5 bunatati care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Craciun

Publicat la data de: 12/21/2018, 09:15

Autor: Arctic

5 bunatati care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Craciun
5 bunatati care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa de Craciun
https://www.arctic.ro/blog/wp-content/uploads/2018/12/rawpixel-445771-unsplash.jpg
December 21, 2018
Arctic

Sarbatorile sunt ocazia perfecta pentru a aduna familia in acelasi loc si de a va bucura unul de altul, dar si de bunatatile din farfurie. Craciunul ne invata sa fim mai buni, mai darnici si mai rabdatori cu cei din jur. Cadoul nostru pentru voi este o lista de retete care sa va inveseleasca invitatii […]

Sarbatorile sunt ocazia perfecta pentru a aduna familia in acelasi loc si de a va bucura unul de altul, dar si de bunatatile din farfurie.

Craciunul ne invata sa fim mai buni, mai darnici si mai rabdatori cu cei din jur. Cadoul nostru pentru voi este o lista de retete care sa va inveseleasca invitatii si familia.

Fursecuri festive

Sursa foto: unsplash.com

Fursecurile din unt sunt un desert foarte usor si distractiv de facut alaturi de cei mici. Ca sa le obtii sub forma de steluta, ai nevoie de o forma speciala. Insa, noi te putem ajuta cu reteta si modul de preparare.

Ingrediente: 350 g faina, 250 g unt, 150 g zahar, 2 galbenusuri, 1 lingura coaja rasa de portocala, forma de steluta.

  • Aluatul se face din faina, unt taiat cubulete, galbenusuri frecate cu zahar si coaja de portocale. Se poate aseza in blender, sau se poate folosi un mixer.
  • Cand se omogenizeaza se framanta putin, se acopera cu o folie transparenta de gatit si se lasa in frigider timp de 10-15 minute.
  • Se tapeteaza o tava cu hartie de copt.
  • Se scoate aluatul din frigider si se taie in forma de stelute.
  • Se coc la cuptor la foc incins aproximativ 15 minute.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Chec cu fructe confiate

 Sursa foto: unsplash.com

Ca sa inlocuim clasicul cozonac, putem adopta o reteta americana: chec cu fructe confiate. Americanii ii spun ‘’fruit cake’’ si este usor de facut, aromat si light.

Ingrediente: 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri faina, coaja de lamaie, ½ lingurita cuisoare, 1 lingurita scortisoara, un praf de sare, 50 g migdale, 50 g nuci si/sau alune, 50 g alune, 50 g samburi de caise, 50 g stafide, 50 g ciocolata de menaj, 50 g ciocolata cu lapte, 50 g rahat, 50 g coaja de lamaie confiata, 50 g fructe confiate, 4 linguri de rom, zahar vanilat.

  • Nucile, alunele, migdalele si samburii de caise se pun in tocator.  
  • Intre timp se lasa stafidele la inmuiat in rom.
  • Se taie rahatul cubulete.
  • Intr-un castron se pun nucile, bucatile de ciocolata, fructele marunite si rahatul.
  • Se adauga scortisoara si pudra de cuisoare.
  • Se bat separat 4 albusuri cu sare si jumatate din cantitatea de zahar.
  • Jumatatea cealalta de zahar se freaca cu cele 4 galbenusuri si cu vanilie pana devin spuma.
  • Toate acestea se toarna in castronul cu fructe si nuci si faina.
  • Se preincalzeste cuptorul.
  • Se iau 2 forme, care se tapeteaza cu hartie de copt.
  • Se asaza continutul in amandoua.
  • Checul se coace 40-50 de minute la 170C.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Rata umpluta cu sarmale

 Sursa foto: unsplash.com

Sarmalele sunt nelipsite de la masa de Craciun. Dar nu vrem sa pastram reteta traditionala. Cum suna o friptura de rata la cuptor, umpluta cu sarmale? In functie de condimentele pe care le alegem, putem sa o facem exotica. Spre exemplu, am putea pune si portocale in interiorul ratei pentru un gust mai special.

