Cine nu iubeste fructele? Sunt gustoase si aromate. Este greu, daca nu imposibil sa rezistam cireselor, capsunilor sau strugurilor. Si de ce am face-o? Trebuie sa ne bucuram de proprietatile fructelor si sa le consumam din abundenta, mai ales atunci cand este sezonul lor.
Daca iti plac fructele sau doresti sa ii imprietenesti pe cei mici cu gustul lor, integreaza-le in deserturi. Prajiturile cu fructe sunt usoare si ideale in orice moment al zilei. Indiferent ca alegi sa le servesti dupa masa, la cafeaua de dimineata sau sa le oferi copiilor tai ca o recompensa dulce dupa o repriza de joaca, acestea sunt intotdeauna binevenite.
Datorita gustului intens si pigmentilor de culoare pe care ii contin, fructele sunt acel tip de ingredient care are puterea de a transforma pur si simplu un preparat. Acestea dau aroma prajiturilor, iar in combinatie cu anumite tipuri de condimente chiar pot face magie in materie de gust. In plus, au calitatea de a colora deserturile, facandu-le apetisante si din punct de vedere vizual.
Iti propunem 5 retete delicioase de prajituri cu fructe, care cu siguranta vor fi adorate de iubitorii de dulciuri, care stim ca nu sunt deloc putini.
Tarta cu crema de lamaie
Sursa foto: pexels.com
Aceasta tarta este un desert fin, in care se combina perfect textura crocanta a crustei cu crema fina de lamaie. Merita sa o incerci chiar si la ocazii speciale.
Ingrediente pentru aluat: 120 g de unt, 75 g de zahar pudra, 3 galbenusuri, 250 g de faina.
Ingrediente pentru crema: 5 oua, 150 g de zahar, 100 ml zeama de lamaie (sucul de la aproximativ 4 lamai), 2 linguri de coaja de lamaie data prin razatoare, 150 g de smantana dulce.
Parcurge aceste etape pentru a obtine o tarta delicioasa, cu gust intens de lamaie.
- Incepe cu pregatirea aluatului. Amesteca untul aflat la temperatura camerei cu zaharul pudra, pana ce se omogenizeaza. Apoi adauga 2 galbenusuri si continua sa amesteci. Pune si faina, iar folosindu-te de degete lucreaza cu ingredientele pana ce obtii un aluat sfaramicios. Daca simti ca mai este nevoie de lichid pentru ca acesta sa capete o textura uniforma, poti adauga doua linguri de apa rece.
- Framanta aluatul obtinut timp de 1-2 minute, dupa care impacheteaza-l intr-o folie alimentara si lasa-l la frigider pentru o ora.
- Dupa ce s-a scurs acest interval, intinde aluatul pe o suprafata pe care ai presarat putina faina in prealabil.
- Pune foaia de aluat intr-o tava de tarta cu diametrul de 24 de centimetri si, folosindu-te de degete, asigura-te ca acesta a aderat la suprafata tavii. Taie marginile si inteapa aluatul cu ajutorul unei furculite. Baga tava la congelator pentru 20 de minute.
- Incalzeste cuptorul la 180°C. Scoate tava din congelator. Acopera aluatul cu o foaie de copt si pune deasupra orez sau fasole, pentru a preveni umflarea acestuia in timpul coacerii si a mentine aspectul uniform al crustei.
- Coace aluatul timp de 20 de minute, dupa care indeparteaza foaia de copt si fasolea sau orezul utilizate, si mai lasa-l pentru alte 15-20 de minute, pana ce devine auriu.
- Cu un minut inainte de finalizarea coacerii, unge aluatul cu galbenusul ramas si redu intensitatea cuptorului la 140°C.
- Prepara crema mixand ouale cu zaharul, zeama si coaja de lamaie. Bate si smantana si inglobeaz-o in compozitie.
- Toarna crema peste aluatul copt in prealabil si da totul la cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
- Tot ce mai ai de facut este sa pudrezi tarta cu zahar dupa ce s-a racit.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Pandispan cu capsuni
Sursa foto: pixabay.com
Untul si vanilia din pandispan in combinatie cu capsunile dau acestui desert un gust bogat. Este usor de facut si potrivit chiar si pentru micul-dejun impreuna cu o cana de cafea sau de ceai.
Ingrediente: 500 g de capsuni proaspete, 100 g de unt, 200 g de faina, 2 lingurite de praf de copt, 250 g de zahar, 250 ml de lapte, 1 ou, ½ lingurita de sare, 1 lingurita extract de vanilie.
