Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

5 retete de prajituri de 8 martie

Autor: Arctic

Data publicarii: March 6, 2019

Data modificarii: June 9, 2022

8 martie este o sarbatoare mai noua decat cea a Martisorului. In Romania, 8 martie este și ziua mamei, deci este momentul perfect in care sarbatorim femeia și sa ne aratam aprecierea pentru grija și dragostea oferita pe tot parcursul anului.

Traditia spune ca in aceasta zi barbatii trebuie sa le ofere mamelor, sotiilor, prietenelor, colegelor buchete de flori si mici atentii. In Romania, Bulgaria, Estonia, Republica Moldova, Slovenia si Rusia obiceiul este ca femeile sa primeasca flori si mici atentii. In timp ce in alte tari, precum Portugalia, se dau petreceri la care au acces doar femeile, iar in tari precum Polonia au loc si numeroase demonstratii feministe.

Indiferent care este traditia, sau din ce tara suntem, sau modul in care se sarbatoreste, Ziua Femeii ramane o zi in care sarbatorim feminitatea in toata splendoarea si eleganta ei. De aceea, noi ne-am gandit la o serie de retete cu care poti rasfata femeile speciale din viata ta.

Prajitura de ciocolata cu banane

Tartă cu crema de lamaie si bezea

Prajitura cu pere si bezea

Prajitura Martisor

Tort cu cafea si brandy

Prajitura de ciocolata cu banane

Sursa foto: www.pexels.com

Ingrediente:

6 oua, 8 linguri de zahar, 3 linguri de faina, 1 lingura de cacao, 1/2 baton de vanilie, 250 g de frisca, 300 g de ciocolata neagra, 2 linguri de amidon, 350 ml de lapte, 10 g de gelatina, 3 banane, 50 g unt, 2 linguri de lapte cald.

Mod de preparare:

  • Incepem prin a mixa albusurile cu mixerul, iar galbenusurile cu zaharul pana se deschid la culoare.
  • Adaugam albusurile peste galbenusuri si mixam in continuare.
  • Curatam jumatate de baton de vanilie si punem semintele in compozitie.
  • Adaugam vanilia, faina si cacao in compozitie.
  • Luam o foaie de copt si o intindem pe o tava.
  • Turnam compozitia.
  • Totul se coace la o temperatura medie pentru 20 de minute.
  • Lasam blatul la racit si ne apucam sa facem crema.
  • Restul oualor se amesteca cu zaharul, amidonul, apoi subtiem compozitia cu lapte cald.
  • Alegem o oala de marime medie si turnam compozitia in interior. Lasam totul la foc mic si amestecam pana se ingroasa.
  • Luam de pe foc crema si adaugam ciocolata neagra, iar apoi amestecam pana o topim.
  • Pentru a finaliza compozitia de crema, adaugam gelatina si acoperim totul cu o folie de aluminiu.
  • Dupa racire, adaugam frisca mixand-o incontinuu cu miscari usoare.
  • Taiem bananele si le stropim cu lamaie, apoi le asezam pe blatul racit.
  • Ungem blatul cu crema, pe fiecare strat, iar la final ornam totul cu crema ramasa si banane.
  • Tortul se lasa la racit cateva ore, sau peste noapte pentru ca blatul sa aiba timp sa se infuzeze cu aromele.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Tarta de lamaie si bezea

Sursa foto: www.pexels.com

Ingrediente: 175 g unt , 400 g faina, 12 oua, 400 g zahar, două linguri de apă rece, un praf de sare, zeama si coaja de la 3 lamai, 300 g smantana grasa, 2 fiole de esenta de vanilie, o cana de zahar pudra vanilat.

Mod de preparare:

  • Amestecam untul cu restul ingredientelor. Apoi ne apucam de framantat aluatul si-l punem la rece pentru cel mult 20 de minute.
  • Pentru a face crema, mixam lamaia, smantana, praful de sare, esenta vanilie si zaharul pudra vanilat. Apoi luam o cana din compozitia rezultata si punem faina in ea, amestecand continuu cu mixerul pentru a evita aparitia cocoloaselor.
  • Aceasta se pune la foc mic, intr-un vas antiaderent, iar cand da in clocot se ia de pe foc.
  • Scoatem blatul de la frigider si il intindem pe o foaie de prajitura, pe care o tapetam cu unt. Pe deasupra asezam inca o foaie de copt, si asezam o cana de orez uscat, pentru a evita ridicarea aluatului la mijloc.
  • Lasam la cuptor timp de 7 minute si inlaturam orezul, impreuna cu hartia de copt.
  • Punem aluatul la cuptor inca 8 minute.
  • La finalul celor 8 minute, scoatem aluatul, turnam crema si o nivelam.
  • Bagam totul la cuptor pentru inca 15 minute.
  • Batem albusurile impreuna cu zaharul pana cand obtinem o compozitie de bezea. Turnam totul peste prajitura si o bagam la cuptor pentru inca 5 minute pana cand se rumeneste bezeaua.

