Scenariul unei dimineti perfecte in care iti savurezi cafeaua in tihna, mananci un mic dejun hranitor in timp ce iti treci in revista lista cu activitati pentru ziua respectiva este de cele mai multe ori un vis. Diminetile ne prind grabiti, incercand sa inghesuim in ora scursa de la trezire si pana la plecarea spre serviciu o multitudine de activitati. Trebuie sa ne spalam, sa ne imbracam, sa-i pregatim pe cei mici pentru scoala sau gradinita. Cum ramane in acest caz cu micul dejun? Ei bine, chiar si in diminetile foarte aglomerate ne putem bucura de un mic dejun delicios.
Checul este o varianta foarte buna pentru prima masa a zilei. Este aromat, satios si merge perfect cu o cana de cafea, de ceai sau de lapte. Se prepara foarte usor si are calitatea de a se pastra foarte bine pentru mai multe zile la rand. Poate fi consumat atat de cei mici, cat si de cei mari. Este usor de impachetat si de strecurat in geanta. Asa ca poate fi consumat din mers, daca alegi sa iei micul dejun in masina sau la birou.
Checul se prepara usor si repede. Este si foarte versatil. La reteta de baza pot fi adaugate alte tipuri de ingrediente precum: fructe, nuci sau condimente, care sa-i imbogateasca gustul. Vezi ce retete ti-am pregatit!
Chec cu dovleac si scortisoara
Chec cu lamaie
Sursa foto: unsplash.com
Dulce si acrisor, checul cu lamaie este perfect pentru cei care vor sa isi simta papilele gustative provocate dis-de-dimineata. Acesta reprezinta un echilibru foarte bun intre textura densa a prajiturii si aroma proaspata a lamailor. Reteta este simpla, contine putine ingrediente, iar modul de preparare este la fel de facil.
Ingrediente: 170 g de unt, 3 oua, 270 g de zahar, 270 g de faina, 170 ml de lapte, 1 lingura de coaja de lamaie, zeama de la o lamaie (aproximativ 20 ml), 1 ½ de praf de copt, un praf de sare.
- Preincalzeste cuptorul la 180°C.
- Amesteca ingredientele uscate intr-un bol: faina, zaharul, praful de copt si sarea.
- Adauga untul peste ingredientele uscate. Ai grija sa il scoti din timp din frigider pentru a fi usor de incorporat. Cu ajutorul unui mixer, omogenizeaza ingredientele pana ce obtii un mix sfaramicios. Apoi adauga si zeama de lamaie.
- Bate cele 3 oua impreuna cu laptele si apoi pune compozitia rezultata peste amestecul de unt, faina si lamaie. Amesteca pana ce obtii un aluat omogen.
- Pune aluatul intr-o tava tapetata cu foaie de copt si coace-l pentru o ora, o ora si un sfert.
- Pregateste o glazura din 5 linguri de zeama de lamaie si 2 linguri de zahar. Tine amestecul pe foc pana ce se ingroasa. Cu ajutorul unei pensule de patiserie, distribuie siropul pe suprafata checului.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Chec cu mere si curmale
Sursa foto: pixabay.com
Bucura-te de gustul merelor intr-un chec delicios, cu o textura moale si delicata. Acest fruct aparent banal poate straluci intr-un astfel de preparat. Face o echipa foarte buna cu fructele uscate, respectiv curmalele, iar un praf de scortisoara intregeste acest legamant al aromelor.
Ingrediente: 2 mere, 300 g de faina, 150 g de zahar, 1 lingura de praf de copt, 1 lingurita de sare, ½ lingurita de scortisoara, ¼ lingurita de nucsoara, 120 g de unt, 2 oua mari, 120 ml de lapte, 200 g de curmale maruntite.
- Pregateste cuptorul pentru copt, incalzindu-l la o temperatura de 180°C.
- Unge cu unt si tapeteaza cu faina o forma de chec.
- Curata de coaja si marunteste merele.
- Amesteca faina, praful de copt, sarea, scortisoara si nuscoara.
- Omogenizeaza untul cu zaharul folosind un mixer. Adauga si ouale si amesteca totul foarte bine.
- Adauga in compozitie treptat si amestecul de faina si laptele.
- La final incorporeaza merele si curmalele.
