Cauti retete delicioase si simplu de gatit pentru familia ta? Preparatele la cuptor vor completa cu succes meniul vostru. Daca vrei sa economisesti timp si sa te bucuri de eficienta in bucatarie, apeleaza la aceasta metoda de gatit cat mai des. Cuptoarele moderne iti ofera multe optiuni privind functiile si programele care te vor ajuta sa preparari retete foarte diverse cu rezultate nemaipomenite. Friptura ta va arata rumenita, lasagna se va gratina perfect, in timp ce painea si prajiturile pot capata exact textura pe care ti-o doresti.
Gatitul la cuptor este si una dintre cele mai sanatoase metode de preparare a alimentelor, deoarece implica utilizarea unei cantitati foarte mici de grasime. In plus, caldura uscata elimina surplusul continut de anumite tipuri de carne. Asa ca, alege sa folosesti cat mai des cuptorul, daca iti doresti o alimentatie sanatoasa.
Inspira-te din retetele propuse mai jos si surprinde-ti familia cu preparate noi.
Muschi de porc umplut cu mere si caise
Pui la cuptor cu unt aromatizat cu usturoi si ierburi
Frittata cu sunca si branza cheddar
Muschi de porc umplut cu mere si caise
Gateste carnea de porc intr-o maniera diferita. Da-i o savoare aparte, apeland la fructe si plante aromatice. Fructele aduc un strop de dulceata, in vreme ce plantele aromatice imbogatesc gustul si aroma preparatului.
Ingrediente: 1 kg de carne de porc, 1 mar verde decojit si taiat in cubulete, 6 caise uscate maruntite, 120 g de parmezan, 1 lingura de ulei de masline, 1 lingura de salvie proaspata tocata, 4 catei de usturoi maruntiti, 1 lingurita de sare, ½ lingurita de piper negru.
Curata foarte bine carnea indepartand grasimea si pielita, daca este cazul. Taie muschiul, astfel incat sa obtii o bucata mare cu grosimea de un centimetru pentru a o putea rula. Condimenteaza cu sare si piper. Intr-un castron combina marul, caisele, parmezanul, salvia, usturoiul si salvia. Pune amestecul rezultat peste carnea de porc, astfel incat sa o poti rula. Leaga rulada folosind ata alimentara, pastrand o distanta de 2 centimetri intre noduri. Unge preparatul cu ulei de masline si pune-l la cuptor. Il poti gati folosind functia Grill sau ca pe orice alt tip de friptura. Alegerea iti apartine.
Pui la cuptor cu unt aromatizat cu usturoi si ierburi
Puiul este un clasic al preparatelor la cuptor. Se gateste repede si usor. In plus, poti face diferite asocieri cu plante aromatice sau condimente, care ii dau de fiecare data un gust distinct. Pentru urmatoarea masa in familie, incearca puiul cu unt aromatizat cu usturoi si ierburi. Vei vedea cum untul va schimba textura si gustul carnii, pastrand-o suculenta pana in momentul servirii.
Ingrediente: 1 pui intreg, 150 g de unt, 2 catei de usturoi, 1 lamaie, rozmarin, patrunjel, sare.
Primul pas il reprezinta prepararea untului aromatizat. Acesta trebuie sa fie la temperatura camerei pentru a putea incorpora cat mai usor si mai uniform aromele. Asadar, pune peste cantitatea de unt sare si amesteca-l foarte bine. Adauga usturoiul pisat, rozmarinul, patrunjelul si coaja de lamaie. Mixeaza totul foarte bine.
Desprinde pielea de pe pieptul puiului si introdu o parte din untul aromat. Astfel pieptul, care de obicei este foarte slab, va deveni mai fraged si mai suculent. Foloseste restul untului pentru a acoperi intreaga suprafata a puiului. Introdu in carcasa o lamaie si apoi leaga pulpele cu o sfoara. Lasa puiul la cuptor pentru 1 ora, 1 ora si 20 de minute, daca este mai mare.
