Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

5 retete de preparate la gratar

Autor: Arctic

Data publicarii: July 6, 2018

Data modificarii: October 9, 2019

Gratarul reprezinta una dintre cele mai iubite metode de preparare a carnii si a legumelor. Puse pe gratar, acestea capata o savoare si un gust aparte. Cine poate rezista micilor, frigaruilor sau ciupercilor preparate pe jar? Vara este cel mai potrivit anotimp pentru a iesi la iarba verde si a pregati gratarul in aer liber. O masa gustoasa in natura alaturi de familie si prieteni este un prilej minunat pentru un rasfat culinar si relaxare.

Pentru cei care vor sa manance preparate la gratar mai des, exista si cateva variante de a-l pregati chiar in propria bucatarie. Aragazele si cuptoarele moderne beneficiaza de functii de tip grill, ce ofera rezultate similare cu cele ale gratarelor clasice. O alternativa o reprezinta si tigaile grill sau gratarele electrice.

aragaz arctic cu grill

Aragazele Arctic au integrate functii multiple, cum sunt Grill si Rotisor, ce permit prepararea alimentelor intr-un mod divers, sanatos, dar si mai rapid. Arzatoarele cu eficienta energetica ridicata accelereaza ritmul in care acestea se gatesc.

Afla mai multe detalii

Aceasta metoda de preparare este mai ofertanta decat te-ai astepta la prima vedere. Cu ajutorul condimentelor si marinadelor, carnea si legumele se pot transforma in adevarate delicatese.  Arunca o privire peste retetele propuse in acest articol si vezi care este pe gustul tau.

Burger picant

Pui cu miere si sos de soia

Salata cu branza halloumi la gratar

Coaste de porc marinate

Legume in otet balsamic

 

Burger picant

arctic - preparate la gratar burger 2

unsplash.com

Burgerul castiga din ce in ce mai mult in popularitate. Acesta este un preparat versatil, care combina foarte multe gusturi, motiv pentru care se numara printre preferatele tuturor. Poti pregati burgeri si la tine acasa, daca vrei sa incerci ceva nou cu ocazia unui gratar in familie.

Ingrediente: 800 g de carne tocata de vita, 1 ceapa rosie, o lingurita de otet din vin alb, 2 castraveti murati, 4 chifle brioche pentru burger, ulei de masline, 4 lingurite de mustar, sos Tabasco (sos picant de rosii), 4 lingurite de ketchup.

Ingrediente sos burger: ¼ salata iceberg, 2 linguri de maioneza, 1 lingura de ketchup, 1 lingurita de sos Tabasco.

  • Imparte carnea in patru parti egale, iar cu mainile umede modeleaz-o sub forma unor bile. Aplatizeaza-le cu podul palmei pana obtii 4 chiftele cu diamentrul de aproximativ 12 cm. Asaza-le pe un fund de lemn si pune-le la frigider.
  • Toaca foarte fin ceapa rosie si adauga un praf de sare si otetul din vin alb.
  • Taie castravetii murati in felii subtiri, iar chiflele in jumatati.
  • Toaca salata si amestec-o impreuna cu celelalte ingrediente pentru sos.
  • Scoate chiftelele de burger din frigider, unge-le cu ulei de masline si adauga sare si piper.
  • Pune burgerii pe gratar, avand grija sa ii presezi cu o paleta de bucatarie.
  • Dupa un minut, intoarce burgerii si unge partea care a stat pe gratar cu jumatate de lingurita de mustar si foarte putin sos picant.
  • Pune si chiflele pe gratar pana se rumenesc.
  • Monteaza burgerii adaugand ¼ din cantitatea de sos pe o bucata de chifla, peste care pui carnea, ¼ din salata de ceapa si ¼ din cantitatea de castraveti murati. Unge cealalta bucata de chifla cu ketchup si preseaz-o peste restul ingredientelor.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

 

Pui cu miere si sos de soia

arctic - preparate la gratar pui 3

pixabay.com

Cum faci carnea de pui sa fie cu adevarat savuroasa? Combinand aromele dulci cu cele sarate si acre, vei obtine un preparat delicios cu o textura frageda si un gust special.

Ingrediente: 500 g de ciocanele de pui, 100 ml sos de soia, 100 ml de otet balsamic, 3 linguri de miere, 2 catei de usturoi tocati, 2 fire de ceapa verde tocate, 2 linguri de seminte de susan.

