Oricand ai de amestecat tot felul de ingrediente, te poti baza pe blenderul tau pentru a te scuti de griji si de efort. Pe langa eficienta lui caracteristica, nu multi stiu ca blenderul este si foarte versatil, putand fi folosit in prepararea a tot felul de retete diferite, atat sarate cat si dulci. Cum poate clasicele smoothie-uri sau milkshake-uri sunt deja parte din arsenalul vostru de retete, iti oferim cinci idei noi de mancaruri delicioase si usor de preparat cu ajutorul unui blender de nadejde, fie el clasic sau vertical, de mana.
Aperitive
Sursa foto: https://www.pexels.com
Salata de icre, ciupercile cu usturoi, crema de branza, vinetele sau fasolea sunt aperitive traditionale pe placul familiei extinse si a musafirilor, dar adesea pentru a le marunti si amesteca poti petrece ore bune in bucatarie. Cu un blender de mana, poti pasa toate ingredientele fara a face mizerie, avand totodata mai mult control asupra consistentei obtinute.
Pentru amatorii de mancaruri orientale, hummus-ul va iesi in doar cateva minute adaugand intr-un blender: boabele fierte de naut, pasta tahini, uleiul de masline, usturoiul si sucul de lamaie. Poti servi toate aceste salate alaturi de paine prajita crocanta, biscuiti sarati sau grisine cu ierburi aromate.
Supe creme
Sursa foto: https://pixabay.com
Supele creme nu mai sunt doar marca restaurantelor pretentioase, ci un mod delicios si colorat de a ne bucura de legumele si verdeturile in sezon cum ar fi: mazarea, conopida sau spanacul. Retetele sunt simple si pornesc de la baza de supa clasica, cu un sote de ceapa si usturoi in functie de gust, urmand sa adaugi progresiv legumele tale preferate si sa le dai in clocot la foc mic, pe plita. Un sfat practic ar fi sa pui la fiert si cativa cartofi, care nu vor masca gustul celorlalte ingrediente si vor face supa cremoasa si satioasa. Amesteca cu un blender vertical, adaugand putina smantana pentru gatit si supa este gata sa fie savurata, calda sau rece!
Un sfat pentru cand faceti supe la blenderul clasic este sa mixati supa in transe, deschizand capacul periodic pentru a lasa aburul sa iasa. Asigurati-va ca acesta a fost bine inchis in momentul in care porniti blenderul pentru ca lichidul fierbinte sa nu iasa pe dinafara.
Sosuri
Sursa foto: https://pixabay.com
De la sosurile pentru carne pana la dressingurile pentru salate, sunt putine astfel de preparate ce nu pot fi pregatite cu ajutorul blenderului. Pana si maioneza la care suntem obisnuiti sa muncim din greu poate fi gata in doar cateva minute cu ajutorul unui blender submersibil, trebuind doar sa ne asiguram ca raportul dintre ou si ulei este corect si ca incepem sa amestecam de la fundul recipientului, urcand progresiv. Pentru pizza facuta in casa, sosul de rosii de la baza este foarte important. Adaugand cubulete de rosii fierte, usturoi, busuioc si oregano in recipientul blenderului poti obtine instant un sos parfumat pe care il poti folosi pe loc sau congela pentru urmatoarea ocazie.
Pentru serile relaxate cu prietenii sau pentru un film cu familia, poti realiza la fel de simplu si un sos guacamole sau o salsa picanta pe care sa le savurezi alaturi de chipsuri de porumb rumenite la cuptor si acoperite cu branza cheddar topita.
Sorbeturi
Sursa foto: https://unsplash.com
Cu cat cresc temperaturile de afara cu atat simtim mai mult nevoia sa ne racorim cu ceva dulce. Sorbetul este un fel de inghetata din fructe si exista o varietate de retete care te vor pune sa iti folosesti imaginatia. Pentru a obtine un sorbet ferm si racoros iti recomandam sa folosesti fructe congelate, dar poti sa cumperi si fructe proaspete, mai ales ca primavara si vara ai de unde alege, pe care le tai in bucatele si sa le congelezi inainte de utilizare. Poti opta pentru: piersici, caise, capsuni, cirese, banane, mango, avand in vedere sa fie foarte bine coapte, ceea ce le da o dulceata accentuata, naturala, nemaifiind nevoie sa adaugi prea mult zahar in compozitie.
Un blender cu putere mare poate zdrobi usor gheata, de aceea poti adauga cu incredere fructele congelate in ce combinatie vrei tu, alaturi de putina miere si lichid pentru a se amesteca usor – poti alege suc de lamaie sau portocala. Alternativ, daca vrei un sorbet mai cremos, poti pune si lapte sau iaurt. A se savura imediat, proaspat, cu toppinguri la alegere.
Prajituri
Sursa foto: https://unsplash.com
Suntem poate obisnuiti ca anumite compozitii pentru deserturi sa necesite timp, atentie si rabdare. Sigur ca exista placere in tot acest proces, mai ales pentru o gospodina desavarsita, dar cateodata ai nevoie de o prajitura rapida pentru o vizita neanuntata sau pentru a-i surprinde pe cei dragi.
De exemplu, poti incerca niste clatite americane pentru micul dejun, implicandu-i si pe cei mici in proces. Tot ce trebuie sa faci este sa pui ou, faina, praf de copt si unt topit in blender alaturi de banane sau afine pentru un gust deosebit. Cei mici vor adora sa apese butonul si sa vada cum ingredientele se combina si isi schimba aspectul. Nu trebuie nici macar sa murdaresti prea multe vase in bucatarie, putand sa torni compozitia in tigaie direct din recipientul blenderului. Pe acelasi sistem, poti pune o compozitie similara in forme de briose si presara pe deasupra mar si scortisoara, fulgi de cocos, migdale sau bucatele de ciocolata, obtinand dupa doar 15 minute la cuptor niste briose perfecte care vor fi devorate la fel de rapid.
Dupa prepararea tuturor acestor bunatati este important sa cureti blenderul de orice reziduuri ramase pentru a nu afecta gustul urmatoarelor preparate. Cel mai simplu poti turna apa calda si detergent de vase in blender si amesteca cateva secunde, apoi clati recipientul bine. O data pe luna ar fi recomandat sa dezmembrati toate componentele blenderului si sa le curatati separat. Pentru blenderele verticale, tija si recipientele pot fi usor spalate si in masina de spalat vase.
Asa ca puneti-va blenderul la treaba si testati-l sa vedeti cate minunatii poate face. Nu este nicio problema daca nu vor iesi din prima, vor fi cateva incercari pana va obisnuiti cu setarile de viteza si cu timpul necesar obtinerii consistentei perfecte.