 

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Prajitura cu pere

Sursa foto: www.pexels.com

Ingrediente:

 

1 lamaie mica, 1 ou+ 3 galbenusuri, 125 g unt moale, 125 g zahar, 50 g amidon, 150 g faina, 1 lingurita praf de copt, ½ lingurita scortisoara, 1 praf de sare, 2 pere, 2 linguri zeama de lamaie, 3 linguri dulceata de caise, 3 linguri fulgi de cocos

Mod de preparare:

  • Spalam lamaia, o punem in storcator ca sa obtinem suc si radem coaja.
  • Amestecam un ou intreg, cele 3 galbenusuri impreuna cu zaharul in mixer pana cand se umfla. Apoi adaugam untul si mixam pana se omogenizeaza.
  • La final punem faina, amidon, praf de copt, praf de sare si scortisoara si mixam in continuare.
  • Faina se adauga treptat si amestecam pana se obtine aluatul, cu o compozitie mai moale.
  • Tapetam o tava cu foaie de copt si apoi turnam aluatul.
  • Curatam perele si le taiem in jumatati egale. Avem grija sa scoatem cotorul si sa taiem perele in felii subtiri.
  • Pentru a evita oxidarea fructelor, le stropim cu lamaie.
  • Le punem peste blat si punem tava in cuptor pentru 40 de minute.
  • Pentru a prepara bezeaua mixam albusurile cu praful de sare si zeama de lamaie. Apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana cand bezeaua capata o textura lucioasa.
  • Turnam bezeaua peste
  • O punem inca 10 minute la cuptor pana cand se rumeneste putin.
  • Inainte de a o servi musafarilor trebuie sa o lasam cateva ore la racit. Apoi decoram prajitura cu gem de caise si fulgi de cocos.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Prajitura Martisor

Sursa foto: www.unsplash.com 

Ingrediente:  

400 g faina, 100 g untura, 7 linguri de zahar, sare, 2 oua, 500 ml de lapte, 100 g gris, ½ lingurita de amoniac stins in lapte, 150 g unt, suc de sfecla proaspat stors, esenta de vanilie si fulgi de cocos.

Mod de preparare:

Punem intr-un vas urmatoarele ingrediente: faina, sare, zahar, ouale batute, untura si bicarbonatul.

  • Framantam aluatul si-l impartim in 4 bucati egale.
  • Intindem 4 foi pe care le punem in cuptor timp de 6-8 minute, la 180 de grade.
  • Apoi le lasam la racit.
  • Ne apucam de preparat crema. Fierbem laptele si zaharul, iar cand incepe sa fiarba turnam grisul in ploaie, amestecand continuu cu telul ca sa evitam formarea cocoloaselor.
  • Fierbem pana se ingroasa si luam de pe foc.
  • Adaugam apoi untul si lasam totul la racit.
  • La final punem vanilia.
  • Impartim crema in doua parti. O parte se amesteca impreuna cu 2-3 linguri de suc proaspat de sfecla si se mixeaza la viteza mica.
  • Ungem o foaie cu crema roz, iar a doua cu crema alba si tot asa.
  • Presaram la final fulgi de cocos, sau putem chiar sa imbracam prajitura.
  • Servim prajitura a doua zi dupa ce s-au inmuiat foile.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Tort de cafea si brandy

Sursa foto: www.pexels.com

Ingrediente: 4 oua, 3 linguri apa fierbinte, 250 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 150 gr faina, 50 gr amidon de porumb, 1 plic praf de copt, 2 plicuri de crema pentru prajituri (aroma de cafea si brandy), 450 ml lapte rece, 150 ml cafea tare, 150 ml apa, 3 linguri de zahar pudra, frisca lichida.

Mod de preparare:

  • Mixam albusurile cu sarea, zaharul si zaharul vanilat. Lasam mixerul la o viteza mare pana cand obtinem o spuma tare si apoi adaugam galbenusurile, continuand sa amestecam.
  • La final adaugam si faina, amidonul si praful de copt. Turnam totul intr-o tava, unsa in prealabil cu unt sau tapetata cu foaie de copt.
  • Cuptorul trebuie preincalzit la 170 de grade. Apoi bagam blatul in cuptor timp de 25-30 de minute.
  • Scoatem blatul din cuptor si-l lasam sa se raceasca. Apoi il taiem in trei bucati egale.
  • Punem intr-un vas inalt praful din plicuri, zaharul pudra si turnam laptele rece. Mixam pana cand se intareste compozitia.
  • Ne apucam de preparat siropul, amestecand intr-un bol cafeaua, zaharul pudra si apa.
  • Luam un platou si asezam prima foaie pe el. Insiropam cu aproximativ 100 ml de sirop. Punem crema pe deasupra. Facem la fel si cu a doua foaie.
  • A treia foaie va fi stratul de deasupra si trebuie insiropata.
  • Tortul va fi imbracat in crema ramasa.
  • La final ornam cu frisca si lasam tortul la frigider 2-3 ore inainte de a il servi.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

&nbsp &nbsp &nbsp &nbsp 8 martie este o zi dedicata femeilor speciale din viata noastra. De aceea, dupa ce terminam de gatit preparatele delicioase pentru doamnele din viata noastra, urmatorul pas este sa punem vasele in masina de spalat vase, apoi sa facem curatenie in restul casei pentru a le primi cum se cuvine.