faptul ca legumele nu sufera prelucrare termica, acest lucru facand supa Gazpacho si foarte bogata in vitamine.

Ingrediente: 2-3 rosii, un castravete, 2 ardei, 2 cepe verzi, 2 catei de usturoi, 2 felii de paine, ½ cana de apa, otet balsamic, sare si piper

Mod de preparare:

  • Decojiti si tocati rosiile. Pentru o decojire mai usoara puteti sa le asezati cateva secunde intr-un vas cu apa fierbinte apoi sa le scoateti si sa le decojiti sub un jet de apa rece.
  • Puneti miezul de paine la inmuiat si taiati toate legumele in bucati mari.
  • Adaugati toate legumele intr-un blender impreuna cu painea si apa si amestecati pana cand supa devine cremoasa.
  • Puteti adauga ulei de masline sau otet balsamic, sare si piper pentru aroma.

Este recomandat sa pastram supa la frigider peste noapte si sa o servim a doua zi, pentru ca gustul sa se intensifice. Poate fi servita inclusiv pe post de bautura racoritoare sau savurata ca supa, cu crutoane.

Pavlova cu capsuni

Daca iubesti deserturile usoare ca niste norisori, prajitura Pavlova cu baza de bezea,  crocanta la exterior si moale la interior, va fi desertul ideal pentru zilele tale de vara. Toppingul de frisca si capsuni va adauga acel plus de prospetime si racoare de care ai nevoie.

Ingrediente: 4 albusuri de ou, 150 g zahar tos, 150 g zahar pudra (cu amidon), o lingurita extract de vanilie, zeama de lamaie (sau otet), 500 g capsuni, 200 g coacaze rosii, 500 ml smantana lichida pentru frisca

Mod de preparare:

  • Preincalziti cuptorul la 150°C.
  • Intr-o tava asezati o hartie de copt si trasati un cerc de dimensiunea dorita (puteti folosi o farfurie sau o forma de copt metalica).
  • Cu ajutorul unui mixer, bateti albusurile pana devin ferme apoi adaugati treptat zaharul tos cu o lingura, continuand sa amestecati pana cand bezeaua capata un aspect lucios.
  • Adaugati peste mixtura un praf de sare, putina zeama de lamaie si zaharul pudra, amestecand usor.
  • Cu o spatula, intindeti bezeaua in cercul trasat in tava, avand grija sa creati un mic crater in mijloc pentru umplutura.
  • Puneti bezeaua la cuptor timp de o ora apoi lasati-o sa se raceasca complet.
  • Bateti smantana lichida (min. 30% grasime) pentru frisca pana se intareste. Puteti sa o mai indulciti cu zahar pudra dupa gust.
  • Puneti 100g de capsuni si 100g de coacaze intr-un blender impreuna cu putin zahar pudra si mixati pana se creaza un sos dulce.
  • Pentru asamblare, asezati un strat generos de frisca in centrul bezelei pe care puneti restul fructelor taiate in jumatati, presarand sosul de capsuni si coacaze pe deasupra.

Paste Primavera

Cum pastele Carbonara sau Bolognese sunt clasicele italienesti pentru sezonul rece, pastele Primavera sunt un fel de mancare ideal pentru vara, incorporand toata bunatatea legumelor din gradina intr-o farfurie cu mult gust.

Ingrediente: paste penne, ceapa rosie, morcov, broccoli, ardei gras, dovlecel, rosii, usturoi, ulei de masline, sare, 2 lingurite de ierburi aromatice (busuioc, oregano, rozmarin), 2 linguri suc de lamaie, 2 linguri de patrunjel proaspat, ½ cana parmezan ras

Mod de preparare:

  • Spalati si tocati legumele dupa cum va place, putand incerca o varietate de moduri: solzisori, fasii sau cubulete, pentru a da o textura mai interesanta.
  • Fierbeti intr-o oala apa pentru paste cu putina sare. Cand apa clocoteste adaugati pastele si lasati-le la fiert aproximativ 10 minute sau pana sunt gatite al dente.
  • Intre timp incingeti uleiul de masline intr-o tigaie adanca si sotati legumele progresiv deoarece fiecare necesita un timp de gatire diferit. Adaugati prima data morcovii si ceapa rosie si lasati 2 minute apoi broccoliul si ardeiul gras iar peste alte 2 minute dovleceii.
  • La final adaugati rosiile, usturoiul si ierburile aromatice si sotati alte 2-3 minute.
  • Scurgeti pastele si turnati-le peste sote-ul de legume.
  • Adaugati sucul de lamaie si asezonati dupa gust. Daca pastele sunt prea uscate mai puteti adauga apa ramasa in urma fierberii pentru a ajunge la consistenta dorita. Adaugati parmezanul si patrunjelul si continuati sa amestecati.
  • Serviti cu parmezan si cateva frunze de patrunjel proaspat presarate pe deasupra.

Acum a mai ramas doar sa te bucuri de soare. Pofta buna!