Program:


Luni - Vineri: 08:30 - 20:00
Sambata: 08:30 - 17:00

Tarif standard in retelele nationale

 

5 retete de placinte

Autor: Arctic

Data publicarii: November 6, 2018

Data modificarii: March 23, 2023

Placinte cu branza la cuptor, placinta cu branza si marar, ardeleneasca sau cu branza dulce, moldoveneasca, cu mere, visine, dovleac, legume, seminte, carne sau peste, placintele raman un preparat deosebit de apreciat de toata lumea. Un preparat extrem de versatil, retetele de placinta isi gasesc cu usurinta locul in meniul nostru de zi cu zi, la mese festive sau picnicuri in natura, in pachetelul de scoala al copilului sau ca gustare potrivita pentru o excursie de o zi.

placinta cu mere

A venit momentul sa iti rasfeti si tu familia cu placinte gustoase, sarate sau dulci. Rezerva-ti cateva ore in weekend, caci procesul de preparare este uneori mai minutios, dar rezultatul este unul delicios de fiecare data. Suntem siguri ca retetele propuse de noi iti vor face pofta de gatit.

Placinte cu spanac si branza feta

placinta cu spanac si branza feta

Placinta cu spanac si feta sau binecunoscuta spanakopita ne imbie mereu cu aromele ei atunci cand ne petrecem vara pe litoralul grecesc. Delicioasa, savuroasa, aperitiv sau fel principal, nu poate lipsi din meniurile festive sau cele de zi cu zi.

Ingrediente pentru placinta

ingrediente pentru placinta

Pentru umplutura cu spanac si feta:

  • 600 g spanac (congelat, dezghetat si bine stors)
  • 2 legaturi de patrunjel, tocate marunt
  • 1 ceapa galbena mare, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 4 oua
  • 300 g branza feta de calitate, maruntita
  • 2 linguri de marar uscat
  • piper negru proaspat macinat

Pentru crusta:

  • 1 pachet de foi de patiserie
  • 1 cana de ulei de masline extravirgin

Mod de preparare: 

  1. Preincalzeste cuptorul la 170°C. Stoarce bine spanacul pentru a te asigura ca ai eliminat orice exces de lichid.
  2. Intr-un castron, adauga spanacul si restul ingredientelor de umplutura. Amesteca pentru a avea o compozitie omogena. Desfa foile de patiserie si pune-le intre doua prosoape de bucatarie usor umede. 
  3. Pregateste un vas de copt de 24×33 cm. Unge fundul si lateralele ei cu ulei de masline. 
  4. Asaza in tava doua foi de patiserie, lasandu-le sa acopere partile laterale ale vasului. Unge generos cu ulei de masline. Adauga urmatoarele doua foi si unge-le cu ulei de masline. Repeta pana se epuizeaza doua treimi din foile de patiserie.
  5. Acum, intinde uniform umplutura de spanac si feta peste crusta. Acopera cu inca doua foi si unge cu ulei de masline. Continua sa stratifici foile de aluat, cate doua, unge cu ulei de masline, pana cand ai epuizat toate foile. 
  6. Unge stratul superior cu ulei de masline si stropeste cu cateva picaturi de apa. Indoaie capetele sau excesul de aluat din laterale spre interior, poti chiar sa le sfarami putin. 
  7. Unge bine partile pliate cu ulei de masline. Taie placinta partial in patrate (nu pana la fund).
  8. Coace placinta la 180°C, timp de 1 ora sau pana cand crusta este crocanta si aurie.
  9. Scoate placinta, taie-o in patratele complet si serveste-o calda sau rece.

👉 Alege cuptoarele incorporabile de la Arctic, cu o temperatura uniformizata prin ventilatie, si cu gatire asistata, care iti vor da siguranta ca placinta ta va avea o rumenire optima la exterior, cu o crusta delicioasa.

Sfaturi pentru o placinta cu spanac reusita 

placinta cu spanac

  • Dupa cum stii, foile de patiserie sunt extrem de fine, subtiri ca foaia de hartie si se pot rupe pe masura ce lucrezi cu ele. Pentru cele mai bine rezultate, asaza foile de aluat intre doua prosoape de bucatarie usor umede, inainte de a incepe sa lucrezi cu ele. De asemenea, asigura-te ca ungi fiecare strat cu ulei sau unt topit. Nu te zgarci.
  • Poti face aceasta placinta cu o seara inainte. Coace-o si apoi depoziteaz-o pana a doua zi. Sau poti sa o prepari si sa o asamblezi in tava, sa dai placinta la rece pana a doua zi, cand iti mai ramane doar sa o coci.
  • O placinta cu spanac deja gatita se va pastra bine daca este depozitata in mod corespunzator la frigider timp de 2 pana la 3 zile. Se incalzeste in cuptorul incalzit mediu.
  • Pregateste trigoane cu spanac, pentru o gustare rapida de luat la birou.

trigoane cu spanac

  • De asemenea, poti portiona resturile de placinta gatita si le poti congela pentru alta data. La fel, poate fi incalzita in cuptor, fara a fi dezghetata in prealabil.
  • Ce sa servesti alaturi de placinta cu spanac? Spanakopita este un aperitiv grozav, o garnitura pentru carnea de miel sau pui, dar poate fi cu usurinta si un fel principal. Serveste-o cu o salata greceasca, cu un sos tzatziki sau cu hummus.

