5 retete de placinte

Publicat la data de: 11/06/2018, 12:55

Autor: Arctic

5 retete de placinte
5 retete de placinte
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2018/11/retete-de-placinte.png
August 30, 2019
Arctic

Placintele sunt unele dintre preparatele care ne aduc cel mai mult aminte de copilarie. Bunicile si mamele noastre framantau aluaturi subtiri sau pufoase si le umpleau cu tot felul de bunataturi. Placinta cu branza, dulce sau sarata era nelipsita inainte de intrarea in post, pentru ca apoi placintele cu cartofi, cu varza, cu mere sau […]

retete de placinte

Placintele sunt unele dintre preparatele care ne aduc cel mai mult aminte de copilarie. Bunicile si mamele noastre framantau aluaturi subtiri sau pufoase si le umpleau cu tot felul de bunataturi. Placinta cu branza, dulce sau sarata era nelipsita inainte de intrarea in post, pentru ca apoi placintele cu cartofi, cu varza, cu mere sau cu dovleac sa fie cele care umpleau mesele. Asteptarea era cea mai grea. Aromele venite din cuptor alimentau nerabdarea si pofta mancaciosilor.

A venit momentul sa ii rasfati si tu pe ai tai pofticiosi cu placinte gustoase. Rezerva-ti cateva ore in weekend, deoarece procesul de preparare este ceva mai minutios, insa cu siguranta merita efortul. O placinta sarata este excelenta pentru a fi consumata la cina, ca gustare intre mese sau chiar servita musafirilor. Alege o reteta cu umplutura dulce si familia ta se va putea bucura de un desert delicios. Pregateste-ti ustensilele si incinge cuptorul. Suntem siguri ca retetele propuse de noi iti vor face pofta de gatit.

Placinta cu spanac si branza feta

Placinta cu varza

Placinta cu ciuperci

Placinta cu nuci

Invartita cu mac

 

Placinta cu spanac si branza feta

placinta cu spanac si fetaSursa foto: pexels.com

Combinatia de spanac si branza este una foarte reusita. Aceasta placinta de inspiratie greceasca poate fi un antreu minunat. O poti servi si ca fel principal alaturi de o salata sau chiar cu o lingura de iaurt alaturi.

Ingrediente: 300 g de branza feta, 400 g de baby spanac, 5 oua, oregano uscat, 1 cub de unt, 1 pachet de foi de placinta, piper, nucsoara.

  • Incinge cuptorul  la 200°C.
  • Intr-un castron faramiteaza branza cu ajutorul unei furculite.
  • Pune ouale peste branza. Adauga putin piper si oregano uscat. Amesteca totul foarte bine.
  • Topeste untul intr-o tigaie impreuna cu un strop de ulei la foc mediu. Adauga jumatate din cantitatea de spanac. Cand acesta se inmoaie si pierde din volum, adauga si frunzele ramase.
  • Pune 4 foi de aluat una peste cealalta. Unge-o pe cea de-a patra cu ulei pe intreaga suprafata. Presara putina sare si putin piper, apoi reia procesul adaugand alte patru foi de inca 2 ori. La final trebuie sa ai 3 straturi a cate 4 foi.
  • Adauga spanacul calit peste compozitia de branza si oua. Daca acesta mai are apa rezultata in urma gatirii, scurge-o inainte. Adauga si un praf de nucsoara.
  • Pune foile de aluat intr-o tava rotunda unsa cu ulei. Adauga umplutura apoi adu marginile aluatului inspre mijloc avand grija sa le ungi cu putin ulei pentru a se lipi.
  • Poti unge placinta cu putin ou batut. Da-o la cuptor pana se rumeneste.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

 

Placinta cu varza

aluat placinta varza

Sursa foto: pixabay.com

Varza nu are un gust delicios doar calita, murata sau transformata in salata. Ea poate fi folosita ca umplutura pentru o placinta sarata numai buna de savurat in zilele friguroase.

Ingrediente aluat: 300 g de faina, 100 g de unt, 1 ou, 100 ml lapte, 1 lingura de drojdie.

Ingrediente umplutura: 1 kg de varza, 100 ml de ulei, sare, piper.

  • Dilueaza drojdia in lapte.
  • Amesteca faina cu drojdia diluata si oul.
  • Framanta aluatul adaugand treptat untul.
  • Lasa aluatul la crescut timp de o ora.
  • Toaca varza foarte fin, apoi sareaz-o si strange-o foarte bine intre palme pana simti ca incepe sa isi piarda din fermitate si sa isi lase putina apa.
  • Intr-o oala incinge uleiul. Pune varza la calit. Nu uita sa adaugi si piperul.
  • Dupa ce a crescut, intinde aluatul intr-o foaie cu grosimea de 3-4 mm, apoi taie-o in bucatati patrate cam de 15 cm latime.
  • Umple fiecare bucata de aluat cu varza. Ai grija ca aceasta sa fie foarte bine scursa. Adu inspre centru marginile aluatului si lipeste-le cu putin ou batut.
  • Placintele se pot coace in cuptor sau praji in tigaie.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

 

Placinta cu ciuperci

placinta cu ciuperci

Sursa foto: unsplash.com

Aceasta placinta este un substitut excelent pentru pateurile sarate de cofetarie. Este un aperitiv pe care il poti servi musafirilor tai chiar si in zilele de sarbatoare.

