Pastele este o sarbatoare a primaverii. Tot ceea ce tine de celebrarea acesteia, de la simbolisticia religioasa pana la traditii culinare, are legatura cu reinnoirea. Meniul specific Pastelui include preparate realizate din carne de miel, oua, branza si foarte multe verdeturi, mai exact ingredientele care se gasesc din plin in natura in aceasta perioada.
Gateste o masa perfecta pentru familia ta cu ocazia acestei sarbatori. Pastreaza traditia, incercand sa aduci feluri de mancare pe care deja le cunosti in actualitate, apeland la condimente mai indraznete sau tehnici de gatit noi. Meniul de Paste trebuie sa se remarce prin prospetime, sa fie usor si sa includa foarte multe ingrediente specifice perioadei din an pe care o traversam. Gateste preparate din carne de miel, inroseste oua, dar ai grija sa pui pe masa si verdeturi, care vor fi o companie perfecta pentru mancarurile mai grele care contin carne sau produse lactate.
Propunerile noastre pentru masa de Paste includ preparate pe baza de ingrediente traditionale, dar gatite putin mai special. Citeste aceste retete si vezi care s-ar potrivi preferintelor culinare ale familiei tale.
Pulpa de miel cu ierburi la cuptor
Prajitura de ciocolata fara faina
Pulpa de miel cu ierburi la cuptor
Sursa foto: pexels.com
Mielul nu poate lipsi din meniu. Acesta defineste culinar sarbatoarea Pastelui. Foloseste condimentele si ierburile aromatice potrivite pentru acest tip de carne si cu siguranta preparatul tau va fi apreciat asa cum se cuvine.
Ingrediente: 1 pulpa de miel de 2 kg, 3 catei de usturoi, rozmarin, 1 lamaie, ulei de masline. Pentru sosul de menta: 1 legatura de menta proaspata, 1 lingurita de zahar, 3 linguri de otet din vin alb.
Acum, dupa ce ai parcurs lista cu ingrediente, credem ca deja ti-ai dat seama cat de simpla este aceasta reteta. Ingrediente putine, cateva arome pregnante si friptura pentru masa de sarbatoare este gata. Pentru inceput scoate carnea din frigider si las-o timp de o ora la temperatura camerei. Curata usturoiul, zdrobeste-l si amesteca-l cu coaja de lamaie, rozmarin si ulei de masline. Pune peste pulpa de miel sare si piper si unge carnea cu mixul de usturoi si rozmarin. Incalzeste cuptorul la 200ºC. Lasa pulpa sa se gateasca timp de 1 ora si 15 – 30 de minute. Cat aceasta se gateste, prepara sosul de menta. Taie foarte fin frunzele. Peste acestea adauga zaharul, un praf de sare, 1 lingura de apa fierbinte si otetul.
La acest tip de friptura, poti pregati ca garnitura cartofi, pe care ii poti prepara in aceeasi tava cu mielul.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Tarta sarata cu ceapa verde
Sursa foto: pixabay.com
Include in meniul de Paste un antreu foarte gustos ce poarta semnatura primaverii. Tarta cu ceapa verde poate fi servita rece si va deschide cu siguranta apetitul invitatilor pentru felurile de mancare urmatoare. Pentru a-i da o nota de prospetime, serveste-o cu o salata simpla si usoara din mai multe tipuri de frunze verzi.
Ingrediente pentru umplutura: 500 ml smantana dulce, 3 oua intregi, 3 galbenusuri, 150 g de cascaval afumat, 2 legaturi de ceapa verde.
Ingrediente pentru aluat: 185 g de faina, 115 g de unt rece, ½ lingurita de sare, 70 ml apa rece, putin zahar.
Incepe cu prepararea aluatului, deoarece este necesar ca acesta sa stea la frigider. Pune intr-un castron faina, zaharul si sarea. Da untul pe razatoare si amesteca-l cu faina pana ce capata o textura sfaramicioasa. Dupa ce le-ai amestecat, incepe sa adaugi treptat apa pentru ca aluatul sa se lege. Pune-l la frigider infasurat intr-o folie alimentara pentru 30 de minute.