Reteta placinta cu varza

placinta cu varza

Varza nu are un gust delicios doar calita, murata sau in salata. Ea poate fi folosita ca umplutura pentru o placinta sarata, numai buna de savurat in zilele friguroase si nu numai.

Ingrediente pentru aluat

aluat placinta

  • 300 g faina
  • 100 g unt
  • 1 ou
  • 100 ml lapte
  • 1 lingura de drojdie

Mod de preparare aluat: Dilueaza drojdia in putin lapte caldut. Amesteca faina cu drojdia diluata si oul batut. Framanta aluatul, adaugand treptat untul topit. Lasa aluatul la crescut timp de o ora, intr-un loc cald, acoperit cu un prosop de bucatarie.

Ingrediente umplutura

retete placinta varza

  • 1 kg varza
  • 2 morcovi
  • 100 ml ulei
  • sare, piper

Mod de preparare:

  1. Toaca varza foarte fin, folosindu-te de o mandolina. Freaca varza tocata cu sare, apoi stoarce-o bine de lichidul ramas. Rade si morcovul fin si stoarce-l si pe el.
  2. Intr-o oala incinge uleiul si pune varza si morcovul la calit. Adauga si piper, dupa gust. Nu uita sa adaugi si piperul.

👉 Cu ajutorul plitelor incorporabile cu inductie de la Arctic, cu aspect elegant si extrem de usor de folosit, vei putea gati o umplutura perfecta pentru placinta ta cu varza.

Asamblarea placintelor

placinta

Poti asambla placinta cu varza in trei moduri:

  1. Dupa ce aluatul a crescut, intinde o foaie de 3-4 mm grosime, apoi taie patrate de 15 cm latime. Umple fiecare patrat cu varza, adu marginile aluatului spre centru si strange-le si unge la final cu ou batut.
  2. Intinde o foaie dreptunghiulara de aluat, pune compozitia, apoi ruleaza placinta ca pe un cozonac. Coace placinta intr-o tava de cozonac unsa cu margarina si tapetata cu faina.
  3. Pentru mesele festive, poti face o placinta cu varza intr-o tava de tarte. Imparte aluatul in doua bucati. Intinde doua foi de placinta, tapeteaza cu prima fundul tavii, toarna compozitia si niveleaza frumos. Taie fasii din a doua bucata de aluat si realizeaza un grilaj deasupra placintei. Unge placinta cu ou si da-o la cuptor. Placinta se coace la cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 45-50 de minute.

Placinta cu ciuperci 

placinta cu ciuperci

Un aperitiv delicios, cu gust de padure, care-si poate gasi cu usurinta locul pe masa de Craciun, la un picnic sau ca o gustare de pranz satioasa si gustoasa.

Ingrediente miniplacinta cu ciuperci

reteta placinta cu ciuperci

  • 25 g unt, plus extra pentru uns
  • 1 lingurita ulei de masline
  • 1 ceapa mica, taiata marunt
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • 350 g ciuperci feliate
  • 1 legatura patrunjel, tocat 
  • 100 ml smantana
  • 1 pachet aluat de patiserie
  • 4 linguri faina simpla, pentru pudrat
  • 1 ou, batut
  • 1 lingurita seminte de susan, optional

Mod de preparare:

  1. Incalzeste untul si uleiul intr-o tigaie. Adauga ceapa si prajeste pana se inmoaie. Amesteca usturoiul si ciupercile, condimenteaza si lasa la gatit 5 minute pana cand ciupercile sunt moi. Adauga patrunjelul si smantana. Ia de pe foc si lasa compozitia sa se raceasca.
  2. Incinge cuptorul la 200°C. Unge o tava de briose cu 6 forme cu unt, apoi tapeteaza fiecare forma cu o fasie lunga si subtire de pergament pentru copt. Intinde aluatul pe o suprafata usor fainata si decupeaza 6 cercuri de 10 cm diametru. Apasa fiecare cerc in formele de briose. 
  3. Intinde aluatul ramas si decupeaza 6 cercuri de 8 cm diametru.
  4. Imparte compozitia de ciuperci intre placinte. Unge marginile aluatului cu putin ou, acopera cu cercurile de 8 cm si apasa usor pentru a sigila bine placintele.
  5. Unge cu oul ramas si presara semintele de susan.
  6. Coace 25-30 de minute pana devin aurii. Lasa-le sa se raceasca 5 minute, apoi le poti scoate din forme. 
  7. Lasa-le la racit pe un gratar si le poti depozita in recipiente ermetice timp de 1 zi. Le poti reincalzi inainte de servire.

Descopera 👉 categoria noastra de frigidere, dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie, si alege modelul care te va ajuta sa pastrezi legumele, dar si preparatele tale in cele mai bune conditii.

