5 preparate gourmet de post

Publicat la data de: 11/28/2017, 15:20

Autor: Arctic

5 preparate gourmet de post
5 preparate gourmet de post
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2017/11/5-preparate-gourmet-de-post-featured-image.jpg
February 13, 2019
Arctic

Postul este un ragaz pe care il acordam corpului, mintii si sufletului nostru. Este o perioada destinata reconectarii interioare, gandurilor bune si alimentelor naturale, vegetale. Mancarea in sine reprezinta o experienta. In timpul postului, aceasta poate capata noi valente. Restrictiile pe care le presupune, inseamna, de fapt, oportunitatea de a inova in bucatarie, de a […]

Postul este un ragaz pe care il acordam corpului, mintii si sufletului nostru. Este o perioada destinata reconectarii interioare, gandurilor bune si alimentelor naturale, vegetale. Mancarea in sine reprezinta o experienta. In timpul postului, aceasta poate capata noi valente. Restrictiile pe care le presupune, inseamna, de fapt, oportunitatea de a inova in bucatarie, de a incerca gusturi noi si de a face cunostinta cu noi alimente: condimente, plante aromatice, seminte, fructe si legume. Acestea aduc beneficii specifice, de care te poti bucura atat la nivel de gust, cat si pentru sanatatea ta.

Postul poate fi si despre preparate sofisticate, gourmet. Nu neaparat complicat de gatit, ci mai cu seama inedite ca gust, aroma sau textura. Un singur ingredient este necesar pentru a schimba cursul unei retete culinare si a o transforma din banala in ceva special. Inspira-te din retetele de ma jos.

 

1. Salata Waldorf

Aceasta salata aduce impreuna texturi si gusturi diferite. Este un preparat satios, cu note dulci, pe care il poti consuma si ca fel principal, dar si ca antreu. Combinatia de legume, fructe si nuci da preparatului un aer rafinat. Gustul este complex si surprinzator. Papilele tale gustative vor fi in sarbatoare. Din fericire, efortul de a pregati aceasta salata este invers proportional cu gustul. Odata ce ai toate ingredientele la indemana, totul devine foarte simplu.

Ingrediente. Pentru o portie ai nevoie de 100 de grame de varza, aproximativ o cana, 1 morcov dat pe razatoare, telina tulpina – o cana tocata bucatele, ½ mar tocat marunt (poti opta pentru un soi mai acrisor, cum este Granny Smith), 4 curmale tocate si ele, 50 de grame de nuci sau caju, maioneza vegetala.

Intr-o prima etapa toaca varza, la cutit sau cu ajutorul unui tocator. Amesteca varza cu morcovul, telina si marul cu maioneza. Ai grija sa fie mixate foarte bine, acopera bolul cu folie alimentara si tine salata in frigider cel putin o ora inainte de servire. Scoate-o de la rece si adauga nucile si curmalele. Asta e tot ce ai de facut. Masa este gata!

 

2. Risotto vegetarian cu ulei de trufe

Trufele reprezinta unul dintre cele mai pretioase ingrediente. Bucatarii de top le folosesc in preparatele lor. Acestea au o aroma intensa, de aceea se utilizeaza in cantitati foarte mici. Pentru ca sunt rare, si pretul lor este pe masura. Asta nu inseamna ca trebuie sa te privezi de aroma spectaculoasa a trufelor. O varianta mai accesibila este uleiul de trufe. Acesta poate fi adaugat pentru extra savoare in diverse preparate. Atentie! Acest ulei nu se prelucreaza termic, deoarece isi pierde din calitati. Il poti integra cu succes in retetele pentru risotto, in special in cele care contin si alte tipuri de ciuperci.

Ingrediente pentru 2 portii de risotto vegetarian: 1 lingura de ulei de masline, ½ jumatate de ceapa alba maruntita, 3 catei de usturoi tocati, 100 de grame de ciuperci champignon, 100 de grame de orez arborio, 500 ml de supa de legume, patrunjel tocat, sare si piper.