- Incalzeste cuptorul la 180°C.
- Amesteca ingredientele uscate intr-un bol: faina, praful de copt si sarea.
- Bate untul cu zaharul cu ajutorul unui mixer. Incepe cu o viteza mai mare si scade intensitatea pe parcurs. Dupa ce amestecul a capatat o textura aerata, adauga pe rand oul, laptele si vanilia.
- Incorporeaza faina in amestecul obtinut.
- Pune aluatul intr-o tava pe care ai uns-o in prelabil cu unt. Adauga si capsunile dupa ce le-ai spalat, uscat si taiat.
- Da prajtura la cuptor pentru 10 minute la temperatura de 180°C, dupa care scade la 160°C si las-o sa se coaca pentru aproximativ o ora.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Crumble cu prune
Sursa foto: unsplash.com
Daca iti plac deserturile suculente, aceasta prajitura va fi pe gustul tau.
Ingrediente umplutura: 800 g de prune, 50 g de zahar brun, coaja de la o lamaie, 1 lingurita de scortisoara, 1 lingura de faina.
Ingrediente crusta: 250 g de faina, 150 g de unt, 160g de zahar, 50 g de faina de migdale.
- Incalzeste cuptorul la 180°C.
- Spala prunele, indeparteaza samburii si pune jumatatile rezultate una langa alta intr-o tava cu marginile mai inalte.
- Amesteca zaharul cu coaja de portocala, scortisoara si faina, si presara amestecul peste prune. Apoi distribuie uniform si doua linguri de apa peste aceste ingrediente uscate.
- Mixeaza ingredientele pentru crusta. Pune amestecul rezultat in tava peste celelalte ingrediente.
- Da preparatul la cuptor pentru 30-40 minute, pana ce capata un aspect auriu.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Spuma de zmeura
Sursa foto: pexels.com
Cand iti doresti un desert usor si fin, poti opta pentru aceasta spuma delicata si foarte aromata, de un roz seducator.
Ingrediente: 4 foi de gelatina, 300 g de zmeura, 4 oua, 75 g de zahar, 150 ml de smantana pentru frisca.
- Inmoaie foile de gelatina intr-un bol cu apa rece timp de 5 minute.
- Stoarce-le si pune-le intr-un recipient rezistent la caldura impreuna cu o lingura din apa in care au stat la inmuiat. Pune vasul peste o oala cu apa care fierbe pana ce gelatina s-a topit.
- Paseaza zmeura intr-un blender si apoi trece pasta printr-o strecuratoare pentru a indeparta samburii.
- Separa ouale si bate galbenusurile impreuna cu zaharul cu ajutorul unui mixer, 4-5 minute, pana ce se aereaza si isi schimba culoarea.
- Bate smantana pana ce obtii frisca.
- Pune zmeura si gelatina peste galbenusurile cu zahar, omogenizeaza si adauga si frisca.
- Bate si albusurile spuma si incorporeaza-le cu grija peste amestecul rezultat pentru a nu pierde aerul.
- Distribuie spuma in cateva pahare si lasa totul la frigider timp de 4 ore.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Rulada de bezea cu fructe
Textura acestui desert este absolut incantatoare. Bezeaua crocanta se combina perfect cu crema fina din interior si fructele proaspete.
Ingrediente: 4 oua, 200 g de zahar, 1 lingurita de amidon, 1 pastaie de vanilie, 450 ml de smantana dulce, 450 g de fructe de padure.
- Incalzeste cuptorul la 160°C si asaza o foaie de copt intr-o tava subtire cu marginile joase.
- Bate albusurile cu un praf de sare pana ce obtii o spuma ferma. Adauga si zaharul, apoi amidonul si continua sa mixezi inca 5 minute la viteza mare.
- Intinde bezeaua uniform peste foaia de copt si da-o la cuptor pentru 20 – 25 de minute. Dupa ce s-a copt, las-o sa se raceasca.
- Bate smantana, peste care adauga semintele din pastaia de vanilie. La final pune si o mana din fructele de padure si mixeaza totul foarte bine.
- Intinde crema pe ¾ din suprafata foii de bezea. Distribuie restul de fructe si apoi incepe sa rulezi.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Daca ai ajuns la finalul acestui articol, cu siguranta ti s-a facut pofta de un desert cu fructe. Inceaca-l pe cel care este cel mai aproape de preferintele tale si rasfata-te cu o prajitura delicioasa la gustarea de dupa-amiaza sau in weekend.