Incalzeste cuptorul la 180 ºC . Unge cu unt si tapeteaza cu faina o forma de tarta. Scoate aluatul din frigider si lasa-l cateva minute la temperatura camerei pentru a-l putea modela. Intinde-l si apoi pune-l in tava avand grija sa imbraci si marginile.
Pentru umplutura amesteca ouale cu sare si piper, smantana dulce, cascavalul ras si ceapa verde taiata in bucati de aproximativ 1 cm. Pune compozitia peste aluat si da tarta la cuptor pana ce umplutura capata o textura ferma.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Rulouri cu spanac si branza
Sursa foto: pixabay.com
Varietatea este intotdeauna o idee buna, mai ales in familiile mari in care gusturile sunt foarte diverse. Rulourile cu spanac si branza pot fi servite atat ca aperitiv, cat si ca gustare. Sunt delicioase si foarte usor de facut.
Ingrediente: 250 g de spanac congelat, 400 g de urda sau ricotta, 100 g parmezan sau branza telemea, 150 g cascaval, 2 oua, sare, piper, 3 foi de aluat foietaj, seminte de susan (optional).
Scoate aluatul din congelator. Cat acesta se decongeleaza, caleste spanacul. Ai grija sa il pui intr-o strecuratoare pentru a indeparta excesul de apa. Este foarte important ca acesta sa fie scurs in totalitate. Amesteca spanacul cu urda, branza telemea, cascavalul si un ou. Nu uita sa pui sare si piper.
Umple aluatul cu aceasta compozitie. Unge rulourile cu ou si presara cateva seminte de susan deasupra. Pune-le intr-o tava unsa cu ulei, portioneaza-le si coace-le la o temperatura de 180ºC.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Salata de primavara cu capsuni
Sursa foto: unspalsh.com
De pe masa de Paste nu trebuie sa lipseasca salata. Aceasta poate acompania o gama foarte larga de preparate, de la oua rosii pana la drob si friptura. Pentru ca este sarbatoare, merita sa incerci si o combinatie mai speciala.
Ingrediente: 200 g de baby spanac, capsuni, branza cu mucegai albastru sau branza de capra, 50 g de nuci tocate. Dressing: 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri de otet balsamic, 1 linguria de miere (optional), ¼ lingurita de sare.
Emulsioneaza foarte bine ingredientele dressing-ului pentru a obtine o textura si un gust omogene.
Spala si usuca foarte bine frunzele de spanac, taie capsunile in jumate sau sferturi in functie de cat sunt de mari, adauga nucile tocate si branza faramitata. Adauga dressingul inainte de servire.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Prajtura de ciocolata fara faina
Sursa foto: pexels.com
Nu ai cum sa dai gres pregatind un desert cu ciocolata. Iti propunem o reteta cu un gust intens si o textura fina, pe care o poti realiza cu minim de efort.
Ingrediente: 200 g de unt, 200 g ciocolata neagra 70% cacao, 1 lingura de cafea tare, 6 oua, 250 g de zahar tos, 70 g de cacao pudra.
Incinge cuptorul la 160 ºC. Imbraca o tava rotunda cu diametrul de 20 cm in foaie de copt. Topeste ciocolata impreuna cu untul la bain-marie. Dupa ce amestecul s-a emulsionat adauga si cafeaua. Lasa compozitia sa se raceasca.
Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile bezea. Zaharul pune-l peste galbenusuri si amesteca folosind un mixer pana ce isi schimba culoarea. Apoi adauga pudra de cacao si un praf de sare. Incorporeaza si ciocolata topita cu unt. Dupa ce le-ai mixat, pune si albusurile avand grija sa amesteci cu grija pentru ca acestea sa-si pastreze volumul si fermitatea. Pune compozitia in tava si da-o la cuptor pentru o ora. Dupa ce se raceste pudreaza prajitura cu cacao si decoreaza cu capsuni proaspete.
Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right
Traieste si experimenteaza tot ce inseamna Pastele alaturi de familia si apropiatii tai. Gateste preparate specifice acestei sarbatori inovand prin alegerea condimentelor, a combinatiilor de gust sau incluzand un fel de mancare nou intre cele deja cunoscute si iubite de invitati tai. Nu uita! Este primavara si a venit momentul sa te bucuri de abundenta din natura. Paste fericit!