Ingrediente: 1 rata de peste 2kg, 1 varza murata, 500g carne tocata de curcan, 50g orez, 2 linguri de ulei, condimente pentru sarmale, 1 ceapa mare, 1 morcov, 2 catei de usturoi, 200ml vin alb, piper boabe, mustar boabe, sare, piper.

  • Se curata, spala si taie ceapa, morcovul si usturoiul.
  • Se pun intr-un recipient mare.
  • Se adauga vin, sare, piper, mustar si se amesteca bine.
  • Rata se spala bine si se goleste complet de organe.
  • Se asaza in recipient peste amestecul de mai sus.
  • Se lasa cel putin o zi in frigider.
  • Sarmalele se fac dupa reteta traditionala. Carne de vita cu porc, orez sau ciuperci, rulate in varza murata si puse cateva ore la cuptor, eventual cu foi de dafin, boabe de piper si carnita afumata din borcan.
  • A doua zi, se scoate din marinata, se spala putin si se indeasa sarmalele.
  • Se scoase apoi cu ata alba de bumbac.
  • Se foloseste o tava mare, pe care o ungem cu ulei.
  • Se baga la cuptor rata la o 170 de grade si se lasa o ora si jumatate.
  • Apoi se scoate, se intoarce rata pe cealalta parte si se mai lasa pana se rumeneste complet.

 

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Friptura de porc la cuptor

 Sursa foto: unsplash.com

Nicio masa de Craciun nu e completa fara o friptura de porc la cuptor. Noi va recomandam urmatoarea reteta.


Ingrediente: 1 kg carne de porc, 100 ml sos de rosii, 1 buc capatana de usturoi mare, 100 ml ulei, 150 ml apa, sare si piper dupa gust.

  • Se curata si se piseaza usturoiul in tocator. Apoi se adauga sare si ulei treptat.
  • Adaugam sos de rosii si putina apa.
  • Acesta va fi sosul pentru friptura noastra.
  • Jumatate din cantitatea de sos o punem in tava.
  • Condimentam carnea dupa gust, pe ambele parti.
  • O asezam in tava cu sos.
  • Turnam restul de sos peste.
  • Acoperim tava cu o folie de aluminiu.
  • Preincalzim cuptorul la 200 C.
  • Bagam friptura si o lasam o ora.
  • Dam folia la o parte si mai lasam carnea la cuptor pentru inca 15 minute.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

Ciocolata calda cu bezele

Sursa foto: unsplash.com

Ce ar fi sarbatorile fara ciocolata calda pe care o savurezi in orice parte a zilei ca sa te incalzesti sau cuibaresti alaturi de cei dragi, in fata semineului sau a televizorului?

Ingrediente: 150 g bezele moi, 1 lingura unt, 1 lingura zahar brun, un sfert de lingurita de cuisoare macinate, 250 ml lapte , 100ml smantana pentru frisca, 100 g ciocolata neagra, jumatate de pastaie de vanilie, un praf de sare, 12 bezele mici si moi.

  • Topim untul intr-o oala si adaugam zahar brun impreuna cu sfertul de lingurita de cuisoare.
  • Lasam sa se caramelizeze zaharul si apoi punem bezelele.
  • Dupa ce se topesc bezelele adaugam treptat lapte.
  • Luam de pe foc compozitia si adaugam ciocolata neagra topita.
  • Amestecam si punem semintele de vanilie impreuna cu sarea.
  • Punem putin smantana si putin lapte.
  • Compozitia se toarna in cana si se orneaza cu bezele, ciocolata rasa si scortisoara.

Salveaza ca PDF keyboard_arrow_right

De sarbatori vasele par sa se stranga gramada, dar cu masinile de spalat de la Arctic toate grijile tale dispar. Trebuie doar sa clatesti farfuriile de resturi de mancare si apoi sa le asezi in masina de spalat. Sarbatori fericite si spor la gatit!