  • Pregateste marinada mixand sosul de soia, otetul balsamic, mierea, usturoiul si ceapa. Pastreaza jumatate de cana din cantitatea rezultata pentru a unge carnea pe parcursul pregatirii la gratar.  
  • Intr-o punga de plastic cu fermoar amesteca puiul impreuna cu marinada si pune-l la frigider pentru cel putin 3 ore. Daca il poti lasa peste noapte, este cu atat mai bine.
  • Pune puiul pe gratar si cu ajutorul unei pensule, unge-l din cand in cand cu marinada ramasa.
  • La final, presara deasupra cateva seminte de susan.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

 

Salata cu branza halloumi la gratar

arctic - preparate la gratar halloumi 4

pexels.com

Branza halloumi este o specialitate de origine cipriota cu o textura robusta si o aroma intensa, produsa din lapte de capra si de oaie, care poate fi preparata la gratar fara sa se topeasca. Este potrivita pentru a fi inclusa in sandvisuri calde sau salate.

Ingrediente: 100 g de branza halloumi, 1 castravete lung, 10 rosii cherry, rucola, 100 g de nuca, ulei de masline, otet balsamic, sare.

  • Taie branza in felii cu grosimea de aproximativ un centimetru.
  • Pune halloumi pe gratar timp de 3-5 minute pe fiecare parte.
  • Spala si taie rosiile, castravetele, rucola si nucile.
  • Asaza-le pe o farfurie, astfel incat sa creezi un pat peste care vei pune halloumi.
  • Presara sare dupa gust, putin ulei de masline si otet balsamic.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

 

Coaste de porc marinate

arctic - preparate la gratar coaste 5

unsplash.com

Costele de porc pe gratar te vor face sa te lingi pe degete. Pentru ca gustul lor sa fie unul excelent, mizeaza pe condimente. Nu te feri sa combini diferite tipuri de gusturi, deoarece rezultatul final va fi cu siguranta delicios.

Ingrediente: 2 bucati de coaste de porc (1,5 kg), ulei de masline, 1 ardei iute rosu, 1 bucata de 2 cm de ghimbir, 2 catei de usturoi, 150 ml de suc de mere, 100 ml de otet din vin alb, 2 linguri de ketchup, 1 lingura de mustar, 100 ml de sos de soia cu un continut redus de sare, 100 g de zahar brun.

  • Incepe prin a presara peste coaste sare, piper si ulei de masline.
  • Pregateste marinada. Toaca foarte fin ardeiul iute, da pe razatoare ghimbirul si usturoiul si pune-le impreuna cu sucul de mere, otetul, ketchupul, mustarul, sosul de soia si zaharul brun intr-o oala.
  • Amesteca ingredientele si pune oala pe aragaz la foc mediu. Lasa mixul sa fiarba incet timp de 10-15 minute pana ce obtii un sos mai dens.
  • Pune sosul peste coaste si apoi pregateste-le la gratar pentru 10 minute.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

 

Legume in otet balsamic

arctic - preparate la gratar legume 6

pixabay.com

Aceste legume sunt atat de gustoase, incat le vei prefera preparatelor din carne. Poti sa faci oricat de multe, deoarece nu vor ramane nemancate. In cazul in care faci o cantitate mai mare, le poti pastra pana la 4 zile in frigider.

Ingrediente: dovlecei, ardei grasi, vinete, ciuperci, ceapa, ulei de masline, otet balsamic, 2-3 catei de usturoi, sare.

  • Spala legumele. Dovleceii si vinetele taie-le pe lung in fasii putin mai groase. Ceapa taie-o rondele, iar ardeii grasi lasa-i intregi. Procedeaza la fel si in cazul ciupercilor.
  • Pune legumele pe gratar pana ce se gatesc.
  • Dupa ce sunt gata, asaza-le intr-un vas termorezistent sau intr-un castron si adauga peste ele sare, ulei de masline si usturoi.
  • Acopera-le cu un capac pana ce acestea absorb lichidul.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Alege sa prepari la gratar o gama variata de alimente. Aceasta metoda este potrivita atat pentru gatirea mai multor tipuri de carne, de la cotlete pana la coaste sau burgeri, cat si pentru legume sau branza, cum este halloumi. Este o metoda rapida de a pregati mancare savuroasa pe gustul tuturor membrilor familiei tale.