Frittata cu sunca si branza cheddar
Poti face micul dejun din weekend cu adevarat special. Inlocuieste clasicele oua ochiri sau oua fierte cu frittata. Vei adora textura pufoasa si gustul bogat al acestui preparat foarte simplu de realizat.
Ingrediente: 8 oua, 200 g de sunca, 200 ml de lapte, 50 g branza cheddar maturata, sare, piper.
Inainte de toate, incinge cuptorul la 180°C. Bate ouale impreuna cu laptele, sarea si piperul. Poti utiliza un mixer pentru a le aera mai bine. Adauga sunca taiata in bucatele si branza cheddar data pe razatoare. Pune mixul intr-o tava imbracata cu hartie de copt. Deasupra mai poti adauga branza cheddar, daca vrei ca preparatul sa se gratineze. Lasa frittata in cuptor timp de 30-35 de minute. Serveste-o alaturi de salata verde sau rosii cherry.
Cartofi la cuptor cu lamaie
Cartofii sunt preferatii tuturor. Asa ca e bine sa incerci cat mai multe si diverse moduri de a-i prepara. Acestia pot fi serviti atat ca fel principal, cat si ca garnitura. Incearca o varianta fresh, cum este cea a cartofilor cu lamaie.
Ingrediente: 1 kg de cartofi, 2 lamai, 1 lingura de seminte de coriandru, ulei de masline extra virgin, 1 lingura de oregano uscat.
Incalzeste cuptorul la 200ºC. Curata cartofii de coaja si taie-i in bucati mari, chiar in jumatati sau sferturi. Spala lamaile, sterge-le si taie-le pe lung in felii groase. Piseaza semintele de coriandru intr-un mojar cu pistil. Fierbe cartofii in apa sarata timp de 10-12 minute. Scurge apa si lasa-i sa se raceasca timp de 1 minut.
Incinge cateva linguri de ulei de masline intr-o tava in cuptor si apoi pune cartofii, lamaile, coriandrul si oregano. Asezoneaza cu sare si piper si amesteca bine pana ce cartofii sunt acoperiti de ierburi si condimente. Lasa-i in cuptor timp de 45-60 de minute pana ce capata o culoare aurie.
Conopida intreaga la cuptor
Incearca un preparat nou, absolut delicios. Fa un obicei din a-ti surprinde familia cu noi retete. Conopida la cuptor poate fi una dintre ele. Este gustoasa si gatita intreaga la cuptor arata apetisant.
Ingrediente: 1 conopida mare, 4 catei de usturoi, 1 lingurita de boia afumata, 1 lingurita de cimbru uscat, 1 lamaie, 4 linguri de vin sherry, ulei de masline, 400 g de rosii prunisoare, 40 g de fulgi de migdale, ½ de legatura de patrunjel.
Piseaza cateii de usturoi, amesteca-i cu boia, jumatate din cantitatea de cimbru si doua linguri de ulei de masline. Curata conopida. Indeparteaza frunzele si taie tulpina, apoi cresteaz-o la baza sub forma de cruce. Pune conopida intr-un vas termorezistent. Adauga pasta de boia si intinde-o uniform pe toata suprafata conopidei. Pune apoi zeama de lamaie si vinul. Acopera vasul si da-l la cuptor pentru 1 ora si 20 de minute, la o temperatura de 180ºC. In ultimele 20 de minute indeparteaza capacul sau folia de aliminiu si adauga rosiile taiate in jumatati.
Intre timp, prajeste migdalele intr-o tigaie. Inainte de servire, adauga-le peste conopida impreuna cu patrunjel tocat si putin ulei de masline.
Exploreaza functiile si programele cuptorului tau. Vei vedea ca ai o multitudine de optiuni de a gati creativ, sanatos si delicios pentru intreaga familie. Apeleaza la aceasta metoda pentru a economisi timp si pentru a-ti maximiza rezultatele. Inoveaza si incearca noi combinatii de gusturi.