Sfaturi pentru o placinta de ciuperci reusita

cum se face placinta cu ciuperci

  • In locul aluatului de patiserie, poti folosi foitaj de patiserie. Intinde doua foi, unge-le generos cu unt sau ulei de masline, repeta procesul de inca doua ori. Intinde compozitia de ciuperci deasupra, ruleaza partea mai lunga, apoi rasuceste-l in spirala si asaza-l in tava. Unge cu ou, presara susan si coace la 200°C pana cand devine aurie.
  • Pentru un gust plin, bogat, de padure, foloseste hribi, ghebe sau galbiori. Pentru textura, toaca marunt cateva ciuperci pleurotus. Caleste umplutura de ciuperci pana cand tot lichidul lasat de acestea se evapora. Altfel, risti ca aluatul de patiserie sa ramana umed si necopt.

ingrediente pentru placinta

  • Dubleaza cantitatile din reteta de mai sus si poti pregati o placinta mai generoasa, care iti va satura toata familia. In locul formelor de briose, foloseste o tava pentru tarte cu fundul detasabil. Acopera fundul si marginile acesteia cu o foaie de aluat de patiserie, decupeaza frumos marginile. Adauga umplutura. Unge marginile crustei cu putin ou, apoi acopera placinta cu a doua foaie de aluat. Decupeaza si apasa usor marginile pentru a avea o placinta bine inchisa. Cu varful unui cutit, inteapa usor placinta deasupra, pentru a nu crapa la coacere. Unge cu ou batut si coace-o timp de o ora la 180°C sau pana cand e rumenita frumos deasupra.

Placinta cu nuci

placinta cu nuci

Un desert cu ingrediente putine, usor de gasit, dar cu un gust fantastic. Combinatia de nuci, zahar si unt trezeste pofta oricarui iubitor de dulciuri.

👉 Descopera categoria noastra de aragaze, ce imbina cu succes plita si cuptorul, pentru a transforma gatitul intr-o placere.

Ingrediente aluat

rulouri cu nuca

  • 500 g faina
  • 1 ou
  • 20 g unt
  • apa calduta
  • sare

Ingrediente umplutura

retete placinta cu nuci

  • 250 g nuci
  • 125 g zahar
  • 100 g unt
  • zahar pudra

Mod de preparare:

  1. Pune faina intr-un castron sau direct pe blat. Adauga in mijloc: oul, untul, sarea si putina apa. Incepe sa amesteci si mai adauga apa. Trebuie sa obtii un aluat ceva mai moale, cu o consistenta elastica.
  2. Toaca nucile grosier cu un cutit sau un tocator de bucatarie. Amesteca nucile cu zaharul. Topeste untul.
  3. Intinde aluatul intr-o foaie cat mai subtire. Unge foaia cu unt. Distribuie umplutura de nuci pe suprafata foii, apoi ruleaza ca pe un cozonac. La final, unge placinta cu unt.
  4. Pregateste o tava cu hartie de copt. Pune sulul in tava ca atare sau da-i forma de melc.
  5. Coace placinta la 200°C, pana cand este frumos rumenita si trece testul scobitorii.
  6. Serveste-o pudrata cu zahar pudra.

Placinta cu mac

placinta cu mac

Macul poate fi folosit si ca ingredient principal in umplutura unor placinte, nu doar presarat deasupra acestora. Iar rezultatul este delicios.

Ingrediente aluat

melci cu mac

  • 3 cesti de faina
  • 3 oua
  • 1 lingurita de drojdie
  • 2 linguri de unt
  • 1 ceasca de lapte
  • 1 pahar de zahar
  • 3 linguri de ulei
  • sare

Ingrediente umplutura

reteta rulouri cu mac

  • 500 g seminte de mac
  • 1 ceasca de zahar
  • 2 cani de lapte
  • zahar vanilat

Mod de preparare:

reteta placinta cu mac

  1. Pregateste aluatul, amestecand ouale, untul, zaharul, uleiul, drojdia si sarea. Apoi adauga ingredientele umede peste faina si amesteca pana cand vei avea un aluat omogen si elastic. Lasa aluatul sa se odihneasca 30 de minute.
  2. Macina macul si fierbe-l in lapte pana se leaga. Adauga zaharul si zaharul vanilat. Lasa crema sa se raceasca.
  3. Intinde aluatul mai gros, apoi distribuie umplutura pe suprafata lui.
  4. Ruleaza foaia si pune-o intr-o tava unsa sub forma unei spirale. Sau taie felii de 4-5 cm grosime pe care le poti aseza in tava, pe hartie de copt. Unge placinta deasupra cu ou batut.
  5. Coace placinta la 220°C pentru primele 15 minute, apoi redu la 190°C pentru inca 20-25 de minute, pana cand placinta este frumos rumenita.
  6. Serveste-o calda sau rece, presarata cu putin zahar pudra.

Prepararea unei placinte este un proces ceva mai elaborat, care necesita timp, rabdare si pricepere. Rezultatul este insa unul delicios. Dulci sau sarate, suntem singuri ca placintele tale nu vor rezista prea mult pe masa. La placinte inainte!

Sursa foto: Shutterstock

Sursa video: Youtube Arctic Romania