Ingrediente aluat: 500 g de faina, 200 ml ulei, apa calduta, sare.

Ingrediente umplutura: 2 cepe, 200 g de ciuperci, 1 legatura de marar, sare, piper.

  • Pune faina pe blatul din bucatarie sub forma unei gramajoare. Fa o mica adancitura in mijlocul acesteia si adauga sarea, uleiul si putina apa calda. Foloseste-te de o furculita si incepe sa omogenizezi ingredientele umede inaintand spre faina. Daca simti nevoia, mai adauga apa.
  • Dupa ce ai terminat de framantat, lasa aluatul sa se odihneasca.
  • Toaca ceapa felii subtiri. Caleste-o in ulei.
  • Dupa ce s-a inmuiat ceapa, adauga si ciupercile maruntite.
  • La final pune mararul tocat, sarea si piperul.
  • Intinde 4 foi din aluatul rezultat.
  • Unge o tava cu ulei, apoi asaza prima foaie. Pune o parte din umplutura, apoi adauga urmatoarea foaie si tot asa pana la final. Ai grija ca ultimul strat sa fie reprezentat de o foaie. Unge-o foarte bine cu ulei.
  • Da placinta la cuptor pentru 15-20 de minute.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

 

Placinta cu nuci

placinta cu nuci

Sursa foto: pexels.com

Un desert cu ingrediente putine, usor de gasit, dar cu un gust fantastic. Combinatia de nuci, zahar si unt trezeste pofta oricarui iubitor de dulciuri.

Ingrediente aluat: 500 g de faina, 1 ou, 20 g de unt, apa calduta, sare.

Ingrediente umplutura: 250 g de nuci, 125 g de zahar, 100 g de unt.

  • Pune faina intr-un castron sau direct pe blat. Adauga in mijloc: oul, untul, sare si putina apa. Incepe sa amesteci si mai adauga apa. Trebuie sa obtii un aluat ceva mai moale, cu o consistenta elastica.
  • Toaca nucile. O poti face la cutit sau poti utiliza un tocator de bucatarie.
  • Amesteca nucile cu zaharul.
  • Topeste untul.
  • Intinde aluatul intr-o foaie cat mai subtire. Unge-l apoi cu unt.
  • Distribuie umplutura pe suprafata foii, apoi incepe sa o rulezi. La final unge-o cu unt.
  • Pune sulul in tava unsa. Poti modela placinta sub forma unui melc.
  • Coace placinta la foc mic.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

 

Invartita cu mac

placinta cu mac

Sursa foto: unsplash.com

Macul poate fi folosit si ca ingredient principal intr-un preparat, nu doar presarat deasupra produselor de patiserie. Placinta este unul dintre ele.

Ingrediente aluat: 3 cesti de faina, 2 oua pentru aluat si 1 ou pentru uns, 1 lingurita de drojdie, 2 linguri de unt, 1 ceasca de lapte, 1 pahar de zahar, 3 linguri de ulei, sare.

Ingrediente umplutura: 500 g seminte de mac, 1 ceasca de zahar, 2 cani de lapte, zahar vanilat.

  • Prepara aluatul. Amesteca ouale, untul, zaharul, uleiul, drojdia si sarea. Apoi mixeaza cu faina si framanta pana ce obtii un aluat consistent.
  • Macina macul si fierbe-l in lapte pana se leaga. Adauga si zaharul si vanilia.
  • Intinde aluatul gros de un deget.
  • Distribuie umplutura pe suprafata aluatului. Ai grija ca aceasta sa fie rece.
  • Ruleaza foaia si pune-o intr-o tava unsa sub forma unei spirale. Unge-o cu ou batut.
  • Coace-o la foc mai iute pentru inceput. Dupa ce isi mareste volumul, micsoreaza intensitatea flacarii. 

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Prepararea unei placinte este un proces ceva mai elaborat, care necesita timp, rabdare si pricepere. Rezultatul este insa unul delicios. Placintele pot fi deopotriva preparate simple si sofisticate. Totul sta in umplutura folosita. Ingredientele sunt cele care dicteaza gustul. Apeleaza la retete traditionale sau inspira-te din cele ale altor culturi. Dulci sau sarate, suntem singuri ca placintele tale nu vor rezista prea mult pe masa. La placinte inainte!