- Coace checul pentru o 1 si 5/15 minute.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Chec cu dovleac si scortisoara
Sursa foto: pexels.com
Acest chec este o prajitura de sezon. Toamna este cel mai potrivit moment in care sa il prepari. Este anotimpul dovleacului si il poti introduce cu succes in alimentatia familiei tale sub forma unui chec parfumat cu scortisoara.
Ingrediente: 420 g de faina, 500 g de zahar, 1 ½ lingurite de sare, 2 lingurite de bicarbonat de sodiu, 1 ½ lingurite de scortisoara, 1 lingurita de nucsoara, 450 g de piure de dovleac, 250 ml de ulei vegetal, 4 oua medii.
- Unge cu unt si tapeteaza cu faina doua tavi de chec. Preincalzeste cuptorul la 180°C.
- Combina intr-un bol faina, zaharul, sarea, bicarbonatul de sodiu, scortisoara si nucsoara.
- Intr-un bol separat omogenizeaza foarte bine piureul de dovleac cu uleiul vegetal.
- Amesteca mixul de faina cu cel de dovleac si ulei.
- Pune aluatul rezultat in tavi si da-l la cuptor pentru 1 ora.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Chec cu morcovi
Sursa foto: unsplash.com
Deoarece gustul dulce al morcovilor este intensificat odata cu prepararea termica, acestia sunt ideal de folosit si in deserturi. Merg foarte bine combinati cu diferite tipuri de nuci si cu creme pe baza de branza. Un adevarat deliciu.
Ingrediente: 140 g de faina, ½ lingurita de bicarbonat de sodiu, 1 lingurita de praf de copt, ¼ lingurita de sare, 1 lingurita de scortisoara, 100 g de zahar alb, 100 g de zahar brun, 2 oua, 135 ml de ulei vegetal, esenta de vanilie, 3 morcovi (180 g) dati pe razatoare, 50 g de nuci.
- Incalzeste cuptorul 180°C, unge o tava cu unt si tapeteaz-o cu faina.
- Amesteca faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea si scortisoara.
- Bate ouale impreuna cu zaharul alb si zaharul brun cu ajutorul unui mixer pana ce se aereaza. Adauga treptat si uleiul, apoi morcovul ras.
- Incorporeaza si ingredientele uscate, apoi coace checul pentru 40 – 50 de minute. Verifica daca este gata introducand o scobitoare in aluat. Daca iese curata, inseamna ca este copt.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Chec cu banane
Sursa foto: unsplash.com
Checul cu banane este un desert foarte popular. Bananele sunt accesibile, le gasim indiferent de anotimp, iar textura cremoasa si gustul delicios, le fac unele dintre cele mai iubite fructe. Aceasta prajitura va fi un succes, mai ales daca ai in familie fani ai acestui fruct.
Ingrediente: 120 g de unt, 200 g de zahar, 2 oua mari, 70 ml de lapte, esenta de vanilie, 3 banane medii foarte bine coapte, 250 g de faina, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, ¼ lingurita de sare, 100 g de nuci tocate.
- Pregateste cuptorul incalzindu-l la 180°C. Imbraca o tava de chec cu hartie pentru copt.
- Topeste untul la cuptorul cu microunde sau pe aragaz la foc mic.
- Combina untul cu zaharul.
- Adauga si ouale si bate-le foarte bine cu un mixer pana ce obtii un amestec cu textura omogena.
- Continua adaugand laptele si esenta de vanilie.
- Paseaza bananele si mixeaza-le in aluat.
- Pune si faina, dupa ce in prealabil ai amestecat-o cu sarea si bicarbonatul de sodiu.
- La final adauga si nucile.
- Coace checul intre 50 si 65 de minute.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Este usor sa prepari un chec. Aceasta prajitura nu este deloc pretentioasa. Tot ce ai de facut este sa respecti o succesiune foarte simpla a etapelor de pregatire. In rest, ingredientele, mixerul si cuptorul vor face restul. Depozitat corect, checul se pastreaza foarte bine pentru mai multe zile la rand, asta daca pofticiosii din familie nu il vor manca indata ce va fi gata. Nu garantam ca nu se va intampla acest lucru. Dimineti frumoase si gustoase!