Pentru inceput incinge uleiul de masline intr-o tigaie mai inalta. Adauga ceapa si usturoiul si caleste-le la foc mediu. Pune si ciupercile si continua gatirea pentru inca un minut. Imediat dupa, este randul orezului. Amesteca-l cu restul ingredientelor din tigaie si apoi treptat incepe sa adaugi supa de legume, pana cand orezul este gatit si capata o consistenta cremoasa. Daca ti se pare ca este prea tare, mai poti adauga supa sau apa fierbinte. Opreste gatirea preparatului, pune sare si piper dupa gust, adauga uleiul de trufe, amesteca. Serveste cu patrunjel tocat proaspat deasupra.

 

3. Supa crema de mazare cu menta

Supele crema sunt gustoase si usor de preparat, chiar si de un incepator. Sunt o varianta excelenta pentru cina, in special in sezonul rece. Poti face o supa crema sofisticata cu minim de efort. Supa de mazare cu menta este un astfel de exemplu, deoarece iti trezeste papilele gustative cu notele sale fresh.

Ingrediente: 1 lingura de ulei de masline, o ceapa alba maruntita fin, 800 de grame de cartofi albi, 1 litru de supa de legume, 350 de grame de mazare, si o legatura de menta proaspata tocata.

Caleste ceapa timp de 5 minute pana se inmoaie si devine aurie. Apoi adauga cartofii si supa de legume si fierbe-le la foc mic. Imediat ce cartofii s-au fiert, adauga si mazarea si menta, si lasa totul pe foc inca 5 minute. Scurge supa si paseaza legumele cu ajutorul unui blender, adaugand treptat din cantitatea de lichid. Definitiveaza gustul preparatului cu sare si piper.

 

4. Linguine cu dovlecei, menta si lamaie

Pastele au calitatea de a fi foarte usor transformate intr-un preparat cu adevarat spectaculos. Secretul sta in ingredientele utilizate, dar si in calitatea pastelor. Intotdeauna alege-le pe cele din grau dur, care isi vor pastra textura pe pacursul gatirii.

Pentru 2 portii de linguine cu dovlecei, menta si lamaie, ai nevoie de 150 de paste linguine, 2 dovlecei zucchini, o legatura de menta proaspata si o lamaie.

Fierbe pastele in apa sarata, conform instructiunilor de pe ambalaj. Taie dovleceii mai intai pe lung si apoi julienne, astfel incat la final sa obtii fasii de grosimea unui bat de chibrit. Caleste dovleceii intr-o lingura de ulei de masline timp de 4 minute si apoi adauga menta. Scurge pastele si adauga-le in tigaia in care s-au gatit dovleceii cu o lingura din apa in care au fiert. Storce si zeama de lamaie. Asezoneaza cu sare si piper, iar la final adauga peste preparatul tau coaja rasa de lamaie.

 

5. Trufe de ciocolata cu unt de arahide

Intotdeauna ramane loc si pentru desert. Chiar si in post. Exploreaza lumea dulciurilor delicioase fara lapte, unt sau oua. Incearca trufele de ciocolata neagra cu unt de arahide. Sunt un desert concentrat, cu o consistenta densa si un gust aparte.

Ingrediente: 350 grame unt de arahide, 100 de grame de unt vegetal (margarina), 300 de grame de zahar pudra (cantitatea poate creste daca iti doresti un preparat mai dulce), 200 de grame de ciocolata neagra 75% cacao, 2 linguri de unt de cocos.

Omogenizeaza untul de arahide cu margarina si zaharul pudra. Pune amestecul rezultat la frigider pana devine tare, apoi modeleaza-l sub forma de bilute. Topeste ciocolata neagra impreuna cu untul de cocos la bain-marie sau la cuptorul cu microunde. Scufunda bilutele de unt de arahide in ciocolata topita si apoi lasa-le sa se intareasca intr-o tava tapetata cu o foaie de copt. Le poti pune si la frigider pentru a grabi intarirea glazurii.

Perioada postului poate fi o adevarata calatorie in lumea gusturilor. Foloseste-ti imaginatia, inspira-te si fa cunostinta cu noi alimente si condimente. Bucura-te de tot ce natura are de oferit. Gateste si exploreaza noi mancaruri pentru mesele in familie.